Autor Tema: Tripliciteti i triplicitetni vladari  (Pročitano 217 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Tripliciteti i triplicitetni vladari
« poslato: 27.04.2021, 20:22:56 »
Ovu temu smo onomad započeli na temi za ćaskanje. Navedeno je između ostalog da se triplicitetni vladari prve kuće koriste za tumačenje karaktera, izgleda i genetike. Karakter je prilično kompleksna stvar da bi ga mogli opisati samo jednom planetom, a genetika, bar u ono klasičnom smislu, ovde je višak.

O triplicitetnim vladarima pre svega dva teksta: jedan je opšti, a drugi se tiče njihovog korišćenja.

El-Andarzagar o triplicitetima
Triplicitetni vladari i njihovo korišćenje

Da bi proširili ovu konkretnu temu, ja ću dodati još neke citate drugih autora.

Citat: Alkabitus: Uvod u astrologiju
El-Andarzagar je u svojim Nativitetima naveo da prvi triplicitetni vladar prve kuće označava život i prirodu natusa i pitača, njegove užitke i žudnje, šta voli i ne voli, i šta ga dobro i loše snalazi na početku života. Drugi triplicitetni vladar označava telo, snagu i sredinu života. Treći triplciitetni vladar označava sve što i prva dva, i kraj života do smrti.

Kada se kaže priroda, mi to obično podvedemo pod karakter. Međutim, ja bih tu napravio određenu razliku. Karakter je po definiciji skup emocionalnih, moralnih i mentalnih vrednosti, dakle, ono što se nalazi unutar same osobe, a što inače procenjujemo ne samo prema stanju 1. kuće nego i prema signifikatorima uma, almutenu horoskopa itd. Priroda je više spoljašnja manifestacija, ono što je vidljivo, poput vladara ponašanja. Zato je u proceni ponašanja osobe prvi kandidat uvek planeta u 1. kući.
Tako da, prvi triplicitetni vladar će svakako reći nešto o osbinama osobe, kao što će o tome reći i vladar Ascendenta, ali daleko od toga da je to karakter u celosti.

Citat: Abraham ibn Ezra: rešit Hohma
Prvi triplicitetni vladar [prve kuće] označava život, prirodu natusa (u horoskopu) i pitača (u horarnom pitanju), njegove žudnje i sve što mu se dešava, dobro ili loše, na početku života. Drugi triplicitetni vladar označava telo, snagu i sredinu života. Treći triplicitetni vladar koji je partner prethodna dva ima iste indikacije i kraj života osobe.

Citat: Abraham ibn Ezra: Nativitatibus
Prema konfiguraciji ova tri triplicitetna vladara možeš prosuditi o tri dela života: prvi deo života je označen prvim triplicitetnim vladarom; drugi deo drugim triplicitetnim vladarom; treći deo života trećim, a prema prirodi svakog od njih, i u skladu sa konfiguracijama sa Suncem i drugim planetama, i u skladu sa moći mesta i znaka u kojim se nalaze, i prema konfiguracijama koje grade prema prvoj kući.

Citat: Abraham ibn Ezra: Nativitatum
Drevni astrolozi su život čoveka podelili na tri dela, baš kao što triplicitetnih vladara ima tri, pa će odojče biti srećno ako je jedan od triplicitetnih vladara usrećen, uzimajući u obzir njegovu prirodu, mesto na kom se nalazi i kuće nad kojima ima vlast. Odojče će biti nesrećno u suprotnom slučaju.
Drugi dodeljuju polovinu natusovog života prvom triplicitetnom vladaru, jednu trećinu drugom triplicitetnom vladaru, a jednu šestinu poslednjem triplicitetnom vladaru

Ova poslednja rečenica je posebno interesantna jer nisam do sada nailazio na takvo viđenje. Ezra ne navodi koji su to "drugi", ali je u ovakvoj podeli očito zauzet stav da triplicitetni vladar u skladu sa sektom ima najveću moć pa zato upravlja polovinom života, drugi koji nije u skladu sa sektom je slabiji pa upravlja samo trećinom, a treći odnosno participirajući je najslabiji pa upravlja samo šestinom.
Ako bi ljudski vek procenili na 90 godina onda bi vladavina bila ovakva:

I   TV 45 godina
II  TV 30 godina
III TV 15 godina

Ovo bi trebalo istražiti :)
« Poslednja izmena: 27.04.2021, 20:28:30 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bess55

 • Sfera Merkura
 • **
 • Poruke: 63
 • Sviđanja: 74
 • Pol: Žena
 • Somewhere over the rainbow
Odg: Tripliciteti i triplicitetni vladari
« Odgovor #1 poslato: 27.04.2021, 20:39:38 »
Meni je uvjek zanimljivo bilo TV, najvise sam volila Dorotjevu tabelu , jer ima i treci suvladar. Dali bi mogao ovde da postavis te tabele ako nisi negdje drugo?
Moram priznat da jesam gledala od Podznaka pa do 12 kuce triplicitete, i procitala to sto si ti pisao na svojoj stranici, a opet nisam uspijela da kombiniram mnogo o tom spajanjem svega tog.
"Vaša se vrijednost ne smanjuje na temelju nečije nesposobnosti da vidi vašu vrijednost." - Nepoznato

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Tripliciteti i triplicitetni vladari
« Odgovor #2 poslato: 27.04.2021, 20:47:44 »
Sve su ti tabele ovde https://astroriznica.com/forum/index.php?topic=13.0 a ima ih i na sajtu u ovim tekstovima koje sam linkovao.
Primena triplicitetnih vladara je mnogo šira, jer se koriste i u vezi s određivanjem opšteg kvaliteta i stanja života, u skladu sa svetlom vremena i njegovim triplicitetnim vladarima. Jaki i kvalitetni triplicitetni vladari vladajućeg svetla daju podršku, moć i ugled, a obrnuto ukoliko su slabi i oštećeni.

edit: samo da dodam da postoje i drugačija viđenja i to upravo npr. Doroteja. On u mnogo prilika za procenu neke određene teme savetuje da se pogledaju samo DVA vladara i to prvi i drugi. Nekad čak i samo prvi, sve zavisi od teme koja se razmatra.
Npr. u pitanjima koja se tiču braka, Dorotej kaže da prvog vladara Venere treba posmatrati za početak, a drugog za nastavak odnosno ono što sledi posle. Ali, naravno, to je samo jedan faktor od nekoliko koje treba uzeti u obzir. Ako bi procenjivali brak samo prema Veneri, sve bi bilo mnogo jednostavno, a znamo da nije :)
« Poslednja izmena: 27.04.2021, 20:52:12 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).