NAPOMENA!

Svi tekstovi na ovoj temi prevedeni su i objavljeni uz dozvolu urednika sajta biddy tarot. Nije dozvoljeno preuzimanje tekstova ni u delovima ni celini bez dozvole urednika sajta ili prevodioca (link do bloga je u prvom postu).


Autor Tema: Velika arkana (biddytarot)  (Pročitano 445 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Velika arkana (biddytarot)
« poslato: 15.04.2021, 10:54:51 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.


Značenja karata velike arkane

Karte Velike Arkane (poznate i kao aduti) su osnova tarot špila i sastoje se od dvadeset jedne numerisane i jedne nenumerisane karte (Luda).
Predstavljaju put duhovne samospoznaje i svaka karta opisuje različite faze kroz koje prolazimo na tom putu. Svaka karta odnosi se na izvesnu životno lekciju.
Značenja karata Velike arkane ilustruju strukturu ljudske svesti i samim tim su ključevi životnih lekcija koje sa godinama savladavamo. Slike na ovim kartama su ispunjene mudrošću i simbolime iz različitih kultura i ezoterne tracidije, uključujući egipatsku, hindu, sufi, jevrejsku i hrišćansku religiju.
U svojoj knjizi „Džepni vodič za tarot“ Alen Oken kaže da su 22 karte velike arkane kao mandale tarota. Mandale su slike sa mnogo detalja naslikane na platnu i Tibetanci ih koriste za spiritualni razvoj i kao pomoć u meditaciji.
Otuda je jako bitno da dobro proučite slike Velike arkane i razmislite o njihovim porukama. Zagrebite malo dublje ispod jednostavnih ključnih reči i tradicionalnih značenja i pronađite svoja lična značenja ovih karata. Što dublje razumete njihov simbolizam, to ćete bolje razumeti šta one predstavljaju.
Karte Velike arkane takođe predstavljaju Jungove arhetipe – konsistentne usmeravajuće obrasce uticaja koji su sastavni deo ljudske prirode. One su kao teme koje označavaju, prikazuju i simbolišu faze kroz koje naša psiha prolazi na putu do cilja da postanemo uravnotežena i celovita osoba. Tokom ovog putovanja suočavamo se sa raznim izazovima i nedaćama, teško radimo, donosimo teške odluke i borimo se sa raznim stvarima koje nas ometaju. Svaki korak koji napravimo je značajan. Sve ovo je poznato i pod imenom „Ludino putovanje“.

Velika arkana u tarot otvaranju

Kada se u otvaranju pojavi mnogo karata iz Velike arkane, to znači da pitač prolazi kroz značajan životni period i da mu se dešavaju stvari koje će imati dugoročan uticaj. To su bitne lekcije koje pitač mora naučiti u cilju daljeg duhovnog i ličnog napretka.
Ako je dosta karata u obrnutom položaju, to znači da pitač ne obraća previše pažnje na to što mu se dešava i da se mora vratiti korak nazad da odradi zadatak koji mu je postavljen kako bi mogao da krene dalje.

Otvaranja sa kartama Velike arkane

Postoje tarot otvaranja koja koriste samo 22 karte Velike arkane. Ovaj metod se koristi kada se radi o pitanju vezanom za spiritualno ili kada vam je potreban duvlji uvid u vašu podsvest.


Originalni tekst: https://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/#MajorMeanings
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #1 poslato: 15.04.2021, 10:56:42 »
Luda


Luda je označena nulom, brojem neograničenog potencijala i zapravo nema određeno mesto u poretku Tarot karata. Luda se može naći i na početku i na kraju Velike arkane. Velika arkana se često posmatra kao Ludino putovanje kroz život; Luda je uvek i svuda prisutna i zbog toga joj nije ni potreban broj.
Luda je prikazana na početku svog putovanja sa neograničenim potencijalom. Sunce se rađa iza njegovih leđa predstavljajući početak njegovog putovanja. Luda ide u pravcu severozapada, koji se smatra pravcem nepoznatog. Gleda gore, ka nebu, ili ka Duhu. Na ivici je da zakorači sa litice u materijalni svet, ali da li je pripremljen na to? Ima sve što mu je potrebno u zavežljaju koji nosi, ali ga još uvek nije otvorio. Bela ruža u njegovoj levoj ruci predstavlja čistoću i nevinost. Ima čuvara u vidu malog, belog psa koji će ga štititi tokom celog putovanja, ali koji će ga takođe terati da nauči lekcije sa kojima će se susretati. Planine iza Lude predstavljaju carstvo Duha koje je Luda upravo napustila i provešće život pokušavajući da se vrati tamo.

Uspravno: Počeci, nevinost, spontanost, slobodan duh

Ovo je karta potencijala, novih početaka i nevinosti. Ova karta predstavlja najveći potencijal vašeg života, dolazak u stanje obnove i novog početka, gde je svaki dan avantura i svaki momenat se živi punim kapacitetom. Karta Luda predstavlja početak sve kreativnosti i želje da se ostvare novi ciljevi (ili makar da se počne proces ostvarenja tih ciljeva). Luda ukazuje da se sve može desiti i da su prilike tu i samo čekaju da budu iskorišćene.
U otvaranju Luda predstavlja potrebu da se krene novim putem, potpuno nepoznatim, koji će vas odvesti u neistražene predele. Luda se odnosi i na nova iskustva, lični rast, razvoj i avanture. Ova karta traži od vas da verujete i imate poverenja u Univerzum da će vam, ako počnete novo putovanje, pomoći da uspete. Luda živi bezbrižnim životom, bez ikakvih briga i strahova. Ne izgleda kao da zna šta ga sve čeka.
Ova karta može predstavljati i izbor od vitalnog značaja koji se mora napraviti. Međutim, uvek postoji mnogo različitih opcija i o tom izboru se mora dobro promisliti. Ako se suočavate sa odlukom, ili sumnjate u nešto, Luda vam poručuje da verujete sebi i sledite svoje srce, bez obzira na to koliko blesave stvari vam intuicija govori. Ovo je momenat kad morate iskreno verovati da će vas Univerzum odvesti tačno tamo gde treba.
Luda je odlična karta za meditaciju ako se trenutno suočavate sa nekim strahom. Luda podstiče hrabrost, preuzimanje rizika i kreativno izražavanje koje je potrebno kako biste iskoristili nove mogućnosti u svom životu.
Luda je celovita, zdrava i neustrašiva. Ona predstavlja duh svih nas, duh koji izražavamo i doživljavamo kao čudo, strahopoštovanje, razdoznalost i išćekivanje. Nikad ne znamo šta nam nosi budućnost, ali poput Lude, naslepo idemo napred. Morate verovati u to da ste duša u ljudskom telu i da vam je zadatak da uživate u životu i napredujete u iskustvo. Iskoristite šansu i gledajte šta će se desiti.

Obrnuto: Naivnost, glupost, bezobzirnost, rizik

Obrnuta Luda sugeriše da radite nešto totalno zanemarujući moguće posledice svojih dela i ponašate se doslovno kao da ste ludi. Pokušavate da živite u trenutku, umesto da planirate unapred. Ponašate se bezobzirno, pokušavate da se oslobodite uobičajene rutine u cilju “pronalaženja sebe”, ali radite to na način koji ugrožava druge.
Obrnuta Luda vas upozorava da ćete uskoro preuzeti odgovornost ili ući u neki posao gde nećete potpuno sagledati posledice svojih odluka. Ako ste dobili neku ponudu koja izgleda previše dobro da bi bila istinita, onda je verovatno lažna. Jako je važno da tu mogućnost detaljno preispitate kako biste bili sigurni da pravite dobar izbor, a ne da se lako povodite. Budite spremni na izazove koji vas čekaju iza ćoška i nemojte da vas iznenade. Ispitajte sve i uverite se da ste dobro pripremljeni za kritične događaje, kao što su npr. intervjui za posao, prijave, prezentacije, skupovi…
U pitanjima poslovne prirode obrnuta Luda sugeriše da ne želite da radite posao koji zapravo ni ne znate da radite. Želite posao za koji ste stručni, gde ćete znati šta da radite, i naravno da ne želite da izgledate kao “luda” ili početnik. Čak i ako neko vreme niste ništa radili, želite da ljudi poštuju vaše znanje i iskustvo, a ne da počinjete sve ponovo ispočetka.
U ljubavnim pitanjima, obrnuta Luda ukazuje na to da je priroda odnosa veoma promenljiva i neizvesna, što reči “spontanost” daje sasvim drugačije značenje. Moguće je da ste nesigurni kuda vaša veza zapravo ide i da li je vaš partner zaista pouzdan. Verovatno oboje preuzimate rizične akcije bez razmišljanja o dugoročnim posledicama. To ponekad može biti uzbudljivo, ali ipak sa sobom nosi i osećaj neizvesnosti i nesigurnosti.

Originalni tekst: https://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/fool/
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #2 poslato: 15.04.2021, 10:58:11 »
Mag


Mag je povezan sa planetom Merkur i označava veštinu, logiku i intelekt. Broj ove karte je jedinica, broj početaka. Mag je most između duhovnog i svetovnog. U desnoj ruci drži štap uperen ka nebu, a leva ruka mu je uperena ka zemlji. On dobija moć od Univerzuma, kanališe je kroz svoje telo i usmerava na fizički plan. Iznad njegove glave je simbol beskonačnosti, a oko njegovog struka je zmija koja grize sopstveni rep, još jedan simbol beskrajnosti. Na stolu ispred njega su četiri simbola boja u tarotu, koji predstavljaju četiri primarna alhemijska elementa – zemlju, vazduh, vatru i vodu. Ovo simboliše manifestaciju našeg uma, srca, tela i duše. Magova odeća je bela, što je simbol čistote i nevinosti, ali ogrtač je crven, što predstavlja svetovno iskustvo i znanje. Ova dualnost ogleda se i u simbolici cveća pod njegovim nogama - belim ljiljanima i trnovitim crvenim ružama.

Uspravno: Moć, veština, koncentracija, akcija, snalažljivost

Karta Mag se obično pojavljuje u otvaranju kada imate mnogo kreativnosti i energije da započnete nov životni ciklus. U mogućnosti ste da dobijete energiju od Univerzuma i ispunite svoje želje. Ova karta sugeriše da ste (ili ćete uskoro biti) u situaciji da imate sve što vam je potrebno kako biste ostvarili svoje želje. Te želje mogu biti duhovne (vatra), fizičke (zemlja), emotivne (voda) ili mentalne (vazduh), o čemu govore elementi prikazani na ovoj karti. Sve što vam je potrebno je u vašim rukama.
Ova karta vas navodi da iskoristite svoje veštine i inicijativu kako biste postigli svoje ciljeve. Imate jaku želju da započnete nešto novo. Stav „ja to mogu“ i ogroman optimizam će dominirati tim novim početkom i odluke koje napravite imaće pozitivan ishod.
Ova karta predstavlja uspeh u svemu što radite. Mag se odnosi na ostvarenje cilja korišćenjem veština, sredstava i resursa koji su vam dostupni. On sugeriše da ćete naći način da rešite sve probleme uz pomoć svog znanja i iskustva
Karta Mag je dobar predznak ako imate neku posebnu želju, kada počinjete projekat koji zahteva kreativnost ili kada vam je potrebna transformacija u bilo kom smislu. Ovo je sjajana karta za meditaciju kada osećate potrebu da se povežete sa osnovnim elementima kako biste dobili pomoć i mudrost.
Mag govori o tome da je vreme za kreativnost i da biste trebali da iskoristite svoju logiku i koncentraciju. Ova karta je signal da treba da budete racionalni i da ćete cilj postići samo ako razumete šta tačno želite i imate razrađen plan kako da to i postignete. Morate biti svesni onoga što radite i zašto to radite. Razjasnite sebi sve svoje motive i namere.
Mag je takođe karta snažnog fokusa na određeni zadatak ili aktivnost. Trenutno je potrebno da budete koncentrisani na nešto konkretno i da svu svoju energiju usmerite na to što radite. Ta koncentracija je sada najbitnija i morate eliminisati sve što vas ometa.
Mag govori o tome da radite na nečemu velikom i da ste sve svoje resurrse usmerili na to kako biste postigli tačno ono što želite. Veoma ste pragmatični i pokušavate da ostanete objektivni, čak i kada ste zabrinuti. Nastavite da razmišljate pozitivno, to će vam dosta pomoći na putu ka uspehu; razmislite o tome da li posedujete još neke veštine koje bi vam pomogle u ostvarenju cilja.

Obrnuto: Manipulacija, loše planiranje, neiskorišćeni talenti

Obrnut Mag označava pohlepu, obmanu, manipulaciju i korišćenje onoga što imamo kako bismo postigli nešto loše. Može označiti i prevrtljivost, lukavstvo, nepoverenje i zbunjenost.
Metafora ove karte bi bila prodavac polovnih kola. On koristi svoj šarm i manipulaciju kako bi vas uverio da je ono što prodaje super. Pazite se takvih ljudi. Uverite se da je ono što kupujete zaista super i nemojte se oslanjati samo na prodavčevu slatkorečivost.
Obrnut Mag često poručuje da ste izgubili kontakt sa realnošću i da pokušavate da se „spustite na zemlju“. Verovatno ste zbunjeni, nestrpljivi i nemate jasnu sliku o situaciji. Morate da se „vratite“ na lekciju Lude i privremeno se „izmestite“ iz cele situacije kako biste sagledali širu sliku. Zapitajte se na šta usmeravate svoju energiju, koliko ste objektivni, kakve veštine i sposobnosti su vam potrebne u konkretnoj situaciji, kako komunicirate sa drugima i kako želite da vas drugi vide.
Obrnut Mag govori i o tome da posedujete mnogo znanja, talenata i veština, ali da ih trenutno ne koristite onako kako bi trebalo i/ili da vaš potencijal nije maksimalno iskorišćen. Možda se osećate kao da možete da pružite mnogo više. Postoji nešto što dobro znate, ili nešto u čemu ste veoma vešti, ali sada sebi zbog nečega ne dozvoljavate da na delu to znanje i primenite i da dalje razvijate tu veštinu. Verovatno ste toga dobro svesni, zato se zapitajte zašto ne koristite to što možete, šta vas sprečava da se iskažete u punom sjaju, šta morate da promenite kako biste došli do izražaja. Potrebna vam je šansa svesno da kanališete tu svoju energiju.
Slično tome, obrnut Mag u pitanjima vezanim za spiritualno sugeriše da imate određenu veštinu ili talenat koja bi vam mnogo pomogla u duhovnom putovanju, ali da to trenutno ne koristite. Na primer, možda izučavate tarot i otvarate ga prijateljima i članovima porodice, ali ne shvatate da imate odlične predispozicije da postanete profesionalan tarot tumač i krenete da radite sa pravim klijentima. Ako biste se više posvetili tarotu, otkrili biste i značajne stvari koje bi vam pomogle na vašem ličnom duhovnom putovanju. Nije isključeno ni da tražite neki predmet (spiritualnog) interesovanja, posebno ako trenutni ne ispunjava vaše potrebe. Budite otvoreni za promenu i znajte da je potpuno u redu imati više takvih interesovanja, verovanja i veština.

Originalni tekst https://www.biddytarot.com/tarot-card-meanings/major-arcana/magician/
Objavljeno
« Poslednja izmena: 15.04.2021, 11:02:58 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #3 poslato: 15.04.2021, 10:58:57 »
Prvosveštenica


Prvosveštenica je takođe poznata i kao Persefona, Izida i Artemida. Ona sedi ispred kapije Velike Misterije, koju predstavlja i Drvo života u pozadini. Sedi između svetlosti i tame, koje predstavljaju stubovi Solomonovog hrama, što nam dalje govori da je ona „provodnik“ ka dubinama realnosti. Tapiserija koja visi između stubova drži podalje radoznalce i dozvoljava ulaz samo iniciranima. Narovi na tapiseriji su Persefonin znak. Oni su simbol dužnosti (jer je Persefona jela nar u podzemnom svetu u koji je svake godine morala da se vraća). Plava odora Prvosveštenice je simbol znanja. Nosi Izidinu krunu koja simboliše trostruku boginju. Krst na njenim grudima je simbol balansa između muškog i ženskog principa.
U krilu drži delimično pokrivenu Toru, koja predstavlja ezoterna učenja i više znanje. Mesec pod njenim levim stopalom predstavlja njenu dominaciju nad čistom intuicijom. Kocka na kojoj sedi predstavlja materijalno. Planeta koja se vezuje za ovu kartu je Mesec.

Uspravno: Intuicija, „viša“ znanja, misterija, nesvesno

Prvosveštenica predstavlja mudrost, spokoj, znanje i razumevanje. Obično je opisuju kao čuvara nesvesnog. Sedi ispred tankog vela svesti, koji je sve što nas deli od našeg unutrašnjeg bića. Prvosveštenica zna tajnu kako da pristupi tom biću. Ona predstavlja duhovno prosvetljenje i inspiraciju, božansko znanje i mudrost. Ona potpuno razume principe Univerzuma i koristi to znanje da druge podučava, ali ne i da ih kontroliše. Obično se pojavljuje u otvaranju kada je potrebno da poslušate i verujete svom unutrašnjem glasu.
Ova karta predstavlja poveznicu sa vašom posvešću, sa kojom teško možete stupiti u kontakt tek tako; to možete izvesti samo putem snova i simbola. Kada se ova karta pojavi u otvaranju, obratite pažnju na svoje snove i intuiciju. Razmislite koja područja vašeg života nisu dobro izbalansirana i gde vam je potreban dublji uvid i mudrost. Rešenje problema vam neće doneti racionalizacija i logika, već intuicija, zato odvojite malo vremena za meditaciju i poslušajte šta vam govori vaš unutrašnji glas. Intuicija vam sada daje najkorisnije informacije i pomaže da pristupite svojoj podsvesti.
Pogotovo za muškarca, ova karta označava da je potrebno da spozna svoju „animu“ ili ženski deo bića, inače ne može da dalje napreduje. Za ženu Prvosveštenica označava da mora da nauči da veruje sebe i da bude potpuno ženstvena, umesto da podlegne pritisku da izražava samo muški deo svoje ličnosti.
Prvosveštenica u otvaranju takođe ukazuje na nepoznato i može označavati da se vaš život menja. Ono što je nekad izgledalo sigurno, više nije toliko sigurno. Neke misterije izlaze na svetlost dana, ali još uvek nije vreme da se potpuno raščiste. Pozitivna strana je da ćete spoznati svoje intuitivne moći i da ste trenutno veoma kreativni i inspirisani. Zato je Prvosveštenica dobra karta za pisce i pesnike.

Obrnuto: Skriveni ciljevi, potreba da se posluša unutrašnji glas

Obrnuta Prvosveštenica može značiti da ne slušate svoju intuiciju i da vam je definitivno potrebno vreme za razmišljanje i meditaciju. Vaša intuicija pokušava da vam kaže nešto, ali iz nekog razloga vi ne želite da je saslušate. Posmatrajte Prvosveštenicu kao deo vas do kod spoljni svet nije uspeo da dopre i znajte da će ona uvek biti tu kada vam je potrebna. Ona je deo vas sa kojim se retko povezujete, ali je ipak veoma važan deo vas. Kad god osećate da su stvari postale veoma čudne i kada ste suočeni sa neobičnim izborima, sedite na neko tiho mesto i slušajte svoj unutrašnji glas. Ako prestanete da razmišljate o svakodnevnim problemima i date sebi prostora i vremena za „prazninu“, odgovor će doći onda kad ga najmanje očekujete. Zato pokušajte da slušate tu „prazninu“ i videćete rezultat. Veoma važni odgovori kriju se tamo gde ne možete direktno da ih vidite.
Obrnuta Prvosveštenica u otvaranju takođe sugeriše da ste intuitivna osoba koja obično može lako da se poveže sa svojom intuicijom ali ste tu vezu trenutno izgubili. Možda se previše trošite i brinete o nevažnim stvarima ili tuđim problemima da ste sebe potpuno zapostavili. Ne slušate svog unutrašnjeg vodiča i to vas dalje vodi na pogrešan put. Poruka ove karte je da vam je potrebno vreme za vaše i samo vaše potrebe i da morate da oslušnete svoj unutrašnji glas i ponovo se povežete sa podsvesnim delom svog uma. Meditacija bi vam mogla pomoći u tome.
Ova karta označava i potisnuta osećanja i to da obraćate previše pažnje na ono što vam drugi govore i da za svoje postupke tražite prvenstveno odobrenje o drugih. Potrebno vam je više poverenja u sebe i spoznaja da već imate odgovore u sebi, tako da vam tuđe odobravanje uopšte nije potrebno.
Kada se u otvaranju pojavi obrnuta Prvosveštenica, to može značiti i da „gomilate“ okultna znanja isključivo na svesnom nivou, bez dubljeg razumenja njihovog stvarnog značenja, a verovatno i sa ciljem da impresionirate druge. To takođe može značiti da ne slušate svoju intuiciju ili pokušavate da ignorišete nešto za šta duboko u sebi znate da je istina. U svakom slučaju, time sebi pravite problem. Na dubljem nivou obrnuta Prvosvetšenica može značiti da ste negde omanuli kao žena. Ako ste muškarac, označava da sebi pravite veliku štetu time što odbijate da prihvatite svoju žensku, emotivnu i inutitivnu stranu ličnosti.
I na kraju, tajanstvena priroda Prvosveštenice može se ispoljiti na negativan način kada je ova karta obrnuta, i predstavljati ogovaranje, skrivene ciljeve i stvari koje se dešavaju „ispod žita“. Pokušajte da razlučite šta je istina a šta ne, i ne dozvolite drugima da vam rade iza leđa i kriju stvari od vas.

Originalni tekst
Objavljeno
« Poslednja izmena: 15.04.2021, 11:03:23 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #4 poslato: 15.04.2021, 10:59:37 »
Carica


Carica je arhetip Majke Zemlje, Anime, Ženskog principa, Demetre, Freje i Boginje plodnosti. Njome vlada Venera, planeta ljubavi, kreativnosti, plodnosti, umetnosti, harmonije, luksuza, lepote i gracioznosti.
Glavna pojava na ovoj karti je sama Carica, punija žena plave kose i sa umirujućom autom oko sebe. Na glavi nosi krunu sa zvezdama, što ukazuje na njenu vezu sa mističnim carstvom anđela i vila. Obučena je u haljinu sa dezenom šipaka, simbolom plodnosti i sedi na luksuznom baršunastom jastuku ispod kog se nalazi simbol planete Venere.
Carica je okružena lepom, gustom šumom sa potokom koji ističe iz nje, što pokazuje Caričinu duboku vezu sa Majkom zemljom i žiovtom. Ona dobija svoj mir od drveća i vode i energija prirode je podmlađuje. U prvom planu je i zlatna pšenica, što je simbol obilja i žetve.

Uspravno: Plodnost, ženstvenost, lepota, priroda, obilje

Carica ukazuje na duboku povezanost sa ženskim arhetipom. Ženstvenost se izražava na mnogo načina – lepota, senzualnost, plodnost, kreativno izražavanje, nega – i neophodna je za balans između muškarca i žene. Stvorite lepotu u svom životu. Probudite svoju senzualnost i čula. Pokušajte da iskusite potpuno zadovoljstvo svim čulima. Provedite dan u kozmetičkom salonu, idite na masažu ili na finu večeru ili provedite više vremena sa svojim partnerom. Otkrijte nove načine da se kreativno izrazite, bilo to kroz slikanje, muziku, pisanje ili neku drugu vrstu umetnosti. Ovo je savršeno vreme da se posvetite novom hobiju koji će vam omogućiti da razvijete novooktriveni talenat.
Carica takođe može označavati trudnoću ili rođenje. Pogledajte druge karte u otvaranju da vidite da li još neka od njih potvrđuje istu stvar (na primer, As ili Paž pehara ili Četvorka štapova) ili je to samo metaforično (recimo, As štapova). U metaforičkom smislu, Carica može predstavljati rođenje nove ideje, pravljenje nečeg novog ili nov stil življenja. Nove ideje i projekti će dati rezultate i bićete uspešni na svim poljima. Izrazite sve ideje koje rastu i razvijaju se u vama.
Carica ukazuje na to da biste trebali da provodite više vremena u prirodi. Nemojte provoditi odmor u nekom skupom hotelu, već idite i istražujte prirodu, postavite šator u šumi ili se šetajte po planini. Dajte sebi vremena i prostora da svoj um dovedete u takvo stanje da se zaista povežete sa Majkom zemljom i primite je u svoju dušu i um. Idite u svoje omiljeno prirodno okruženje, bilo da je to šuma, plaža, planina ili jezero i prosto sedite nekoliko minuta, sati ili čak dana i upijajte energiju koja vas okružuje i divite se lepoti zemlje. Carica stavlja naglasak na materijalni plan (stabilizujuć uticaj), ali kroz vezu sa prirodom možete doživeti viši nivo svesti. Imate potencijal da se istovremeno povežete i sa Zemljom i sa Univerzumom.
Carica je karta iskrene brige i nege. Ako imate decu, možda sada svoju ulogu majke dublje proživljavate i iskreno cenite dar majčinstva koji vam je dat. Blagosloveni ste materinskim, zaštitničkim snagama i uticajima. Ako ste muškarac i imate decu, Carica vas ohrabruje da se posvetite svojoj deci i produbite komunikaciju sa njima. Podstičite razvoj vaše dece u svakom pogledu i pružite im podršku kada ima je potrebna.
U širem smislu, Carica vas ohrabruje da se povežete sa drugima tako što ćete brinuti o njima, negovati i podržavati ih. Nađite načina da sa njima otvoreno komunicirate i otvoreno izrazite svoja osećanja.
Kada dozvolimo sebi da se zaista povežemo sa Majkom zemljom, našom ženskom stranom i ljudima oko nas, zapravo stvaramo bogatstvo. Odvojite vreme da razmislite o ljubavi koja vas okružuje i iskoristite tu energiju da u svoj život privučete još više ljubavi. Znajte da je ljubav bezgranična. Krilatica povezana sa Caricom je “Stvaram sa uživanjem i svoje kreacije volim i negujem”.
Slično tome, Carica ukazuje da takva vrsta energije ulazi u vaš život. To može biti samo nekakav uvid, ali i nešto više. Možda već znate ko ili šta donosi u vaš život sreću, ali briga i pažnja koju ćete dobiti imala je neki uzrok. Ono što vam zapravo deluje slučajno zapravo može biti dobar rezultat niza dobrih izbora koje ste napravili u prošlosti. Sada je momenat da stvari rade u vašu korist i da uberete plodove svog rada. Znajte da zaslužujete ljubav koju dobijate.

Obrnuto: Kreativna blokada, zavisnost od drugih

Obrnuta Carica ukazuje na gubitak lične moći jer ćete naglasak staviti na tuđe umesto na svoje potrebe. Obrnuta pozicija ove karte vezana je za neodlučnost u vezi sa drugima i nemanje jasne slike o tome u kom pravcu se razvija vaša veza. Moguće je i da vam je teško da sarađujete sa nekim. Razlog ovog dispalansa je verovatno u vama i potrebno da je se preiospitate.
Ako se radi o ljubavnom pitanju, obrnuta carica ukazuje na to da ste pred izazovom, jer ne vidite način da izrazite svoje prave misli i osećanja, a osećate se kao da ste preplavljeni njima. Imate li nekog bliskog prijatelja kome možete da se poverite? Potrebno je da podelite svoja osećanja sa nekim ko može da ih razume i da dođete u dodir sa samim sobom. Ova karta ukazuje i na zavisnost od osećanja drugih ljudi, što posredno znači da možda igrate igru mačke i miša kako biste testirali reakcije svog partnera. Najbolje je da ovo ne činite, već da umesto toga delate u skladu sa sopstvenim emocijama, nezavisno od svog partnera.
Ako ste nezavodoljni vezom, prvi korak koji treba da napravite je da date sebi vremena da povratite energiju i veru u sebe. Nažalost, vaše prethodne veze su dosta uticale na vašu trenutnu sliku o sebi i vašu sposobnost da zaista volite i verujete drugoj osobi. Kao rezultat toga, verovatno sumnjate u svoju unutrašnju lepotu i nemate snage da razvijete zdrav ljubavni odnos.
Možda ste previše zaštitnički nastrojeni prema partneru, što ga guši i naravno loše utiče na vezu. Zapamtite da vašem partneru nije potrebna dominantna, zahtevna majka. Da li se tako ponašate prema svom partneru, ili možda prijateljima ili nekom članu porodice? Pazite da ne preterate sa pozitivnim osobinama Carice. Bilo bi dobro da sledite primer Prvosveštenice koja sluša svoj unutrašnji glas kako bi dobila odgovore.
U širem smislu, obrnuta Carica označava nezadovoljstvo jer osećate da nešto u vašem životu nedostaje ili zato što želite da nešto promenite, a ne znate šta. Ova karta označava i kreativnu blokadu. Verovatno ste depresivni i pesimistični. Posao vam je dosadan i težak.  Ovo nije vreme za razmišljanje, već za rad. Pošto ste već preopterećeni, dodatno mozganje će samo učiniti stvari gorim. Pokušaj da logikom nađete rešenje može vas samo iznervirati i/ili odvesti pogrešnim putem.
Obrnuta Carica se odnosi i na pitanja trudnoće, na neplodnost ili na neželjenu trudnoću.

Originalni tekst
Objavljeno
« Poslednja izmena: 15.04.2021, 11:03:40 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #5 poslato: 15.04.2021, 11:00:10 »
Car


Car je komplementaran Carici. On je muški princip, animus i pater familias. On predstavlja moć i autoritet i njegovo kruto držanje je sušta suprotnost senzualnoj lepoti Carice. Car ima dugu, belu bradu koja je simbol njegovog iskustva. Kao arhetip, često viđamo očinske ili autoritativne figure sa dugom belom bradom. Ona nam govori da taj čovek ima za sobom godine iskustva i mudrosti i da ga vredi slušati, jer vam on uvek može dati pravi savet.
Iza njegovog trona vidimo planine, dok je sam tron ukrašen sa četiri ovnovske glave, što predstavlja intelekt, odlučnost, akciju, inicijativu i liderstvo. Astrološki znak Ovna je astralni vladar karte Car. U svojoj desnoj ruci Car drži ank, egipatski simbol života, dok mu je u levoj plava kugla koja predstavlja svet kojim Car vlada. Narandžasta pozadina i Careva crvena odeća simbolišu njegovu strast i životnu energiju, kao i izazove koje život nudi.

Uspravno: Autoritet, očinska figura, struktura, dobri temelji

Car je arhetip oca u tarotu. On je zaštitnik, štiti i brani svoje voljene. On je glava porodice. On nudi vođstvo, savete i mudrost drugima i na taj način demonstrira svoj autoritet. Mudrost je stekao kroz mnoga životna iskustva. On je bio svuda i video sve, o čemu nam govori njegov oklop. Sve što je naučio prenosi svojim potomcima, kako bi oni jednog dana bili mudri i moćni kao on. On obebeđuje sigurnost i udobnost svima oko sebe.
Car takođe predsatavlja i strukturu i stabilnost. Sposoban je da od haosa napravi red tako što pažljivo „slaže“ svoje misli i pravi plan šta sve mora da uradi kako bi rešio problem. On je strateg i veoma sistematičan, veoma je organizovan i koordinisan u svom pristupu. Uvek se drži zacrtanih planova. Zato ova karta ponekad govori o tome da imate jaku želju da vidite svoje ideje realizovane na fizičkom planu, u formi nečeg materijalnog i opipljivog. Uskoro ćete dobiti priliku koja može biti temelj velikog uspeha.
Car predstavlja pravila i regulaciju. On utvrđuje red i zakon primenom svojih principa na konkretne situacije. On voli da radi u okruženju gde postoje čvrsta struktura i jasna pravila. Poštuje rutinu i uvek radi u skladu sa pravilima.
Dominacija uma nad srcem je ponekad nepoželjna, ali kad je u pitanju karta Car, itekako je dobrodošla. Ako ste suočeni sa teškim izborima, morate da održite svoju koncentraciju i fokus. Potrebna vam je samokontrola. Gurajte napred i radite ono što mislite da je najbolje. Znajte da, ako možete ovladati sobom, onda možete ovladati i celim svetom i svime na njemu.
Car je moćan vođa koji zahteva autoritet i dominaciju. Najbolje se oseća u ulozi lidera gde može da komanduje i usmerava druge. Voli da bude takvoj poziciji odakle može da kontroliše i organizuje stvari. Često predstavlja nešto što je sagrađeno na čvrstim temeljima. Kao vođa je strog, ali pravedan. On če uvek saslušati šta drugi imaju da mu kažu, ali njegova reč je zadnja. Ne plaši se rata/konflikta i neće se libiti da upotrebi moć koju ima kako bi zaštitio ono što mu je važno. Ima nekoliko privilegovanih štićenika, koji će mu uvek uzvratiti svojom odanošću i poštovanjem koje je Car svakako zaslužio.
Car označava status, uspeh i priznanje. Imate želju da vas drugi posmatraju kao snažnu figuru neprikosnovenog autoriteta. Želite da budete dominantni, da budete vođa i „ekspert“. Usmerite svu svoju snagu na cilj i ne dozvolite da drugi vide vaše slabosti i sumnje u sebe.
Kada se u životu sretnete sa ovakvim „Carem“, morate ga impresionirati. Car vlada onim oblastima na koje vi želite da kročite. Ne možete postići svoje ciljeve i snove bez blagoslova ove osobe. Sa njegovom podrškom imate mnogo više šanse da realizujete svoje želje i dobiti dosta pomoći od njega i njegovih utvrđenih struktura.
Ponekad Car može da predstavlja usmeravanje i donošenje odluka. Mimo vas postoji izvesna sila koja upravlja vašim akcijama. Ta sila jeste snaga volje i samokontrola.
Ova karta se takođe može odnositi na pravna pitanja, ugovore, deljenje profita ili menadžment.

Obrnuto: Dominacija, neumerena kontrola, rigidnost, nefleksibilnost

Obrnut Car može ukazivati na prekomernu upotrebu ili zloupotrebu autoriteta i moći. Obrnut Car može biti izuzetno dominantan i rigidan u svom razmišljanju. To se može odnositi na vas lično ili na nekog drugog u vašem okruženju, obično na šefa, partnera ili neku očinsku figuru. Moguće da je u pitanju zapravo nesigurna osoba koja na ovaj način zadovoljava svoju potrebu za kontrolom.
Kada se u otvaranju pojavi obrnut Car, moguće je da se osećate bespomoćno. Svaki kontakt sa autoritetima koji trenutno imate opterećen je nekim poteškoćama, što se može odnositi na dominantnog partnera, probleme sa ocem ili svađe na poslu, a deluje vam kao da je problem nerešiv. Paradoksalno, vaša sloboda leži upravo u takvim ustaljenim strukturama. Sada nije vreme da se bunite; umesto toga probudite svoju sopstvenu potrebu da kontrolišete događaje i probleme rešavajte samo suvom logikom.
Ponekad obrnut Car zahteva od vas da se suprotstavite autoritetu i da imate na umu da ne morate uvek raditi stvari na proveren i tradicionalan način. Možte vam je muka od napornog šefa ili krute hijerarhije i potrebno vam je fleksibilnije okruženje. Verovatno biste voleli da budete nezavisni, čak i da započnete svoj sopstveni biznis u cilju da vam se naporni šefovi i direktori skinu sa grbače.
Ako se obrnut Car pojavi u otvaranju vezanom za karijeru, moguće je da ste stigli do tačke kada pokušavate da izbegnete kontakt sa ovakvim tipom osobe i spremni ste da započnete nešto novo. Moguće je i da želite posao gde ćete imati više fleksibilnosti i mogućnosti da se kreativno izrazite. Muka vam je od toga što sve radite po ustaljenim pravilima i želite nešto novo.
Vezano za poslovna pitanja, obrnut Car govori o tome da pokušavate da izbegnete sve što Car označava. Moguće da vas odjednom nervira da budete nadređeni. Želite da pobegnete od rutine i struktura koje su preplavile vaš život. Želite više slobode i prostora da izrazite svoju kreativnost umesto da svakog dana radite iste stvari na isti način.
Na ličnom nivou obrnut Car indicira da vam nedostaju samokontrola, ambicija i sposobnost da se nosite sa autoritetima. Zapravo, verovatno prezirete bilo kakvu vrstu reda i poretka. Trenutno je u vašem životu potrebna struktura. Stvari su verovatno postale prilično haotične i sada biste trebali da ih dovedete u red.
U ljubavnim pitnajima obrnut Car može značiti da ste u vezi u kojoj baš i nema ravnopravnosti, što vas čini prilično nezadovoljnim. Možda vas partner guši, previše je posesivan, dominantan i autoritativan. Iako ste verovatno tražili partnera koji će brinuti o vama i obezbediti vam stabilnu budućnost, stvari su otišle predaleko i sada čeznete za nezavisnošću i slobodom koja vam je oduzeta. Vaš partner je postao tvrdoglav, svadljiv, postavlja vam pravila i uslove. Ovo vezu čini napornom i sprečava slobodnu razmenu emocija i energije. Možda vaš partner nema loše namere, ali njegova očekivanja su svakako previsoka.

Originalni tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #6 poslato: 15.04.2021, 11:01:32 »
Prvosveštenik


Prvosveštenik ili Hijerofant je muški pandan Prvosveštenici. U nekim špilovima  zove se i Hiron, Papa ili Šaman. Ova karta je povezana sa znakom Bika.
Prvosveštenik je predstavljen figurom sveštenika koji se očigledno nalazi u crkvi. Njegova odora se sastoji iz tri dela, što predstavlja tri sveta. I kruna koju nosi ima tri nivoa. Desna ruka mu je podignuta, iato kao i kod Maga. Dok Mag uzima sirovu energiju Univerzuma i usmerava je na materijalni plan, Prvosveštenik tu energiju i moć kanališe kroz društvene formacije (kao što je religija). Trostruki skiptar je još jedan simbol njegove dominacije nad sva tri sveta. Ukršteni ključevi predstavljaju ravnotežu između svesnog i nesvesnog, kao i ključ misterija. Pred njim kleče dva čoveka koja čekaju da budu inicirana. Prvosveštenikov zadatak je da ih inicira i uvede u crkvu kako bi mogli da preuzmu obaveze koje ih čekaju. Oni su simbol ulaska u sve institucije gde postoji grupni identitet. Ovo se može odnositi i na škole, klubove, timove, i uopšte na svaku vrstu udruženja.

Uspravno: Religija, grupna identifikacija, konformizam, tradicija, vera

Prvosveštenik je veoma konvencionalan i ova karta ukazuje na to da imate želju da postupate po ustaljenim pravilima i principima. Umesto da budete inovativni, potrebno je da se prilagodite postojećim vrednostima i normama. Morate raditi ono što se očekuje od vas. Pojava ove karte u otvaranju govori da nikako nije vreme da menjate status quo.
Ova karta sugeriše da biste trebali da postupate u skladu sa postojećim društvenim strukturama i tradicijama. Možda ste već uključeni u neku vrstu rituala ili ceremonije. Sada vam je potrebno da se držite neke vrste tradicije; ako tako nešto ne postoji u vašem životu vreme je da se okrenete takvim stvarima. Razmotrite istraživanje duhovnih i religijskih tradicija.
U otvaranjima ova karta obično predstavlja institucije i njihove vrednosti. Prvosveštenik je simbol potrebe da se povinujete pravilima. Njegova pojava ukazuje na to da ste u situaciji kada nema mesta za kreativnost i individualnost, već se morate raditi stvari na način na koji su se oduvek radile. U zavisnosti od okolnosti, grupe mogu biti veoma koristan faktor, ali mogu i gušiti individualnost. Nekad nam je od pomoći da sledimo neki ustaljen program i proceduru, dok je u drugim situacijama bolje da slušamo samo sebe.
Prvosveštenik može ukazivati na potrebu da se priključite nekoj grupi ili instituciji. To može biti nešto veliko kao što je priključivanje nekoj crkvi ili religijskoj grupi, ili nešto manje bitno kao što je recimo učlanjenje u teretanu. Ova karta se odnosi na identifikaciju sa grupom i rad (u najširem smislu) u nekoj grupi vam trenutno može biti od velike pomoći za dalji napredak i učenje.
Sa aspekta institucionalizovanog znanja, Prvosveštenik predstavlja i obrazovanje i učenje. Ova karta može predstavljati period kada više učite i to na neki formalan način (u školi, na kursu itd.). Sada ste zainteresovani za neko polje koje je već dovoljno istraženo i lako ćete naći dobrog profesora ili mentora.
Prvosveštenik može predstavljati i psihoterapeuta, sveštenika, duhovnog vodiča ili bilo kog „formalnog“ savetnika koji vam pomažu svojom mudrošću i znanjem. To može biti klasično stručno lice ili samo neko velikodušan i voljan da vam pomogne u onome što radite. Od takve osobe možete naučiti dosta toga, jer ona svakako ima dovoljno znanja i može vam dati veoma dobre savete.
Prvosveštenik predstavlja i institucionalne, svetovne puteve ka duhovnom, odnosno on je prenosnik drevnih mudrosti i religijskih učenja. Ova karta predstavlja vezu između nas i Božanskog i zato nije neobično što se u nekim špilovima naziva i Papom. Uloga Pape je da bude medijator između Boga i ljudi. Za razliku od Maga, koji nam jednostavno samo pokaže put, Prvosveštenik je daleko sigurniji vodič koji će nas uzeti za ruku i voditi na ka našem duhovnom cilju. On simbolički predstavlja put ka višem svesnom kroz rituale i slične postupke. On nas uči svemu što može kroz knjige i primere.
Sve stvari koje su pravedne i svete predstavljene su ovom kartom: brak, ugovori, poniznost, milosrđe, dobrota, svest o sebi i drugima.

Obrnuto: Ograničenja, promena statusa quo

Obrnut Prvosveštenik govori o tome da osećate kako vas formalna pravila previše sputavaju i da ste zbog toga potpuno izgubili fleksibilnost i kontrolu u svom životu. Imate jaku želju da se usprotivite svim autoritetima i konvencijama. Imate želju da nešto uradite na neobičan način ili nešto što je netipično za vas ili se čak protivi društvenim normama. Obrnut Prvosveštenik se obično odnosi na kršenje pravila i promenu statusa quo. Više ne prihvatate rigidne strukture, tradiciju i dogmu koja vas okružuje, već tražite mogućnost da se pobunite ili čak i osvetite. Želite da promenite ideje i koncepte za koje ste nekad mislili da su uklesani u kamenu.
Obrnut Prvosveštenik se takođe odnosi na preispitivanje tradicije i preispitivanje samog sebe da li je ono što radite prava stvar. Možda ste do sada postupali po automatizmu i sledili ono što radi većina, ali sada shvatite da te stvari nisu ono što želite i se tu nešto mora promeniti.
U skladu sa tim, obrnut Prvosveštenik se može uporediti sa buntovnim tinejdžerom ili mladom osobom koja počinje da nalazi rupe u društvenom sistemu i priključuje se nekim političkim aktivnostima. To može dovesti do sukoba sa roditeljima, autoritetima, pa čak i sa zakonom.
Obrnut Prvosveštenik ponekad ukazuje na pritisak od strane grupe ili društva. Primorani ste da se prilagodite, ali se uopšte ne slažete sa konkretnim sistemom vrednosti.
Prvosveštenik takođe predstavlja i osobu koja je na nekoj liderskoj funkciji. To može biti religijski vođa, očinska figura ili čak vaš šef na poslu. Kada se pojavi obrnut Prvosveštenik, možda shvatate da ta osoba vlada „čeličnom pesnicom“ i prisiljava druge da se povinuju pravilima jer se plaši da isproba nešto novo. Ako vam je ova osoba nadređena u bilo kom smislu, nemate izbora i možete samo raditi onako kako ona kaže.

Originalni tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #7 poslato: 15.04.2021, 11:02:05 »
Ljubavnici


Znak povezan sa ovom kartom je znak Blizanaca. Dve figure na ovoj karti je blagoslovio i štiti ih anđeo koji se nalazi iznad oblaka. Anđeli, uopšteno, predstavljaju zemaljske želje u njihovom prefinjenijem obliku. Jedna od stvari vezanih za vazdušni element jeste komunikacija, koja je neophodna za zdravu vezu. Purpurni ogrtač koji anđeo nosi predstavlja sve kraljevsko i govori nam koliko je komunikacije važna. Iznad anđela sija sunce, donoseći toplinu i sigurnost. Zemlja pod stopalima dve figure na karti je zelena i plodna i predstavlja život i sreću. Pet jabuka na drvetu iza žene predstvaljaju pet čula, indicirajući koliko je za ženu bitna senzualnost. Zmija obmotana oko drveta je asocijacija na priču o Adamu i Evi, pad iz raja i iskušenja materijalnog sveta. Zmija je takođe simbol čula. Plamičci iza muškarca predstavljaju strast i govore nam šta je muškarcima primarno. Na slici vidimo dvanaest takvih plamenova, koji predstavljaju dvanaest zodijačkih znakova, simbol vremena i večnosti. Muškarac gleda u ženu, a žena u anđela, što predstavlja put od svesnog preko nesvesnog do nadsvesnog, ili od fizičke želje preko emotivnih potreba do duhovnosti. Planina je falusni simbol, dok je voda simbol ženstvenosti, i zajedno predstavljaju ravnotežu.


Uspravno: Ljubav, zajedništvo, veze, ispravne vrednosti, izbori

Ljubavnici predstavljaju savršenstvo, harmoniju i uzajamnu privlačnost. Njihovo međusobno poverenje im daje snagu da prevaziđu sve prepreke u životu. Veza koju su stvorili je neverovatno jaka i ova karta često označava brak, novu ljubav ili veoma intimnu i jaku vezu.
Ljubavnici takođe mogu da označavaju veoma jaku seksualnu povezanost koja je nešto više od obične želje i požude; ova karta označava veoma jaku želju i strast koja postoji između dvoje ljudi. Fizička privlačnost je jaka, kao želja za intimnošću.
Na ličnijem nivou, ova karta predstavlja uspostavljanje ličnog sistema vrednosti i razjašnjavanje onoga šta zaista želite. Sada je momenat da razmislite o svojim stavovima i svojoj životnoj filozofiji. Pošto ste prošli kroz lekciju Prvosveštenika, sada je vreme da se odvojite od grupe i da stvorite svoj lični sistem vrednosti, da odlučite šta vam je bitno, a šta nebitno u životu. Ovo je takođe momenat kada trebate da ostanete verni sami sebi i svojim stavovima.
Ljubavnici mogu predstavljati i životne izbore. Moguće je da ćete se suočiti sa dilemom koja zahteva neku akciju ili odluku i biće vam potrebno vreme da razmislite koji je najbolji način da postupite ili koja solucija je bolja. Nešto će vam promeniti planove i zacrtani put, nešto što na prvi pogled može izgledati negativno, ali ćete uskoro shvatiti da je takva situacija zapravo dar od boga.
Kada se u otvaranju pojave Ljubavnici, važno je da razmislite o odlukama i izborima sa kojima se suočavate. Činjenica da su Ljubavnici karta Velike Arkane ukazuje na to da su te odluke ili izbori neverovatno značajni i da je sada najvažnije da izaberete pravi put. Možda se neka opcija nameće kao najlakša, ali se ipak zapitajte šta je dugoročno najbolje za vas. Obično će to biti put koji je naizgled teži, ali vam dugoročno donosi mnogo bolje rezultate.
Ako se nađete pred odlukom koja se odnosi na to da li ćete postupiti na moralan ili nemoralan način, morate razmotriti apsolutno sve posledice pre nego što uradite bilo šta. Ova karta ponekad označava situacije u kojima je vaš sistem vrednosti stavljen na probu i morate doneti odluku koja se bazira na tom sistemu. Takvi izbori skoro nikada nisu laki niti očigledni. Za razliku od izbora koji su postavljeni pred Ludu i gde praktično nema pogrešnog izbora, izbor koji postavlja karta Ljubavnici se uvek odnosi na donošenje ispravne ili pogrešne odluke jer vas jedna od ponuđene dve opcije svakako vodi u lošem pravcu. Zato nije loše potražiti savet pre nego što napravite konačnu odluku. Morate biti potpuno iskreni prema sebi u konkretnoj situaciji. Nemojte ni stvari prosuđivati površno, nego potpuno ispitajte svoje motive, osećanja, dostupne opcije i svoja moralna načela.

Obrnuto: Disharmonija, nedostatak ravnoteže, pogrešne vrednosti

Obrnuti Ljubavnici ukazuju na to da izbegavate odgovornost za posledice svojih dela. Napravili ste neku odluku na prečac vođeni željom za instant uspehom i sada pokušavate da svu krivicu svalite na druge ili na sudbinu. Uradite ono što možete kako biste popravili stvari, a ako to nije moguće, pustite da sve prođe i naučite iz iskustva kako biste ubuduće pravili bolje izbore.
Obrnuti Ljubavnici takođe mogu označiti unutrašnji konflikt i „rat“ sa samim sobom. Ova karta predstavlja unutrašnju disharmoniju i poteškoće u nalaženju balansa. Možda sami sebe kažnjavate zbog nečega što ste uradili i zbog čega se osećate odgovornim. Kako biste prevazišli ovu situaciju morate se fokusirati na to da jasno odredite svoja lična verovanja i vrednosti. To će vam pomoći da sledeći put napravite bolju odluku. U vezi sa tim, možda biste trebali da se vratite na lekciju Prvosveštenika i potražite savet od nekog stručnog lica ili osobe koju smatrate produhovljenom.
U ljubavnom otvaranju ova karta ukazuje na disbalans. Možda se osećate da je vaša veza, koja je nekad bila čvrsta, počela da se raspada. Niste međusobno usklađeni i osećate se kao da sve odlazi u propast. Iako je vaša veza nekada bila čvrsta, više to nije. Počinjete da shvatate da se vaše vrednosti i vizije budućnosti veoma razlikuju od partnerovih. Takve razlike mogu biti nepremostive i ako ne možete da ih pomirite, mogu biti znak da je vašoj vezi došao kraj.
Obrnuti Ljubavnici takođe mogu govoriti o tome da osećanja u vezi nisu uzajamna. Jedan partner ima jaka osećanja za drugog, dok drugome nije previše stalo. Ovo može voditi ka razočarenju i doneti osećaj nestabilnosti i nesigurnosti u vezi. Nije isključeno ni da vi ne dozvoljavate sebi da se potpuno otvorite zbog straha da biste mogli biti povređeni.
Možda ste već i svesni da u vašoj vezi nešto ne valja. Ako je to slučaj, onda možete preduzeti nešto kako biste se prilagodili svom partneru (ili nekom drugom ko vam je bitan u životu). Potrudite se da stvari dovedete u normalu i ne dozvolite im da se otmu kontroli. Iako stvari trenutno nisu sjajne, to nikako ne znači da je sve gotovo. Samo pokušajte da povratite stvari u ravnotežu i sve će biti u redu.

Originalni tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #8 poslato: 15.04.2021, 11:06:25 »
Kočija


Kočija je povezana sa znakom Raka. Čovek sedi ispred baldahina na kom su naslikane šestokrake zvezde, što predstavlja nebeske uticaje. Simboli na njegovoj tunici su alhemijski simboli i predstavljaju duhovnu transformaciju čoveka. Kvadrat simbolizuje zemlju i znagu volje. Lovorov venac i zvezda na kruni označavaju krajnji domet čoveka u duhovnom smislu.
Krila na kočiji predstavljaju inspiraciju i u hinduističkoj tradiciji su znak unije između pozitivnog i negativnog. Crna i bela sfinga imaju isto značenje. Čovek ne drži uzde, ima samo štap (isti koji drži Mag). Grad iza njega je simbol okretanja leđa civilizaciji i materijalnom u cilju pronalaženja duhovne istine.

Uspravno: Kontrola, snaga volje, pobeda, čvrstina, usmerenost na cilj

Kočija predstavlja osvajanje, pobedu i prevazilaženje prepreka samopouzdanjem i samokontrolom. Svaki uspeh je rezultat navedenih stvari. Potrebno je da koristite snagu svoje volje kako biste pobedili izazove i prepreke koji su pred vama. Spajanjem suprotnosti koje vas okružuju takođe možete postići svoj cilj. Morate biti odlučni, samodisciplinovani i morate uložiti dosta napora; ako to uradite, sigurno ćete savladati sve poteškoće kao i ljude koji vas ograničavaju na neki način. Takva borba će vas svakako učiniti jačim.
Uspešno ćete ostvariti svoje ciljeve samo ako dovoljno dugo zadržite fokus, odlučnost i verujete u svoje sposobnosti. Morate se potpuno koncentrisati na rešavanje trenutnih problema; da biste pobedili morate učestvovati. Morate dati sve od sebe kako biste pobedili konkurenciju. Ponekad je put do cilja zanimljiviji nego sam cilj. Sad je momenat da pokažete snagu i samokontrolu. Oslonite se na snagu svoje volje i samodisciplinu.
Možda ste u dilemi da li da nastavite sa nekim planom ili projektom; ako je to slučaj verovatno će se situacija sama razrešiti.
Kočija zahteva od vas da budete hrabri. Verujte u sebe i jasno definišite svoje potrebe i želje, inače nećete uspeti u onome što želite. Potrebno je da budete sigurni u sebe, ono što jeste i u stavove koje zastupate (što podrazumeva još jače učvršćivanje ličnog sistema vrednosti koji je sagrađen kod karte Ljubavnici).
Ponekad ova karta zahteva od vas da obuzdate svoje agresivne impluse. Agresivnost je deo ljudske prirode i bitan deo našeg nagona za preživljavanjem. Ona ne može biti potisnuta tek tako; prosto potiskivanje će tu agresiju ostaviti u vama i ona će se manifestovati na ovaj ili onaj način, možda čak i u formi fizičke bolesti. Agresija može biti veoma destruktivna, ali tu moćnu energiju možete kanalisati veoma kreativno. Sada je momenat da ovladate svojim emocijama i oslobodite se besa i ljutnje. Potrebno je da pokažete „ko je gazda“ i da uspostavite kontrolu nad situacijom, što po automatizmu zahteva da uspostavite kontrolu nad samim sobom.
Kočija može prestavljati mnogo vožnje (u bukvalnom smislu) ili putovanje.

Obrnuto: Nedostatak kontrole i pravca, agresija

Obrnuta Kočija sugeriše da se osećate kao da imate jako malo kontrole nad svojim životom. „Popustili ste uzde“ kojima ste držali situaciju pod kontrolom i sada situacija kontroliše vas. Osećate se kao da vas sudbina baca gde joj se hoće. Ako ste osoba koja voli da ima kontrolu nad svojim životom i da zna kuda ide, sada je momenat da te uzde ponovo zategnete, postanete disciplinovaniji i da se skoncentrišete na ono što radite. Iako je osećaj gubitka kontrole veoma demorališuć, za početak razmotrite šta možete, a šta ne možete da kontrolišete. Nemojte trošiti energiju na stvari koje su potpuno van vaše moći i koje ne možete da promenite. Umesto toga, iskoristite tu energiju na stvari koje možete da kontrolišete. Razmislite šta možete da uradite kako biste popravili situaciju. U ovoj fazi potrebno je da uhvatite nekakav pravac, jer se verovatno osećate kao brodolomnik u buri.
Obrnuta Kočija može govoriti o tome da se osećate kao da ste pod prevelikim pritiskom i gubite kontrolu nad sobom. Agresiju usmeravate u pogrešnom pravcu, verovatno na druge ljude, sudbinu ili spoljašnje okolnosti. To je čisto traćenje energije. Pokušajte da tu agresiju sublimišete kroz odlučnost i prestanite da je samo praznite kroz bes na druge ljude i stvari.
Možda se osećate da ste uvek do sada bili u pozadini, služili samo drugima i rešavali tuđe probleme. Osećate se kao da nemate kontrolu nad svojim životom i da vam se stvari jednostavno same dešavaju. Zato ste počeli da sumnjate  sebe i svoju ličnu moć i osećate se kao da nemate određen pravac u životu. Želite veću kontrolu nad svojim životom i rešeni ste da ne dozvolite drugima da utiču na vaš život kao što su nekada. Želite da sami usmeravate svoj životu u pravcu koji ste vi odredili, bez da vam se drugi mešaju u posao.
Obrnuta Kočija ponekad ukazuje na to da više volite da nemate kontrolu nad stvarima baš uvek. Ponekad vam je lakše da verujete da nije sve u vašim rukama. Budite spontani i otvoreni za nova iskustva, čak i kada deluju kao da nisu u skladu sa vašim planovima. Dozvolite ponekad i drugima da određuju šta ćete raditi i prepustite se novim avanturama.

Originalni tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #9 poslato: 15.04.2021, 11:07:06 »
Snaga


Pod nebom zlatne boje, žena nežno drži lava za čelo i donju viicu. Gleda ga sa spokojnim osmehom na licu i izgleda kao da je uspešno ukrotila zver. Činjenica da se na ovoj karti nalazi ženska figura navodi nas na pomisao da se značenje ne odnosi na čistu fizičku snagu. Nad glavom žene vidimo simbol beskonačnosti, isti simbol koji smo videli na karti Mag. Bela haljina (slična Ludinoj) označava čistoću duha. Plava planina u pozadini je falusni simbol kakav smo videli na karti Ljubavnici. Lav je simbol naših animalnih instikata i želja. Lav je isplazio jezik; životinje koje se spremaju da ujedu ne izbacuju jezik napolje. Lav je srećan što se pokorava ženi. Žena savladava lava suptilnom snagom koja može dolaziti samo iznutra. Njena leva ruka predstavlja mentalno, dok njena desna ruka predstavlja fizičko. Desnom rukom ga samo pridržava, dok ga levom pritiska. Nosi pojas i krunu od cveća i stoji potpuno sama na velikoj zelenoj poljani. Kruna na njenoj glavi predstavlja čistoću prirode i prolaznost života. Znak povezan sa ovom kartom je znak Lava.

Uspravno: Snaga, hrabrost, strpljenje, kontrola, saosećajnost

Ova karta predstavlja snagu, odlučnost i moć sličnu onoj predstavljenoj kartom Kočija. Međutim, očigledne su razlike između ove dve karte. Dok Kočija predstavlja našu konkretnu snagu i volju, Snaga predstvlja onu suptilniju snagu i moć ljudskog duha da prevaziđe svaku prepreku. Ova karta nam govori da znamo da možemo da prevaziđemo sve prepreke koje život stavlja pred nas svojom unutrašnjom snagom i samopouzdanjem. Imate jaku volju i istrajnost koje su podržane smirenošću i strpljenjem. Koncentrisani ste na ono što morate da uradite i svoje ciljeve postižete dobrim planiranjem i zrelošću.
Karta Snaga takođe predstavlja i saosećajnost. Ponašate se kao ova žena na karti koja kroti divlju zver ljubavlju i stpljenjem. Dajete drugima dovoljno prostora i imate razumevanja za njihove potrebe. Prihvatate i opraštate sve tuđe mane i nesavršenosti. Ovo je odraz vaše moći i kontrole kojom na suptilan način pridobijate druge.
Imate sve kvalitete predstavljene ovom kartom, koji čekaju da dođu do izražaja onda kada potpuno obuzdate svoje sirove emocije i kada rešite da krenete ka višim, duhovnim ciljevima. Glavna lekcija ove karte je da se emocije moraju savladati duhovnošću, mudrošću i intuicijom. Vaš unutrašnji glas često pokušava da vam nešto kaže, ali emocije i strah prave preveliku buku da biste ga čuli. Jednom kada savladate te emocije i strahove, stvorićete tišinu koja vam je potrebna. Zato pobedite svoje strahove, kontrolišite svoje impulse i nikako ne gubite strpljenje. Arhetip ove karte vas uči da imate snagu da ukrotite zver u sebi. Meditacija na ovu kartu vam može pomoći u izvlačenju te snage na površinu.
Karta Snaga predstavlja i balans vaših ljudskih, animalnih i božanskih aspekata. To vam možda deluje čudno, ali ljubav, ljubaznosti hrabrost te aspekte mogu dovesti u savršenu harmoniju. Kada vam u otvaranju izađe ova karta, znači da treba da osvestite svoje instinktivne potrebe i reakcije i dovedete ih u ravnotežu sa svojim duhovnim bićem. Sada ne biste trebali da budete „usijane glave“, već da situaciju posmatrate kroz prizmu ljubavi i empatije.
Ova karta predstavlja viši nivo svesnosti koji vam dozvoljava da preuzmete odgovornost za sebe i svoje postupke, i da možete potpuno preuzeti kontrolu nad sobom. Snaga vas podseća da svako ima svoju strastvenu i instinktivnu stranu koja, u zavisnosti od ostalih stvari, često ili retko izlazi na površinu. Ako ste od onih ljudi koji često reaguju impulsivno ili iracionalno, kojima je jezik brži od pameti i često dozvoljavaju besu da govori umesto njih, ova karta je poziv da pokušate da takve svoje reakcije stavite pod kontrolu. Žena na ovoj karti smireno prilazi lavu nudeći mu mir, ljubav i toplinu. Vi biste trebali da učinite istu stvar kako biste sprečili svađe i mogućnost da kažete ili uradite nešto zbog čega biste se kasnije kajali.
U otvaranju Snaga vam nudi mogućnost da se povežete i sa svojom unutrašnjom i sa onom „spoljašnjom“ snagom. Ova karta traži od vas da verujete u sebe i da se predstavite svetu kao jaki, samouvereni i uporni. Ako sumnjate u sebe, Snaga vam poručuje da to definitivno ne biste trebali da radite. Ako ste pod stresom, Snaga vam govori „Stvari idu na bolje! Pronaćićeš snage da izdržiš i podržiš druge“. Kada se ova karta pojavi u otvaranju budite sigurni da ste dovoljno čvrsti da izgurate stvar do kraja. Ako radite sve što možete i preterujete u tome, poruka ove karte je da biste trebali da napravite malu pauzu i budete strpljivi. Rešenje će se pojaviti onda kada bude vreme za to i vi nikako ne možete da ubrzate stvari.
Sa ovom kartom je jasno da će vam se hrabrost isplatiti. Možda ćete morati da sačekate da vidite konkretan rezultat, ali ako ste čvrsto rešeni, svakako ćete ga dočekati. Na ovaj ili onaj način, vaš trud će biti nagrađen.

Obrnuto: Slabost, sumnja u sebe, nedisciplinovanost

Obrnuta Snaga označava slabost. Možda ste se nedavno suočili sa nekom preprekom, ili se preispitujete da li ste na pravom putu. Trenutno  vam nedostaju unutrašnja snaga i hrabrost i zbog toga se osećate ranjivim. Iako su vas trenutno ovakva osećanja potpuno preplavila, uskoro ćete shvatiti da su ona tu samo da vas podsete da ste izgubili dodir sa svojom unutrašnjom snagom. Imajte na umu da će vaša prava snaga biti uvek uz vas i da je sada dobar momenat da je ponovo pronađete u sebi. Sagledajte pozitivne aspekte svog života kako biste povratili samopouzdanje i veru u sebe. Vratite se na lekciju Kočije, gde ste morali da se oslonite na moć svoj volje, koncentraciju i odlučnost u cilju prevazilaženja prepreka i postizanja pobede.
Obrnuta Snaga sugeriše da ste možda počeli da sumnjate u sebe i izgubili samopouzdanje. Umesto da odlučno idete ka svom cilju, zastali ste jer niste dovoljno sigurni u sebe, postali ste zavisni od toga šta drugi misle o vama i njihovo mišljenje diktira vaše postupke.
U otvaranju obrnuta Snaga je takođe povezana sa samokontrolom i sugeriše da ste previše popustili pred svojim instinktivnim reakcijama i da vam je potrebno više smaodiscipline. Moguće je da imate problema sa agresijom, pa bi vam mali kurs kontrole besa mogao biti koristan. Potrebno vam je da uspostavite kontrolu nad svojim primarnim emocijama i zauzdate ih, jer biste mogli reći i učiniti stvari zbog kojih biste se kasnije kajali.
U ljubavnom otvaranju obrnuta Snaga može ukazivati na to da sumnjate u sebe i osećate se kao da niste „dovoljno dobri“ za svog partnera. Niste potpuno sigurni u snagu svoju veze i često se pitate šta vaš partner zaista oseća prema vama. Ovo vas može navesti da se ponašate onako kako inače ne biste, da budete previše zabrinuti, anksiozni ili čak i posesivni.

Originalni tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #10 poslato: 15.04.2021, 11:07:59 »
Pustinjak


Pustinjak stoji sam na vrhu planine držeći fenjer u ruci. Planine su simbol ostvarenih ciljeva. Pustinjak je u duhovnom smislu dostigao vrhunac i spreman je da svoje znanje podeli sa drugima. On nastavlja da ide putem koji je izabrao, posvećen svom cilju – potpunoj duhovnoj spoznaji. Zvezda koju vidimo u fenjeru je šestokraka (Solomonov pečat, simbol mudrosti). Štap koji pustinjak drži je simbol inicijacije, moći i autoriteta. Prestavlja Pustinjakovu sposobnost da koristi samoću i znanje koje ima da dosegne još više nivoe svesti. Štap je u njegovoj levoj ruci, ruci koja se povezuje sa nesvesnim delom naše ličnosti. Sneg pod njegovim nogama predstavlja visine njegovog duhovnog postignuća. Pustinjak nosi sivi ogrtač, koji simboliše nevidljivost. Njegove tajne nisu za svakoga, već samo za one koji ih predano traže i koji su spremni da se uspu na tu istu liticu. Astrološka poveznica je znak Device, a broj 9, koji je simbol postignuća, mudrosti, dostizanja ciljeva i potrage za istinom.

Uspravno: Duhovna potraga, introspekcija, samoća, povlačenje u sebe

Karta Pustinjak ukazuje na to da ste u fazi introspekcije i da ste svu svoju pažnju usmerili na traženje odgovora u sebi samom. Imate jaku potrebu da razumete stvari, i to ne površno, nego da potpuno spoznate život i njegovu suštinu. Pustinjak govori o tome da ste pogledali duboko u sebe i sada shvatate da je istina koju tražite u vama, a ne „negde tamo“. Ovo je savršen momenat da ostavite svakodnevnu rutinu po strani i dobro analizirate svoje motive, lične principe i vrednosti.
Pustinjak govori o duhovnoj potrazi. Želite istinu po svaku cenu. Želite da usmerite svoj život u drugom pravcu i zato ste počeli da se preispitujete i razmišljate o sebi. Svako kad-tad u životu počne da se preispituje, znajući da njegov život ima dublju svrhu, i želi da je pronađe. Ta potraga obično zahteva neku vrstu samoće, jer odgovori ne leže u svetu oko nas, već u nama samima. Zato karta Pustinjak predstavlja i period kada se osamljujete i sklanjate od drugih. Potrebno vam je da budete sami i želite da se potpuno povučete iz „spoljnog“ sveta. Jedino tako možete da zaronite dublje u svoju podsvest i nađete odgovore.
Kroz meditaciju i razmišljanje ćete uspeti da ponovo razmotrite svoje lične ciljeve i da ih eventuralno korigujete. Razmišljate o svom životu kroz duhovnu prizmu i verovatno ćete na kraju izmeniti svoju listu životnih prioriteta. Sa ovom kartom je povezan jedan viši nivo duhovnosti i njena pojava u otvaranju sugeriše da je potrebno da se razvijete do tog nivoa, a to ćete postići samo dubokom introspekcijom. Zato je najbolje da se potpuno osamite; eventualno vam mogu pomoći oni koji su taj nivo već dostigli. Nemojte trošiti vreme i energiju na one koji vam ne mogu biti od koristi.
Pustinjak predstavlja i želju da se potpuno odvojimo od materijalnog i potrošačkog društva i posvetimo samo svom unutrašnjem svetu. Jeste li gledali film ili pročitali knjigu „Into the Wild“? Nakon završetka fakulteta, sjajan student i sportista Kristofer MekKendls napušta sve što ima, daje celu svoju ušteđevinu u dobrotvorne svrhe i odlazi na Aljasku da živi u divljini sam sa sobom. Iako ova priča ima jako tužan kraj, njegovo putovanje u divljinu me asocira na kartu Pustinjak, koji traži odgovore u sebi i zna da će ih naći jedino kroz tišinu i samoću.
Pustinjak je naučio da pomaže drugima kroz ljubav i saosećajnost. Ova karta govori da ste naučili da prevaziđete svoju kritičnost i da sada razumete i poštujete različite životne puteve koje su drugi ljudi izabrali, sve dok svaki od njih vodi ka istoj višoj svrsi. Sada ste dosegli nivo duhovnog razvoja na kom više nemate potrebu da druge ubeđujete šta je ispravno, a šta ne i da im govorite šta bi trebali da rade.
Meditacija na ovu kartu vas uči da cenite mudrost koju imate u sebi. Morate naći svoje sopstveno svetlo koje se već nalazi u vašoj duši i da krenete svojim duhovnim putem. Kroz meditaciju i vizualizaciju Pustinjak će vam pomoći da doprete do tog svetla.

Obrnuto: Izolacija, usamljenost, povlačenje

Obrnut Pustinjak može otići u dva ekstrema. Ili ne odvajate dovoljno vremena za preispitivanje samog sebe, ili pak odvajate previše vremena za takve stvari. Ako pokušavate da se bolje povežete sa svojom duhovnom stranom, obrnuti Pustinjak vas ohrabruje da odvojite više vremena i prostora za meditaciju i razmišljanje. Vreme je da zaronite dublje u svoje unutrašnje biće i (ponovo) otkrijete svoju pravu svrhu postojanja na zemlji. Možda ste previše zauzeti svakodnevnim problemima i zaboriavili ste da posvetite sebi malo više vremena i poslušate svoj unutrašnji glas. Pustiknjak traži od vas da zagrebete ispod površine. pronađete svoj put i dozvolite svom duhovnom biću da dođe do izrađaja.
Ako već provodite mnogo vremena razmišljajući o takvim stvarima, onda pojava obrnutog Pustinjaka može značiti da previše vremena provodite sami i da ste se previše izolovali od drugih. Postali ste pustinjak u bukvalnom smislu tako što ste se „odsekli“ od drugih. Iako vam samoća može pomoći u duhovnoj spoznaji, možda se i sami osećate prilično usamljeno. Nemojte potcenjivati vrednost ličnih veza sa drugima, bez obzira na spiritualno putovanje na kom se nalazite. Ne zanemarujte ni potrebe drugih ljudi. Ne želite da se potpuno utopite u svoje lične dileme i potpuno odbacite svoju porodicu i prijatelje.
U ljubavnim otvaranjima obrnut Pustinjak označava neki vid prisiline usamljenosti. Na primer, jedna strana želi da bude sama ili se polako povlači iz tog odnosa, dok druga želi da ga produbi. Morate poštovati zahteve druge strane ukoliko traži prostora, ali i biti tu kada vam zatraži podršku. Ideja da ostanete sami je za vas potpuno zastrašujuća i verovatno biste trenutno učinili sve samo da ne ostanete sami. Ako prepoznajete navedene stvari u svojoj vezi, verovatno nijedno od vas ne želi definitivan prekid, jer će radzvajanje doneti samo još veći osećaj praznine. Međutim, do toga će verovatno doći ako ne prevaziđete probleme zajedničkim snagama. Ako ste već prošli kroz raskid, onda obrnut Pustinjak može označavati da ste otvoreni za pomirenje jer ste shvatili da ste dovoljno dugo bili razdvojeni.
Ako trenutno niste u vezi, postaje vam muka od samoće i imate jaku želju za vezom i bliskošću.

Originalni tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #11 poslato: 15.04.2021, 11:09:07 »
Točak sreće


Točak sreće je izuzetno simbolična karta. Anđeo u gornjem levom uglu predstavlja Vodoliju, orao predstavlja Škorpiona, lav Lava i bik Bika. To su četiri fiksna znaka zodijaka, ali svi imaju krila što označava stabilnost uprkos velikim promenama. Knjiga koju svako od njih drži je Tora i predstavlja mudrost. Na samom točku su hebrejska slova IHVH (Yod Heh Vau Heh) – neizgovorljivo ime Boga. U zavisnosti od toga u kom pravcu čitate, na točku piše TORA ili TARO, što takođe može označavati i Tarot. Zmija na desnoj strani koja pada je egipatski bog Tifon, bog zla. Zmija takođe predstavlja životnu snagu koja pada u materijalni svet. Šakal koji se uzdiže na desnoj strani Točka je simbol inteligencije, rastuće mudrosti i naše tamne strane. Sfinga na vrhu točka predstavlja zagonetke života. U sredini točka nalaze se alhemijski simboli za živu, sumpor, vodu i so – gradivne materije života i četiri elementa – i predstavljaju moć. Spoljni krug predstavlja materijalni svet. Osam krakova u točku predstavlja radijalnu energiju Univerzuma, kao i osam Sabata u godini. Plava pozadina predstavlja mudrost.
Za ovu kartu vezuje se planeta Juptier, planeta mogućnosti, rasta, uspeha i ekspanzije. Broj 10 je viša oktava broja 1, što znači da je to nadogradnja svih kvaliteta Jedinice.

Uspravno: Dobra sreća, karma, životni ciklusi, sudbina, tačka preokreta

Točak sreće se odnosi na činjenicu da stvari imaju tendenciju da se odvijaju u ciklusima. Postoje dobri i postoje loši periodi. Čak i ako ste trenutno u lošoj situaciji, uskoro dolazi vreme olakšanja i moćićete da se opustite. Lekcija Točka sreće je da morate prihvatiti da se ceo život sastoji od uspona i padova. Ako ste konstantno zadovoljni, manje ćete ceniti ono što imate. Loša vremena daju kontrast celoj slici i obezbeđuju perspektivu koja vam je potrebna da bolje sagledate stvari i prepoznate blagoslov kada dođe. Zato, kada vam je dobro, uživajte u tome, ali se nemojte previše opuštati jer stvari mogu da se promene. Ako je situacija loša, nemojte se obeshrabriti, jer kada dođe do najgoreg stvari mogu postati samo bolje.
Točak sreće sugeriše da ne bi trebalo da samo stojite i prihvatate ono što vam život nameće. Možete preuzeti aktivnu ulogu i pokušati da ostanete na vrhu točka. Kada stvari krenu nizbrdo, umesto da čekate i nadate se da će se stvari same popraviti, možete i sami nešto uraditi kako biste poboljšali situaciju i ubrzali proces oporavka. Na kraju, Točak sreće od vas traži da ne odustanete pred prvom preprekom. Nevolje su sastavni deo života i s vremena na vreme se morate suočiti sa njima. Činjenica da se nedaće dešavaju ne treba da vas zabrinjava. Prihvatite ih kao nešto prirodno, a ne kao nešto što vam uništava život. Umesto toga, potražite način da se sa njima izborite. Ako ne možete potpuno da ih rešite momentalno, biće vam dobro iskustvo za kasnije.
Točak sreće ukazuje na to da na vašu trenutnu situaciju utiču neki spoljni faktori koje ni ne prepoznajete kao takve, ili su van vaše kontrole. Univerzum vam je u ovom momentu poslao upravo ono što vam je potrebno, iako vas to sigurno nervira jer nemate kontrolu nad situacijom i ne znate šta je sledeće. Ovo je jedan od najizazovnijih aspekata Točka sreće, jer bez obzira na to u kom se pravcu on okreće, nemoguće je zaustaviti ga. Zato možete pokušati da prihvatite ono što se dešava i prilagotite se tome. Ako vam kriza izgleda nerešiva, podsetite sebe da svaka kriza sa sobom nosi novu priliku. Kad god vas život baci na nepoznat put, znajte da svaki put negde vodi, iako vam je možda sada nepoznato gde se završava vaš put. Takvi događaji su prosto van vaše kontrole i ako to prihvatite biće vam mnogo lakše. Opiranje promenama će vas samo slomiti, zato plivajte tamo gde vas struja nosi.
Ova karta vam poručuje da ostanete optimistični i imate vere da će se Univerzum pobrinuti da sve ispadne upravo onako kako treba. Na vama je samo da ostanete optimistični i pozitivni koliko god je to moguće. Kroz meditaciju i vizualizaciju, Točak sreće vam može pomoći da u svoj život privučete sreću i prosperitet. Ovaj arhetip dozvoljava vašem životu da krene u pozitivnom pravcu ako ste voljni da rastete i razvijate se. Ovo je takođe “srećan” period u vašem životu kada osećate pozitivan upliv sudbine. Moguće je da ćete videti nešto što ćete smatrati pravim čudom, ili će vam se desiti niz neverovatno srećnih događaja.
Točak sreće predstavlja karmu i podeća vas da “ono što ste posejali, to ćete i požnjeti”. U uspravnom položaju, verovatno vas očekuje pozitivan ishod, ali nemojte se opustiti. Još uvek morate da delujete na način koji je u osnovi dobar kako biste osigurali da sreća ostane na vašoj strani.
Točak sreće nagoveštava ključnu prekretnicu u vašem životu i donosi vam nove mogućnosti. Pojava Točka sreće u otvaranju ukazuje na to da ne samo da je moguće da se promena desi, već da će se sigurno desiti i to vrlo brzo. Generalno ova karta predstavlja drastične promene u ustaljenom poretku. Ove promene su strogo lične i mogu zahtevati od vas da krenete u nešto sasvim nepoznato. Možda ćete morati da promenite trenutni pravac kojim se krećete, počnete da razmišljate na nov način ili da okrenete svoj život za 180 stepeni kako biste osigurali ishod koji vam je potreban.
Izreka koja bi se mogla odnositi na ovu kartu jeste “I pored svih promena koje Univerzum donosi, osećam da postoji jedan centar stabilnosti. On je u meni”.

Obrnuto: Loša sreća, loše okolnosti, gubitak kontrole

Kad se Točak sreće pojavi u obrnutom položaju, sreća nije na vašoj strani. Nastao je sled događaja koji vam nisu išli u prilog, nego su vas, baš naprotiv, “uvukli u mašinu” i izvrnuli vam čitav svet naopačke (naravno, na gore). Često obrnut Točak sreće znači da su u igri negativne sile koje su van vaše kontrole i ostavljaju vas sa osećajem bespomoćnosti. Međutim, te nesretne okolnosti koje su van vaše kontrole i neočekivan loš preokret su možda ipak rezultat nekih loših odluka koje ste sami napravili. Razmislite o tome šta ste uradili neposredno pre nego što je sve počelo i kako ste sami doprineli takvom stanju. Šta možete da uradite kako biste makar nešto poboljšali i povratili kontrolu nad svojim životom? Uprkos neuspesima, pokušajte da naučite nešto iz trenutne situacije i pripremite se za slične preokrete u budućnosti. Prihvatite odgovornost za svoju sadašnjost i budućnost i pronađite način da popravite ono što se može popraviti.
Obrnut Točak sreće takođe označava otpor promenama, naročito ako na promenu ne možete da utičete. Pojava ova karte označava da vam ta promena stvara velik stres i da, svesno ili nesvesno, uzalud pokušavate da sprečite da događaji idu svojim tokom.
Ovo nije momenat da preuzimate bilo kakve rizike, jer iz takvog poduhvata nećete izaći kao pobednik. Možda je potrebno da budete oprezniji nego inače, da posvetite više vremena razmatranju svih opcija i da tek na kraju izaberete najsigurniju.

Originalni tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #12 poslato: 15.04.2021, 11:10:06 »
Pravda


Sa ovom kartom povezani su znak Vage i broj 11. Figura na slici sedi na stolici, obučena u crvenu odoru; u desnoj fuci drži mač, a u levoj vagu. Nosi krunu na kojoj se nalazi kvadrat, što predstavlja nepristrasno razmišljanje. Pogledajte kopču na njenom ogrtaču. Kvadrat predstavlja zakon koji štiti krug, odnosno večno jedinstvo u svima nama. Mač ima dve oštrice, što predstavlja nepristrasnost. Uperen je ka nebu, što predstavlja pobedu. Mač u desnoj ruci odražava logičko, nepristrasno razmišljanje koje je neophodno da se donese ispravan sud. Vaga u njenoj levoj, intuitivnoj ruci, ukazuje na to da logika mora biti u harmoniji sa intuicijom. Bela cipela koju vidimo ispod ogrtača nas podseća na duhovne posledice naših akcija. Ljubičasti zastor iza ove figure predstavlja saosećajnost, dok sivi stubovi predstavljaju ograničenja materijalnog sveta.

Uspravno: Pravda, poštenje, istina, pravo, zakon uzroka i posledice

Karta Pravda, kao što joj ime kaže, predstavlja pravdu, poštenje, istinu i zakone. Kao ishod, ova karta govori da ćete doneti najispravniju moguću odluku. Pozvani ste na odgovornost za svoje postupke i biće vam pravedno suđeno. Primetićete da su tasovi na vagi u ravnoteži, što znači da je sve što se desilo trebalo da se desi i da je ono što vam se trenutno dešava logična posledica vaših prethodnih odluka i postupaka. Dobili ste upravo ono što ste zaslužili.
Pravda predstavlja svest i odgovornost za odluke i postupke koji će imati dugoročne posledice i govori o tome da su trenutne i buduće okolnosti u kojima se nalazite verovatno rezultat vaših odluka. Istovremeno Pravda ukazuje na to da ćete ubuduće verovatno biti vođeni onim što ste naučili iz sadašnje situacije. Morate biti potpuno iskreni prema sebi i drugima.
Pravda predstavlja i potregu za istinom. Morate spoznati šta je istina u rečima i postupcima drugih. Budite pošteni i pravedni i uskoro ćete veoma lako prepoznati laž i neiskrenost kako u drugima, tako i u sebi. Postupajte po pravilima koja imate pred sobom. Sada morate biti objektivni i prosuđivati na osnovu opipljivih činjenica.
Kada se ova karta pojavi u otvaranju, to je znak da morate biti potpuno pravedni. Kada svako postupa ispravno i po pravilima, uspeh je zagarantovan. Zato razmislite da li zaista svi koji su uključeni u datu situaciju postupaju onako kako treba, moguće je da neko namerno sabotira pozitivan ishod.
Ova karta predstavlja i period kada morate doneti neku bitnu odluku. Nešto u vašem životu zahteva posebnu pažnju, postoji problem koji se mora odmah rešiti. Pogledajte ostale karte u otvaranju kako biste videli o čemu se tačno radi. Da li je na vama da donesete tu odluku, ili pak vama treba da se sudi i da li morate da prihvatite neku odluku koja je već doneta? Možete li da ostanete potpuno objektivni u analizi tog problema? Veoma je važno da tu odluku donesete potpuno racionalno.
Pravda se često odnosi na sve vrste pravnih pitanja. Sudovi su mesta gde se donose presude i odluke. Pravni sistem je zvanično mesto gde se primenjuju principi Pravde (poštenje, nepristrasnost, objektivna istina). Ako se ova karta pojavi u pitanju vezanom za neki pravni spor, očekujte pravednu presudu. Ako vi zahtevate pravdu, znajte da ćete je i dobiti i pozitivan ishod pitanja je izvestan. Međutim, ako ste se vi služili nečasnim sredstvima, ako ste prekršili zakon ili lagali, znajte da će pravda ipak pobediti i da ćete morati da odgovarate za svoje postupke.

Obrnuto: Nepoštenje, neodgovornost, neiskrenost

Obrnuta Pravda govori o neiskrenosti prema sebi i drugima. Ukazuje na to da trenutno niste raspoloženi da ramišljate o pravom značenju onoga što se dešava ili da ste propustili šansu za dublje razumevanje smisla svog života. Izbegavate odgovornost za svoje postupke i možda pokušavate da svu krivicu za svoje greške svalite na druge. Rešenje je u preuzimanju odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazite i shvatanju da je ono što vam se dešava rezultat vaših izbora, odnosno da je situacija u kojoj ste potpuno u skladu sa univerzalnim principima pravde i karme.
Ako i nakon (nevoljnog) razmatranja svojih postupaka mislite da ste ipak postupali najbolje što ste mogli, znajte da je ono što se dešava na neki način u skladu sa kosmičkim poretkom i da Univerzum ima svoj plan. Premda vam je situacija trenutno teška i nerazumljiva, zbog nečega to tako treba da bude.
S obzirom na to da se karta Pravda odnosi na strog pogled na svet i posmatranje stvari samo kao crne ili bele, možda vam je potrebno da prestanete da mozgate o tome šta je ispravno, a šta nije i da prihvatite situaciju takvu kakva jeste. Prestanite da se preistpitujete da li postupate ispravno. Tu ste gde ste i morate prihvatiti trenutnu situaciju.  Obrnuta Pravda takođe može sugerisati da biste možda trebali da izokrenete pravila u svoju korist i budete malo fleksibilniji. To naravno ne znači da ne treba da postupate pošteno i ispravno, jer će vam se u svakom slučaju sve vratiti.
Ako ste u sred nekog sudskog procesa verovatno se brinete da ishod neće biti pravedan. Ne brinete se samo za ishod, već za ceo postupak. Verovatno će doći do nekih komplikacija i postupak se može odužiti.
Moguće je i da naprečac sudite drugima, a ne sagledavate celu situaciju sa svih strana. Pristrasni ste i drugi previše utiču na vaše mišljenje. Razmislite o tome da li možda previše kritikujete druge i dvaput se zapitajte da li ste sagledali situaciju iz svakog ugla pre nego što podignete mač pravde.

Originalni tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #13 poslato: 15.04.2021, 11:10:50 »
Obešeni


Na ovoj karti vidimo čoveka kako visi naglavačke sa Drveta života, čiji je koren u podzemnom svetu, a vrh visoko na nebesima. Izraz lica ovog čoveka je potpuno spokojan, što nas navodi na pomisao da on dobrovoljno visi na tom drvetu. Desno stopalo mu je vezano za granu, ali leva noga mu je slobodna i prekrštena je iza desnog kolena. Ruke su mu savijene iza leđa i formiraju trougao. Čovek nosi crvene palntalone, što predstavlja ljudsku strast i fizičko telo, plavu tuniku koja predstavlja znanje, i žutu obuću koja predstavlja njegove visoke ideale. Oko glave Obešenog je svetložuti oreol koji je simbol duhovnosti, dok siva pozadina predstavlja nevidljivost (podsetnik da se tom duhovnošću ne treba hvaliti okolo). Ovo je karta potpune predaje, mučeništva i žrtvovanja za više ciljeve. Ovaj arhetip treba ispitivati kada želite da promenite ustaljene obrasce ponašanja i loše navike koje vas sputavaju.
Broj povezan sa ovom kartom je 12 – viša oktava broja 3, koji predstavlja pažljivo planiranje i put koji na ovaj ili onaj način vodi ka spiritualnom razvoju. Planeta koja vlada ovom kartom je Neptun, planeta samožrtvovanja i idealizma.

Uspravno: Zastoj, ograničenja, pasivnost, žrtvovanje

Obešeni predstavlja potrebu da se neke akcije odlože i period neodlučnosti. Sve što ste planirali biće odloženo, iako vam deluje da odmah morate nešto učiniti. Sada nikako ne biste trebali da donosite bitne odluke ili da radite bitne stvari; umesto toga ipak sedite i još jednom razmislite o celoj situaciji. Ako možete, ne radite ništa još neko vreme; to će vas verovatno dovesti do mnogo boljeg ishoda. Ova karta je generalno vezana za odlaganje i čekanje, i govori da vam je upravo to potrebno kako bi vam se ukazale nove mogućnosti i šanse. Ponekad pasivnost pomaže da dobijemo bolji uvid u neke opcije koje su nam na raspolaganju, a koje zbog nečega nismo ranije razmatrali ili ih uopšte nismo ni primetili.
Obešeni ponekad oslikava situacije kada se osećate zarobljenim u svom životu. Potrebno vam je da dobro razmislite zašto se ovako osećate i poradite na tome da se oslobodite tih ograničenja. U tom smislu, Obešeni govori o tome da biste trebali da pustite prošlost da jednostavno ode. Potrebno vam je emotivno oslobađanje od svega što vas trenutno ograničava. Prihvatite i prepustite se trenutnim okolnostima. Iako ćete možda postati ranjiviji i podložniji raznim iskustvima, ovo će vam sigurno pomoći da okončate tu borbu i oslobodite se potrebe da kontrolišete apsolutno sve. Tek tada će zaista i nestati sve brige koje imate.
To što je ovaj čovek naslikan u obrnutom položaju simboliše da je potrebno da pogledate u sebe iz sasvim drugačije perspektive, dok to što je obešen označava da vaš život mora da stagnira neko vreme kako biste prepoznali stvari koje morate promeniti kod sebe. Na drvetu vidimo dosta lišća i plodova, što nam govori o tome da situacija u kojoj ste itekako može biti plodonosna. Obešeni predstavlja „obrtanje“ vašeg uobičajenog načina života i sagledavanje sveta iz sasvim drugog ugla. Pokušajte da zamislite kako izgledaju stvari iz perspektive ovog obešenog čoveka. Sve je potpuno drugačije, zar ne? Njegova perspektiva je potpuno promenjena, iako je fizičko okruženje ostalo isto kao i kad bi ga gledao iz uspravnog položaja. Zato Obešeni od vas zahteva da svoj svet okrenete naglavačke i da sagledate stvari iz drugog ugla. Kada tako postupite, pronaćićete nešto što će vam doneti satisfakciju na mnogo dubljem nivou. Možda ćete morati da odbacite svoja dosadašnja verovanja i vrednosti, ili čak kompletan način života, ali je sada svakako momenat za promenu i kada ona nastupi vaš život će krenuti dalje.
Obešeni je dobrovoljna žrtva, odnosno neko ko je izabrao da do višeg cilja dođe putem žrtvovanja. Obešeni predstavlja volju da se prevaziđu sva iskušenja i da se odbace svi uspesi do kojih lako dolazimo u cilju postizanja nečeg mnogo vrednijeg; svojim dobrovoljnim žrtvovanjem on postiže više ciljeve. On je slika mučenika i sveca, koji svoje potrebe i lične interese ostavlja po strani zbog višeg dobra. Razmislite na kojim područjima svog života biste trebali da budete manje sebični, bilo zbog dobrobiti drugih, bilo zbog ispunjenja svojih dubljih potreba. Sa druge strane, možda vam je potrebno da u nekom domenu preuzmete više kontrole, jer su ga drugi potpuno „okupirali“ što ide na štetu vašem mentalnom i duhovnom stanju. Uloga klasičnog mučenika ponekad nije poželjna.
Obešeni vam poručuje te biste trebali da načinite neki ustupak i prihvatite manji gubitak kako biste postigli neki viši cilj. Taj cilj može biti i duhovni i strogo lični. Možda je potrebno potrošiti dosta vremena, energije i/ili novca kako biste taj cilj dostigli. Posvećeni ste tom cilju i spremni da uradite sve kako biste dostigli taj cilj, ali prvo morate provesti izvesno vreme razmatrajući sam cilj i puteve kojima možete stići do njega.

Obrnuto: Mučeništvo, neodlučnost, odlaganja

Obrnut Obešeni predstavlja period kada se osećate kao da se mnogo žrtvujete, a za uzvrat ne dobijate ništa. Mislite da stvari stoje u mestu i da rešenja nema na vidiku. Kao da ste zarobljeni u vremenu i ne možete da se mrdnete ni napred ni nazad. Planovi za ostvarenje vaših ciljeva i snova su trenutno „na čekanju“ bilo zbog eksternih okolnosti, bilo zbog neke unutrašnje blokade. Međutim, ovakva situacija polako prolazi i uskoro možete očekivati značajan pomak. Period stagnacije je bio zapravo katalizator nadolazećih promena.
Moguće je da odlažete donošenje neke odluke ili rešavanje problema jer mislite da će se problem sam rešiti. Međutim, to je prazno maštanje; to što radite je odlaganje neizbežnog i jednom ćete morati da donesete konačnu odluku ili se suočite sa problemom. Ako se pitanje odnosi na ljubavnu vezu koja je „na ledu“, obrnuti Obešeni govori o tome da vam zapravo odgovara period čekanja. Shvatate da je ta veza veoma kompleksna i da ne možete tek tako „raspetljati“ ono što se mora; međutim, sigurno ne želite ni da budete „na čekanju“ zauvek i zato ćete uskoro morati da donesete neku konačnu odluku o daljoj sudbini te veze.
Obešeni takođe sugeriše i gubitak vere u svoje sposobnosti da se prevaziđu životne prepreke. Odbijate da trenutne okolnosti posmatrate kao značajno iskustvo i radije sebe gledate kao mučenika. Sada je veoma važno da kroz meditaciju i odmor povratite veru u sebe i svoju sposobnost da se izborite sa životnim izazovima. Ova karta u obrnutom položaju znači da se poteškoćama nazire kraj i zato smireno prihvatite situaciju takvom kakva je.
Alternativno značenje obrnutog Obešenog je da ste previše zaokupljeni sobom i da odbijate da nešto žrtvujete ili napravite kompromis za dobrobit svih. Previše ste sebični ili čak i arogantni, što može dovesti do pogoršanja odnosa sa onima koji pokušavaju da sarađuju sa vama.

Originalan tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #14 poslato: 15.04.2021, 11:11:37 »
Smrt


Na ovoj karti vidimo Smrt kako jaše na belom konju, držeći crno-belu zastavu. Smrt se obično predstavlja kao kostur, jer i kada telo istrune kosti ostaju i figurativno „preživljavaju smrt“. Oklop koji Smrt nosi znači da je nepobediva. Niko nije uspeo da pobedi smrt. Konj kojeg Smrt jaše je beo, a bela je boja čistote. Zato je Smrt metafora za potpuno pročišćenje. Sve što počinje iznova je sveže, novo i sasvim čisto. Na karti vidimo i sveštenika kako se moli; na slici su i žena, dete i muškarac, što govori o tome da smrt ne pravi nikakvu razliku kada treba nekoga da „pokosi“.
Zastava koju smrt nosi ima crnu pozadinu, kako bi svetlost bila još izražajnija. Bela ruža na njoj predstavlja lepotu, čistotu i besmrtnost. U pozadini (na karti) vidimo izlazeće sunce, znak besmrtnosti. Čamac predstavlja čamac iz mita koji prevozi duše umrlih preko reke Stiks. Pozadina je neutralne sive boje, koja je još jedan simbol nepristrasnosti.
Ovom kartom vlada znak Škopriona (znak „seksa, smrti i poreza“); broj vezan za ovu kartu je broj 13, povezan sa ženskim božanstvima jer u godini postoji 13 lunarnih meseci.

Uspravno: Završeci, počeci, promene, transformacija, tranzicija

Smrt je karta koje se ljudi generalno najviše plaše i najmanje je razumeju od svih tarot karata. Sam pomen ove karte navodi ljude da odmah pomisle na najgore. Oni obično kartu shvataju sasvim doslovno i pomisle kako će oni sami ili neko njima blizak uskoro umreti. Opustite se, karta Smrt jako retko znači bukvalno nečiju smrt, a sa druge strane može biti jedna od najpozitivnijih karata u celom špilu.
Smrt predstavlja simboličan kraj neke značajne faze u vašem životu, što za posledicu ima nov, mnogo bolji i početak. Morate zatvoriti jedna vrata kako biste otvorili druga. Morate ostaviti prošlost za sobom kako biste se otvorili za nove šanse i mogućnosti. Često nam je teško da tek tako pustimo prošlost, ali uskoro ćete videti koliko je to bitno za početak nečeg novog i promenu na bolje. Ako se opirete ovim neminovnim promenama iskustvo će biti još bolnije, ali pokušajte da iskoristite svoju maštu i zamislite nove mogućnosti koje će se pojaviti u vašem životu kada jednom napravite mesta za njih.
Smrt predstavlja vreme značajnih promena. Potrebno je da se istinski promenite i odbacite sve staro kako bi nešto novo nastalo. Svaka promena koja vam se trenutno dešava je pozitivna, pročišćavajuća i vodi ka nečemu mnogo pozitivnijem od onoga što sada imate. „Smrt“ svih ograničavajućih faktora koji trenutno postoje otvoriće vrata lepšim životnim iskustvima.
Ova karta ima elemente iznanadnih i neočekivanih promena. Osećate se kao da ste uhvaćeni u mašinu i da ne možete ništa da učinite povodom trenutne situacije. Iako vam sada sve deluje negativno, na kraju ćete shvatiti zašto je to bilo dobro. Jedan gubitak može biti inicijalna kapisla za niz neočekivanih iznenađenja koji će na kraju prekinuti period pun problema. Možda čak i osećate da vam trenutni status quo više ne koristi i želite neku radikalnu promenu. Ona će se uskoro svakako desiti i napraviti mesta da krenete potpuno drugačijim putem.
Na kraju, Smrt je znak da biste trebali da naučite kako da se sami oslobodite loših i štetnih stvari u svom životu kako biste vodili bolji i ispunjeniji život. Smrt vas uči da „bacite iznošene stvari“ i krenete dalje. Ova karta savršeno oslikava oslobađanje loših navika ili modela ponašanja. Sada je vreme da eliminišete sve što vam u životu nije neophodno, makar to bile i samo stare stvari koje čuvate jer vam je žao da ih bacite.

Obrnuto: Opiranje promeni, nemogućnost da se krene dalje

Smrt je karta transformacije i novog života i uvek ukazuje na potrebu da se počne ispočetka i prošlost potpuno ostavi za sobom. Obrnuta karta znači da ste veoma blizu takve promene, ali da joj se iz nekog razloga opirete. Možda se čvrsto držite prošlosti jer se plašite nečeg novog, ili možda samo ne znate kako da napravite tu promenu. Još uvek se držite starih, štetnih obrazaca ponašanja što može dovesti do toga da propuštate šansu za nešto novo i bolje. Odbijate da prihvatite promenu i opirete se svim promenama koje bi mogle nastupiti u vašem životu. Rezultat toga je samo dalja stagnacija i osećaj zarobljenosti u dosadašnjim okolnostima.
Dobro razmislite o tome kako pristupate promenama. Možda podsvesno zbog nečega izbegavate svaku promenu koja bi vam išla u korist. Možda se plašite svega novog, ali imajte na umu da je sada pravo vreme da prihvatite ono što vam se nudi. Sada je najvažnije da dođete do uzroka takvog svog ponašanja i otklonite sve što vas sprečava da prihvatite neminovne promene; ako tako postupite, uskoro ćete se naći na početku sasvim novog putovanja. Ako pokušate da krenete na takav put noseći nepotreban teret prošlosti, možete stići do neželjenih ishoda, i zato je bolje u startu odbaciti sve što vam može ići na štetu.

Originalan tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #15 poslato: 15.04.2021, 11:12:23 »
Umerenost


Glavna figura na ovoj karti je anđeo sa krilima. Anđeo je zapravo hermafrodit (dete Hermesa i Afrodite), koji ukazuje na balans između dva suprotna pola. Jedno stopalo mu je na zemlji, koja predstavlja materijalni svet, a drugo u vodi, koja predstavlja nesvesno. U tom smislu, ova slika predstavlja i potrebu da „probamo vodu“ pre nego što na glavu skočimo u nepoznato. Ovde anđeo usporava Ludu koja srlja kao muva bez glave. Trougao u kvadratu na odori predstavlja ženstvenost koju štiti priroda. U rukama drži dva pehara koja koristi kako bi pomešao vodu. Pehari predstavljaju podsvesno i nadsvesno. Tu situaciju možemo prikazati i kao da se u jednom peharu nalazi vruća, a u drugom hladna voda. Voda koja teče iz jednog pehara u drugi zapravo teče iz nižeg ka višem, što označava prelazak sa nižeg na viši nivo. Predstavlja naše lične „mikseve“, spajanje suprotnosti i nalaženje ravnoteže u životu izbegavanjem ekstrema. Astrološki se povezuje sa znakom Strelca, učitelja istine, entuzijazma, tolerancije i lepote.

Uspravno: Balans, umerenost, strpljenje, svrha, značenje

Umerenost indicira da učite kako da u svoj život unesete harmoniju i strpljenje. Sposobni ste da nađete zlatnu sredinu, izbegavate ekstreme i budete i spokojni. Naučili ste da ostanete smireni u veoma stresnim situacijama i odajete utisak labuda, koji ispod površine mlatara nogama, ali na površini izgleda savršeno smiren i graciozan. Ne dozvoljavate da vas bilo šta izbaci iz ravnoteže i imate svoje mirno mesto gde se možete povući i razmisliti kada stvari krenu naopako. Ravnoteža i smirenost će vam pomoći da dobijete ono što želite. Reakcije su vam dobre i dobro upravljate sitaucijama u kojima se nalazite.
Karta Umerenost govori o tome da imate jasnu, dugoročnu viziju onoga što želite da postignete. Ne požurujete stvari, već polako radite na tome da obezbedite najbolji ishod. Ova karta takođe označava i učenje na iskustvima i ukazuje na to da ste prešli velik deo svog puta. Smireni ste jer sve dolazi na svoje mesto. Vaš unutrašnji glas vas tiho vodi do pravog ishoda, a vi ga pažljivo slušate i sledite. Imate dobru viziju trenutne situacije i u poziciji ste da napravite prave izbore.
U odnosu na druge, Umerenost predstavlja prilagođavanje, koordinaciju i usklađivanje sa spoljnim uticajima. Možete dobro sarađivati sa drugima i stanje u zajednici ne može biti bolje. Prisutna je sjajna sinergija talenata, iskustava, mogućnosti i veštine.
Karta Umerenost zahteva od vas da budete strpljivi, da radite onda kad je vreme za to. Strpljenje i umerenost će donesi dobar ishod. Nemojte požurivati ništa, sačekajte da stvari same dođu na svoje mesto.
Umerenost označava i period samoprocene u cilju preispitivanja životnih prioriteta. Sada tražite mnogo veću raznotežu između svog unutrašnjeg bića i svesnog dela svoje ličnosti, kao i značenje i svrhu vašeg života. Kroz ovakvo putovanje verovatno će se desiti sukob između vašeg „starog ja“ i „novog ja“ i ponekad ćete biti zbunjeni u kom pravcu biste trebali da krenete i šta vam je zaista važno. Osama, izolacija i povlačenje su trenutno nabolja rešenja za smanjivanje stresa i anksioznosti. Meditacija će vam puno pomoći. Nemate čega da se plašite, sve što se dešava je deo našeg životnog puta i bez tih prepreka nikad ne bismo stigli do cilja.

Obrnuto: Dispalans, ekscesi, nemanje šire slike i vizije

Obrnuta Umerenost označava vreme kada je nešto u disbalansu, sukobu, nešto je preterano i zato uzrokuje stres i tenziju u vašem životu. Pogledajte ostale karte u otvaranju kakvo biste videli šta je to van ravnoteže i podržava ovu kartu. Obrnuta Umerenost takođe može biti indikator da ako insistirate na određenoj stvari možete uzrokovati disbalans. Možda ste previše nestrpljivi ili odbijate da zauzmete umeren, sporiji pristup. Pazite da ne preduzmete neku previše grubu akciju, jer će ona dovesti samo do još većeg disbalansa.
Ova karta može ukazivati na to da nemate dugoročnu viziju i svrhu i da se zato osećate kao da ste izbačeni sa koloseka. Sada je dobar momenat da razmislite kakve promene su vam potrebne kako biste postigli stabilno i dugoročno ispunjenje. Vratite se na energiju smrti kako biste razumeli šta morate ostaviti iza sebe i kakve promene su vam potrebne za bolju budućnost.
Ljudi sa kojima često komunicirate su zatvoreni, ili se možda osećate kao da ste sa njima u nekom sukobu, ili da se takmičite sa njima. Nemoguće vam je da pronađete zajednički jezik. I vi i oni se borite da izrazite svoju individualnost na različite načine. Prisutna je velika energija, ali je niko ne koristi pozitivno. Nerešeni konflikti će uskoro izbiti na videlo, iako ih vi možda niste ni svesni, ali ste svesni toga da nešto jednostavno nije u redu. Ovi konflikti se mogu bukvalno odvijati od kraja ka početku. Na početku je neko bio dominantan, sada svi traže rešenje. Najbolji način je da se sve iznese na čistac i krene ispočetka.

Originalan tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #16 poslato: 15.04.2021, 11:13:22 »
Đavo


Na ovoj slici vidimo đavola, stvorenje koje je pola čovek pola jarac, kako se pomera u ritmu zvukova koje proizvode lanci koje drži u svojoj levoj ruci. U mnogim mitovima jarac je smatran nečistom i požudnom životinjom. Ali postoji i žrtveni jarac, osoba ili stvar na koju drugi ljudi projektuju svoju inferiornu stranu kako bi se sami bolje osećali. Zato je Đavo žrtveni jarac koga krivimo za sve svoje životne nedaće. Mračna pećina bez vrata implicira da Đavo boravi u najnedostupnijim predelima naše podsvesti i te zidove može probiti samo velika kriza.
Đavo u ruci drži dva lanca, a na svakom se nalazi obnažena ljudska figura. Čovek i žena imaju male rogove, kao i sam Đavo. Lanci oko njihovih vratova su labavi, a ruke im nisu vezane. Lako mogu da se oslobode, ali ipak to ne rade. Ovo nam govori da je veza sa Đavolom u krajnjoj liniji pitanje naše volje i svesno je se možemo osloboditi kad god poželimo.
Broj 15 se svodi na broj 6, broj karte Ljubavnici, i ovde ih vidimo okovane i vezane za materijalnu, senzualnu stranu njihove prirode. Ovom kartom upravlja znak Jarca.

Uspravno: Vezanost, zavisnost, seksualnost, materijalizam

Karta Đavo predstavlja skrivene negativne sile koje vas obmanjuju i navode da mislite kako ste zarobljeni u situaciji kojom vladaju isključivo stvari koje su van vaše kontrole. Đavo je unutrašnja snaga koju svako poseduje. On predstavlja naše strahove, poroke i ostale autodestruktivne stvari. On je majstor obmane i stvara iluziju sa smo vezani za njega mimo naše volje. Međutim, figure na karti mogu bez problema da skinu lance kojima su okovane, što znači da su sami dozvolili Đavolu da ih pokori.
Kada u otvaranju vidite ovu kartu, zapitajte se u kom domenu se osećate zarobljeno i sputano. Moguće je da (pogrešno) verujete da ste prepušteni sudbini na koju nemate nikakav uticaj, a zapravo ste sami sebi stavili lance i okove. Osećaj bespomoćnosti je jedno od značenja ove karte. Očajni ste i imate potpuno pesimističan pogled na život jer se osećate kao da nemate nikakvu kontrolu nad njim. Plašite se najgoreg, što znači da su vas strahovi zarobili i sprečavaju vas da vodite mnogo lepši i optimističniji život. Kakve vezanosti i navike vas sprečavaju da se osećate slobodnim kao Luda? Da li ste se prepustili iluziji bespomoćnosti i očaja? Znajte da imate moć da se oslobodite stega koje vam je Đavo nametnuo.
Đavo takođe predstavlja i sve vrste zavisnosti u vašem životu, kao što su recimo alkoholizam, narkomanija, nezdravi odnosi, prekomerno trošenje novca i tako dalje. Mislite da vam je nešto potrebno i učinićete sve kako biste došli do toga. Morate se osloboditi ovih negativnih modela ponašanja tako što ćete priznati sebi da imaju kontrolu nad vama i negativan uticaj na vaš život. To umeju biti i određeni modeli koje smatramo dobrim, ali koji nam dugoročno nanose veliku štetu.
Na opštijem nivou Đavo ukazuje na to da ste postali opsednuti nekom idejom ili situacijom. Previše trošite sebe na jednom području i tako zanemarujete ostala. Đavo najčešte predstavlja preveliku vezanost za materijalne stvari. Možda ste toliko opsednuti idejom da se obogatite ili kupite neka skupa kola da ste potpuno zaboravili na važnost investiranja u ljubavnu vezu ili u krajnjoj liniji u samog sebe. Duboko ste uvereni da ste vredni onoliko koliko zarađujete ili posedujete. Patološki ste vezani za materijalno i sada vas ta vezanost potpuno kontroliše.

Obrnuto: Oslobađanje, „odvezivanje“, povratak kontrole

Đavo se pojavljuje u otvaranju kada se osećate kao da su vas nezdravi odnosi, dugovi, loš posao, nezdrav način života, zavisnost ili materijalno uopšte potpuno zarobili. Kada se pojavi u obrnutom položaju, sugeriše da ste postali svesni takvog stanja i da želite da se oslobodite takvih stvari. Imate volju i mogućnost da prihvatite promene u svom životu i sada ste otvoreniji da zauzmete drugačiji stav. U svakom slučaju, to neće biti lako. Morate se boriti sa svojim strahovima da se oslobodite navika koje vas vezuju za takve loše navike. Morate preuzeti kontrolu nad svojim životom i eliminisati sve stvari za koje znate da vam štete kako u fizičkom, tako i u duhovnom smislu. To se može odnositi na započinjanje dijete, provođenje manje vremena pred televizijom, ostavljanje pušenja, provođenje više vremena sa voljenim osobama ili posvećivanje više pažnje ciljevima koje ste postavili. Iskoristite šansu da u svoj život unesete pozitivne promene. Morate ostati posvećeni svojim ciljevima i slobodi.
Ako nemate takvih loših navika, budite oprezni jer je moguće da vas uskoro čeka takvo iskušenje. Pazite na sve što vas može na bilo koji način staviti pod kontrolu neke osobe koja možda nema najbolje namere. Izbegavajte sve što vam u fizičkom smislu može naškoditi kao što su alkohol, droga i tome slično, jer ćete se kasnije jako teško osloboditi zavisnosti. Vi možda mislite da je to samo privremeno i bezopasan način da na kratko pobegnete od tekućih problema, ali se može pretvoriti u velik problem koji će vam dugoročno zadati mnogo nevolja.
Obrnut đavo se takođe može odnositi na budistički princip oslobađanja. Oslobađanje, ili nevezivanje, je stanje u kom prevazilazite svoju vezanost da želite stvari, ljude i bilo šta svetovno i vezivanje za uzvišenu perspektivu. Oslobođena osoba je srećnija, jer oni koji nisu vezani nizašta su zapravo potpuno slobodni. Važno je zapamtiti da ovaj princip ne znači da potpuno odbacite stvari i ljude, nego da svoje postojanje odvojite od njih na takav način koji će podrazumevati da ste za njih još uvek vezani, ali da oni ne diktiraju niti definišu vaše postojanje i život.

Originalan tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #17 poslato: 15.04.2021, 11:14:16 »
Kula


Na ovoj karti vidimo visoku kulu na vrhu neprohodne, stenovite planine. Grom udara i plamen izbija kroz prozore kule. Ljudi u očajanju skaču sa kule kako ne bi izginuli u požaru. Kula predstavlja destrukciju na fizičkom nivou nasuprot duhovnom. Sama Kula predstavlja ambicije sagrađene na pogrešnim uverenjima. Munja razbija te postojeće obrasce kako bi napravila mesta za nove. Zato predstavlja iznenadni uvid i istinu koja slama sve modele ponašanja zasnovane na neznanju ili pogrešnim vrednostima. Primetićete da munja dolazi sa leva na desno (kada posmatramo kartu), odnosno sa neba na zemlju, od Duha ka materijalnom. Ljudi koji padaju su isti oni koji su bili vezani lancima na karti Đavo. Padaju na glavu, jer je iznenadno duhovno osvešćivanje (predstavljeno munjom) potpuno poremetilo čitav koncept. Plamičci na slici predstavljaju hebrejska sloba i 22 karte Velike Arkane. Sivi oblaci su oblaci nesreće i svoju kišu će prosuti na svakog, bez razlike. Planeta koja vlada ovom kartom je Mars.

Uspravno: Katastrofa, preokret, iznenadna promena, otkrovenje

 Koliko puta ste sedeli uljuljkani u sigurnost svog života, svojih misli verovanja i osećanja? A onda se kao grom iz vedra neba desi nešto „šokantno“ što potpuno uništi taj mir i harmoniju. Razori vam um i potpuno vas izbaci iz sedla. Iznenada shvatate da je vaša sigurnost bila zasnovana na prilično loim temeljima, na pogrešnim uverenjima ili akcijama. Takva iskustva su poražavajuća i zastrašujuća, ali neophodna.

Kada u otvaranju izađe Kula, možda se osećate uplašenim i nesigurnim. Sada je vreme velikih promena i uništenja i sve što želite jeste da znate zašto je sve pošlo naopako, kako to da ste bili toliko slepi ili naivni povodom konkretne situacije. Šta sada da radite kako da se borite sa istinom koju ste upravo sagledali? Moguće je da ne možete da spavate, depresivni ste, tužni i besni. Ovo su potpuno normalne reakcije na velike promene bilo u spoljnom okruženju bilo u vama samima.

Iskustvo Kule je svako iskustvo koje vam iz temelja uzdrma trenutni osećaj sigurnosti, ili sila koja dovede u pitanje vaša uverenja, percepcije, stavove i modele ponašanja. To može biti razvod, smrt voljene osobe, finansijski gubitak, zdravstveni problemi, gubitak posla i svaki događaj koji prodire do srži vašeg bića tako što utiče na vaše duhovno, mentalno i fizičko stanje. Ova karta se obično opisuje kao velika uznemirujuća promena, prekid ili kriza i uvek donosi haos kao posledicu nekog takvog događaja.

Ako vam se u otvaranju pojavi Kula, zapitajte se koje se to strukture u vašem životu raspadaju. Verovatno ste već svesni gde bi moglo da dođe do kuršlusa, tek ponekad se sve to odigrava na nekom podsvesnom, nevidljivom nivou.

Najvažniji aspekt Kule jeste da posle svakog vida uništenja nastaje kreacija. Zato Kula predstavlja „buđenje“ i odnosi se na inspiraciju, slobodu i oslobađanje svih stega. Ovo je karta potpune istine i iskrenosti koja dolazi u vidu „munje“ odnosno nekog šokantnog i uznemirujućeg životnog događaja. Ona predstavlja neophodno iskustvo, jer se inače ne biste pomakli iz svoje „sigurne zone“ i nastavili sa daljim razvojem. Iznenadno uništenje Kule predstavlja grubu promenu koja često dovede do privremene dezorijentisanosti. Jednom kada se desi, sami dalje birate šta ćete raditi. Možete se vratiti samoobmanjivačkom Đavolu ili krenuti ka transformišućoj i inspirativnoj Zvezdi. Kada krenete ka Zvezdi, shvatićete da se prava sigurnost i snaga nalaze isključivo u vama i vašoj vezi sa Univerzumom, a ne u nekakvom lažnom i nametnutom materijalnom sistemu vrednosti. Nakon što prođete kroz ovakvo iskustvo, budite sigurni da ćete postati mnogo jači, mudriji i smireniji, ali tek kada počnete da sagledavate sve iz druge perspektive za koju do sada niste ni znali da postoji. Takvi momenti su nam neophodni kako bismo nastavili svoj duhovni razvoj. Istina će uvek doneti nešto pozitivno, čak i ako prvo morate da iskusite bol i strah na početku tog procesa.

Kula predstavlja sve strukture koje smo „sagradili“, bile one van nas ili u nama. Te strukture su obično naši odbrambeni mehanizmi koje smo sagradili kako bismo se drugima više svideli, ali one kriju naša prava, dublja osećanja i misli. To je kao kada vaš šef ispriča glup vic, a vi se nasmejete iako vam nije smešno; ili na dubljem nivou recimo potiskujete svoje seksualne želje jer mislite da su društveno neprihvatljive. U periodima velikog pritiska i stresa te strukture će biti stavljene na test i postoji veliki rizik da će biti potpuno razbijene i da će vaše pravo unutrašnje „ja“ biti otkriveno svima oko vas. Zato dobro pazite šta i kako krijete i imajte na umu da će se jednog dana sve otkriti.

Kula od vas traži da sami uklonite sve barijere kojima ste se ogradili. To može biti bolan i težak proces, pogotovo ako se opirete nekim spoljnim silama koje vas pritiskaju da to uradite. Skidanje maski koje imamo svakako nije lako, ali setite se da će Kula kad-tad pasti, svidelo se vama to ili ne, jer ste dosegli svoje granice i više ne možete da živite sa tim.

Slično tome, Kula takođe može biti simbol vašeg ega i iluzije da ste u nečemu superiorniji od drugih. Tek kada Kula ega, obmane i iluzije bude uništena, moćićete da se suočite sa istinom i realnošću. Da li prolazite kroz neke velike promene? Da li od nedavno vidite stvari na potpuno drugačiji način? Iskoristite priliko da prihvatite promenu i krenete napred, u mnogo bolje (psihološko) stanje, gde ćete imati potpunu slobodu.

Obrnuto: Izbegnuta katastrofa, strah od promene

Uspravna Kula označava period velikih promena i uništanja, što obično donese regeneraciju ili nešto potpuno novo. Kada je obrnuta, ova karta govori o tome da samo odlažete neophodnu „destrukciju“. Morate proći kroz turbulentan period kako biste savladali bitnu životnu lekciju. Nemojte joj se opirati. Iako je verovatno teško izboriti se sa takvim događajima, oni su veoma važan deo vašeg životnog putovanja.

Slično tome, obrnuta Kula ukazuje na to da iako možda svesno želite promenu i transformaciju, duboko su sebi se plašite toga. Osećate da će promena sa sobom doneti uništenje i bol i zato joj se opirete. Možda ste svesni da VELIKA promena u vašem životu koju želite podrazumeva jedan neprijatan period, i upravo tog perioda se plašite. Sada je vreme da razmišljate malo šire i da se ne plašite da preduzmete velike korake napred. Ulozi su veliki, rizik takođe, ali ako želite promenu onda taj rizik morate preuzeti.

Obrnuta Kula može označavati i manje značajnu/uticajnu promenu u vašem životu. Možda ste na neki način upozoreni, ili vam intuicija govori da će se nešto krupno desiti, pa možete planirati unapred i izbeći ili ublažiti neke negativne stvari koje vas čekaju.

Originalan tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #18 poslato: 15.04.2021, 11:15:03 »
Zvezda


Na ovoj karti vidimo nagu ženu kako kleči na obali malog jezerceta. Drži dva vrča sa vodom. Iz njih sipa vodu kako bi nahranila zemlju i nastavila ciklus prodnosti, koji je predstavljen bujnom vegetacijom oko nje. Iz drugog vrča sipa vodu na suvu zemlju koja se račva u pet pravaca, što predstavlja pet ljudskih čula. Jedno stopalo joj je na zemlji, što simboliše njenu praktičnost i zdrav razum, a drugo u vodi, i predstavlja njenu intuiciju, unutrašnje bogatstvo i duhovnost. Iza nje se vidi jedna velika i sedam manjih zvezda, što predstavlja ljudske čakre. Ovo je povezano sa potrebom da se čakre otvore i aura pročisti. Sve zvezde imaju po osam krakova. Zvezda je povezana sa brojem 17 koji se svodi na 8 (1+7=8). Osma karta Velike arkane je snaga, osobina koja nam je potrebna da prihvatimo svoje greške i volimo sebe uprkos tim greškama. Ptica na drvetu u pozadini je ibis, sveta egipatska ptica. Astrološki znak povezan sa ovom kartom je znak Vodolije.

Uspravno: Nada, duhovnost, obnova, inspiracija, spokoj

Karta Zvezda donosi obnovljenu nadu i veru, kao i osećaj da ste ovoga puta zaista dobili blagoslov Univerzuma. Ohrabrenje, ispunjenje i inspiracija se vraćaju u vaš život. Na pragu ste divnog perioda svog života, ispunjenog smirenošću, mentalnom stabilnošću i dubljim razumevanjem kako sebe tako i onih oko vas. Ova karta vam poručuje da ipak treba da imate vere i poverenja u Univerzum. Bolja budućnost vas čeka negde, ali da biste je dostigli, morate verovati da ona zaista postoji.
Pošto dolazi nakon Kule, Zvezda vam sugeriše da ste izdržali sve poteškoće koje je život stavio pred vas i da ste prošli kroz težak period, ali da ste sada spremni za izlečenje i transformaciju. Vaša sposobnost da zaboravite negativne stvari je ojačana kontaktom sa vašim pravim, unutrašnjim bićem dok ste prolazili kroz taj težak period.  Mržnja, ljubomora, gorčina i želja za osvetom su nestale i više ne utiču na vaš život niti na vašu buduću sreću. Sada ste spremni da zaboravite i oprostite, tako da vam nove mogućnosti idu u susret.
Prema tome, karta Zvezda je veoma bitna karta za ličnu transformaciju. Kada se Zvezda pojavi u otvaranju, budite otvoreni za nove ideje i lični razvoj. Slušajte svoj mali, unutrašnji glas. Imate jaku želju da (ponovo) pronađete osećaj značenja, inspiraciju i svrhu vašeg života. Pravite neke značajne promene u svom životu, od starog „ja“ postajete novi „ja“ i time što radite zapravo posmatrate svoj život kroz potpuno drugačiju prizmu. Moguće je da ste napokon prihvatili i zavoleli pravog sebe ili ono što biste želeli da budete, umesto da prosto sledite rutine koje su vam zapravo bile beskorisne. Ovde je reč o dubljem duhovnom putovanju na kom se nalazite i koje se odnosi na otkrivanje većeg značenja i svrhe u vašem životu i revitalizuje vašu unutrašnju energiju. Nadate se da će budućnost biti bolja nego prošlost. Ova karta je zov sudbine koja vas motiviše ili tera da idete dalje. Nije reč samo o pustim željama, jer ćete na kraju naći ono što tražite.
U tarot otvaranju Zvezda donosi obnovljeno samopouzdanje i povratak vere u sebe. Postaćete svesni koliko ste zapravo cenjeni i uspešni. Možda ćete postići nešto što će vas učiniti veoma srećnim ili se pozitivno odraziti na vašu reputaciju. Ova karta je veoma ohrabrujuća ako upravo prolazite kroz period svađa, napetosti ili neuspeha koji su vam dosta poljuljali samopouzdanje. Zvezda vas ohrabruje da verujete u sebe.
Karta Zvezda takođe označava velikodušnost. Želite da dajete i delite svoje bogatstvo sa drugima kako biste im pomogli da promene svoje živote. Otvorenog ste srca i želite da podelite blagoslove koje ste i sami dobili, kako bi i drugi mogli da uživaju u njima.

Obrnuto: Nedostatak vere, očaj, obeshrabrenje

Kada se zvezda pojavi u obrnutom položaju, sugeriše da ste skrenuli na stramputicu sa svog duhovnog puta. Umesto nade osećate očaj i obeshrabrenje; umesto da budete ispunjeni pozitivni emocijama, razmišljete samo o negativnostima. Takve loše misli mogu vas navesti da odustanete od pokušaja da kontrolišete situaciju i priznate poraz. Obrnuta Zvezda vam savetuje da pronađete uzrok takvog obeshrabrenja i poradite na tome da to ostavite iza sebe. Takvim stvarima možda pridajete više značaja nego što zaslužuju i bespotrebno trošite energiju na njih.
Obrnuta Zvezda takođe može ukazivati na to da se osećate izolovano i neinspirisano izvesnim poljima svog života (poslom, hobijima, vezama...). Možda ste počeli nešto sa velikom vizijom i entuzijazmom, ali ste uskoro postali preplavljeni dnevnom rutinom koja je dosadna i turobna. Život vam je zamarajuć, a nekada je bio tako zanimljiv. Ova karta je posebno bitna ako izađe u otvaranju vezanom za posao, kada osetite da ste prezasićeni i da vam je potrebna neka značajnija promena po tom pitanju.
Obrnuta Zvezda označava i to da ste izgubili veru povodom konkretnog pitanja, i čekate nekakav znak kako biste krenuli dalje. Potrebno je nešto da vas uveri da ste na pravom putu, pogotovo ako ste se nedavno suočili sa više prepreka i neuspeha. Setite se saveta Kule, koji nam kaže da su neuspesi prilike za promenu i razvoj. Znajte da čak i onda kada ste nesigurni u sebe i kada mislite da nikad nećete postići cilj, ovo je samo momentalan zastoj i uskoro ćete videti da je to zapravo bio velik korak napre. Često obrnuta Zvezda ukazuje i na to da vam je vera na testu, a ne na neki konkretan neuspeh. Ponekad je potrebno da nešto pokušate više puta kako biste postigli ličnu trasformaciju i sagledavanje šire slike. Morate nastaviti da verujete u kosmički poredak i stalno imati na umu da je ono što se dešava najbolje za sve. Ovo je test vaše vere i svakako ćete iz trenutne situacije izaći kao jača osoba.

Originalan tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Velika arkana (biddytarot)
« Odgovor #19 poslato: 15.04.2021, 11:15:49 »
Mesec


Mesec je karta inuticije, snova i nesvesnog. Mesec nam daje svetlost, ali pošto je on samo reflektuje, ta svetlost je mutna, nejasna i jedva nam osvetljava put dok se krećemo kroz višu svesnost. Jezerce na karti predstavlja našu podsvest i rak koji izlazi iz jezera predstavlja pročetak osvešćivanja podsvesnog. To stvorenje predstavlja i uznemirujuće slike koje često „iskaču“ iz naše podsvesti; pas i vuk su simbol kroćenja animalnih aspekata naše ličnosti. Put se nastavlja između dve kule i završava negde daleko u planinama; to je simbol puta u podsvest. Astrološka poveznica je znak Riba – znak svega nesvesnog, receptivnog i misterioznog.

Uspravno: Iluzije, strah, anksioznost, nesigurnost, nesvesno

Mesec obično predstavlja našu „senku“. „Senka“ je psihološki termin koji je uveo švajcarski psiholog Karl Gustav Jung i odnosi se na deo našeg nesvesnog uma koji se sastoji od potisnutih emocija, slabosti i instikata. „Svako od nas ima svoju senku“, pisao je Jung, „i što je manje svesno izražavamo, to je crnja i gušća“. Prema Jungu, senka, pošto je vezana za instinktivno i iracionalno, sklona je projekciji tako što sopstvene mane opaža kroz mane nekog drugog. Zato vas Mesec poziva da obratite pažnju na svoju senku i postanete svesni svojih tendencija da projektujete strah i anksioznost na svoju okolinu i da ih kanališete pozitivnije i konstruktivnije.
Mesec je psihološka karta i odnosi se na projektivanje straha na sadašnjost i budućnost, što je uzrokovano nekim prošlim iskustvima. Slike, misli i osećanja koje ste dugo potiskivali sada su „proključali“ i uzrokuju veliku uznemirenost. Rezultat toga je da sada osećate veliku negativnost, strah i anksioznost. Potrebno vam je pročišćenje kako biste oslobodili ta duboko potisnuta sećanja i emocije. Sada je vreme da pogledate duboko u sebe i suočite se sa svim svojim strahovima i blokadama. Na površinu izlaze do sada nevidljive stvari, što uključuje vaše skrivene motive i tajne. Sve što upravo otkrivate može biti vrlo zbunjujuće, ali jednom kada osvestite te stvari više vas neće progoniti.
Mesec je karta iluzije i obmane i zato često predstavlja situacije u kojima nešto nije kako treba. Potrebno je da budete oprezniji nego obično i jasna percepcija situacije kako biste otkrili šta ne valja pre nego što bude prekasno. Ako su ostale karte u otvaranju pozitivne, Mesec ukazuje na to da nije sve divno kako vam se čini i da su u igri i neke skrivene stvari koje mogu podrivati vaš uspeh. Moguće je da idealizujete situaciju i ignorišete činjenicu da biste ipak mogli omanuti. Ako su ostale karte u otvaranju pretežno negativne, onda Mesec govori o tome da ste previše pustili svojoj mašti na volju i da stvari nisu ni blizu toliko loše kako vam se čine. U svakom slučaju treba da se spustite na zemlju i razmotrite šta se zapravo dešavate. Odbacite sve iluzije koje imate jer bi one lako mogle zamagliti vaše pravilno prosuđivanje.
Mesec se često pojavljuje u otvaranju kada niste sigurni kuda ste tačno krenuli, ali uprkos tome nastavljate. Možda ste izgubili pravac i sada „pipate po mraku“ vođeni samo svojom inuicijom. Potrebno je da sednete i raščistite gde se tačno nalazite, kuda idete i odakle ste pošli. Ovo je karta intuicije i psihičkih sila, zato ostavite po strani ono što vam govori razum i dozvolite intuiciji da vas vodi. Snovi, intuicija i vaš „unutrašnji glas“ će vas voditi do cilja ako ga pažljivo slušate i koristite razum samo kako biste pravilno interpretirali simbolične poruke svoje podsvesti. Ne samo da će vam put uskoro postati daleko vidljiviji, već ćete i naučiti dosta toga o sebi što će vam u budućnosti biti od velike koristi.

Obrnuto: Oslobađanje od straha, nezadovoljstvo, konfuzija

Obrnut Mesec govori o tome da ste nedavno prošli kroz iskustvo samoobmane, iluzije, strahova i anksioznosti, ali to iskustvo polako prolazi. Moguće je i da ste imali emotivnih problema koje ste pokušavali da potisnete. Iako je izlaženje na kraj sa duboko potisnutim emocijama bilo verovatno neprijatno iskustvo, problemi sada polako prolaze i strah i anksioznost nestaju. Naučili ste da se nosite sa svojim najdubljim strahovima i da razumete njihov uticaj na vaš život, tako da sada možete sasvim da ih se oslobodite. To će svakako biti divno transformišuće iskustvo.
Obrnut Mesec može govoriti o tome da ste veoma nezadovoljni trenutnom situacijom, kao i o tome da sta sasvim zbunjeni opcijama koje imate, ne znate šta biste trebali da radite, čak ni šta zapravo želite. Moguće je da verujete da su vaši životni ciljevi nepraktični i nerealni, ili na osnovu prethodnih iskustava zaključujete da morate da nastavite sa onim što imate jer je prekasno za promenu. Ovakvo razmišljanje vas blokira u daljem napretku. Da biste ga prevazišli, od suštinske je važnosti da se suočite sa svojim strahovima i sumnjama kako biste povratili samopouzdanje. Morate verovati u sebe i imati na umu da je itekako moguće usmeriti život u pravcu u kom želite. Verovatno trenutno imate jako interesantne snove koji vam govore kako biste trebali da postupate. Obratite pažnju na njih i njihove suptilne poruke.
Obrnut Mesec može govoriti o tome da ste intuitivniji nego obično, ali da zanemarujete ili pogrešno tumačite poruke svoje intuicije. Može se desiti da recimo otvarate tarot sebi, dobijete izvesnu poruku, a kada ga otvorite ponovo dobijete potpuno drugačiju priču. U svakom slučaju, nemojte ignorisati poruke koje dobijate. Zapišite ih i kasnije ih proanalizirajte hladne glave, jer možete dobiti veoma jasne poruke o trenutnoj situaciji.

Originalan tekst
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).