NAPOMENA!

Svi tekstovi na ovoj temi prevedeni su i objavljeni uz dozvolu urednika određenih sajtova. Nije dozvoljeno preuzimanje tekstova ni u delovima ni celini bez dozvole tih urednika ili prevodioca (link do bloga je u prvom postu).


Autor Tema: Razni tekstovi  (Pročitano 247 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Razni tekstovi
« poslato: 15.04.2021, 10:19:31 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.

Da se ne bi gomilala masa tema sa po jednim postom, ova tema će služiti za postove koji se ne mogu svrstati u neku konkretnu kategoriju, a ujedno će se u ovom postu (kad se nakupi još tekstova) naći i indeks postova :)


10 stvari koje vam vaš tarot tumač verovatno neće reći


1. Ne znam da li će vam moje tumačenje biti od koristi ili ne.   Ja se svakako nadam da hoće, ali čak i kad je pitanje potpuno jasno i kada su mi karte potpuno razumljive, one same po sebi ne moraju biti od naročite koristi. Možda će vam reći ono što već znate i tada otvaranje može delovati kao gubljenje vremena.

2. Ne dobijam uvek informacije intuitivnim putem.  Tarot tumači nisu uvek vidoviti kao što ni svi vidovnjaci nisu odlično upućeni  u tarot. Ponekad ću neočekivano dobiti izvesne informacije natprirodnim putem, kao što su vreme, datum, ili neki drugi specifičan detalj koji inače ne bih mogla da saznam prirodnim putem, ali se generalno na to ne oslanjam jer se to dešava tek povremeno.

3. Ne čitam misli.  Ne mogu da čitam vaše misli, pa ako vas zanima šta karte kažu o određenoj situaciji, morate da mi kažete nešto o tome. Ako zadržavate za sebe ključne informacije da biste testirali moje sposobnosti, možda nećete dobiti važne informacije koje su vam potrebne. To se dešava zato što značenja karata filtriram svojim razumom, tako da ako ne znam ništa o tome, ja to neću adekvatno povezati.

4. Poželjno je da postavljate pitanja u vezi sa tumačenjem.  Više mi se dopada kada klijenti aktivno učestvuju u tumačenju. Znam da ono ponekad izgleda kao jednostavna razmena prilikom koje vi plaćate tarot tumačenje a ja vam ga dostavljam, ali tumačenje nije nalik kupovini kolača u poslastičarnici, ono se tiče vas i vašeg života. Srodnije je naručivanju kvalitetnog odela koje odgovara lično vama i skrojeno je za vas. Ja želim vaš doprinos tokom celog tog procesa. Volim povratne informacije, i pozitivne i negativne.

5. Vi ne možete ono što ja mogu. Tarot tumači ulažu ogromne količine vremena, novca i energije u proučavanje karata i usavršavanje svoje veštine tumačenja i svojih tehnika. Ne recitujem vam tumačenje sa spiska značenja karata iz udžbenika. To sasvim sigurno može svako. Ja takođe imam ‘žicu’ za ovo i koristim svoj talenat i nadarenost da bih vam protumačila karte. Svako može da peva, ali to ne znači da svi treba da učestvuju u “Idolu”. Postoji razlog zašto sam plaćena za to što radim. Čak i ako sami vešto tumačite tarot karte, ja vam pružam objektivnost kao i moj jedinstveni intuitivni uvid u tumačenju koji vi ne možete pružiti sebi.

6. Mrzim kada mi ljudi traže da im protumačim nešto za džabe.   Ja sam profesionalac i nisam uvek „na dugme“. Pogledajte i pravilo #5. Zaslužujem poštovanje kao i svaki drugi profesionalac. Ako imate prijatelje koji se bave raznim drugim stvarima možete ih slobodno pitati za njihovo stručno mišljenje vezano za njihovu struku, meni to ni najmanje ne smeta, ali ako od svog prijatelja lekara tražite da vas leči besplatno, mene nemojte pitati da vam odradim tumačenje za džabe. Ako to sama ponudim, to je druga stvar, ali moje usluge obično nisu besplatne.

7. Ne pružam druge usluge ako to izričito ne naglasim.   Neki tarot tumači se takođe razumeju u druge divinacijske veštine, ali ipak nismo svi takvi. Neki pored tarota praktikuju astrologiju, numerologiju, reiki itd., ali to ne znači da svaki tarot tumač poseduje znanje iz još neke divinacijske oblasti. Zato vam se može desiti da date tarot tumaču svoje podatke koji bi koristili astrologu ili numerologu, ali da on nema pojma šta bi trebalo da radi sa tim.

8. Ponekad mi stvari promaknu.  Karte pričaju izvesnu priču i ja ću naravno dati sve od sebe da ih ispravno protumačim i izvučem iz njih sve što mogu, ali sam ipak ljudsko biće koje može da pogreši. Kada mi se nešto takvo dogodi i kada mi nešto bitno promakne, osećam se veoma loše. Međutim, ponekad karte ne pokažu neki događaj koji se desi. To već nije moja krivica. Tarot je daleko od savršene alatke za divinaciju. To vam je kao vremenska prognoza. Ponekad se oluja samo stvori niotkuda. Nisam savršena. Stvari mi promaknu. Ponekad pogrešim.

9. Neću da špijuniram vaše prijatelje.   Nemojte mi tražiti da otvaram karte za vaše komšije, rođake ili nekog trećeg. Nije da ne mogu da dobijem uvid u njihovu situaciju, mogu. Ali kakve koristi vi imate od toga? Kako ćete uopšte znati da sam ispravno protumačila? I kako će vam te informacije pomoći da odlučite šta vi da radite u svojoj situaciji? Kada vam neko otvara karte, to otvaranje treba da bude vezano primarno za vas i da vam pomogne da uspostavite kontrolu nad svojim životom tako što će vam pružiti bolji uvid, savete i pozitivne sugestije.

10. Ne oslanjaj se na mene, nisam ti ja štaka. Ako počnete da me zasipate pitanjima za sve što vam padne na pamet, verovatno ću početi da odbijam da vam tumačim. Svrha tarota je da vas ohrabri da se vodite intuicijom, da vam ukaže na ispravan put i pomogne da napravite prave izbore. Tarot je moćna stvar koja pomaže da sredite misli i emocije, i njegova svrha je da na neki način razbistri tu konfuziju. Ali tarot ne pravi odluke umesto vas. Zato, ako mislite da vam je „neophodno“ otvaranje za svaku moguću stvar, to već nije zdravo i ja ću odbiti da vam gledam u karte dok ne prođe određen vremenski period.


Objavljeno na blogu
Prevod: Medeja i Elle
« Poslednja izmena: 15.04.2021, 10:23:46 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Razni tekstovi
« Odgovor #1 poslato: 15.04.2021, 10:21:55 »
Tarot i numerologija

Svaka karta u tarot špilu ima svoju numerološku poveznicu. Karte su raspoređene po numerološkim principima i predstavljaju materijalni i duhovni proces evolucije koji počinje brojem 1 i završava se brojem 9.

Na „brojčanim“ kartama, odnosno onima od Asa do Desetke lako je uočiti tu poveznicu (odnosno As je povezan sa jedinicom itd.). Desetke možete posmatrati kao broj 10 ili kao broj 1 (1+0=1). Dvorske karte nemaju standardne numerološke poveznice.
Karte Velike Arkane morate brojčano svoditi na jednu cifru kako biste videli sa kojim je brojem karta povezana. Na primer, Točak sreće je karta broj 10. Sabiranjem cifara 1+0 dolazimo do zaključka da je ova karta povezana sa brojem 1.

Korišćenje numerologije u tarotu – numerologiju možemo koristiti kako bismo izvukli dodatna značenja iz jedne karte, ali to možemo primeniti i na kompletno tumačenje. Tradicionalne tarot interpretacije u sebi već sadrže numerološke poveznice. Na primer, As štapova će se odnositi na nove početke i odlučnost, dok će Desetka mačeva govoriti o kraju. Numerologija se lepo može iskoristiti kako bi se lakše identifikovale određene stvari, pogotovo ako se u otvaranju pojavi više karata sa istim brojem. Recimo, ako u otvaranju izađu tri Četvorke, to govori o sazrevanju ili manifestaciji neke ideje koja sada ima veoma čvrste temelje i može da se krene u njenu realizaciju.

Značenje brojeva u tarotu

Jedinica – novi počeci, šanse, potencijal, nagon, ideje, inspiracija, ambicije. Odnosi se na sve ono što tek treba da poprimi formu. Mnogo jedinica u otvaranju govori o tome da je situacija „u povoju“ ili je tek počela da se razvija.

Dvojka – ravnoteža, dualnost, raskršće ili izbor, partnerstvo, prilagođavanje, deljenje, receptivnost, diplomatija, kompromis, zbližavanje, slaganje, uvid. Mnogo dvojki u otvaranju odnose se na period čekanja kada postižemo delimičan uspeh, ali nam ostaje još mnogo toga što treba da završimo. Takođe označava i pomirenje i zbližavanje.

Trojka – prvi vidljiviji uspesi, napredak, kreativnost, obilje, izražavanje, komunikacija i prijateljstvo. Broj tri je zbir jedinice i dvojke i ide ka četvorci kako bi postigao ono što je želeo i zamišljao. Mnogo trojki u otvaranju označavaju grupne aktivnosti ili situacije u koje je uključeno mnogo ljudi. Ponekad mogu označavati i odlaganje, ali sa garancijom da uspeh kasnije neće izostati.

Četvorka – struktura, stabilnost, zastoj, manifestacija, praktičnost, forma, koncentracija, organizacija, planiranje. Predstavlja rezultantu čvrstih temelja i kvalitetne nadogradnje. Označava sve ono što dolazi kao posledica želja i maštanja (odnosno energije jedinice, dvojke i trojke). Mnogo četvorki u otvaranju označavaju sazrevanje i realizovanje ideje koja sada ima solidnu podlogu da se pretvori u nešto konkretno.

Petica – nestabilnost, konflikt, gubitak, prilika za promenu, nov ciklus, promena, ekspanzija. Kada u otvaranju izađe mnogo petica, to označava promenljivost, izazove i nestabilnost. Petice predstavljaju i materijalni prosperitet, ali on lako može uzrokovati disbalans na duhovnom planu.

Šestica – komunikacija, rešavanje problema, saradnja, ravnoteža, odmor, prilagođavanje, harmoinja, saosećanja, društvenost, okrenutost porodici, ljubav, briga, udobnost. Mnogo šestica u otvaranju označavaju „korekcije“ u mišljenju, stavovima ili spoljnim okolnostima. Pored toga, predstavljaju i mogućnost da se poteškoće prevaziđu.

Sedmica – Razmišljanje, procene, motivisanost, duhovnost, mudrost, savršen red, posmatranje, istraživanje, meditacija, otkrića, znanje. Sedmica predstavlja veru – veru u stvari koje se ne mogu videti golim okom, ali ipak postoje. Odnosi se na spoznavanje potpune istine i kroz takvo iskustvo se razvija i vera u to da „nepoznato“ ne znači nužno i „nepostojeće“. Mnogo sedmica u otvaranju ukazuju na period introspekcije ili samoće.

Osmica – pokret, akcija, promena, preporod, regeneracija, ponovne procene, moć, duhovna snaga, uspeh, priznanja i postignuća. Osmica predstavlja snagu koja dolazi niotkuda i pomaže osobi da postigne ono što je naumila. Mnogo osmica u otvaranju označavaju promenu (na bolje) stava, mišljenja ili okolnosti.

Devetka – sazrevanje, postignuće, zaključak, završeci, ispunjenje, nesebičnost, magnetizam, idealizam, mudrost i inspiracija. Mnogo devetki u otvaranju predstavljaju situacije i događaje kojima se bliži kraj, ili one koje su upravo završene i kretanje u nešto novo.

Desetka – završetak, kraj ciklusa i obnavljanje. Desetka se svodi na jedinicu i zato desetke predstavljaju iste stvari kao i Asovi, samo na mnogo višem nivou. Mnogo desetki u otvaranju simbolišu kraj nečega što će se ubrzo pretvoriti u nov početak.

Originalan tekst
Objavljeno
Prevod: Medeja
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Razni tekstovi
« Odgovor #2 poslato: 15.04.2021, 10:26:09 »
Šta je, zapravo, tarot otvaranje?

Tumačenje tarota je oblik divinacije koje koriste ljudi koji traže neku vrstu duhovnog vodiča. Tarot se može koristiti da se dobije odgovor na neko određeno pitanje, da se opišu događaji iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ili da nas detaljnije uputi u neku situaciju koja nas zanima.

Tradicionalni špilovi imaju 78 karata koje su grupisane u dve kategorije. Jedna od njih je poznata kao Velika Arkana, koja se sastoji od dvadeset i dve karte, od kojih svaka ima jedinstveno značenje. Drugi deo špila je poznat kao Mala Arkana i čini je 56 karata koje su podeljene u četiri boje, slično kao u običnom špilu karata za igranje. Svaka od četiri boje (Pehari, Pentakli, Mačevi i Štapovi) ima brojčane i dvorske karte, od asa do kralja. Ali, za razliku od običnih karata za igranje, u ovom špilu svaka boja ima jednu kartu viška. Takođe, svaka boja ima svoju posebnu „temu”. Pehari se odnose na pitanja ljubavi i emocija; Pentakli predstavljaju materijalna i novčana pitanja; Mačevi predstavljaju situacije vezane za konflikte i istinu; Štapovi se odnose na kreativnost i duhovnost.

Karte ne mora otvarati vidovnjak, čak ni tarotolog uživo. Na mnogim internet sajtovima možete naći besplatna tarot otvaranja, gde dobijete i kratak opis značenja karata. Međutim, mnogi ljudi nisu upoznati sa tarotom dovoljno da mogu sami da protumače i povežu tako nabacana značenja, a ima i onih koji tvrde da online otvaranja ne daju ni približno tačne prognoze kao kada to radi pravi tarot tumač.

Kada vam otvara karte, tarot tumač će verovatno da ih ređa po stolu naizgled bez ikakvog reda, ali to se zove tarot otvaranje. Postoji bukvalno na stotine različitih vrsta otvaranja, od najprostijih koje uključuju po tri karte, do veoma složenih kod kojih se može otvarati i čitav špil. Svaki tumač sam određuje koja vrsta otvaranja mu daje najbolje rezultate, a to često ima veze i sa vrstom postavljenog pitanja. Kada se karte poređaju, iz njihovih individualnih značenja se polako sklapa cela priča. Ta priča i način njene interpretacije je zapravo cela „filozofija” gledanja u tarot.

Kako tarot zapravo može da vam pomogne? Ako ga posmatramo u klasičnom smislu, otvaranje tarota vam može dati jasniji uvid u pitanja koja vas interesuju. Pitanja se mogu odnositi praktično na sve, osim kada zahtevaju specifičan odgovor. Na primer, tarot vam ne može dati ime i prezime vašeg budućeg muža, ali vam može mnogo reći o njegovom karakteru i interesovanjima. Karte vam takođe mogu pomoći da bolje razumete sami sebe. Nemojte se plašiti onoga što možete da čujete. Svrha otvaranja nije da vas zaplaši, već da vas prosvetli.

Može li svako da tumači tarot? Naravno, iako svakako neki ljudi imaju više „šlifa” od drugih za tumačenje karata. Ako ste zainteresovani za učenje, znajte da postoji jako mnogo knjiga napisanih na ovu temu. Najbolje je da počnete tako što ćete se upoznavati sa jednom po jednom kartom i učiti njihova značenja. Kada to savladate, možete početi da izmišljate i sopstvena otvaranja i da tumačite karte sebi i drugima. Zapamtite samo da ovo zahteva dosta vremena i vežbe.

Originalan tekst: Izvor više nije dostupan
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Razni tekstovi
« Odgovor #3 poslato: 15.04.2021, 10:26:38 »
Pitanja o trećoj osobi - možemo li otvarati tarot za nekoga ko nije prisutan?

„Da li me muž vara?“, „Da li će se zdravlje mog oca poboljšati?“, „Da li će se moja ćerka udati ove godine?“. Koliko puta ste čuli ovakva pitanja, odnosno koliko puta vas je neko pitao nešto što se odnosi strogo na neku treću osobu? I šta ste mu vi odgovorili?
 
Ova pitanja zovemo „pitanja o trećoj osobi“ – to su pitanja vezana za nekoga ko trenutno nije prisutan i ko verovatno nije dao dozvolu da neko otvara tarot za njega. Ovakva pitanja su veoma česta jer pošto smo ljudi i bitni su nam odnosi sa drugima često želimo da znamo šta se dešava u njihovim životima. Međutim, kad je reč o ovakvim pitanjima imamo dva vrlo bitna problema – etiku i tačnost. U ovom postu ću pokušati da razjasnim ove probleme i iznesem neke ideje kako da ih rešite (posebno kad neko od vas zahteva da uradite otvaranje za neku drugu osobu).
 
Većina tumača tarota poštuju određeni etički kodeks, koji se bavi pitanjima vezanim za druge ljude. Većina tumača misli da je neetički raditi otvaranje za nekoga ko to nije ni tražio ili makar dao saglasnost, i to se smatra ugrožavanjem privatnosti tih ljudi. To je isto kao da čitate nečije poruke, pratite ga ili prisluškujete njegove razgovore. To jednostavno nije u redu.
 
Kada postavite pitanje „Da li me muž vara“, relativno je lako da tumač igra na kartu etike i odbije da da odgovor na takvo pitanje. Ali kada se postavi pitanje poput „Da li će se zdravlje mog oca popraviti“, tu već nije reč o tome da klijent želi da špijunira svog oca i zabada nos u tuđa posla, već se radi o iskrenoj zabrinutosti. U tom slučaju je već teže odbiti takvo tumačenje, mada je i dalje neprikladno odgovarati na takvo pitanje.
 
Ovo nas dovodi do drugog problema koji sam pomenula, a to je tačnost. Kada imate klijenta koji postavlja pitanje o nekom drugom, on ipak svojom energijom utiče na pitanje. Uzmimo za primer pitanje o očevom zdravlju – ono će biti pod uticajem misli i osećanja vašeg klijenta i kao rezultat toga možete dobiti netačan odgovor. Klijent se verovatno očajnički nada da će se zdravlje njegovog oca poboljšati, jer ne želi da on umre ili još dugo bude bolestan i ta energija će se pojaviti u otvaranju, što dalje može dovesti do potpuno konfuznog otvaranja koje neće dati precizan odgovor.
 
Kako mi možemo da pomognemo klijentima da dobiju odgovore na ovakva pitanja, a da time ne prekršimo etički kodeks ili rizikujemo da damo neprecizan i netačan odgovor? U devet od deset situacija, ja sugerišem klijentu da pitanje preformuliše tako da se fokusira na svoje misli, osećanja i poteze koje može da napravi vezano za tu situaciju. Najprostije je pitati tarot „Šta je potrebno da ja znam o ovoj situaciji?“. Na ovaj način tražimo od Univerzuma da nam da samo one informacije koje su nam potrebne – ne celu priču i ishod, već samo ono što je potrebno da klijent u datom momentu zna.
 
Drugi način je pitanje preformulisati tako da ne tražimo samo informacije o situaciji koje će nas umiriti, već i savet šta da uradimo kako bismo problem rešili na najbezbolniji način. Umesto pitanja „Da li me muž vara“, bolje je pitati „Šta ja mogu da uradim kako bih popravila odnos sa svojim mužem“; umesto „Da li će se zdravlje mog oca popraviti?“ bolje je pitati „Kako ja mogu da pomognem svom ocu?“. Naravno, ovakav pristup ne leži svakome, ali svakako je bolje predložiti i ovako nešto nego odmah odbiti tumačenje.
 
Prema tome, kada vas sledeći put neko pita da li ga muž/žena vara, razmislite dobro o etici i tome da li na ovakvo pitanje možete da date jasan i precizan odgovor. Ako se nešto od ove dve stvari dovodi u pitanje, predložite klijentu da pitanje preformuliše.
 
Originalan tekst: https://www.biddytarot.com/third-party-readings/
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Razni tekstovi
« Odgovor #4 poslato: 15.04.2021, 10:27:02 »
Šta da NE PITATE tarot

Tarot može da da sve odgovore, zar ne? Samo se skoncentrišete na pitanje, promešate karte i voila, evo odgovora, je l' tako? E, pa nije.
Iako Tarot i postoji kako bi vam pružio bolji uvid u određenu situaciju i dao savet, postoje izvesna pitanja koja mu nikako ne treba postavljati. Ovde ćemo navesti 11 pitanja koja ne treba postavljati tarotu.

1. Da li će moj ljubavnik ostaviti svoju ženu? Ili bilo koje drugo pitanje koje uključuje osobu koja nije direktno povezana sa vama. Ovo nas dovodi do pitanja tuđe privatnosti, kao i tačnosti otvaranja. Pitanje privatnosti se poteže jer kopate po tuđem životu bez njegove dozvole o čemu je bilo reči u ovom postu. Pitanje tačnosti se poteže jer ćete i dalje situaciju sagledavati iz svoje lične perspektive koja uopšte ne mora biti objektivna
.
2. Da li ću dobiti na lutriji? Lutrija je igra vezana za verovatnoću i vi po tom pitanju ne možete da uradite gotovo ništa (osim da, naravno, kupite srećku). Zato sve prepustite slučaju i lopticama u bubnju, umesto da tarotu postavljate ovakvo pitanje.

3. Da li me moj bivši mrzi? Ili bilo koje drugo pitanje koje uključuje ovako negativne emocije. „Mržnja“ je prejaka reč i obično implicira to da krivite nekog što se „istresao“ na vama. Čak i kad biste hipotetički dobili odgovor da vas bivši mrzi, šta onda? Šta vi tu možete? Umesto toga, formulišite pitanje drugačije; na primer „Šta mogu da uradim kako bih unapredio/la odnos sa tom-i-tom osobom?“ ili „Šta treba da promenim kod sebe kako bih imao/la bolje odnose sa drugima?“.

4. Kada ću umreti? Ili „Koliko dugo ću živeti“. I kad ostavimo po strani to što je ovakvo pitanje krajnje morbidno, ovo definitivno ne treba da pitate tarot, jer je tarot samo savetodavac, a po ovom pitanju ne možete dobiti nikakav koristan savet. I kad biste znali odgovor, to vam nikako ne bi pomoglo.

5. Kako se zove moja srodna duša? Tarot ne može da vam ispiše nečije ime i prezime (ili ja bar ne znam za tu mogućnost). Tarot može pokazati kakav tip osobe vam najviše odgovara, ali ne može ukazati na jednu određenu osobu u svetu na kom živi 7 milijardi ljudi. Pored toga, ja lično verujem da mnogo ljudi ima potencijal da bude vaša srodne duša; zašto biste se fokusirali samo na jednog?

6. Jesam li trudna? Otkriću vam jednu tajnu. Najbolji način da dobijete odgovor na ovo pitanje jeste da uradite test za trudnoću. Ne treba da pitate tarot da li da idete kod ginekologa. Svakako da karte mogu dati uvid u potencijalan problem, ali je ipak mnogo bolje da lepo odete na pregled. Za svaku dijagnozu, prognozu i potencijalan tretman obratite se lekaru.

7. Hoće li moja žena ozdraviti? ...Kao i svako pitanje vezano za zdravlje (vaše ili tuđe). Na ishod takvog pitanja ne možete da utičete, pa umesto da pitate tarot šta će se desiti, pitajte šta možete da uradite kako biste pomogli voljenoj osobi da prebrodi težak period i poveća šanse za oporavak. Ako vam je potreban medicinski savet, obratite se stručnjaku.

8. Da li da prihvatim ovaj posao? I svako drugo pitanje koje počinje sa „Da li da...“. Morate preuzeti odgovornost za svoj život i svoje odluke. Najbolje je formulisati pitanje kao „Šta će se desiti ako uradim to-i-to?“. Na taj način odluku donosite vi, a ne tarot karte.

9. Šta god da izađe. Iako se po ovom pitanju neki ne slažu sa mnom, ja lično smatram da je ovako nejasna pitanja jako teško tumačiti, pogotovo kada otvaranje šaljem u pismenoj formi. Zašto? Jer mi je potrebno mnogo vremena da shvatim na šta treba da se skoncentrišem pre nego što pređem na konkretno tumačenje i dam neki koristan savet o datoj situaciji. Ako je pitanje uopšteno, takav će biti i odgovor. Isto važi i za obrnuto – na precizna pitanja dobićete precizne odgovore. Kod ovakvih „pitanja“ uvek sugerišem klijentu da se fokusira na životni domen koji ga najviše interesuje ili da postavi neko konkretno pitanje. Kada radim tumačenje klijentu koji je prisutan, to je već drugačije. U takvim situacijama izvučem tri karte i iz njih vidim „goruće teme“ u pitačevom životu.

10. Kada ću se udati? Doduše, ovo pitanje nije toliko „strašno“, posebno ako već imate razrađen sistem posmatranja vremenskih odrednica u tarotu. Međutim, problem je što se ovde polazi od pretpostavke da će se pitač nekad udati/oženiti. A šta ako neće? Tada savetujem da se pitanje preformuliše i konkretizuje, posebno ako pitač već ima vezu za koju misli da će se završiti brakom.

11. Kakav će biti ishod suđenja? U većini slučajeva, ovo najviše zavisi od samog pitača kao i od sudije i celokupnog pravosudnog sistema. Bolje bi bilo da pitate tarot šta možete da uradite kako biste poboljšali svoje šanse za uspeh ili šta biste trebali da znate vezano za taj slučaj. Štaviše, većina tarot tumača nisu pravnici i samim tim vam ne mogu dati pravni savet. Umesto da dajete novac tarotologu, dajte ga nekom dobrom advokatu.

Kako postaviti „dobro“ pitanje

Od formulacije pitanja zavisi kakav odgovor ćete dobiti. Dakle, koja pitanja su dobra? Najbolje je od tarota tražiti da vam predoči informacije koje će vam pomoći da donesete dobru odluku vezanu za konkretnu situaciju. Fokusirajte se na ono na šta imate uticaja odnosno ono što možete da promenite na pozitivan i konstruktivan način.
Dobra pitanja su ona koja ostavljaju prostor da sami razmotrite različite opcije i mogućnosti, ali su opet takođe dovoljno precizna da ukazuju na određen pravac.
Dobra pitanja su ona u kojima se fokusirate više na sebe nego na druge. To implicira da ste sami odgovorni za svoje odluke, kao i to da imate slobodnu volju i da možete da utičete na svoju sudbinu.

Kako (pre)formulisati pitanje

U najvećem broju slučajeva, neadekvatno pitanje se vrlo lako može preformulisati u traženje saveta/uvida. Navešćemo najčešće primere kako možete preformulisati pitanje:
-Šta treba da znam o...?
-Šta mi je potrebno kako bih postigao/la svoj cilj?
-Šta predstavlja najveću prepreku ka ostvarenju cilja i kako da je prevaziđem?
-Kako da povećam šansu za...?
-Koja je moja uloga u životu te-i-te osobe?
-Šta treba da promenim kod sebe kako bih...?

Dakle, kada dobijemo pitanje „Hoću li se udati ove godine?“, možete ga preformulisati kao „Kako da povećam šanse da se udam ove godine?“.
U pitanje možete ubaciti i vremensku odrednicu kako biste dobili precizniji odgovor, na primer „Hoću li u naredna tri meseca upoznati nekog novog?“. Međutim, bilo bi dobro da te vremenske odrednice ne budu duže od godinu dana, jer je to vremenski period tokom kojeg se štošta može promeniti.
Povrh svega, pitanje ne mora biti savršeno formulisano. Razmislite šta zaista želite da znate o konkretnoj situaciji i zatim postavite pitanje koje se odnosi strogo na taj aspekt. Najvažnije je da razjasnite šta zaista želite da pitate tarot i da pitanje formulišete na takav način da odgovor dobijete u formi saveta kako da utičete na pozitivan ishod cele situacije.

Originalan tekst: https://www.biddytarot.com/what-not-to-ask-the-tarot/
Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).