Autor Tema: Braća i sestre u natalnoj karti  (Pročitano 81 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

  • ADMIN
  • Sfera Marsa
  • ***
  • Poruke: 609
  • Sviđanja: 603
  • Pol: Muškarac
  • Omnium rerum principia parva sunt
    • AstroRiznica
Braća i sestre u natalnoj karti
« poslato: 04.05.2021, 18:45:00 »
To podseća na podelu u modernoj astrologiji, gde su isto starija braća u 11, a mlađa u 3. kući.

Zaboravio sam da pomenem da tradicionalno postoji i podela na stariju, srednju i mlađu braću prema planetama, pa tako SA i SO predstavljaju stariju, MA i JU srednju, a ME mlađu. VE mlađe, a LU starije sestre.

     Drago mi je što si se setio da spomeneš :rolleye: Ne znam zašto, valjda zbog uticaja Đotiša, verovala sam da su sestre povezane sa Venerom, a ne sa Mesecom... Šta po TA najčešće ukazuje na izostanak braće & sestara (rođenih) Aflikacije, slaba postavka vladara?

Uglavnom ako su 3. kuća i njen vladar neplodni ili spaljeni. Jake aflikcije mogu dati braću i sestre ali oni ne požive dugo.

Evo nekih aforizama na tu temu od arapskog astrologa Abu Bakra:

Citat: Abu Bakr: O nativitetima
Ako su prvi i drugi vladar tripliciteta Ascendenta u 3. kući, natus neće imati srodnike; a ako ih i bude imao, umreće pre njega.
Ako su Saturn, mars i Sunce u ženskim znacima i kadentnim kućama, to označava smrt srodnika. Ako su Mars i vladar 3. kuće i vladar tačke braće pod zracima Sunca, svi srodnici natusa će umreti pre njega. A ako ove pomenute tri fplanete] nisu ovako postavljene, jedan deo srodnika će živeti, a jedan će umreti, naročito ako su unesrećeni na tom mestu.

Ova poslednja rečenica, čini mi se rasvetljava na šta se misli pod umreće pre njega. Može da znači da će osoba nadživeti svoje srodnike, a može da znači i da će oni pomreti pre njegovog rođenja. Kontekst poslednje rečenice u citatu sugeriše da je ovo drugo u pitanju - da će srodnici pomreti pre natusovog rođenja.

Citat: Abu Bakr: O nativitetima
Ako je tačka braće u konjunkciji sa Saturnom, ili je s njim u kvadratu ili opoziciji, a benefici ne aspektuju tačku, to označava smrt natusovih srodnika.
Ako moćni malefici oštećuju tačku braće, biće smrti među sestrama. Ako je Venera vladarka 3. kuće i unesrećena, natusove mlađe sestre će umreti. A ako je Luna umesto Venere, starije sestre će umreti.
Ako su Saturn ili Sunce unesrećeni, natusovi stariji srodnici će umreti. Ako je Jupiter unesrećen, natusovi srednji srodnici će umreti. Ako su neki od njih unesrećeni, a neki ne, onda će jedan deo srodnika umreti, a drugi će se izlečiti.

Ovo poslednje će se izlečiti je pod pretpostavkom da će srodnici umreti od neke bolesti, što je ranije bio najčešći slučaj. Smrtnost odojčadi i male dece je bila u visokom procentu.

Citat: Abu Bakr: O nativitetima
Ako su malefici unesrećeni i nalaze se između Ascendenta i 4. kuće, natus neće imati srodnike, niti će drugo živo dete biti rođeno majci nakon njega. Ako je vladar tripliciteta Ascendenta ispod zemlje, a malefici unesrećeni, natusovi srodnici će umreti. I prosudi isto ako su malefici na Ascendentu ili MC-u. Ako je Venera sa Saturnom ispod zemlje, natusove sestre će umreti.
Ako je tačka braće u domicilu Marsa(?), a malefici aspektuju tačku lošim aspektom, natusovi mlađi srodnici će umreti. Ako su Sunce ili Saturn vladari tačke, stariji će umreti. Ako su Jupiter ili Mars vladari tačke ili je tačka u njihovim domicilima, srednji srodnici će umreti.

Ovo što sam podebljao crvenom bojom je verovatno greška ili u originalnom tekstu ili čak možda i u prevodu pošto prevodilac nije stavio nikakvu napomenu. Trebalo bi da stoji Merkur umesto Marsa.

Citat: Abu Bakr: O nativitetima
Ako se Luna odvaja od Saturna i prilazi Jupiteru, natusovi stariji srodnici će umreti. Ako je Venera umesto Lune, mlađi će umreti.
Ako je vladar 3. kuće orijentalan, u 2. kući i u aspektu sa benefikom, natus će naslediti stvari svojih srodnika.
Ako je vladar tačke braće u svom dostojanstvu i 2. kući, i ako je vladar snažan a vladar Ascendenta oštećen, srodnici natusa će naslediti njegove stvari.
« Poslednja izmena: 04.05.2021, 18:50:32 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Lilitu

Odg: Braća i sestre u natalnoj karti
« Odgovor #1 poslato: 06.05.2021, 21:59:48 »
Da li se na isti način procjenjuju braća i sestre po jednoj liniji (od majke ili oca, drugih veza i tako)?