Autor Tema: Tačke očuha i maćehe  (Pročitano 71 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

  • ADMIN
  • Sfera Marsa
  • ***
  • Poruke: 677
  • Sviđanja: 799
  • Pol: Muškarac
  • Omnium rerum principia parva sunt
    • AstroRiznica
Tačke očuha i maćehe
« poslato: 06.08.2021, 19:00:34 »
Nemaju sve tačke posebne formule, a dve takve se tiču usvojitelja (ne znam ima li neki drugi zajednički izraz za očuha i maćehu kao u engleskom jeziku: step-parents, stepfamily  :nerazume: ).

Da vidimo prvo šta kažu stari majstori na ovu temu.

Citat: Vetije Valens
Kada je reč o očuhu, uzmi tačku opozitnu tački oca. Ako se desi da je vladar tačke oca na mestu opozicije ili je vladar opozitne tačke na tački [oca], to je pokazatelj očuha. Isto tako, ako je vladar tačke majke na opozitnom mestu, a vladar opozitnog mesta sa tačkom majke, to će ukazati na maćehu.

Citat: Dorotej iz Sidona
Pogledaj ko je vladar znaka u kom je tačka oca. Jer ako ga nađeš da ne vidi tačku ili nađeš vladara u kući koja sledi njegovu sopstvenu, ili je vladar znaka opozitan znaku u kom je tačka, onda će natus biti dat nekom ko mu nije otac.

Citat: Sahl ibn Bišr
Ako vladar kuće opozitne tački vidi tačku ili njenog vladara preko opozicije, iz svoje sopstvene kuće, to je pokazatelj da će natus biti usvojen od nekog ko mu nije otac.

Dakle, tačka očuha i tačka maćehe su pozicije suprotne tački oca i tački majke. Recimo da je tačka oca na 15° Blizanaca, onda je tačka očuha na 15° Strelca. Valens kaže da bi osoba imala očuha ukoliko bi se Merkur našao oko 15° Strelca ili Jupiter na tački oca (isti princip važi i za tačku majke). Ovome svakako treba dodati i uslove koje Dorotej navodi, a koji se odnose na averziju vladara tačke oca/majke prema samoj tački. Naravno, utvrđivanje da li će neko biti usvojen ili ne, da li će ga odgajiti roditelji ili neko drugi zavisi od niza drugih faktora, tako da ove tačke nisu jedini pokazatelji. O tome u zasebnoj temi.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).