Autor Tema: Džordž Vajld — Horoskopi poznatih ličnosti  (Pročitano 39 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 634
 • Sviđanja: 670
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Džordž Vajld — Horoskopi poznatih ličnosti
« poslato: 06.07.2021, 09:06:27 »
Bojan
Nije dozvoljeno kopiranje.
G. Wilde - A Treatise of Natal Astrology

Ovaj astrolog s kraja XIX i početka XX veka pripada modernom korpusu, tako da njegova dela nisu interesantna iz tradicionalnog ugla. Međutim, u svojoj Natalnoj astrologiji prilaže horoskope većeg broja poznatih i uglednih ličnosti, uz kratka objašnjenja nekih, po njegovom mišljenju, markantnih pozicija. Pošto je cilj da napravim arhivu horoskopa, onda ću prevesti i okačiti tumačenja.

Viktor IgoMožemo videti da je Venera povezana sa Saturnom opozicijom i paralelom, na račun čega je posedovao imaginaciju, inspiraciju i istančan osećaj za lepo.
Jupiter u 10. kući u trigonu sa Lunom u 2. kući ukazuje na počasti i izrazitu novčanu dobit. Sunce u opoziciji sa Saturnom s druge strane ukazuje na nesreću, slabiju vitalnost i promenljivo zdravlje.
Luna u kvadratu sa Merkurom preko 2. i 5. kuće označava smrt jednog ili više potomaka.
Sudeći prema Merkuru u sekstilu sa Marsom u 3. kući, posedovao je vrlo aktivan, ingeniozan um, skupa s velikim samopouzdanjem; ova pozicija Marsa daje čvrstinu i izvestan stepen tvrdoglavosti kada mu se suprostavljaju. Njegov um je bio oštar, vispren i prodoran, a bio je prirodno oprezan. Video je više od ostalih ljudi zahvaljujući Merkuru u sekstilu sa Marsom i Luni u kvadratu sa Merkurom, a ovi su mu aspekti dali književne sposobnosti.
Sunce u opoziciji sa Jupiterom daje određenu količinu taštine, mada je to bio neupadljiv dodatak; a isti taj aspekt u sprezi sa Suncem u opoziciji sa Saturnom je umanjivai stabilnost i snagu njegovog karaktera.
Sledeći nepovoljni faktori su se podudarili sa vremenom smrti, u maju 1885. godine. Luna je napuštala kvadrat sa Marsom (koji je bio egzaktan u junu 1884. kada je zdravlje počelo da mu propada)1, Sunce je bilo u kvadratu sa Jupiterom i Saturnom, Merkur u kvadratu sa Saturnom i Jupiterom.


1 Prema metodu mundanih primarnih direkcija, dok su ostali aspekti koji se pominju tranziti.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 634
 • Sviđanja: 670
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Džordž Vajld — Horoskopi poznatih ličnosti
« Odgovor #1 poslato: 06.07.2021, 09:08:47 »
Aleksandar Dima OtacVenera je povezana sa Saturnom konjunkcijom i paralelom. Merkur je u sekstilu sa Marsom i Lunom. Imaginacija, inspiracija, književne sposobnosti i umetnički ukus ishod su ovih aspekata. Natus će biti ambiciozan i osetljiv na uvrede, zbog Sunca u Lavu na Ascendentu i sekstila s Lunom. Takođe će i postojanost biti upadljiva, skupa sa čestitošću, otvorenošću i iskrenošću; biće plemenit i zapovedan, a njegova reč će biti jednako pouzdana kao i jemstvo.
Poseduje aktivan, ingeniozan i prodoran um zbog postavke Merkura u pokretnom Raku u sekstilu s Marsom. Uzdižuće Sunce će ga činiti nezavisnim, samopouzdanim, energičnim, obzirnim, često naprasitim ali vrlo praštajućim, i posedovaće snažnu volju, fizičku snagu i snagu karaktera.
Luna i Mars u sekstilu s Merurom će ga činiti hitrim, oštroumnim i odlučnim. Elevacija Marsa ne sprečava da ovo bude vrlo srećan horoskop. Sunce u usponu bez oštećenja podupire dobro zdravlje i snažnu konstituciju, a sekstil s Lunom na MC-u istaknutost i uspeh.
U vreme njegove smrti 5. decembra 1870. niz zlih direkcija je bio na snazi: Luna opozicija i paralel Mars, Sunce kvadrat Mars.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 634
 • Sviđanja: 670
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Džordž Vajld — Horoskopi poznatih ličnosti
« Odgovor #2 poslato: 06.07.2021, 19:27:42 »
Lord Bajron


Bajronov horoskop koji se pojavio u Duh Partridža, i koji je kopiran u drugim radovima - nije tačan. Imaginacija, inspiracija, senzualnost i nežnost proizlaze od konjunkcije Venere i Saturna. Bajron je bio čovek promenljivog ponašanja, i često rob čulnih pasija, što se zaključuje na osnovu Marsa u Raku, Lune u konjunkciji sa Uranom i Venere sa Saturnom. Bio je izrazito osetljiv na sve grandiozno i lepo, što je Venera u konjunkciji sa Saturnom na MC-u, mada bi ova pozicija Saturna proizvela i stidljivost. Opasna narav i morbidna senzitivnost su proizvod opozicije Merkura i Marsa, čineći ga vrlo uvredljivim. Potonji aspekt deluje i na 7. i na 8. kuću; a pošto je Saturn vladar 7. kuće, a Luna oštećena, to rezultira nesrećnim ljubavnim životom i brakom. Toplina privrženosti bi proizlazila iz konjunkcije Venere i Saturna.

Bajron je bio strog, impulsivan, osvetoljubiv ako je isprovociran, što je sve proizvod opozicije Merkura i Marsa koji se nalazi na Ascendentu. Bio je ekcentričan, nestalan, nepostojan i sklon putovanjima. Paralel Lune i Sunca, i Merkura sa Jupiterom dodaju mnoge lepe i privlačne kvalitete, ali oni prostački nadjačavaju. Umro je 19. aprila 1824. godine, kada je imao 36 godina i 3 meseca. Tada su na snazi bile sledeće direkcije: Luna 90° Saturn, Luna 90° Venera, Mars 180° Merkur (retrogradan), a Sunce je bilo 6° udaljeno od konjunkcije sa Saturnom na MC-u.

Da bismo mogli da napravimo paralelu sa ovim tumačenjem, dodaću i tumačenje iz Duh Partridža, koje je objavljeno 1825. godine i koje ovaj autor osporava. U tom horoskopu je Ascendent u Škorpionu i noćno rođenje. Gornji horoskop, tj. vreme rođenja u 14 h je i zvanično vreme koje piše u podacima na astro.com.Vreme rođenja ovog istinski plemenitog i vrlo uglednog pesnika dato mi je od strane gospodina I.V., proslavljenog umetnika i amatera u okultnim naukama. On je vreme pribavio nekoliko godina ranije iz autentičnog izvora, tako da nema sumnje u njegovu tačnost. I zaista, savršeno podudaranje [horoskopa] sa glavnim poznatim događajima iz njegovog života predstavlja izuzetan dokaz istinitosti astrologije.

Izuzetni mentalni kvaliteti koje je natus posedovao, najbolje su prikazani pozicijama i konfiguracijom Merkura i Marsa. Merkur je glavni vladar intelektualnih moći, a pošto je u pokretnom i tropskom znaku Jarca i nije ometen sunčevima zracima, orijentalan i u prilazećem sekstilu ka Ascendentu (na osnovu svega bi se moglo reći da je u zadivljujućoj poziciji), što bi prema Ptolomeju ukazivalo na pamet, razumnost, sposobnost za velike nauke, inventivnost, logiku, proučavanje prirode, dobar takmičarski duh, dobroćudnost, veštinu u argumentaciji, tačne pretpostavke, naklonost ka nauci i misteriji, prilagodljivost. Ali Merkur je u opoziciji sa Lunom i Marsom, pa umesto prilagodljivosti daje mržnju prema obuzdavanju. Natus je inspirisan najuzvišenijim idejama i žudnim osećanjima; daje mu originalnost i ekscentričnost, uz postojanost uma koja je bliža tvrdoglavosti. To je natusa načinilo tako neprijateljskim prema običajima zbog čega je bio tako izvanredan, i zbog čega je bio tako uzvišenog duha.

Ponašanje i racionalne moći su jednako opisani i pozicijom Lune koja je u konjunkciji sa marsom, takođe u tropskom i pokretnm znaku u kom je moćna. Mars je blizu egzaktnog mundanog trigona prema Ascendentu. Ove pozicije su postavile temelje tog jedinstvenog ponašanja još od rođenja - ta oštra i britka satira, taj zajedljiv humor, taj brz, preduzimljiv i smeo um, te izuzetno razvijene energije strasti i ekcentrizma; i taj izvrsni ukus, talenat i senzibilitet koji nisu imali premca.
Ali istovremeno, ove pozicije nebeskih tela su dale heroizam i nepobedivu hrabrost; nažalost, učinile su da bude plahovite naravi i nagao i za najmanju sitnicu, i uvećale su nasilnost najmoćnijih strasti.

Merkur stoji sam u znaku zimskog tropika i u semikvadratu sa Saturnom, čime se može opravdati samotnjačka sumornost koja je tako često bacala senku na njegov životni put. Jednako kao i ta melanholična tuga, koja je obojila neke od njegovih najsjajnijih ideja i zagorčala poslednje sate njegovog postojanja.
Jasno je vidljivo, jednako čudno i vredno pažnje, da ni Merkur ni Luna nemaju blizak aspekt sa Jupiterom (iako Merkur prilazi preko bikvintila, taj aspekt je preslab da bi bio razmatran). Zar se iz ovoga ne vidi prezir koji je znameniti natus imao prema religiji, i da je mnogo ogovaran od strane pokvarene i potkupljene aristokratije? Neka svaki učenik upamti da u astrologiji Jupiter uvek upravlja religioznim i kleričkim pitanjima.
« Poslednja izmena: 06.07.2021, 19:32:09 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).