Autor Tema: Jedanaesta kuća  (Pročitano 162 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

  • ADMIN
  • Sfera Marsa
  • ***
  • Poruke: 609
  • Sviđanja: 603
  • Pol: Muškarac
  • Omnium rerum principia parva sunt
    • AstroRiznica
Jedanaesta kuća
« poslato: 06.04.2021, 11:46:20 »
Materijal sa starog foruma
Medeja (izmenio Bojan)
Prevod teksta odobrila autorka Deb Houlding. Nije dozvoljeno njegovo preuzimanje niti kopiranje.
Izvor

Tradicionalno poznata kao kuća dobre sreće, 11. kuća upravlja prijateljima i prijateljstvima, podrškom, dobrotvorima i svima onima koji nam pomažu direktno ili "iza scene". Ovo je kuća dobre sudbine, pozitivnih nada, poverenja, pohvala, udobnosti, ciljeva i ambicija. U modernoj astrologiji vlada širim društvenim krugovima i poznanicima, većim ambicijama, političkim idealima i onima koji dele naša uverenja. Njeno stanje označava vernost ili licemerje prijatelja, a takođe upravlja i napredovanje po tuđoj preporuci.

Istorijski je povezana sa kraljevim (ili vladarevim) miljenicima, savetnicima, slugama, njihovim saradnicima ili saveznicima. Predstavlja skupštinu i savete generalno, kao i podršku vladi ili vladaru.
Ovo je kuća ambicija, slobode, optimizma i poverenja, koja označava ličnu snagu, motivaciju i napredak. Dobra 11. kuca u bilo kojoj karti je veoma pozitivan upliv.

U horarnoj: prijatelji pitača. Pastorci, kada ih ne smatramo svojom decom (peta od 7). Prihod od proefesionalnih poduhvata (druga od 10), majčin novac (druga od 10), nade, želje i lične aspiracije. Lili zapaža da ako pitač ima tajnu želju koju ne želi da otkrije, stanje ove kuće će pokazati da li će dobiti to sto želi. Takođe je naziva kućom udobnosti i olakšanja i pokazuje mesta gde se obnavljamo i osećamo sigurno - nalik sigurnoj luci u pomorskim kartama.

U mundanoj: Parlament, posebno Donji dom, gradski i državni saveti i slična tela. Prijatelji i saveznici naroda. U kartama izbora 11. kuća će pokazati adute stranke na vlasti. U građanskom ratu sredstva i municiju vladajuće klase. Nade nacije. Votersova kaže da kada je aflikovana, pokazuje razočarane ljude.
Dugoročne nacionalne planove i programe za napredak. Kempion, Begent i Harvi tvrde da se takođe odnosi na dugoročne nade, ambicije, želje i ideale društva. Mesta i institucije gde se nude pomoć i sklonište (bolnice, ludnice i ostale institucije gde nam je sloboda ograničena tradicionalno su prikazani 12. kućom, ali u slučaju kada bolnicu posmatramo kao mesto koja će nam olakšati bol i nelagodnost ona je prikazana 11. kućom).

U pravnim pitanjima: u horoskopima suđenja, ova kuća može biti važna kada razmatramo odbranu - pored toga što daje opšte smernice o tome koliko će odbrana biti uverljiva, kao kuća slobode i oslobađanja, srećna i naglašena 11. kuća protivi se zatvoru i ukazuje na oslobađanje zatvorenika putem žalbe.

Događaji: odnosi se na bilo kog pokretača. Kada je kuća istaknuta i neaflikovana u karti događaja, imamo razloga da gajimo pozitivne nade, a ishod događaja je obično dobar.

Medicinska pitanja: noge do članaka. Optimističan duh predstavljen 11. kućom pokazuje dobar mentalni stav i opšti otpor lošim faktorima bolesti.

Poslovno: agenti ili posrednici koji deluju u ime prodavca ili osobe sa kojom trgujete.

Boja: žuta.

Kvalitet: sukcedentna, muška, dnevna. Ptolomej ističe 11. kuću kao važan uticaj, jer se uzdiže ka MC-u. On joj daje vladarstvo nad decom, uticaj koji je takođe predložen u mnogim kasnijim delima, na primer, Simonit piše da Mars u 11. daje "pakosnu decu". Lili primećuje da ima moć i uticaj jednako kao i 4. i 7. kuća.

Pravac: jug-jugoistok.

Srodne planete: Jupiter se raduje u ovoj kući, a mnoga druga značenja su jasno izvedena na osnovu ove veze. Kosignifikatori su Sunce i Vodolija.

Nazivi: dobra sreća (Bona Fortuna). Kuća prijatelja.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).