Autor Tema: Dvanaesta kuća  (Pročitano 271 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Dvanaesta kuća
« poslato: 06.04.2021, 11:43:44 »
Materijal sa starog foruma
Medeja (izmenio Bojan)
Prevod teksta odobrila autorka Deb Houlding. Nije dozvoljeno njegovo preuzimanje niti kopiranje.
Izvor

Dvanaesta kuća predstavlja stvari koje su skrivene, ograničene, tajne, nesposobne za akciju ili teško razumljive. To ponekad pretpostavlja situacije koje su u ranoj fazi razvoja i još uvek nisu prepoznate od strane svesnog uma (kao skorašnje horarno pitanje "Da li ću zatrudneti?" gde pokazuje da je osoba koja pita već trudna, ali ne zna to zbog separacionog trigona Lune i Venere, vladara 5. kuće koji se nalazi u 12)
Tradicionalno, to je potpuno malefična kuća, povezana sa lošim događajima, tugom, anksioznošću, nevoljama, ropstvom, zatvorom, progonom, teškim radom, svakim vidom nevolje i samouništenjem. Predstavlja mesta gde javnost nema pristup, posebno onim koja se odnose na izdvojenost ili izolaciju, ili tamo gde je onemogućen bezbrižan život - na primer institucije ili zatvori. Mnogi izvori povezuju 12. kuću sa manastirima kao mestima izolacije, ali monasi i mohahinje spadaju u 9. kuću. Vlada i skandalima uopšte, ličnim strahovima i "prljavim vešom" porodice.
Barbara Voters primećuje da izrazito loša povezanost izmedju 8, 12. i 1. kuce može značiti da natus razmišlja o samoubistvu, dok Lili zapaža da signifikator u 12. kući može pokazati očajnog čoveka. Njegovi opisi uključuju tajne, nepoznate neprijatelje, recimo ljude koji namerno podrivaju njihove susede ili ih tajno prijavljuju: izdajnici, špijuni; vradžbine, zlonamerna proganjanja; slabosti, bolesti i ropstvo. Takođe vlada velikim životinjama kao što su konji, volovi, slonovi, ili kao što Ezra kaže one koje služe kao nosači ljudi. Kroz nju vidimo majčine rođake (treća od 10), finansije prijatelja (druga od 11), bolest supružnika (šesta od 7), smrt dece (osma od 5).

U horarnoj: kao gore, samo primenjeno na pitača.

U mundanoj: zatvorski sistem, popravni domovi. Kriminalci, špijuni, tajni neprijatelji nacije (domaći ili strani). Ilegalni pokreti, tajna društva i okultne (i skrivene) grupe. Manastiri ili mesta izolacije. Prognana ili zatvorena lica. Bolnice, ludnice, ustanove za slabe, nemoćne i one kojima su potrebni pomoć i nega, i kao rezultat socijalna pomoć. U pojedinim zemljama koncentracioni logori i oni koji se drže u zarobljeništvu ili ropstvu. Beskućnici, ranjenici i nemoćni.

U sudskim pitanjima, sporovima i dogadjajima: ovo je kuća zatvaranja pa kada je istaknuta u karti može da ukaže na zatvorsku kaznu za optuženog. Nevezano za krivična pitanja, može pokazati da se počinilac zločina skriva. U konfliktima ili nesrećnim događajima pokazuje delo sabotera, kobne uticaje ili nepoznate faktore razaranja. Sunce u 12. kući u karti nekog nesrećnog događaja pokazuje da će okolnosti ostati nepoznate javnosti.

U medicinskim pitanjima: konkretno stopala, ali je opšti pokazatelj bolesti i lošeg zdravlja.

U poslovnim pitanjima: posebnu pažnju obratiti ako je 12. kuca istaknuta u kartama vezanim za biznis. Može biti nepoznatih faktora u radu, relevantni detalji mogu biti "ispušteni", a opšta značenja štete i samouništenja koja se pripisuju ovoj kući nisu dobar znak za poslovne aktivnosti.

Boja: zelena

Kvalitet: kadentna, ženska, noćna. Mračna kuća, važi za najnesrećniju u karti.

Pravac: istok-jugoistok.

Srodne planete: Saturn se raduje u ovoj kući, jer je Saturn po prirodi gospodar pakosti i štete (Lili). Kosignifikatori su Ribe i Venera.

Nazivi: Loša sreća (Mala Fortuna). Kuća neprijatelja. Lili kaže da je prosto nazvana katafora [padajuća], kakve su kadentne kuće inače.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bess55

 • Sfera Merkura
 • **
 • Poruke: 63
 • Sviđanja: 74
 • Pol: Žena
 • Somewhere over the rainbow
Odg: Dvanaesta kuća
« Odgovor #1 poslato: 03.05.2021, 19:52:09 »
Interesantna kuca.
Meni je vladar 12 Venera , ona je smjestena u 8  :D
Plus vladar 8 i 12 imaju obstranu recepciju zvana 'velikodusnost'.
Kad sam mladja bila moje misli jesu bile 'samoubilacke' ali sto sam starija sad zapravo nije tako. Mada kad mi je tesko znam mislit da bi bolje bilo da me nema, ali to ne traje dugo.
12 su nepoznati neprijatelji, vjerovatno necu ni znat da ima ljudi koji mi ne zele dobro :haha: :D
Posebno, jer moj vladar Asc-a Mars ne vidi Veneru, tako da mogu da masu , a ja to ne primjetim. Mada mozda zapravo nemam neprijatelja, jer mi se cini nekad da je tako.
"Vaša se vrijednost ne smanjuje na temelju nečije nesposobnosti da vidi vašu vrijednost." - Nepoznato

Van mreže elle

Odg: Dvanaesta kuća
« Odgovor #2 poslato: 15.05.2021, 13:01:55 »
Možeš da vidiš ono što je iz 12. (vladar i sl.) ako je nekako u vezi sa uglovima, posebno ASC-om, MC-om i DSC-om. Možda Venera ne vidi vladara ali vidi vladara 10. ili 7. ili je u aspektu s njima.