Autor Tema: Džon Gedberi - Primer analize natalnog horoskopa sa revolucijama  (Pročitano 89 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Bojan
Nije dozvoljeno kopiranje.
John Gadbury - The Doctrine of Nativites


U Hrišćanskoj astrologiji Vilijama Lilija možete da vidite analizu horoskopa trgovca koju je Lili uradio, korak po korak prema pravilima koje je sledio. I ne samo analizu natalnog horoskopa, već i čitav niz solarnih horoskopa u kombinaciji sa direkcijama i profekcijama, tako da dobijamo prilično lep i dobar uvid u njegovu praksu.
E, slično nešto je uradio i Lilijev savremenik i suparnik Džon Gedberi. Zato sam rešio da prevedem Gedberijeva tumačenja, pa možemo praviti i poređenja, odnosno nalaziti sličnosti i razlike u praksi ova dva astrologa.

Napomena: kao što sam mnogo puta ranije podvlačio, u vreme kada su rađeni ovi horoskopi efemeride nisu bile dovoljno precizne, pa pozicije planeta i uglova malo odstupaju u odnosu na ono što dobijamo u modernom softveru. Razlike, srećom, nisu velike.
Gedberi je koristio Regiomontanov sistem kuća.-----------------------------------------------------------------------

Godine Gospodnje 1627. dana 31. decembra u 14 časova 26 minuta posle podne1 rođen je ovaj natus, blizu uglednog Univerziteta i grada Oksforda, gde je elevacija pola 51°41'.2


Kao što sam podučio u poglavlju o tačkama, Fortunu nalazim oduzimajući znake, stepene i minute Sunca od onih Lune, pa to dodajem na znake, stepene i minute Ascendenta.3
I REKTIFIKACIJA HOROSKOPA
1. Prema događajima

Ovaj horoskop je rektifikovan prema događajima, jer je to najtačniji i najsigurniji način od svih drugih. Ovih događaja je bilo mnogo, ali sam ja izdvojio za primer samo dva i to ona koja su u vezi sa Ascendentom.Kada je imao 19 godina, u avgustu, natus je imao goruću groznicu i mučninu.
Kada je imao 24 godine i 11 meseci, oženio se.
Ova dva značajna događaja su se desila kada je Ascendent napredovao (direkcijama) do opozicije sa Marsom i sekstila sa Venerom.

Oblitička ascenzija Ascendenta = 238°39'
Longituda opozicije Marsa = 23°09'
Latituda Marsa = 1°27'
Rektascenzija Ascendeta = 231°08'
Ascenziona razlika prema elevaciji pola Ascendenta = 28°50'
Oblitička ascenzija opozicije Marsa = 257°58'
Tražena direkcija = 19°19'
Pretvoreno u vreme prema Naibodu = 19 godina 218 dana 16 časova
Direkcija pada u 1647. godinu, u sedmi dan meseca avgusta. Upravo su tad mučnina i groznica spopale natusa.4

Direkcija Venere se aktivira sa 24 godine 288 dana i 12 časova, što je 15. dan oktobra 1652. godine5, oko 10 dana nakon što se natus oženio.
Očigledno je da se ovaj horoskop podudara sa događajima, pa ću u sledećem koraku ispitati Trutinu Hermetis.

2. Trutina Hermetis

U ovom horoskopu Luna je udaljena od istočnog ugla tri znaka 29 stepeni i 51 minut, što je blizu četiri znaka. U tabeli prebivanja deteta u materici nalazim 4 znaka i pored 283. Ovaj broj mi kazuje da natus toliko dana proveo u materici majke. Potom u koloni meseci pod prostom godinom (jer je takva bila godina rođenja) i decembrom, mesecom u kom se rođenje desilo, nalazim 365 i oduzimam 283, a ostatak je 82. Ovaj dobijeni broj ponovo tažim u tabeli meseci i pod martom nalazim 90, što je za 8 više od mog broja. Stoga oduzimam 8 dana od kraja marta i nalazim da e datum začeća bio 23. marta 1627. kada je u podne Luna bila na 0°37' Škorpiona. Kao što vidiš, to je manje od 10 stepeni udaljenosti od Ascendenta rođenja, a što potvrđuje da jedan začeća tačno pronađen.Ali da bi našao sat začeća, moraš oduzeti sate i minute koji pripadaju mestu Sunca u 10. kući u danu začeća, od sati i minuta pozicije Lune u vreme rođenja. Primera radi:

Sunce na začeću 13° Ovna, što odgovara 48 minuta.6
Luna na rođenju 11° Riba, što odgovara 17 sati i 29 minuta.
Razlika je 16 sati i 41 minut.
Stoga, pravi momenat začeća je 24. mart, 19 minuta pre 5 sati ujutru, a u to vreme je Luna bila blizu Ascendenta rođenja. Što nam kazuje da je vrlo mala razlika izmešu rektifikacije prema Trutini Hermetis i prema događajima.

3. Animodar

U Origanovim efemeridama, 27. dana decembra, to jest 4 dana pre rođenja, nalazim mlađak na 15° Jarca. Ali, iako je Saturn vladar znaka, Mars ima više digniteta7 na mestu na kom je, pa će biti vladar Animodara.Mars je natalno u sedmoj kući na 23°09' Bika i bliže je MC-u nego Ascendentu. Stoga se stepeni MC-a trebaju uzeti da budu isti kao Marsa, a što je vrlo lako uraditi. I tako vidimo da je i ovaj način rektifikacije vrlo blizu istine. Rektifikacije prema Animodari i Trutini Hermesa se koriste u horoskopima dece, ali i odraslih ako nemamo dovoljno događaja za rektifikaciju.
No, ako Umetnik dobavi događaje od natusa, s većom sigurnošću će obaviti rektifikaciju horoskopa, jer su događaji poput čvorića na liniji natusovog života, koji mu se dešavaju u skladu u odgovarajućoj razmeri i meri vremena saglasno uglovima direkcija koje dobijamo kao udaljenost između signifikatora i promisora.


/Gedberi u nastavku određuje dostojanstva i debilitacije planeta, što je bila uobičajena praksa u to vreme. Ja se izrazito protivim zbrajanju baba i žaba, odnosno određivanja snage planeta sabiranjem i oduzimanjem slučajnih i esencijalnih dostojanstava. Međutim, Gedberi to čini da bi odredio Almutena horoskopa odnosno vladara horoskopa, što je vrlo zanimljivo i neobično. Metod koji se najčešće koristi u praksi je Ibn Ezrin (Morinus računa prema tom modelu), ali se ne svode sve planete već samo hajlegične tačke. /

Saturn
- recepcija sa Venerom po sedištu  +5
- egzaltacija  +4
- triplicitet  +3
- u 11. kući  +4
- nije spaljen  +5
- orijentalan  +2
- dekan  +1
- direktan  +4
- spor  -2
----------------------
Ukupno: 26

Jupiter
- u sedištu  +5
- nije spaljen  +5
- orijentalan  +2
- triplicitet +3
- u 2. kući  +3
- direktan  +4
-  brz +2
----------------------
Ukupno: 24

Mars
- u 7. kući  +4
- direktan  +4
- nije spaljen  +5
- u recepciji s Venerom  +4
- u izgonu  -5
- peregrin  -5
- spor  -2
- okcidentalan  -2
--------------------------------
Ukupno: 3

Sunce
- u dekanu  +1
- u 3. kući  +1
- brz  +2
--------------------------------
Ukupno: 4

Venera
- triplicitet  +3
- u 3. kući  +1
- direktna  +4
- brza  +2
- okcidentalna  +2
- spaljena  -5
-  u konjunkciji s JČ  -4
--------------------------------
Ukupno: 3

Merkur
- u 3. kući  +1
- spaljen  -5
- peregrin  -5
- orijentalan  -2
- retrogradan  -5
- spor  -2
--------------------------------
Ukupno: -18

Luna
- u 4. kući  +4
- brza  +2
- u rastu  +2
- nije spaljena  +5
- peregrina  -5
--------------------------------
Ukupno: 8

Kako izgleda, Saturn je Almuten ili vladar horoskopa jer ima najviše utvrđenja u odnosu na ostale planete. Jupiter je sledeći sa 24, dok su Sunce, Venera i Luna osrednji. Ali Merkur je slab u horoskopu.

-----------------------------------------------------------
Napomene:
[1] 14 h 26 min. posle podne je zapravo 2 časa i 26 minuta posle ponoći. Tako se nekad obeležavalo.
[2] Dalje objašnjava svođenje pozicija planeta u efemeridama za ovo mesto, pa tu matematiku preskačem.
[3] Gedberi je sledio Ptolomeja u vezi s Fortunom, pa je koristio istu formulu i za dnevna i noćna rođenja.
[4] Izlaže matematički račun i u vezi s Venerom ali ću ga preskočiti.
[5] Treba imati na umu razliku između gregorijanskog i julijanskog kalendara koja iz Gedberijevog vremena iznosi 10 dana. Ovo napominjem iz razloga što nemaju svi softveri mogućnost automatskog proračuna ove razlike.
[6] Časovne vrednosti se dobijaju iz tabela kuća za određenu latitudu.
[7] Mars je almuten stepena na kom se Luna nalazi.
« Poslednja izmena: 30.07.2021, 10:29:44 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Džon Gedberi - Primer analize natalnog horoskopa sa revolucijama
« Odgovor #1 poslato: 30.07.2021, 10:02:31 »
II KRATKO TUMAČENJE 12 KUĆA OVOG HOROSKOPA
1. Prva kuća

Ova kuća daje sud o izgledu ili karakteristikama, temperamentu i sklonostima natusa. Najpre, o izgledu ili karakteristikama. Otkrivamo ih prema Ascendentu i marsijalnih i saturnijanskih zvezda blizu njega. A pošto je Škorpion kuća Marsa, natus je odista snažnog tela, srednjeg rasta, donekle korpulentan, punog širokog lica, tamnosmeđe kose koja je gusta i kovrdžava, prodorne oči boje lešnika, kratkog i debelog vrata. Lice odaje samouverenost, donekle nečisto i tamnoputo. I ovo se sasvim podudara sa opisom Škorpiona i zvezdama blizu Ascendenta, skupa sa okcidentalnim Marsom u zemljanom znaku.
Što se tiče temperamenta, svedočanstva su sledeća:
- znak na Ascendentu je hladan i vlažan
- vladar Ascendenta je topao i vlažan
- postavljen je u Biku koji je hladan i suv
- Luna je u Ribama, hladna i vlažna
- u prvoj četvrti, topla i vlažna
- Almuten horoskopa je hladan i suv
- postavljen u Vagi koja je topla i vlažna
- sezona je hladna i vlažna
- Merkur je u trigonu s Marsom iz Jarca, hladan i suv
- Venera je u trigonu s Marsom iz Jarca, hladna i suva
- Sunce je u trigonu s Marsom iz Jarca, hladno  suvo8

Na osnovu ovih svedočanstava možeš zaključiti da će natus biti melanholično-koleričan, i donekle flegmatičan. Ali moja procena je da koler prilično potiskuje njegovu melanholiju. Smatram da je to zbog Marsa koji ima dostojanstvo na Ascendentu i mnogo nasilnih zvezda tamo, i konjunkcije Marsa s Plejadama, što su sve slučajni argumenti koji dobro služe u otkrivanju temperamenta natusa. Ipak, pošto su svedočanstva hladnoće najveća, to će natus u neko vreme imati dobar udeo melanholije.

Treće, sklonosti ili ponašanje trebaju biti ispitani. Pošto nema planete postavljene na Ascendentu, moramo pogledati vladara Ascendenta, Merkura i Sunce (zbog konjunkcije s Merkurom). Na osnovu njihovih pojedinačnih i mešanih signifikacija, natus će biti grub i plahovito odlučan; opet, prilično otvorenih namera, dosta brz i spretan u sprovođenju odluka, a često zbog naglih i neproračunatih postupaka sebi nanese mnogo štete. Smelo završava ono što započne, ne mari da li će biti ozleđen, a vrlo je sklon osvetoljubivosti prema onima koji mu se zamere. Tamo gde želi može biti prijatelj od poverenja i jednako neprijatelj ako mu se ukaže prilika (zaista, ko nije ako ima Marsa vladara Ascendenta i Saturna Almutena horoskopa?).
Namere i ponašanje natusa bi bili izrazito zli da nije trigona Lune prema Ascendentu i sekstila sa Suncem, Merkurom i Marsom, i trigona Marsa s Venerom uz recepciju, i Severnog čvora u kući Lune i egzaltaciji Jupitera u 9. kući. Ova svedočanstva pokazuju snagu obrazovanja i poštenja koji će prevagnuti nad jarošću prirodnih sklonosti. Takođe ga nagone da se druži i da mu to pričinjava zadovoljstvo.

Četvrto, život natusa ne može biti baš kratak, jer Ascendent nije ometen, niti je vladajuće svetlo oštećeno, niti je Luna pod lošim aspektima malefika niti u konjunkciji s njima u 6, 8. ili 12. kući. Već podržava Ascendent trigonom sa ugla i ide u sekstil sa njegovim vladarom postavljenim u znaku njene egzaltacije9. Stoga, natus će živeti i nakon što prođu detinjstvo i mlade godine.

Peto, vidiš da je rođenje noću, a Luna ispod zemlje, te stoga ne može biti na afetičkom mestu i tako ne može biti Hajleg.10 Sunce ne bi moglo da bude davaoc života da je na afetičkom mestu (a nije), jer je noćno rođenje. Stoga, u skladu s pravilima (poglavlje 12, II deo), Ascendent će biti Hajleg ili davaoc života u ovom horoskopu. Ascendent ni na koji način nije oštećen, već prijateljski podržan Lunom, što potvrđuje da natus neće biti kratkog veka.

Šesto, Mars ima najviše dostojanstva na Ascendentu (Hajleg) pa će biti Alkohoden ili davaoc godina u ovom horoskopu. Ali pošto Mars nema esencijalnog dostojanstva i u konjunkciji je sa Plejadama i na uglu, ukazuje (prema doktrini Arapa) da naš natus može doživeti bar njegove srednje godine koje iznose 45.11

Sedmo, ranije smo našli da je Saturn Almuten horoskopa, pošto ima najviše dostojanstava u celoj shemi. Ali Jupiter ima udeo s njim jer ima približno isti broj argumenata snage kao on. Stoga će Jupiter i Saturn imati najveći udeo u sklonostima i temperamentu natusa, kao što sam izložio ranije.

Osmo, spaljen Merkur govori o osrednjem razumevanju, ali pošto je u sekstilu s Lunom koja je vladarka 9. kuće, i trigonu s Marsom koji je vladar Ascendenta, natus će imati osrednje živu i ispitivačku maštu, posebno jer je Merkur u 3. kući. A (u skladu s ranije iznetim 6. aforizmom u prethodnom poglavlju)12 natus naginje zanatu i nauci na račun pozicije ispod zemlje, što je natus potvrdio. Zato će spaljenost radije omesti njegov govor i pamćenje, nego na bilo koji način ugroziti njegovo razumevanje ili umanjiti snagu njegove mašte. I to pouzdano znam.

-----------------------------------------------------------
Napomene:
[8] Mnogo je varijacija na temu računanja temperamenta, a Gedberijev metod je približan Lilijevom; razlikuju se vrlo malo.
[9] Mars je u Biku, znaku egzaltacije Lune.
[10] Prema Ptolomejevim pravilima. Inače, prema pravilima drugih astrologa Luna je na odgovarajućoj hajlegičnoj poziciji.
[11] Zapravo, srednje godine Marsa su 40,5, najmanje su 15, a velike 66.
[12] Kada je Merkur sub terra, ispod zemlje, natus naginje zanatu i nauci; kada je supra terram, onda je skloniji govorništvu.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Džon Gedberi - Primer analize natalnog horoskopa sa revolucijama
« Odgovor #2 poslato: 30.07.2021, 10:03:11 »
2. Druga kuća

U skladu s astrološkim pravilima, natus bi trebao da ima i ima značajno bogatstvo. Ako je vladar 2. u 2. kući, to uvek najavljuje imućnost natusu. Prema priznanju samog natusa, nikad nije iskusio potpunu nemaštinu, niti je imao obilje imetka. Razlog što se ovaj aforizam nije potvrdio je, pretpostavljam, sledeći: Saturn je superioran u odnosu na Jupitera13 u horoskopu, egzaltiran je u odnosu na njega, te tako umanjuje njegove dobre signifikacije. Pored toga, sećam se pravila Johana Engela koji kaže onaj ko ima Saturna postavljenog u 11. kući, neće ostvariti nikakav ugled niti imetak dok ne navrši 30. godinu svog života.
Jupiter i Fortuna su u severnom delu horoskopa14 što ukazuje da će vrhunac natusove sreće i blaženstva biti kasnije u životu. Tako vidiš istinitost izreke da izuzetak potvrđuje pravilo.

Jupiter i Fortuna u 2. kući ukazuju da će napredovati na račun dobre očevine ili neke javne službe ili unapređenja. A pošto je Luna u kvadratu s Jupiterom koji je njen dispozitor i u vrlo slaboj recepciji s njom15, što pokazuje da natus radije može napredovati kroz kontakte sa običnim ili prostim svetom, ili na račun zanata i nauke, jer je Luna takođe u sekstilu s Merkurom ispod zemlje.

Najverovatnije, delanjem u poznoj mladosti, natus može najviše napredovati, ali u starijem dobu može napredovati na račun nekog nasledstva, službe ili unapređenja, i to ne baš zanemarljivo. Mnogo ću se čuditi ako pozicija Jupitera u Strelcu u 2. kući ne donese realizaciju neke takve stvari.
Natus mi je priznao da je u mladosti (to jest između 25. i 30. godine) imao koristi od učenja zanata itd. i da se nada da će mnogo veći napredak ostvarivati iz dana u dan. A ja sam siguran da horoskop (u opštem smislu) ne obećava ništa manje.

-----------------------------------------------------------
Napomene:
[13] Saturn nadjačava Jupitera, nalazi se u 11. znaku od njegove pozicije. Doduše, postoji mogućnost da je Gedberi posmatrao decimaciju u odnosu na kuće, a ne znakove, mada bi to bilo prilično neobično.
[14] Poslednja, flegmatična četvrt horoskopa.
[15] Ne znam zašto recepciju karakteriše kao slabu. Jednostrana je, ali Jupiter prima Lunu u svoje sedište, što je vrlo važno s obzirom da mu ona aplicira.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Džon Gedberi - Primer analize natalnog horoskopa sa revolucijama
« Odgovor #3 poslato: 30.07.2021, 10:04:57 »
3. Treća kuća

Tri planete u 3. kući (Sunce, Merkur i Venera) ukazuju na različite naravi i privrženosti rođaka i srodnika natusu; i pokazuju da je natus naklonjen učenju, i kraćim putovanjima ponekad zbog užitaka. Ali prisustvo Zmajevog repa u 3. kući pokazuje mnogo svađa i neslaganja između natusa i njegovih rođaka i srodnika. Jer moraš znati da Cauda Draconis infortunat domum ubi invenitur, Zmajev rep unesrećuje kuću u kojoj se nađe.
Natus je priznao da je imao mnogo neprijatnih nesuglasica sa braćom, sestrama i rođacima, i da su ga namerno obmanjivali i varali. I da je mnogo puta odlazi na kraća putovanja radi zadovoljstva, i da je, takođe naklonjen učenju (što smo podvukli ranije).

Vladar 3. kuće Saturn je esencijalno utvrđen, ali tri planete u trećoj kući nisu naročito potentne, posebno Merkur koji je njihov opšti signifikator16. Tako (nalazeći neke dobre i neke loše signifikatore) možemo zaključiti da će stanje i imetak natusove braće i sestara biti osrednji, to jest ni naročito izvrsni, ni naročito loši. Ntus nam je i ovo potvrdio kao istinu.

4. Četvrta kuća

Natus i njegov otac se mogu osrednje slagati, jer su vladar Ascendenta i Sunce (opšti signifikator očeva) u trigonu jedan s drugim, a Luna ide u sekstil s obe planete. I to je odista istina, da se, uopšteno posmatrajući, dovoljno dobro slažu. Upoređujući ovaj horoskop s pravilima za tumačenje imetka, ne nalazim mnogo nade da će natus imati koristi od očevog imetka. Jer 4. kuća nije ojačana prisustvom bilo koje dobroćudne planete, niti su vladar Ascendenta i vladar 4. kuće u recepciji ili dobrom aspektu. Istina, Jupiter šalje sekstil prema vrhu 4. kuće, ali Mars vladar treće od četvrte kuće baca kvadrat tamo, što će reći da natus ima neko nasledstvo ali teško da će ga dobiti; ako i može, onda uz velike teškoće. Jer Mars kao vladar treće od četvrte ukazuje da će ga brat natusovog oca opstruirati i omesti, i naneti dosta štete i ocu; a ovaj kvadrat iz fiksnog znaka prema vrhu 4. kuće je najzloćudniji od svih drugih.

Natus je priznao da mu je na rođenju pripadao prihod od 80 funti godišnje, od čega je zbog prevare (preopširno je da bih ovde izlagao) njegov otac bio prinuđen da se rastane, sve to dok je natus bio dete. Podlost je izveo očev brat, baš kao što je Mars, vladar treće od četvrte kuće nagoveštavao. On i dan danas drži taj deo [imovine] i nema nade da će ona biti povraćena.

-----------------------------------------------------------
Napomene:
[16] Izuzev ako je mislio na Merkura kao opšteg sigifikatora mlađe braće, opšti signifikator braće je zapravo Mars.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Džon Gedberi - Primer analize natalnog horoskopa sa revolucijama
« Odgovor #4 poslato: 30.07.2021, 10:05:23 »
 5. Peta kuća

Ovde vidimo 5. kuću u plodnom znaku kao i Ascendent. Luna je postavljena u Ribama, znaku u 5. kući, koja podržava Ascendent savršenim trigonom. Odavde proizlazi mogućnost da natus ima decu. Vladar 5. kuće je snažan i dovoljno potentan, stoga deci natusa obećava dug život; ali je Luna u kvadratu s njim, i Venera je oštećena telesnim kontaktom sa Zmajevim repom, dok je Merkur spaljen, što uništava te nade i ukazuje da deca natusa ipak neće dugo živeti.
Natus je priznao da je do sada imao samo jedno dete, sina, koji je živeo samo godinu i po dana i umro.

6. Šesta kuća

Sunce, Merkur i Venera bacaju kvadrat prema vrhu 6. kuće koji je u Ovnu. Saturn tamo baca opoziciju (mesto koje mnogo mrzi)17 što je predznak teških bolova u glavi od kojih natus može često patiti. Ali Jupiter baca trigon prema Ovnu, blizu stepena 6. kuće, čime čini mnogo dobrog pa obećava pomoć natusu lekovima pre nego što mu bolest nanese mnogo štete. Takođe i trigon vladara 6. kuće sa Suncem, Merkurom i Venerom. No, pošto je Mars vladar i Ascendenta u Škorpiji i 6. kuće, a nalazi se u Biku, natus će patiti od mučnine i kamenja u bubrezima, gasova i kvarljive krvi, tuberkuloze itd. kao što se može videti u ranije iznetim pravilima. Za lečenje treba koristiti bilje u simbolici Jupitera, jer je on najbolji doktor.
Natus je potvrdio da je imao česte glavobolje i mučnine, takođe i kamenje u bubrezima itd. i da pati od gasova i gustih humora; i više je puta imao tuberkulozu, ali se lako oporavljao.

Merkur kao opšti signifikator slugu je retrorgadan i spaljen, pa obećava da će sluge natusa biti lopovi i da će ga obmanuti. Mars vladar 6. kuće u opoziciji prema Ascendentu obećava isto.18 Ali pošto Jupiter baca trigon ka 6. kući, a Luna sekstil ka Marsu i Merkuru, to pokazuje da mu [sluge] neće naneti mnogo štete pre nego što ih razotkrije.
Natus je priznao da je imao nekoliko slugu, ali je među njima samo jedan bio pošten i iskren; a imao je sreće da ih otkrije pre nego što su mu naneli veću štetu.

7. Sedma kuća

Vladar Ascendenta u 7. kući i trigon sa Venerom, vladarkom 7. kuće obećavaju sklonost ili želju natusa za ženidbom, i pokazuju da će želja biti sprovedena u delo, u skladu sa 5. aforizmom u prvom delu 18. poglavlja19. A vladar Ascendenta i Luna u recepciji, i njen prenos svetlosti20 od vladara Ascendenta prema vladarki 7. kuće ukazuje na isto.
Vladari Ascendenta i 7. kuće u trigonu i recepciji takođe obećavaju prijateljsko slaganje i harmoniju između natusa i njegove žene. Luna u dignitetima Venere, to jest u znaku njene egzaltacije, isto.
Natus se oženio u vreme direkcije Ascendenta prema sekstilu Venere kao što je ranije navedeno. I rekao mi je da se on i njegova žena odista lepo slažu, i da međunjima retko ima nesuglasica i potresa.

Mars lokalno u 7. kući ukazuje da će natusa saletati otvoreni neprijatelji21. Ali pošto je vladar Ascendenta u trigonu i recepciji sa vladarkom 7. kuće, zlo njegovih neprijatelja mu neće mnogo nauditi. Glavni neprijatelji s kojima će se susretati biće iz redova njegovih rođaka i srodnika, jer je Venera vadarka 7. kuće u konjunkciji sa Zmajevim repom u 3. kući. No, pošto je vladar Ascendenta ugaon, a Venera kadentna, u skladu sa 4. aforizmom u šestom delu22, natus će nadvladati svoje suparnike.
Natus je priznao da je uznemiravan od strane otvorenih neprijatelja, i da su to uglavnom bili njegovi rođaci. Ali je rekao da su sami sebi naudili pokušavajući da naškode njemu, i nikada ga nisu nadvladali (do sada) u bilo kom od svojih poduhvata.

-----------------------------------------------------------
Napomene:
[17] Saturn je u padu u znaku Ovna.
[18] Mars ima više značenja, nije samo i isključivo vezan za 1. kuću i da predstavlja natusa.
[19] Vladar Ascendenta u sekstilu ili trigonu sa vladarom 7. kuće, naročito iz plodnih znakova, ukazuje da će natus biti sklon braku i postupaće u skladu s tim sklonostima.
[20] Luna ne prenosi svetlost između Marsa i Venere. Sve i da je uzeo u obzir raniji kontakt Lune sa Marsom iz Vodolije, ona svoj prvi aspekt pravi sa Merkurom (pa Jupiterom i Suncem), a ne sa Venerom.
[21] Planeta u kući ima signifikacije u vezi sa temom kuće. S obzirom da je Mars prirodni vladar sukoba, logično je da bude pokazatelj suparnika i otvorenih neprijatelja.
[22] Ugaoni vladar Ascendenta, a kadentni vladar 7. kuće, govore da će natus trijumfovati nad svojim otvorenim neprijateljima. Da, on će se narugati njihovim pokušajima i osujetiti njihove planove.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Džon Gedberi - Primer analize natalnog horoskopa sa revolucijama
« Odgovor #5 poslato: 30.07.2021, 10:05:50 »
8. Osma kuća

U skladu s ranije iznetim pravilima, natus bi trebao umreti prirodnom smrću, jer su vladar Ascendenta i vladar 8. kuće u trigonu, a Luna u dobrom aspektu s oba. Na isto ukazuje i Venera koja je u trigonu i recepciji sa vladarom Ascendenta.
Način smrti bi verovatno bila groznica praćena tuberkulozom i nekim jakim upalama, jer je Merkur vladar 8. kuće, spaljen i retrogradan u znaku egzaltacije Marsa koji je vladar 6. kuće i Ascendenta.

9. Deveta kuća

Deveta kuća kazuje o dugim putovanjima ili prekomorskim putovanjima. Samo pogled na vrh 9. kuće isprva bi mogao da navede na zaključak da će natus putovati23, to jest da će ploviti u drugu zemlju; ali ako to ostavimo po strani, Luna koja vlada 9. kućom je na uglu i u trigonu sa Ascendentom, a Ascendent i njegov vladar oboje fiksni, kao i druga dva ugla, pa se usuđujem da kažem da natus neće putovati van svoje domovine.
Natus je potvrdio da je mnogo puta imao priliku, ali nikada nije pristao; niti namerava tako nešto.

Bilo bi čudno ako natus ne bi bio religiozan (ili da bar poštuje načela bilo koje javne religije), s obzirom da ima Zmajevu glavu u 9. kući u znaku egzaltacije Jupitera, i Lunu koja kao vladarka 9. kuće podržava Ascendent. Ali Luna je u kvadratu s Jupiterom, što ukazuje na mnogo nevolja koje natusa mogu snaći na račun religioznih ljudi itd.
Natus je priznao da je oko 22. godine obilazio kongregaciju prezbiterijanaca u Londonu, i bio vrlo revnosan među njima, sve dok (svojim propovedanjem svoje čudnovate i uznemirujuće doktrine o predodređenosti na večnu patnju24) ga nisu skoro izludeli i doveli pred kapije očajanja; toliko, da je ponekad sebe smatrao prokletim ne mogavši da u sebi nađe znake i simbole božije blagodeti i ljubavi, o čemu su stalno naklapali. U tabeli direkcija možeš videti da je natus imao 21 godinu života kada je MC došao pod kvadrat Jupiter, što vrlo lepo oslikava štetu od vernika, ili u najmanju ruku onih koji se tako izdaju, iako u njima nema ničeg od istinske religioznosti.

Snovi natusa će se često pokazivati istinitim, na račun pozicije Severnog čvora u 9. kući i gospodarice 9. kuće koja podržava i 9. kuću i Ascendent trigonom.
Čuo sam da je natus priznao da je ponekad bio upozoravan putem snova, jednako i na dobro i loše koje ga je kasnije snalazilo.

10. Deseta kuća

Regulus, Srce Lava, kraljevska fiksna zvezda je u kulminaciji; Jupiter trigonom podržava MC iz 2. kuće u Strelcu, dok je Sunce u trigonu prema vladaru Ascendenta Marsu, što su sve svedočanstva počasti i unapređenja. Ali Mars baca kvadrat ka 10. kući, i vladar 4. kuće Saturn je u platik kvadratu sa vladarom MC-a Suncem, i Merkur je spaljen i retrogradan, i Luna u kvadratu s Jupiterom, što sve vrlo jasno govori da je natus neprijatelj svom sopstvenom ostvarenju; i pokazuje da je nemaran i nehajan u ostvarivanju gleda. Odista, kvadrat koji Mars baca iz Bika, grubog i fiksnog znaka, ka 10. kući ukazuje da je satiričnog uma i duha.
On energično prigovara da je glavni razlog zašto nije ostvario više ugleda i unapređenja, prema njegovom skromnom mišljenju, to što nu se uvek gadila i što je mrzeo veštinu ulagivanja i pretvaranja, jedine stepenice kojima se sve osobe uzdižu na ugledna mesta i pozicije.

11. Jedanaesta kuća

Vladar 11. kuće je spaljen, kadentan i retrogradan, a Saturn je u 11. kući i kvadratu s njenim vladarom, što ukazuje da će natus imati malo prijatelja. Oni koje ima ili bude imao, neće mnogo ceniti niti će se na njih oslanjati; njegove nade i očekivanja takođe mogu biti u opasnosti od potonuća. Ali pošto je vladar 11. kuće Merkur u trigonu s vladarom Ascendenta Marsom, on može postati prijatelj s nekim osobama koje to radije žele zarad svoje sopstvene koristi, nego zato što ga stvarno poštuju ili što imaju dobre namere prema njemu.
Priznao je da je imao raznovrsne tobožnje prijatelje, ali nikad više od jednog istinskog ili nekog na kog bi mogao da se osloni i ima poverenja. A što se tiče očekivanja i nada, seća se da je uvek bio obmanut ili zavaran. Takođe je rekao da su se mnogi pretvarali da su mu prijatelji i da ga poštuju, ali je potvrdio da su se njihova pretvaranja vrtela oko ličnog interesa ili koristi, a ne oko skupocene nȋske ljubavi ili dobre volje prema njemu.

12. Dvanaesta kuća

Vladarka 12. kuće i vladar Ascendenta u trigonu i recepciji ne ukazuju na opasnost od zatvora, i takođe pokazuju da skriveni neprijatelji neće nadvladati natusa. Ipak, pošto je Venera u konjunkciji sa Južnim čvorom u 3. kući, to izdvaja natusovu braću, rođake itd. kao najpodmuklije neprijatelje s kojima se može susresti. No, oštećenje Venere potvrđuje izreku da su u ukletih krava kratki rogovi; stoga, iako imaju veliku želju i volju da naude i oštete natusa, nemaju mnogo moći, tako da ih se ne mora plašiti. Ne moram govoriti o ostalim značenjima ove kuće, jer natus nema zanimanje za njih.

Potvrdio mi je da nije bio u zatvoru i da nikada u životu nije zadržavan duže od tri dana (ako ostavimo po strani kada je bio maloletan). A što se tiče skrivenih neprijatelja, nije do sada otkrio nijednog izuzev svojih rođaka i kućnih poznanika; takođe je potvrdio da ga niko nije nadvladao.
Toliko o tumačenju 12 kuća ovog horoskopa. Mogao sam to izneti daleko obimnije, da je natus dao saglasnost. Stoga se ne usuđujem da objavim ništa više od ovog bez njegove dozvole.

-----------------------------------------------------------
Napomene:
[23] Rak je plodan znak.
[24] U svom oslanjanju na kalvinizam, prezbiterijanci su smatrali da je Bog predodredio da neki ljudi budu spaseni, a da neki drugi budu osuđeni na večno prokletstvo. Time se čoveku oduzima mogućnost izbor, tj. da na bilo koji način svojom slobodnom voljom i postupcima promeni sudbinu koja mu je namenjena.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Džon Gedberi - Primer analize natalnog horoskopa sa revolucijama
« Odgovor #6 poslato: 30.07.2021, 10:08:18 »
 
III PRIMER SOLARNE REVOLUCIJE (1655)


Nema aktivnih direkcija ove godine25 osim Fortune sa Zmajevim repom, kao što možeš videti u spekulumu iznad26. Da bi znao tačno vreme u godini kada ona počinje, u skladu sa merom vremena prema Naibodu, pretvaram direkciju u vreme ovako:

Ugao direkcije        27°51'
27 stepeni daje     27 g. 144 d. 13 č.
51 minut daje          0 g. 315 d.   0 č.
                              -----------------------
                              27 g. 459 d. 13 č.
                           -    0     365       0
                             ------------------------
                              28 g.   94 d. 13 č.

Kada 94 dana odbrojim od 31. decembra, dobijam da se direkcija aktivira 4. aprila 1655. godine.

1. Direkcija ukazuje na vrlo neupešan period po natusa, posebno kada je reč o njegovom imetku i dobrima. Predskazuje mnogo ispraznih i nepotrebnih troškova, podložnost da bude pokraden, i da mnogo izgubi zbog marsijalnih ljudi i stvari. Takođe ukazuje na svađe i sukobe između natusa i rođaka (jer pada u 3. kuću); prvenstveno sa ženama jer pada u ženski znak i blizu tela Venere.

2. Revolucija potvrđuje prethodno, jer Južni čvor oštećuje Fortunu u 2. kući. A Saturn, vladar 3. i 4. natalne i 7, 8. i 9. kuće u revoluciji, je u opoziciji sa Jupiterom, vladarom 2. natalne kuće. Vladar 2. kuće27 je u 7. kući, a vladar 7. kuće je u 3. kući retrogradan.
Ali glavne okolnosti zbog kojih se nesreća može nadviti nad natusa otkriva se preko Lune, jer je ona vladarka Ascendenta, a postavljena u 8. kući, u kvadratu sa Marsom u 5. kući, vladarom radikalnog Ascendenta, što pokazuje da će se natus baviti pitanjima testamenata, zaveštanja itd. neke preminule osobe. Ali će sigurno izgubiti svoje nade i očekivanja i potrošiti svoj novac, a sve uzaludno i lakomisleno; jer mu Nebesa ni na koji način nisu prijateljski naklonjena u bilo kojoj takvoj stvari ove godine.

3. Pošto je Jupiter vladar revolucije i s vrha neba podržava Ascendent trigonom, a dekster sekstilom Sunce, natalnog vladara 10. radikalne kuće, i vladara [natalnog] Ascendenta Marsa takođe trigonom, natus će ove godine uprkos svim svojim gubicima i preprekama ostvariti značajn broj važnih poznanstava, na račun kojih će dobiti reputaciju i ugled, i prikladno poštovanje u mestu u kom živi, što će mu pomoći da izdrži mnoge nevolje itd.

4. Pošto je natalna 9. kuća na Ascendentu revolucjie, to ukazuje da će natus biti sklon učenju zanata i nauci, i da eventualno može ići na neko putovanje prema severozapadu. Jer Ascendent28 je severni, a natalni vladar Ascendenta je u severnom znaku, dok je Luna u zapadnom. Ali dobiće malo ili nimalo od toga, pošto je Mars u kvadratu prema 9. kući.

5. Natus treba da bude vrlo pažljiv i ne preteruje u jelu i piću (pošto će tome biti sklon ove godine), jer je Luna blizu vrha 4. kuće29 u 8. kući revolucije, u kvadratu s Marsom u 5. kući i to iz fiksnih znakova; to odista preti mučninom ili groznicom koje samo umerenost može sprečiti.
Neću ovde postavljati tabelu srećnih i nesrećnih dana pošto je godina prošla. Samo ću potvrditi sud o ovoj godini, koja je bila (prema natusovom mišljenju) izvanredna i čudesna.

Prvo, natus je priznao da je imao mnogo svađa i sporova s rođacima; kaže da je iste godine bio u sukobu s majkom, parničio se s ujakom i sestrom, i prevario ga je i obmanuo kapetan koji je, u nedostatku drugog zaposlenja, bio njegov zastupnik. Iste godine je imao nevolje s dvojicom kradljivih slugu.
Drugo, potvrdio je da je parnica pokrenuta zbog navodne zaostavštine. Potrošio je novac oko toga, bez ikakve koristi.
Treće, rekao je da je te godine ostvario mnogobrojna poznanstva s uglednim osobama, i da je stekao reputaciju i ugled kod njih.
Četvrto, rekao je da je bio mnogo predan učenju, i ne samo jednom učenju ili neuci, već mnogim. Takođe je rekao da je išao na put 50 ili 60 milja severozapadno, ali je priznao da time ništa nije postigao osim što se izložio naporima.
Peto, rekao je i priznao da mu je zdravlje bilo ugroženo, i da je patio od mučnine izazvane pićem, i da je bio u stanju diskrazije30 sedam nedelja zbog toga.
Glavna stvar kojoj se divim je sledeća. Kao što vidiš, direkcija Fortune se aktivirala 4. aprila 1655. godine, a istog tog dana je natus, kako mi je sam priznao, prihvatio zastupnika i savet, što je bila polazna tačka svih ostalih nesreća i gubitaka s kojima se suočio. Da mu je horoskop tada urađen, možda bi bile sprečene. Sapiens dominabitur astris.31

-----------------------------------------------------------
Napomene:
[25] Uobičajena praksa u to vreme je da se direkcijama ne daje veći vremenski okvir delovanja, iako prema starijim izvorima one mogu biti aktivne duži niz godina, sve dok ih ne smeni neka druga direkcija.
[26] Gedberi je priložio spekulum tj. tabelu direkcija pet glavnih pozicija (Ascendent, MC, Sunce, Luna i Fortuna), ali je ja neću prilagati ovde.
[27] Solarne 2. kuće, Sunce.
[28] Verovatno misli na solarni Ascendent jer je znak na njegovom vrhu isti kao u natalnoj 9. kući - Rak. Svi vodeni znakovi pripadaju severnom pravcu.
[29] Natalna 4. kuća, IC.
[30] Ozbiljan poremećaj u krvi, kada joj se promene kvalitet i sastav.
[31] Mudar čovek upravlja zvezdama.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Džon Gedberi - Primer analize natalnog horoskopa sa revolucijama
« Odgovor #7 poslato: 30.07.2021, 12:43:25 »
IV TRIDESETPRVA GODINA NATUSA (1658)
Gedberi je pogrešno izračunao solarni povratak, što se lako može zaključiti na osnovu pozicija planeta koje prilaže.
Na primer, navodi da je Fortuna na 14° Bika, Luna blizu 20° Ovna, Venera na 25° Strelca itd. (vidi sliku).
Ove pozicije ne odgovaraju povratku Sunca na svoju natalnu poziciju već dan kasnije.
Gedberi navodi podatke (bez karte) koji su 31. 12. 1657. u 21 h 9 min. PM. To znači da je vreme povratka 1.1.1658. u 9 h 9 min. ujutru. Kada se ti podaci ubace u softver, dobijamo pozicije koje on navodi, ali to nije tačan solarni povratak (uporedite stepen na kom je Sunce u povratku i u prvom postu u natalnom horoskopu, razlika je 1°). Pravi podaci su 30.12.1657. u 21 h 3 min PM odnosno 31.12.1657. u 9 h 3 min ujutru. Verovatno je zabrljao kod pretvaranja popodnevnih časova u prepodnevne.


Horoskop revolucije prema podacima koje Gedberi daje.


Pravi horoskop revolucije.

Direkcije koje su aktivne su samo dve: MC prema trigonu Venere i Sunce prema terminu Marsa. Prva se aktivira 9. marta 1658. 13 časova nakon podneva32, a druga 14. juna 1658. oko podneva.
MC prema trigonu Venere podstiče zadovoljstva, dobit i uživanje natusu, brojna nova poznanstva i čini ga ambicioznim da stekne ugled i poštovanje. Dobro zdravlje tela, miran um, i uspeh i napredak u svim stvarima. Pre nego što direkcija postane neaktivna, može dobiti dete. Ali...
Sunce ka terminu Marsa se donekle protivi onome što obećava Venera, pa sam savetovao natusa da se čuva impulsivnih i svojeglavih postupaka, i da bude vrlo oprezan u svojim poslovima. Ovo je odista poput oblaka koji ide pre prethodne direkcije Sunca, i može je zakloniti malo ali je ne može potpuno pomračiti. A sada da ispitamo revoluciju.

U revoluciji nalazimo u usponu 4. natalnu kuću, a njenog vladara u trigonu iz 8. kuće horoskopa u kojoj je egzaltiran33. To nagoveštava sledeće: da će natus dobiti neku zemlju ili imetak, ili aliquid tale34 kao poklon ili zaveštanje neke preminule osobe ili više njih. Povratak Venere na natalnu poziciju Jupiter označava isto. A pozicija Severnog čvora u 10. kući je argument reputacije. Venera u 11. kući označava njegove nade i obezbeđuje mu mnogo prijatelja među ženama, a kao gospodarica 3. kuće podstiče mir između njega i suseda.

Pošto imamo Lunu i Marsa u konjunkciji u 2. kući u Ovnu i u opoziciji sa Saturnom, kao i kvadrat sa Suncem i Merkurom, to ukazuje ne samo na neki gubitak imetka već i na sporove i sukobe sa starijim prostim ljudima i neznancima, i moguće neka manja nevolja i prepreka u parnici ili sporu. Pošto je Venera u sekstilu sa Saturnom i trigonu s Marsom i Lunom, očekivana jarost će se iznenada umiriti.
Međutim, kvadrat Sunca i Saturna, i opozicija Saturna i Marsa će naškoditi telu natusa kolerično-melanholičnim humorima, koji se mogu oslabiti dobrim lekovima i umerenošću, kao što Venerini aspekti ukazuju.

Povratak Merkura na svoju poziciju obećava neko unapređenje, ali pošto u revoluciji trpi dvostruko zlo, jer je spaljen i u 12. kući, unapređenje će biti manjeg obima i možda će se na njega duže čekati.
Da zaključim: godina će imati više dobra nego zla, i biće mudro za natusa da zgrabi priliku za pramen post est occasio calva35, jer je [glava] ćelava pozadi. Nailazi oluja koja će (u nekoj meri) pomračiti sunčeve zrake u ovoj (moram je tako nazvati) zlatnoj godini koja svetluca s toliko mnogo sjajnih dana u njoj, kao što se može videti u sažetku.36


-----------------------------------------------------------
Napomene:
[32] Što je zapravo 1 čas posle ponoći 10. marta.
[33] Saturn je u 8. kući revolucije u Vagi.
[34] Nešto slično veliko, izuzetno (lat.).
[35] Reč je o latinskoj izreci Katona Starijeg Fronte capillata, post est occasio calva, koja kazuje da se prilike moraju grabiti kako dolaze (za pramen kose, šiške), jer kad prođu nema se za šta uhvatiti (teme je ćelavo).
[36] Na nekoliko strana Gedberi prilaže tabele u kojima je upisao tranzite na natalne planete i solarne direkcije za svaki dan za celu solarnu godinu. Naravno, solarne direkcije odnosno distribucije koje je računao nisu baš precizne.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).