Autor Tema: Deseta kuća  (Pročitano 201 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

  • ADMIN
  • Sfera Marsa
  • ***
  • Poruke: 677
  • Sviđanja: 799
  • Pol: Muškarac
  • Omnium rerum principia parva sunt
    • AstroRiznica
Deseta kuća
« poslato: 06.04.2021, 11:49:01 »
Materijal sa starog foruma
Medeja (izmenio Bojan)
Prevod teksta odobrila autorka Deb Houlding. Nije dozvoljeno njegovo preuzimanje niti kopiranje.
Izvor

Zaposlenje, profesija ili trgovina. Takođe poslodavci ili šefovi. Čast, prestiž, ugled, moć, kontrola, dostojanstvo, slava, priznanje, napredak, "mesto pod suncem", karijera ili životni cilj. Verovatnoća za uspeh u odnosu na životnu poziciju. Slava, oramoćenje, ozloglašenost u javnosti. Nepovoljan publicitet ako je aflikovana. Sunce, Jupiter ili Venera dobro aspektovani ukazuju na profesionalni uspeh, Saturn ukazuje na odgovornosti, a ako je mnogo aflikovan na sramotu i propast.

Oni na visokim pozicijama poput kraljevskih porodica i plemstva: kraljevi, prinčevi, vojvode, grofovi itd. Vlast ili oni u službi. Svi vidovi autoriteta u donošenju odluka ili oni koji sprovode vlast i zakon: policija, sudovi, sudije, magistrati, komandanti, šef na poslu itd. Izricanje presuda. Želja za postignućem i izlaskom u javnost - dok IC ukazuje na korene našeg postojanja i odakle potičemo, MC ukazuje na ono što vidno pokazujemo u društvu i plodove našeg rada. Drevni autori su prepoznali njen uticaj na mnoga pitanja, uključujući brak i decu. Tradicionalno je kuća majke.

U horarnoj: sve iznad navedeno primenjeno na pitača. Nekretnine bračnog partnera (četvrta od 7), bogatstvo unuka (druga od 9).

U mundanoj: oni koji vladaju nacijom - premijeri, kraljevi, vlada, predsednici, diktatori. Kraljevstva, carstva, vojvodstva. Policija ili oružane snage kada nameću vlast građanima. Šefovi država. Nacionalni ugled i prestiž. Ugled i moć, nacionalna trgovina i uticaj. Karter napominje da je ovo najmoćnija i najvažnija od svih kuća u mundanoj astrologiji, a organi vlasti ovde imaju veći značaj.

U pravnim pitanjima: sudija ili nadležni magistrat. Ishod ili presuda - ako je aflikovan pokazuje korumpiranog ili nepravednog sudiju. Dobro postavljen - pravda će biti sprovedena. U zemljama gde je zakon takav, moć vlasti da osudi i izvrši smrtnu kaznu. U kartama rata prirodu vazdušnih napada.

Medicinski: izlečenje, da li će lek uspeti da pobedi bolest - dobra 10. kuća ukazuje da će primenjena terapija biti dobra i efikasna; aflikovana, da će pokušaj lečenja biti štetan ili neuspešan. Kolena i butine (zadnji deo nogu iznad kolena), listovi, potkolenice.

Poslovno: cena - dobra 10. kuća ili njen vladar ugaon ili jak pokazuju visoku cenu. Ako su aflikovani ili retrogradni, cena će pasti.

Boja: ružičasta, svetlocrvena.

Kvalitet: ugaona, ženska, noćna. Prema mnogim astrolozima, uključujući Ptolomeja, ovo je najvažniji od svih uglova. Planeta postavljena blizu MC-a će snažno uticati na bilo koju stvar.

Pravac: jug.

Srodne planete: nijedna planeta nema radovanje u ovoj kući. Kosignifikatori su Jarac i Mars. Lili zapaža da bilo Jupiter ili Sunce donose mnogo sreće ovoj kući kada se nađu u njoj; Saturn ili Južni čvor obično negiraju ugled, kao npr. gospodi, ili tek malo poštovanja u svetu običnoj osobi; ako je zanatlija, uskraćuju mu uživanje u profesiji, zanimanju ili zanatu.

Nazivi: Medium coelli ili Sredina neba. Južni ugao. Kuća profesije.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).