Autor Tema: Sedam loka i sedam tala  (Pročitano 140 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Sedam loka i sedam tala
« poslato: 26.04.2021, 20:29:17 »
Materijal sa starog foruma
Moonlight
Nije dozvoljeno kopiranje.
Izvor više nije dostupanSEDAM LOKA I SEDAM TALA
Pandit Sanđay Rath


/nedostaje slika/


Napomena: sanskrtski izrazi su navedeni onako kako se čitaju, izuzetak je slovo y, koje stoji za glas j, da se oni koji su navikli čitati j kao đ ne bi zabunili


Godišnja konferencija SJC USA, 2003
Mjesto održavanja: West Coast, San Jose, CA, USA
Datum: Avgust 2003
Izlagač: Pandit Sanđay Rath


Definicije

Kāla znači vrijeme i riječ puruša odnosi se na personifikaciju Boga. Svaka personifikacija zahtijeva definiciju prostora koje će tijelo zauzeti. Tijelo Kālapuruše naziva se Virāđ (u doslovnom značenju silan) i odnosi se na čitav manifestirani univezum. Tako se Kālapuruša odnosi na personifikaciju Boga (Višnu) u četvrtoj dimenziji (vrijeme) uz upotrebu tri prostorne dimenzije u kojima je tijelo sav manifestirani univerzum. Personifikacija Boga u zodijaku dvanaest znakova je Kālapuruša, dok se personifikacija Boga u 27 konstelacija  zove nakšatra puruša. Cjelovita definicija Kālapuruše stoji u Bhāgavat Giti1, Bhāgavata Purani i različitim drugim tekstovima. Sljedeći korak bio bi definirati vrijeme. Vrijeme je definirano kao a) linerna progresija stanja bivanja i b) ciklus koji se beskonačno ponavlja i uključuje različite pod-cikluse. Zasad je dovoljno reći da je vrijeme za ovu planetu Zemlju definirano kao Samvatsara, što je period sideralne progresije Sunca kroz zodijak. Period od proljetne ravnodnevice do jesenske ravnodnevice, usklađen s kružnim kretanjem solarnog sistema (ayanamśa) predstavljeno je na polovici zodijaka od Ovna do Djevice i određuje gornje tijelo Kālapuruše, zvano loka (duhovne ravni uvećane čistote i blaženstva, shvaćene kao nebesa). Period od jesenske ravnodnevice do proljetne ravnodnevice (usklađen preko upotrebe ayanamśe) predstavlja donje udove Kālapuruše, zvane tala (duhovne ravni umanjene čistote i uvećane patnje). Riječ tala doslovce znači donji i odnosi se na pad ili umanjenje duhovne snage.

Loka i tala

Sunce je duša (ātma) Kālapuruše i egzaltirano je na 10˚ Ovna a debilitirano na 10˚ Vage. Prostor od 10˚ Ovna do 10˚ Vage predstavlja sedam loka, dok prostor od 10˚ Vage do 10˚ Ovna predstavlja sedam tala. Dijelovi tijela zasnivaju se na Bhāgavata Purani. Ovdje, prvi i sedmi znak imaju i loku i talu u sebi i stoga nastanjuju četrnaest ravni unutar dvanaest zodijačkih znakova.

/nedostaje slika/
2


Budući da su živa bića načinjena prema obličju Kālapuruše, ove će iste duhovne ravni naći odraz unutar njihovih astralnih tijela. Čitav univerzum je unutar nas i u iskanju Boga trebamo gledati unutar, a ne izvan sebe.

Sedam čakri

Sedam je čakri u svakome biću koje su odraz duhovnih ravni.

Iluzija

Mi vidimo Sunce kako najavljuje dan na istoku u zoru, uzdiže se na nebu do podne i zalazi na zapadu svaku večer. Ono što mi opažamo jest Sunčev unatražni hod (anti-zodijački), od prve kuće u zoru do desete kuće u podne i konačno do sedme kuće u predvečerje. No znamo da Sunce nikada ne može biti upravljeno unatrag i stvarna je istina da se lagna kreće u nekom zodijačkom smjeru, dok je Sunce relativno stacionarno. Ova prividna istina vidljivog kretanja Sunca (srodna onom Rāhua) naziva se māya, ili iluzija, što je princip Sūrya-Čandra-Rāhu čakre.  To što mi vidimo nije istina, nego prividna istina i promišljajući je, inteligentan čovjek istinu može uvidjeti.
Učinak ove iluzije ilustriran je u Sūrya-Čandra-Rāhu čakri (Praśna Mārga), gdje se sunce kreće unatražno, počevši sa Strijelcem i pokrivajući jedan znak na svaki sat, a Mjesec je uvijek smješten u sedmoj kući od Sunca. Ovo stalno mjesto Mjeseca u sedmoj kući od Sunca zasniva se na principu punoga Mjeseca, koji određuje vedski mjesec  početni i nomenklaturu isto tako).

Iluzija, ili prividna istina, zrcalna je slika stvarne istine. Kada se sunce diže, prividna su istina i istina jedno te isto, tj. obje su u četvrtoj kući. Međutim, kako dan prolazi, iluzija se uvećava, sve do zalaska, kada su istina i iluzija opet skupa. Te točke izlaska i zalaska simbolički su izjednačene s rođenjem i smrću, jer jedino u tom trenutku iluzija prestaje. Ovo je dobro pojašnjeno u Dakšināmurti stotri.3Napomene:

1 BG, poglavlje 11: Univerzalni oblik.
2 Iako su različiti tekstovi izričito potvrdili da su sedam donjih ravni (tala) Atala, Vitala, Sutala, Talātala, Mahātala, Rasātala i Pātala, što je također potvrđeno u komentaru Śri Prabhupāde, pod SB 2.1.26., ipak nalazimo da je ime Mahātala upotrebljavano da opiše prvu donju ravan (područje kukova/gornje bedro) a Atala i Vitala su onda kombinirane u jednu ravan. Parāsara upotrebljava naziv Gabhastiman za ovu donju ravan u Višnu purani. Parāsara upotrebljava naziv Nitala u Višnu purani.
3 Za one koji žele više o stotri, evo linka https://www.sacred-texts.com/hin/dast/index.htm, op. prev.
« Poslednja izmena: 26.04.2021, 20:44:23 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Sedam loka i sedam tala
« Odgovor #1 poslato: 26.04.2021, 20:38:33 »
     ...
     Sunce (ātma) je pomračeno kada mu se Mjesec (Manas) pridruži i Mjesec je na latitudi kao orbitalna ravnina Zemlje, pri čemu su točke presjeka čvorovi (Rahu i Ketu).  Upravo je Rahu taj za kojega se kaže da uzrokuje pomrčinu. Slično tomu, Rahu naših života predstavlja naše vlastite želje i budući da je Rahu Mjesečev (Manas) čvor, želje su kreacija našega uma. Zajednički spoj, odnosno konjunkcija ātme (Sunce), Manasa (Mjeseca) i želja (Rahu) ono je što uzrokuje  pomrčinu ili rođenje samo. Baš kao što se Sunčev sjaj u stvarnosti ne umanjuje za vrijeme pomrčine, ali nije vidljiv s točke gledišta na ovoj Zemlji, zarad sjene, slično tomu moć prave spoznaje obustavljena je tijekom života, baš kao i onda kada osoba spava i nije svjesna što se događa u usnulom stanju. Tek kada se probudi, čovjek uviđa svijet oko sebe. Na sličan način, ātma (Sopstvo) postoji u svoj svojoj čistoći, čak i ako je ne vidimo zbog vela māye. Štoviše, baš kao što osoba nakon buđenja uviđa da je spavala i sanjala, slično tomu duhovno buđenje uzrokuje da osoba prepozna svoje istinsko Sopstvo (ātma), i to se zove samospoznaja. Istovremeno, ona uviđa da je prethodno stanje bilo stanje neznanja i neistinito u svim svojim vidovima. Poštovanje ukazujemo Sri Dakšināmurtiju (Šiva Učitelj), koji je (u stvarnom životu) Guru koji nam omogućuje da premostimo ovo mnoštvo usnulih stanja i konačno se probudimo i spoznamo svoju pravu prirodu, vječnu istinu. A to je da smo duhovna bića (zvana Ātma) koja posjeduju materijalno (śarīra)4 iskustvo (manas).5

Učinak iluzije
   
Učinak takvog prividnog kretanja Sunca je da se duhovne ravni reflektiraju poput zrcalne slike. Iz ovoga razloga duhovni ljudi savjetuju upotrebu unutrašnje loke za meditaciju i podsjećaju da su loke i tala prisutne unutar tijela i ne trebamo boga tražiti izvan.
   
Ono što vidimo nije istina, nego prividna istina, i promišljajući je, inteligentan čovjek istinu može spoznati. Ova je razlika naznačena u Figuri 2, gdje je unutrašnja loka upotrebljena za duhovnost, a izvanjska, s planetama u njoj, za astrologiju.

[Fig. 2 detaljno će se razmotriti]

Figura 1
/nedostaje slika/

Tabela 2
/nedostaje slika/
6

Napomena: nisam mogla bolje prenijeti tabelu, pa prilažem i izvornu, za usporedbu

/nedostaje slika/Napomene:

4 śarīra znači tijelo, op. prev.
5 Ovaj dio teksta nakon odlomka iz stotre je zapravo njegov prijevod s komentarom, a on završava s tim iskazom poštovanja Dakšināmurtiju, otud ova "neobičnost", op. prev.
6 Evo i pojašnjenja nekih termina: 1) tattva bi bila esencija, element, doslovce to-stvo (tat je to, zamjenica u srednjem rodu i -tva je nastavak za tvorbu apstraktnih imenica); 2) Ākāśa je eter 3) Vāyu znači vjetar, odnosno zrak 4) Agni je vatra, 5) Đala je voda 6) Prthvī je zemlja 7) tanmātrā je suptilni element (dok su pobrojane tattve veliki elementi) op. prev.
« Poslednja izmena: 26.04.2021, 20:45:05 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Sedam loka i sedam tala
« Odgovor #2 poslato: 26.04.2021, 20:43:43 »
Bilješke

    Tabela planetarnih vladarstava ponuđena u Vedskim astrološkim lijekovima (Vedic Remedies in Astrology) posuđena je iz drugog izvora i njezina je autentičnost sumnjiva.

    Planetarna vladarstva sedam loka zasnovana su na poretku u Hori, počevši s Marsom za Bhū loku i napredujući obrnuto. Ne znamo za planetarna vladarstva nad čakrama i možda se vladarstvo nad lokom može proširiti i na čakru.

     Anāhata čakra ima izvanjskih 12 lotosovih latica, za koje je božanstvo Sūrya (i Sanđnja). Dvanaest Aditya sjede u dvanaest latica s Đīvātmom. Unutrašnja osma lotosova latica ima Išta devatu (paramātma)

o   Mantra haMsah je pokret kundalini od najviše manifestirane latice (ha) Ađnja čakre, do najniže latice (sa) Muladhara čakre. Takav pokret uzrokuje kreaciju (kroz prokreaciju). Obrnuta mantra (so’haM) uzrokuje podizanje kundalini od najniže latice (sa) Muladhara čakre do najviše latice (ha) Ađnja čakre. Kaže se da Ganeśa obožava boga Sunca (ātmu) mantrom so’haMsah tako da se kundalini kreće prema gore a onda prema dolje.


Principi Punya Čakre
[nb]Punya Čakra je karta koja se otvara za trenutak smrti, op.prev.[/nb] (za diskusiju)

1. Početno utočište pokojne duše

o   drekkana 6. kuće (16. drekkana) – Śadripu (kazna zbog slabosti)
o   7. kuća (uskoro dolazi do ponovnog rođenja)
o   drekkana 8. kuće (Khāra ili 22. drekkana – kazna zbog grijehova)
o   Jupiterova moć da spriječi negativne indikacije i blagoslovi

2. Prijelazno kretanje ātme nakon smrti

o   Planete u Lagni
o   Trostruka podjela – Bhu, Bhuva i Svarga loka

3. Konačno prebivalište

o   Dvanaesta kuća i važnost Jupitera
o   Šaštiāmśa – dharma i mokša
o   Brahma loka i mokša
o   Višnuov param padam7Napomene:
7 Padam je korak ili otisak stopala, a param je najviši;  Višnuovih je pada tri: zemlja, zrak i nebo; op. prev.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Sedam loka i sedam tala
« Odgovor #3 poslato: 26.04.2021, 20:51:31 »
Predavanje

Postoje sedam Loka od Bhu Loke do Satya Loke. Sedam Loka i sedam planeta (graha) od Sunca (Surya) do Saturna (Shani).

Zemlja- Bhur Loka- Mars vlada

Kako ćemo odlučiti koja graha vlada kojom lokom? Ima li neko ideju? Zemlja se zove Mrityu Loka. Da, to je mesto gde se umire. Koja graha je simbol za Mritju? Mars (Mangal)!
Mars je znak Mrityu, smrti. Mrityu je mesto gde se smrt dešava. Gde se dešava smrt? - Smrt se dešava na Zemlji. Mrityu ili Mrityu loka je Zemlja, odnosno Bhu Loka, i svako ko dođe na Zemlju mora da umre! Ne može da pobegne od ovog pravila. Dakle ovom lokom vlada Mars.

Bhuva Loka- Sunce vlada

Loka iznad ove je Antarikša, ili Bhuva Loka. Ko vlada ovom Lokom?
Sunce (Surya)!

Svarga Loka- Venera vlada

Posle toga dolazi Svarga Loka, Indra!
Student: Venera (Shukra) vlada
Sanđaj: Zašto kažete Venera? Zabava, prelijepa žena, vino, večera, sve je to Shukra! To je zabava, to je sve Shukra. To je Indra Loka. Indra vlada čime? Čulima, to je mesto gde se čula najviše zabavljaju. Potvrda svih čula!

Vidi li neko ovde obrazac? – Nakon Marsa ide Surya, nakon Surye Shukra. Može li iko rastumačiti obrazac? Koji je ovo redoslijed? Sunce, Mars, Venera, onda, koja pleneta? To su osnove. Jeste li čuli za Hore? Ovo je redosled Hora! Hore su najosnovniji poredak!

Maha Loka- Merkur vlada

Mahaa znači velik, mahaa znači veličina! Tamo odlaze veliki ljudi! Ljudi čija su djela velika! Maha puruše, zovemo ih maha puruše (veliki ljudi), oni idu u Mahar loku.

Đanah Loka- Mesec vlada

Kojom lokom vlada Chandra? Đanah Lokom! Đanah znači javnost. Đanah znači mnogo popularnosti. Filmske zvezde idu u Đana Loku!? Ne,u stvarnosti je drukčije. Oni koji čine puno dobrog za ljude, oni idu u Đanah loku. Chandra su ljudi, saosećanje, ljudi sa mnogo saosećanja, ljudi koji čine mnoge dobre stvari iz saosećanja – oni će ići u Đana Loku. Posle Chandre ide Saturn (Shani).

Tapas Loka- Saturn vlada

Što je Saturn? Saturn je Tapas loka. Tapas loka znači Tapasvi. Koliko je vas čulo za Tapasvi yogu?8
Vidite važnost Saturna za sanyasine, tapasvine i sadue.9 Ovi ljudi idu u Tapas loku, zbog Shanija, Saturn ih vodi tamo. Ako činite pokoru, praktikujete strogost, ako držite svoja čula pod kontrolom, ako dostignete najveći nivo duhovnosti, kao što je to slučaj kod sadhua ili monaha, otići ćete u Tapas loku.

Satja Loka- Jupiter vlada

Dakle, najvišom lokom vlada Guru i ona se naziva Satya loka. Satja je Istina! Osoba koja stalno govori istinu (satya) je najmilija Bogu. Krišnin otac, Vasudeva, nikada nije lagao ni malo, to je bila jedna od njegovih osobina, nikad nijedna laž, i on je u Satya Loki. Samo Jupiter ima moć da nadjača sve negativne pokazatelje i ima moć da vam podari mokšu, da vas odvede na više Loke, vidite važnost Gurua u ovome? Shvatate li vrednost Om Tat Sat ?10 To je vrlo važno.


Napomene:

8 Yoga – jedinstvo,termin u Đotišu,nema veze sa standarnom praksom joge.
9 Sanjasi,Tapasviji, kod nas poznati kao monasi su ljudi koji napuste svetovni život, povlače se od ljudi i sprovode strogosti.
10 Om Tat Sat je mantra koja u bukvalnom prevodu znači Istina je večna ili Istina je sve što postoji, ljudi je mogu praktikovati u meditacijama.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Sedam loka i sedam tala
« Odgovor #4 poslato: 26.04.2021, 21:05:00 »
Prelazimo na horoskope i prvi primer biće dama koja je bila čuvena indijska premijerka- Indira Gandi!

Punja Čakra-horoskop koji se izrađuje tako što se uzima vreme smrti osobe

/nedostaje slika/

Možete videti da je na Ascendentu Strelac (Danuš Lagna ), na Asc. su Jupiter (Guru) i Mars (Mangal). Chandra je u 2. kući (bhavi) u Jarcu (Makaru). Rahu je u 6. bhavi u egzaltaciji u Biku (Vrišabu). Arudha  Lagna je u Devici (Kanyi). Dok su Merkur (Budh), Sunce (Surya)  i Saturn (Shani) u Vagi (Tuli). Venera (Shukra) i Ketu su u 12. bhavi u Škorpiji (Vriščiku).

Šta se fizički dešava posle smrti? Koliko će osoba biti tu negde posle smrti?
Student - 12. dana?
Sanđaj - 12. dana je minimum, ali

Kako da znamo tačno koliko dana? To će nam reći graha na Lagni.Koja je najdominantnija graha na Lagni?

Student – Guru?
Sanđaj – Guru. Na koliko vi procenjujete?
Student - 12. godina?
Sanđaj- Ne, ne!

Maksimum je jedna godina- što daje Saturn,Saturn vlada jednom godinom.

Taj period može se produžiti u zavisnosti od broja Navamši koje je graha prešla.

Znate li za vremenske periode planeta u Prashni?

Mesec vlada jednim Kšanom - to je veoma kratak trenutak. Mars pokazuje jedan dan, a maksimum sedam dana. Venera pokazuje 15.dana. Saturn godinu dana. Jupiter je jedan mesec. Merkur dva meseca. Sunce šest meseci.

Vidite, Mesec vlada kšanom, trenutkom, što se može maksimalno produžiti za jedan dan. Dakle, obično će broj pređenih Navamshi koje je Mesec prešao (ako je Mesec dominantan) reći koliko je to dana.

Ako je broj pređenih Navamši manji od dvanaest, možemo reći dvanaest dana.
Student: Je li pitanju baš broj dana u slučaju Meseca ili će se raditi o broju muhurti ?
Sanđay: Ne! Minimum je dvanaest dana, svakako! Ako je Mesec dominantan-dvanaest dana. Nakon toga, duša će otići. Gde god da treba otići.

Sanđay (utvrđuje još jednom): Minimum je dvanaest, ako je manje od dvanaest (*misli se na broj navamshi) i dalje mora, uopšteno gledajući, zadržati se dvanaest dana i onda otići.

Student opet pita da ako je u pitanju Mesec, mora li biti u pitanju period od oko dvanaest dana.

Sanđay: Može biti manje od toga, međutim, shastra kaže da trebamo čekati dvanaest dana. Zašto bi se veoma duhovna osoba generalno zadržavala toliko dugo? OK. Uzmite dvanaest za svaku sigurnost, shastri radi. Ali broj dana kroz broj Navamshi koje prođe Mesec  će pokazati broj dana. Ovde Mesec nije na Lagni pa se nemojmo zbunjivati.

Koja je ovde planeta koju treba da gledamo? Jupiter. Na šta će Jupiter upućivati?- Jupiter je jedan mesec.

Student pita koja je planeta dominantnija na Lagni Mars ili Jupiter.

Sanđay: Pa hajde da razmotrimo ovaj slučaj! Koja je planeta snažnija, Jupiter ili Mars? – Snažnija planeta je svakako Jupiter. OK, na kom je stepenu Jupiter?
Jupiter je na 15 stepeni i 4 min. Danua (Strelca). Dakle, koja je to Navamsha? Peta Navamša. Dakle, pet, pretvorimo u koliki Jupeterov vremenski period? Jedan mesec. Jedan mesec puta pet daje pet meseci. Dakle, možemo reći da je moguće da je ova dama nakon smrti na ovoj planeti ostala pet meseci.

Sanđay: Koja je osnova ove kalkulacije? Ovo je potpuno standardana kalkulacija za prashnu,a što je opet standardan metod za izračunavanje vremenskog perioda.

Student pita da li se upotrebljava Vimshottari daša u ovoj kalkulaciji.

Sanđay: Gledajte, nema nečeg što bi bio životni ciklus od 120 godina nakon smrti (smijeh)
No, što je Vimshottari? Kako će delovati? Mi to ne možemo uraditi! Nema  životnog ciklusa! Osoba je već mrtva! Vimshottari uključuje životni ciklus.
Dashe koje se tiču životnih ciklusa ovdje ne možemo upotrebljavati. Kada nema života, odakle će se životni ciklus pojaviti? Da li sam jasan? Dakle, moramo upotrebiti drugi metod i jedini drugi raspoloživi metod,odnosno jedan je od njih ovaj koji je naveden! Ovo je vrlo popularan metod, tj. kada praktikujete Prashnu.

OK, nakon što je tu provela tu pet meseci, kuda je dama otišla? Vidite, tu je Jupiter dosta jak, Jupiter želi reći da bi ona trebala postići mokšu! Nije li tako? No, vidite, tu je i Mars sa Jupiterom, a mislite li da je Jupiter na Lagni dovoljan da se postigne mokša?11 Koja je uopšte bhava mokše? Dvanaesta bhava je bhava mokše. Je li nam to jasno?

OK, nakon što je provela tu pet meseci odlazi negde, zbog svojih greha. Znate, treba proveriti da li je bilo grijehova.Mislite li da je imala nekih slabosti? Ooo! Ona je bila političar! (smeh) Dakle, kakvim se stvarima bavila? Koja je to slabost političara? (studenti nagađaju)
Da, dakle možemo videti da dolazi do neke patnje zbog shadripua?12Dakle, posle  smrti, posle ovih pet meseci, ona će verovatno otići na neku od ovih Tala, gde će doći do patnje. Da li Jupiter pravi aspekt na ovo? Ne, dakle ovo nije oprošteno.

Student pita o tim aspektima.

Sanđay na to odgovara: Graha Drišti.13 Jupiterov graha dršti je važan. Bog mora želeti da vam oprosti.

Da li je ona imala previše grehova? Je li bila grešnica? Ne. Nema planeta tu14. Presuda je prilično jasna. Ona nije imala previše grehova. No, imala je neke slabosti.

Student: Je li se radi samo o prisustvu planeta u tim kućama ili se računaju samo malefici?

Sanđay: Planete. Sve osim Jupitera. Čak će i Venera ukazati na slabost, tako ja mislim.

Ima nekih drugih slabosti koje su upravo ovde očigledne.Možete uočiti te probleme vezane uz Veneru, ali vidite, prirodni benefik i prirodni malefik su ovdje (pokazuje na Asc). Podržana je svaka mogućnost o postizanju mokše tu, osim Jupiterovog integriteta. Dakle, nakon što je odslužila kaznu, otišla je na višu Loku. Koja je to viša Loka na koju će otići? Neće dobiti mokšu! Nema Jupiterovog insistiranja na tome! Barem ja to ne vidim, možda je ipak dobila, ko zna (studenti su paralelno žamorili i očigledno žele videti mokšu). Ako pitate shastru, ona je nije dobila. Dakle, Venera će upućivati na koju Loku? Svarga loku! Žurka! (smijeh)

Student: Kažu da na to gde ćete otići nakon smrti utiče ono na šta vam je um fokusiran u trenutku smrti?
Sanđay: Da, um će se fiksirati na nešto. 12. bhava je vrlo važna bhava koja će uticati na to.15

Zapravo, znate li o čemu je razmišljala u trenutku smrti? Nagađate li? Koja planeta će upućivati na to? To je planeta u 12. bhavi. Venera. Trebala se sastati s TV ekipom, snimanje i sve to, stvari za koje je zadužena Venera. U tom trenutku je upucana i ubijena. Tj. dva sata prije toga, upucana je i na putu do bolnice je umrla.16


Napomene:

11 Oslobođenje od ciklusa rođenja i smrti.
12 https://en.wikipedia.org/wiki/Shadripu
13 Dosl. „pogled planete“, aspekt.
14 Očigledno pokazuje na neko mesto u horoskopu gde se vide gresi osobe.
15 Postoje još neke bhave koje govore o tome.
16 Studenti su zbunjeni oko karte i karata i pitaju o kojoj karti se radi i kako, pitaju za Rashi kartu, Sanđay odgovara da nisu sve Rashi karte natalne karte, a da ovdje rade s Punya kartom, kartom trenutka smrti.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Sedam loka i sedam tala
« Odgovor #5 poslato: 26.04.2021, 21:14:48 »
Nastavak predavanja.


Sanđay: Hoćemo li preći na sledeću kartu? To će biti još jedan političar, premijer Indije, pa da nam postane jasno da ne želimo postati političari. Želim da mi to potvrdite kimanjem glavom. Nema politike! (smeh)

/nedostaje slika/


Evo još jednog čoveka koji je učinio puno dobra za Indiju. Rađiv Gandhi. Ovo je karta smrti (*pokazuje je) i vidite Škorpiju na lagni. Nema planeta u Škorpiji, ovo je Gulika Mandi (*pokazuje na kartu), to priča jednu drugu priču.
Rahu je u 2. kući, Saturn u 3. kući, u Jarcu, što je dobro, Merkur je u 6. kući! Molim vas da obratite pažnju na ovog Merkura u 6. kući, Sunce je u 7. kući, Venera i Ketu opet zajedno, u 8. kući, baš kao u slučaju njegove majke - opet su Jupiter i Mars zajedno, molim vas da obratite pažnju na ovo, točno kao u slučaju njegove majke. Oni su u 9. kući i trigoniraju lagnu, Mesec je u 10. kući.


Postaviću sledeća pitanja: na njegovu majku je izvršen atentat i kao što ste videli, Jupitera i Mars su bili na Asc. Ovde se takođe radi o atentatu, on je isto ubijen, upucan i usmrćen bombom. Ista kombinacija, koja (sada) trigonira Asc, to je čudno, zar ne?
Uviđate li kombinacije planeta koje izlaze na videlo?
Ovde nema planeta na lagni, što znači da se nije predugo zadržavao na ovoj planeti. Bomba je bila prilično jaka, samo je odletio. (smeh) Ima li ko neke druge primedbe? Dakle, možemo biti u iskušenju reći da se zadržao... koliko?

Student: Dvanaest dana.

Sanđay: Jesi li siguran? Sačekajmo, sagledajmo ono očito. Hajde, primenite pravila iz Prashne i recite mi. Nema planeta na lagni, što onda radite?

Student: Razmatramo vladara.

Sanđay: Dobro, zašto to ne učinite? Mars i Jupiter su u konjunkciji, razmotrite vladara, a zašto gledati Jupitera? Gledamo li konjunkciju ili samo vladara?

Student: Mislim da gledamo konjunkciju.

Sanđay: Tako je, s tom izjavom mogu živeti. Ili gledamo planete ili vladara, vladara - ako planeta tamo (*na lagni) nema.
Gde je položen Mars, na kojem stepenu? Mars je na 3. stepenu i 23 minuta Raka, druga navamsha, je li tako? To daje broj dva, dva puta period na koji Mars upućuje, jedna nedelja, znači mogli bismo reći da su to dve nedelje. On je verovatno ostao na ovoj planeti najviše dve nedelje i onda otišao.

Gde je on otišao odmah nakon toga? Džime? Na što upućuje 6. kuća, Džime? (od Džima nema sreće)
Na koju slabost misliš da upućuje Merkur u njoj? Kojih je to 6 planeta koje će ukazati na 6 (vrsta) slabosti?

Sedam je planeta od Sunca do Saturna. Jupiter ne pokazuje nikakvu slabost, Jupiter (je onaj koji) oprašta. Preostaje 6 planeta, Sunce, Mesec, Mars, Merkur, Jupitera izostavljamo, Venera i Saturn. Može li ko pokušati dovesti u vezu slabosti s planetama?

Džim: Venera je kāma.17

Sanđya: Oh, ta ti je odlična! (smeh) Eto jedne poveznice, dalje?

Studenti: Mars je okrutan.

Sanđay: Mars je okrutan, ljut18... to je još jedna dobra primedba

Student: Merkur znači lošu komunikaciju.

Sanđay: Lošu komunikaciju?! Ne, ne...

Neko dobacuje: Podvojenost? (Sanđay ne čuje)

Sanđay: Ovo je kao onaj pandžabi govor, loše-razumevanje. Je li loša komunikacija shadripu? Ne.

Studentkinja: Je li Mesec lobha19?

Sanđay: Ako je Mesec lobha, što je onda Saturn?

Studentkinja: Majka?

Sanđay: Majka nije alkohol! Molim vas. Jesam li u pravu? Roberte? Majka nije alkohol.
Mesec je moha20 A što je moha? Moha znači „biti privučen“, neko nas privlači, kao što beba privlači majku, majka ne može odvojiti oči od nje, beba plače, majka trči.

Studentkinja: A Saturn je lobha.

Sanđay: Tako je, Saturn je lobha. Lobha znači „pohlepa". Saturn ukazuje na pohlepu, dobro.

Studentkinja: A Sunce bi bilo matsarya21?

Sanđay: Što je matsarya?

Studentkinja:  Ljubomora? Ponos?

Sanđay: Matsarya nije ponos. Ima li ovde učenika sanskrta?
I što je Merkur, konačno? (Studentica spominje majku) I što je majka a što je matsarya? Nije li Sunce majka?22 Sunce je majka. Majka nije alkohol. To znači „opijen ponosom“, „opijen moći". Ja sam kralj!

Student: Taština!

Sanđay: Taština. A čak će i taština biti stidljiva pred majkom (smeh) Majka je njen vrhunac.  I što beše matsarya?

Studenti: Zavist.

Sanđay: Zavist, da.  Merkur...(razmišlja naglas)Mislite li da je zavist zelena? Povezujete li Merkura sa zelenom bojom?

Studentkinja: Mislila sam da govorite o Suncu?!

Sanđay:  Sunce je majka. Opijenost. Kralj je opijen svojom moći. Kralj je sav ponosan. Dakle, koju je on imao slabost? Bio je pun zavisti? Zašto bi on bio zavidan prema bilo komu?

Student: Možda u vreme izbora.

Sanđay: Ali on je bio budući premijer. Vidite, mi često ne znamo što se događa u životu osobe, što se samo pokazuje u javnosti, a što je stvarno, privatno, ne znamo. On nikada nije trebao biti političar. Bio je odlučio da bude avio-pilot. Indira Gandhi imala je dva sina, on je bio stariji, ali je mlađi bio onaj sa žicom i pameću za politiku i svi su od njega očekivali da bude premijer. Bio je dinamičan, mogao je sve, bio je hrabar, imao je petlje, neki su ga ljudi prozvali Strašni. Mislite li da je bio ljubomoran na svojega brata? Ima li Mars ikakav kontakt s ovim Merkurom? Merkur je u Marsovom znaku! Bio je ljubomoran na mlađega brata, je li tako? OK, dobit će kaznu za to.

Ovo je način na koji proučavamo Punya kartu! Sve pokaže, ne možete to sakriti! Istina će izaći na videlo. Nema greha koji će propustiti (da otplati).

Je li greh oprošten? Ne! Jupiter nema ništa s time, Jupiter ne pravi aspekt, nikakvi aspekti, nikakve konjunkcije. Dakle, prvo će ići ovde (*pokazuje na kartu), gde će biti kažnjen za ovo, onda će odlužiti kaznu.

 Ima li planeta u 12. kući? Nakon što odluži kaznu neće otići ni na koju višu ravan, nema planeta tamo, opet će se roditi. Je li jasno? Ovako mi analiziramo, ovako vidimo što će se dogoditi. Ovo se zove „odvlačenje natrag na Zemlju“.

Student: Što ako postoje planete i u 7. i u 12. kući? Budući da je 7. kuća povezana s ponovnim rođenjem?

Sanđay: Da ima planete tu i ovdje (pokazuje na kartu) u teoriji... hm, trebali bi onda videti koja je snažnija, ali ono što se zapravo događa je da čovek ode i iskusi višu loku na neko vreme i onda se vraća natrag.

Studentkinja: Gledamo samo loše stvari, a što je s dobrim stvarima?

Sanđay: Tu su dobre stvari, tu su. Odmah nakon smrti održana je velika svečanost, napravljen je njegov kip, vidite Jupitera u 5. kući, osnovana je zaklada s njegovim imenom, neće nikada biti zaklade s mojim imenom...

Vidite gde su dobre stvari? Dobre stvari su tamo gdje je Jupiterov pogled usmeren! Političar želi da baš on bude slavan. I on jest slavan, postoji zaklada s njegovim imenom, puno para se uliva u nju, ali on neće dobiti mokšu zbog toga, niti će mu gresi biti oprošteni zbog toga. Tražili ste, dobili ste.

Studentkinja: Kako biste protumačili Mandi i Guliku23 u njegovoj 8. kući?

Sanđay: Verovatno bih tumačio kao greh, ali ne znam, nema konačne reference na koju bih se mogao pozvati. Prosto bi ukazivalo na neki težak greh, na nečije davanje ili uzimanje otrova. Zapravo, ovo je bila eksplozija bombe. To je bila eksplozija bombe i bio je raznesen, tražili su njegovu glavu, nisu je mogli naći.

Student: Znači, može se izvesti i zaključak o okolnostima smrti?

Sanđay: Da, ovo je karta smrti, ona ukazuje na to što se dogodilo u samom trenutku smrti.

Sanđay: Takođe, položaj Sunca u njegovoj karti, u 7. kući, hoće li pokazati kako će se roditi i gde će se roditi?

Sanđay: Da, da.  Mars u njegovoj 7. kući upućivao bi na to da će se roditi na nekom ostrvu,  Sunce – blizu hrama. To su standardna pravila, možete primeniti standardna pravila. Ali ne mogu reći koji će to biti hram.

Student: Može li se videti hoće li biti čovek, životinja i sl.

Sanđay: To ne bih znao. Možda ima nečeg o tome, ja ne bih znao. Ali pitanje je lepo.


Napomene:

17 Kāma je požuda.
18 Sanskrtska riječ za ovaj shadripu je krodha.
19 Lobha znači pohlepa. Misli se na osobinu u simbolici određene planete.
20 Najčešće se prevodi jednostavno kao obmana. Označuje zabludu i pomračenje uma, manjak svesti, rasijanost, slepu zaljubljenost, najpreciznije - zaluđenost.
21 Pojasniće, nek bude napetije  :green:
22 Ovdje je važno pojasniti zašto joj postavlja ova pitanja. Zato što je majka Sunce, a matsarya se vezuje uz Merkura.
23 Mandi i Gulika se opisuju kao Saturnova deca, a deca svih planeta imaju značenje planete roditelja. Mandi i Gulika simboliziraju otrov koji dajemo drugima i otrov koji od drugih primamo, taj je protok dvosmeran.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Sedam loka i sedam tala
« Odgovor #6 poslato: 26.04.2021, 21:34:42 »
O tome zašto proučavamo punya kartu

Budući život se u potpunosti zasniva na punya karti. Radi se o akumulirajućem učinku karme iz ovoga života. Nema (druge) karte koja će pokazati kakvu ste karmu zaradili u ovom životu. (Druge) karte će samo uputiti na moguću karmu koju ćete učiniti u ovome životu i trenutak kada ćete to učiniti. Zato je karta trenutka smrti izuzetno važna.

Studentkinja: Znači, prepušteni smo neizvesnosti?

Sanđay: Zašto? Vidite, ne možete videti za sebe same, ali prednost ovoga je što možete znati za svoje bližnje i čak učiniti nešto dobro za njih. Što je suština shraddhe?24 To je iskrena molitva Bogu da čuva moga oca, brata, rođaka... koji je u čistilištu, s molbom da učini nešto povodom toga. Čašćenje (božanstva) kroz Gayatri (mantru)25    koje svakodnevno vršimo ima (upravo) tu svrhu. I nadamo se da će naši sinovi za nas činiti isto.26

U čemu je suština shraddhe? Zašto ljudi odbijaju ići...kažu, ako nemam sina, ko će nuditi darove, častiti? Ja radim puđu s nadom da imam nekog iza sebe, možda sina, jer je sin navodno najbliži, bilo koga, ko će barem pokupiti malo sandalovine  i ponuditi je  i reći: U redu, Bože, znam da sam grešna osoba, ali budi dobar prema njemu. Koliko nas to danas radi? Koliko nas odvoji pet minuta (za tako nešto).

Studentkinja: Je li to stvarno vredi?

Sanđay: Da, vredi.

Student: Znači, ako uzmemo nekoga mnogo grešnog i njegova obitelj unajmi dovoljno puđarija i napravo dovoljno puđa (može ga spasiti).

Sanđay: Ne, ne. Puđari nisu važni, oni nisu bitni.27 Važna je iskrena molitva. Jupiter prepoznaje iskrenost molitve, a ne to koliko ste dolara potrošili moleći se. Problem je nedostatak iskrenosti. Nekada imate najbolje puđarije, a nema iskrenosti.
Danas je jako teško doći do dobrog puđarija. Iskreno, u celom Delhiju mislim da znam za samo jednog dobrog puđarija, Ram Murtiđija, osim njega, ne znam za druge, iako me ljudi pitaju (za razne), kažem im da iskreno ne znam.

Studentkinja: Postoje li neki primeri iz stvarnog života, primer iz Mahabharate, gde se neko moli za nekog drugog zato što je bio grešan i oprašta mu se zato što su se rođaci molili za njega?

Sanđay: Da.

Studentkinja: Možete li dati primer?

Sanđay: Da, krasan primer je Ganga. Zašto se Ganga spustila na zemlju? Uzmite tu priču, Bhagirathi. Može li mi iko reći zašto je Ganga došla na Zemlju?

Student: Bilo je  stotinu braće koji su spaljeni...

Sanđay: Tako je! Koji su bili spaljeni i otišli u pakao. I ko ih je spasio? Unuk? Je li tako? Koje mu je bilo ime, Bhagirati? Pardon, Bhagiratha. Zašto je Gangino ime Bhagirathi?28 Zato što ju je Bhagiratha doveo na Zemlju. Bhagiratha ju je doveo na Zemlju kako bi otišla i oprala grehe.
Kada Ganga, koja dodiruje Šivina stopala, ode i dodirne pepeo one stotine stričeva, oni će biti oslobođeni iz pakla.
Puno je takvih primera.


Napomene:

24 Shraddha znači biti pun vere i poverenja, postoji i kao žensko ime, to bi bila naša Vera :)
Označava svaki naš postupak i čin vođen potpunom iskrenošću i verom.
U hinduizmu je to i ritual koji se izvodi kako bi se ukazalo poštovanje precima (odnosno ocima, predak ili otac je pitr), posebno pokojnim roditeljima. To je način na koji ljudi izražavaju zahvalnost iz sveg srca svojim roditeljima i precima, jer su im pomogli da budu ono što jesu i tako se mole za njihov mir. Više na: https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ar%C4%81ddha
25 https://en.wikipedia.org/wiki/Gayatri
26 Kada kaže čašćenje, odnosno štovanje/darovanje/obožavanje, misli na ritual zvan puđa. Više o puđi na: https://en.wikipedia.org/wiki/Puja_%28Hinduism%29
27 Puđari, profesionalni vršitelji puđe :green:, više na: https://en.wikipedia.org/wiki/Pujari 
28 Priču možete naći na: https://en.wikipedia.org/wiki/Ganga_%28goddess%29#Descent_to_earth
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Sedam loka i sedam tala
« Odgovor #7 poslato: 26.04.2021, 21:43:30 »
Sanđay o žrtvama napada na WTC

Sada ćemo se pozabaviti jednim skorašnjim slučajem – 11. septembrom 2001.
Neki ljudi, teroristi, kako ih mediji nazivaju, odlučili su da 11. septembra u New Yorku "oslobode" stotine duša, skupa s Tornjevima-blizancima.

Evo karte trenutka kada se napad dogodio.

/nedostaje slika/

Student: Nije li se prvi napad dogodio u 8:45?29

Drugi student: Ili 8:53? Svi uglas raspravljaju o tačnom vremenu

Sanđay: Moj je izvor informacija internet, možda je sve to netačno.30 Uzeo sam informaciju kada se napad točno dogodio, pretpostavljajući da su ljudi u istom trenutku umrli. Možda su neki umrli kasnije, neki polomili noge i umrli kasnije u bolnici, mislim, ne mogu pratiti šta se sa svakim od njih dogodilo (smeh). Govorim samo o onim ljudima koji su umrli čim je avionom izvršen napad. Pozabavimo se samo tim slučajevima! Govorimo samo o onima koji su isti čas umrli. Pogledajmo kartu i proučimo šta se tu događa.

Lagna je u znaku Device, s egzaltiranom Merkurom na njoj.
Veliki broj ljudi je umro, šta se dogodilo s tim ljudima?

Merkur je u 1.kući, u Devici, Mars i Ketu su u 4. kući u Strelcu, Saturn je u 9. kući u Biku, Mesec, Jupiter i Rahu su u 10. kući u Blizancima, Venera je u 11. u Raku, Venera je vladar 9., a Sunce, moćno Sunce u Lavu je u 12. kući!

Student
: Wow!

Sanđay: Ali šta da radim s tim „wow“?! (smeh)

Šta se to isti čas događa s ovim ljudima?
Gde su otišli?
Da li se Sol (Sunce) uzdiže ili spušta?
Da li nalazite ovde neki shadripu koji treba uzeti u obzir? Neki greh koji treba razmotriti? Sunce u 12. kući u aspektu s Jupiterom ili slično?
Ima li planeta u 7. kući?
Šta je Sunce? Na koju će loku ukazivati? Bhuvarloku? Planetarni sistem? Da, to pokazuje smrt gomile ljudi i duše koje će se prilično dugo zadržati na ovoj planeti, što će pokazati Merkur i broj navamshi koje je prešao.

Koliko je navamshi Merkur prešao? Sedam navamshi.
Na koliki period Merkur upućuje? Dva meseca.
Sedam put dva daje četrnaest, tako da će se mnoge od ovih duša zadržati na ovoj planeti najmanje 14 meseci i neće znati šta da rade.
Nije li to šokantno?

Studentu nije jasan izračun.

Pojasnimo još jednom, Merkur je na 20˚ 24’ Djevice, dakle u 7. navamshi, Merkur daje dva meseca, puta 7 (broj navamshi) daje 14 meseci.
Četrnaest meseci velik broj duša će kopniti u gradu New Yorku. Sve one.

Znate, pitao sam se, šta će se dogoditi tim dušama nakon toga? Vrlo malo broj ljudi razmišlja o tome.
Znate, čitao sam zapis od... beše li Madam Blavatsky? Ona koja je otišla u Hiroshimu i Nagasaki nakon bacanja bombi?

Student
: Blavatsky nije tada živela, to je bilo mnogo kasnije.

Sanđay: Nije bila Blavatsky, ko je ono bio, Aurobindo, Majka? Majka.31 Otišla je u Hiroshimu i ispričala svoja iskustva, mislim da to trebate pročitati, u The Memories of the Mother, tako nešto, pročitajte to, dala je tumačenje toga šta se dogodilo s dušama nakon tih masovnih bombardovanja. Duše su u šoku, ne znaju kamo bi otišle. Šok ne prolazi odmah. Kače se se za medijume, vidovnjake i sl. i prenose poruke. Bila je preplavljena osjećajem (toga).

Dakle ove duše, nakon što ovo obave, otići će u planetarni sistem - Sunce, Mesec, druge planete, i nakon što tamo provedu neko vreme, vratiće se, ponovo će se roditi. Je li to jasno?
Gde bi drugo otišle, ne mogu provoditi sve vreme tu na planeti. Prosto će otići u planetarni sistem, Sunce je tamo, Sunce je u 12. kući, Sunce je Bhuvarloka, odradiće karmu tamo i onda će se vratiti.

Budući da nema planeta u 7. kući, vratiće se ovde, ali će to gde će se vratiti i roditi verovatno biti individualna stvar, no svi će se svakako ponovo roditi. Neće dobiti mokšu, ne nalazim nikakvu kombinaciju koja bi na to upućivala.

Studentkinja: Nakon koliko vremena će se vratiti?

Sanđay: Ako upotrebim isti sistem koji sam ranije koristio, onda bih razmotrio Sunce i broj navamshi koje je prešlo. U kojoj je navamshi Sunce? Osmoj. Na koliko meseci upućuje Sunce? Šest. Osam puta šest daje 48. Dakle, nakon 48 meseci počeće da se vraćaju, jesam li u pravu?

Student: Znači, ne možete se ponovo roditi u Bhuvarloki? Nisu mogli samo ostati tamo i roditi se u nekoj drugoj vrsti tela i ostati u toj loki?

Sanđay: Može biti (da to tako tamo izgleda). Ali oni će se (svakako) ponovo roditi.

Stvar u vezi s vremenskim sistemom koju morate držati na umu je da je ovo vreme, dan u ovoj loki jednak jednoj godini. To trebate držati na umu. A mi ovde upotrebljavamo svoju vremensku shemu.

Student pita za tale i vremensku shemu primenjivu na njih.

Sanđay: Da. Postoji veoma specifična kalkulacija za to. Zbunjujuće je, šta biste uopšte s time? Hoćete da izračunate kada će se vratiti? Pa oni žive sada. 

Studentkinja: Kako vidimo da su umrli u velikoj visokoj zgradi?

Sanđay: Kako su umrli u velikom tornju? Ne, to ne mogu da vidim. Samim pogledom na planete ne možete da kažete: Ova karta pripada... Vidite, ova karta je primenjiva lakshmi32 na različite delove sveta. U različitim delovima sveta  verovatno će se naći ista karta. Vidite, ne možemo reći da će ova karta specifično ukazivati na ono što se dogodilo tornjevima u New Yorku 2001...

Studentkinja: Ali ako ste videli da je to bila nesreća, kako to da ne možete reći...

Sanđay: Ne, nisam rekao „nesreća“. Mi ne možemo reći da li je nesreća. Ja sam samo rekao da je to nesreća. Nesreću možemo jedino videti iz natalne karte Tornjeva-blizanaca. Možda mogu nešto o tome kasnije. Postoje vrlo jasne indikacije, zapravo (u toj natalnoj karti) naći ćete Rahu u trećoj od Arudhe.33 Jupiter u karti Tornjeva-blizanaca, jeste li to videli? Niko od vas nije video karte Tornjeva? Doneću vam sutra-prekosutra.
No, ne zbunjujte se. Ova karta ovde govori o onome posle smrti. Avion koji leti i udara – još uvek se to događa na ovoj ravni, na ovoj zemaljskoj ravni. Ova je karta primenjiva na različite ravni, sveskupa. Sedam je duhovnih ravni uključeno. Na ovoj ravni - govorimo o materijalnoj ravni.

Student: Ovo je teritorija smrti.

Sanđay
: Ovo je smrt, ovo je ono što se događa nakon smrti, nakon što napustimo telo i više niste u vlasti zakona ovoga sveta.

Student: Merkur u ovom stanju pokazivao bi na stanje razmišljanja i traumu i neshvaćanje toga jesu li još uvek na ovom svetu ili...

Sanđay: Da, da. Puno je tu bilo karme, puno mešane karme, karma je vrlo mešana ovde, vidite.34

Student
: I otišli su na isto mesto posle?

Sanđay: Da.

29 Karta je izrađena za 8:25.
30 Za one koje to zanima, prvi avion je udario u severni toranj u 8:46, a 17 minuta kasnije drugi je udario u južni, tačnije, u 9:03. To su podaci koje  Wiki navodi.
31 The Mother, misli na Mirru Alfassu, saradnicu Sri Aurobinda, više o njoj ovde
32 Verovatno misli na doslovno značenje reči: znak, znamenje, znamen... sigurno ne misli na boginju dobrosreće, blagostanja i lepote Lakšmi
33 Arudha Lagna ili Pada stoji za složen koncept o kojem ćete više naći ovde
34 Pretpostavljam da se nadovezao na ovaj način jer je Me i vladar 10. kuće, kuće karme, koja je u Blizancima, što bi verovatno govorilo o "raznolikosti" (karme).

It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).