Autor Tema: Rafael - Horoskopi zanimljivih ličnosti  (Pročitano 117 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Rafael - Horoskopi zanimljivih ličnosti
« poslato: 15.05.2021, 21:16:13 »
Bojan
Nije dozvoljeno kopiranje.
Raphael - The astrologer of the 19th century

Praktični primeri su najbolji način da se nešto nauči i da se dobije uvid u to kako su neki drugi astrolozi tumačili. Imam prilično bogatu arhivu raznoraznih analiza manje ili više poznatih astrologa koji su radili u periodu između XVI i XX veka, pa ću njihove analize prevoditi i komentarisati kad i kako budem imao vremena. Materijala ima toliko da se može otvoriti minimum 1000 različitih tema :)
Pošto mi je pri ruci bila knjiga jednog od onih silnih Rafaela, počeću s njegovim analizama. Svoje komentare ću stavljati u spojlere i u posebne postove tamo gde bude bilo potrebe.

Pilot balona G. Grejem

Napomena: originalni horoskop je izrađen u Plasidus kvadrantnom sistemu, pa sam i ja uradio kartu u modernom softveru u istom sistemu. Ipak, da bih dobio iste stepene kao u originalnoj karti, morao sam da pomerim vreme koje je dato 12 minuta unazad.
Ovaj gospodin, kome su hrabrost i neustrašivi prezir prema opasnosti i fizičkim preprekama doneli mnogo zaslužene slave, rođen je u Londonu, 13. novembra 1784. godine u 10 sati i 10 minuta posle podne, kada su planete bile postavljene kao što [gornji] dijagram ilustruje.
Moćni i kraljevski znak Lava je na Ascendentu, a kvalitet njegovog uma, njegova postojanost i snaga nerava, i njegova jedinstvena hrabrost, jasno su prikazani time što je rođen pod solarnim uticajem; vidimo konjunkciju Marsa, Sunca i Merkura u fiksnom znaku, i sve njih kako prilaze Jupiteru u fiksnom znaku putem kvadratnog (i odlučnog) aspekta sa moćnih uglova i iz konstelacija koje imaju naročit uticaj na sudbinu smrtnika.

Konjunkcija Marsa sa Merkurom i Lune sa Venerom ukazuje na iznenađujuć stepen mehaničkog (mašinskog) genija i inventivnih ideja, za koje se zna da ih natus i te kako poseduje. Učenik astrologije će bez sumnje ispitivati uzroke njegovog [natusovog] bavljenja aerostacijom, naukom koja je imala tako malo eksperimentalne podrške. Ovo će pitanje biti najpre rešeno analogijom i primerom. S tim u vezi, najbolje je da bacimo pogled na horoskop pilota balona Herisa.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Tamo nalazimo Sunce i Jupitera, dva moćna signifikatora, oba u vazdušnim znakovima i dobro postavljena u vezi sa slavom itd. U ovom sad horoskopu, Jupiter, vladar polja nauke, takođe je u vazdušnom znaku i dispozituje Lunu i Veneru, a pošto je jedina planeta u ugaonoj poziciji iznad zemlje, može se smatrati glavnim razlogom što natus vrši eksperimente u vazduhu.

Okolnosti u vezi s Jupiterom u obe geniture, njegova postavka u znaku vazdušnog tripliciteta najbolji je dokaz da su drevni astrolozi bili savršeno u pravu kada su delili Zodijak na različite triplicitete, i delili konstelacije na vatrene, vazdušne itd.
Satillitium ili sabor planeta [stelijum] na uglu u četvrtoj kući jednako je izuzetan, posebno jer sve primaju aspekt Jupitera. Ove okolnosti su zaslužne za znamenitost koju je natus stekao svojim letovima kroz vazduh.
Izuzetna je činjenica da i u Herisovom horoskopu takođe imamo 4 planete u istoj kući. A nikada nisam poznavao nikog ko je na rođenju imao tri ili četiri planete u istom znaku ili istoj kući, a da nije iznenada postao poznat u svetu i stekao veliku popularnost; mada mnogo toga može zavisiti od primarnih direkcija koje su na snazi.

Učenik može dobiti još jedno značenje prema pozicijama u četvrtoj kući - sklonost teško razumljivim učenjima. Ovo je takođe potvrđeno u sadašnjici, da je natus obilato proučavao okultnu filozofiju, posebno alhemijske veštine i transmutacije metala gde sam i sâm svedočio njegovim vrlo čudnim eksperimentima i efektima kojima bi moderni hemičar teško našao uzrok. Zahvaljujući ovoj sklonosti zamolio me je da umetnem njegov horoskop, u cilju, kako je on zapazio, da okultna nauka može da izvuče dodatnu snagu iz ovakvih izuzetnih potvrda astralnih uticaja.

U vreme kada je natus započeo svoju karijeru kao aeronaut, što je bilo uz velike prepreke, Luna je direkcijom došla pod semikvadrat Merkura koji je padao u 3. kuću, kuću putovanja itd. To je bio glavni razlog njegovog neuspešnog poletanja 18. avgusta 1823. godine, koji je proizašao gotovo u potpunosti od razloga koje ljudsko predviđanje nije moglo sprečiti. Kao upečatljiva podudarnost, a istovremeno i svedočanstvo, kako postoji vreme za sve i kako sve ima svoju svrhu pod nebom, takođe, van svake sumnje, postoje nesrećni kao i srećni dani - tog je dana Luna tačno u podne bila na 19° Jarca, na istom mestu na kom je Saturn u natalu. Takođe se opozicijom odvojila od Marsa, vladara pobuna i anarhije, koji se tada nalazio na 18° Raka, i opet, prilazio Saturnu u Biku!
Velika zbrka i haotični potezi koji su usledili, zajedno sa teškim gubicima koje je natus pretrpeo - koji su iznosili gotovo tri stotine funti, i pogrde koje su mu nepravedno bile upućene iz različitih dnevnih novina, nisu mogli biti jasnije i istaknutije predstavljeni.

Vrlo je poznata činjenica da je nesrećni Heris čiji sam horoskop pominjao, koji je uzleteo sa Grejemom iz Bervik ulice u Sohou, započeo bavljenje vazduhoplovstvom bez ikakvog poznatog razloga, kao direktan rival i oponent osobi čiji je horoskop predmet ovog teksta.
Ovo dešavanje se takođe jasno vidi posmatranjem dve geniture, gde će se primetiti da su konfiguracije izrazito neskladne. Ne samo da su dva luminara u opozitnim znakovima (Sunce je kod Herisa u Blizancima, a Luna kod Grejema u Strelcu), već je i Mars kod prvog u kvadratu sa Venerom kod potonjeg. Saturn u jednom horoskopu je u opoziciji sa Lunom u drugom, uz mnoga druga planetarna neslaganja, koja će pažljivi učenik brzo zapaziti i neće pogrešiti u proceni da će to izazvati neslaganje dve strane i kada je reč o novcu i interesima. Činjenica je da je pravi uzrok toga, u realnosti, ni manje ni više nego nebeski uticaj koji deluje od momenta rođenja, zbog čega im je, u neku ruku, sudbina da postanu odlučni neprijatelji.

Tekući tranzit Saturna kroz Blizance je vrlo nepovoljan za poduhvate i eksperimente natusa, a zlo neće biti umanjeno u nekoliko narednih meseci, tako da se može očekivati mnogo sekiracije itd. Kada bude imao 41 godinu i 3 meseca, Sunce će doći pod semikvadrat Marsa in mundo. Ovo je opasan aspekt i savetovao bih natusa da bude pažljiv ako bude izvodio bilo kakve opasne eksperimente u tom periodu, jer je Mars u njegovom horoskopu loše postavljen, mada je dobar deo njegove štetnosti ublažen kvadratom Jupitera.
« Poslednja izmena: 07.07.2021, 09:22:29 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Horoskop pilota balona G. Grejema
« Odgovor #1 poslato: 18.05.2021, 15:31:54 »
Originalni horoskop je izrađen u Plasidus kvadrantnom sistemu, pa sam i ja uradio kartu u modernom softveru u istom sistemu. Ovog puta nisam pomerao vreme u odnosu na originalnu kartu s obzirom da je razlika u stepenima manja. Vide se pozicije i u jednoj i u drugoj karti."Verovanje u prosuđivačku astrologiju bilo je prisutno manje-više u svakom dobu i svakoj državi u svetu; i, poput nekih prvih istina prirodne religije, čini se da je toliko utisnuta u ljudski um, da predviđamo da će se očuvati zauvek." — Ašmand

Horoskop ovog nesrećnog gospodina mi je on sam dao, nekoliko nedelja pre smrti; upadljive naročite astrološke pozicije će bez sumnje biti interesantne učeniku astrologije.
On je bio pravi predstavnik Merkura - srednje visine, vitak, tamnih očiju i kose, vrlo ingeniozan, hitar i zaljubljiv. Po zanimanju je bio stolar, što je prikazano konjunkcijom Merkura i Venere u Biku, znaku zemljanog trigona.

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.


Da će biti poznata ličnost svedoče četiri planete u istoj kući, kao i znamenite zvezde koje se uzdižu sa Ascendentom, i takođe Luna u Raku koja prima zrake pet planeta; mogućnost toga je uvećana na račun četiri planete iznad zemlje koje se uzdižu prema uglovima. [primarnim kretanjem]
Astrološki pokazatelji nasilne smrti su raznovrsni, ali glavni dolaze od pozicije Marsa u Devici u mundanom seskikvadratu ka Ascendentu koji je Hajleg, i Lune koja prima zrake protivne zrake Saturna i Jupitera tako što ih obojicu aspektuje kvadratom.

Horoskop je urađen prema pretpostavljenom vremenu rođenja koje mi je on sam dao, ali imam razloga da verujem da ono nije sasvim tačno, jer ako je oko 19 minuta kasnije u odnosu na dato vreme (što je verovatno slučaj, jer tek nekolicina ljudi zna svoje tačno vreme rođenja), Ascendent koji je, kako sam ranije napisao, izvor života i prava afeta, bio bi oštećen mundanim kvadratom Marsa - pošto bi ta planeta došla na vrh četvrte kuće i posledično bacala zle aspekte prema ostalim uglovima. Ovo mišljenje sam dodatno potvrdio time što, da je Mars bio tako blizu sredine pete kuće na rođenju kao što je u pretpostavljenoj karti, natus bi umro u ranom detinjstvu.

U vreme kada je kontaktirao sa mnom , predvideo sam opasnost s kojom bi se mogao suočiti, sumnjajući da je vreme rođenja kasnije. Takođe sam bio zatečen neobičnom pozicijom Marsa tokom aprila i maja 1824. godine; jer, gledajući efemeride, naći ćemo da je ova opaka i nasilna planeta skoro dva meseca bila na egzaktnom zlom mestu na kom je bila na rođenju, a kako je bila retrogradna to je bila još opasnija da čini zlo. Kada sam uzeo u obzir ove okolnosti, iskreno sam mu rekao o opasnosti koju sam naslutio u njegovom horoskopu, i onoliko koliko su moje moći ubeđivanja mogle savetovao ga da odloži svoju letački izlet dok ne prođe prva nedelja juna. Ali čini se da mu je bilo suđeno da ne misli mnogo o mom savetu, što je vrlo često slučaj tamo gde planete nagoveštavaju nasulne efekte.

Tako, iako je na vreme bio upozoren da se spreči nadolazeće zlo, ipak je zloćudna planeta pomutila njegovu sudbinu svojim opakim uticajem, potvrdivši se na kraju jačom, pa je tako, na nesreću, njegov život rano postao žrtva njegovih opasnih avantura.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).