NAPOMENA!

Svi tekstovi na ovoj temi prevedeni su i objavljeni uz dozvolu urednika sajta biddy tarot. Nije dozvoljeno preuzimanje tekstova ni u delovima ni celini bez dozvole urednika sajta ili prevodioca (link do bloga je u prvom postu).


Autor Tema: Kako da tumačite dvorske karte kao ekspert (biddytarot)  (Pročitano 196 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Kako da tumačite dvorske karte kao ekspert (biddytarot)
« poslato: 15.04.2021, 09:42:23 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje


Dvorske karte u tarotu su često najkompleksnije i najviše zbunjuju tumače. Zašto? Zato što postoji mnogo različitih načina da se one protumače – kao ljudi, konkretne osobe, situacije itd. U ovom članku pojasniću nekoliko različitih načina da protumačite dvorske karte i dati vam par saveta kako da znate koji metod da koristite.

Dvorske karte kao konkretne osobe

Dvorske karte najčešće predstavljaju osobu. Ta osoba možete biti vi ili neko drugi. Ako znate osnovne osobine karte, lako možete razlučiti da li karta predstavlja vas ili nekog drugog.
Dvorske karte na prvom mestu opisuju osobine i karakteristike ljudi. One vam govore kako neka osoba razmišlja, šta oseća, kako deluje i koji su njeni glavni motivi.
Dvorske karte se najčešće povezuju sa Majer-Brigsovom tipologijom ličnosti, koja je zasnovana na teorijama i idejama Karla Junga i danas je dosta korišćen metod u dubljem razumevanju tipova ličnosti i faktora motivacije.
Prema ovoj klasifikaciji, postoji 16 različitih tipova ličnosti. Ovo se lako može povezati sa 16 dvorskih karata u tarotu.
Ako vam je ova tipologija poznata, možete sami izvući zaključak koji tip ličnosti iz date tipologije odgovara kojoj dvorskoj karti i zapisati u svoj tarot dnevnik. Trenutno ne postoji univerzalan „recept“ po kom se 16 dvorskih karata mogu povezati sa tih 16 tipova ličnosti.
U nekim starijim knjigama o tarotu, dvorskim kartama se često pripisuju i fizičke karakteristike, kao što su npr. boja kose i očiju, pol i godine (npr. muškarac, smeđa kosa, plave oči, atraktivan, zreo itd.). Iz iskustva mogu da kažem da je ovo često netačno. Nije retka pojava da Kraljica predstavlja muškarca, Kralj ženu, Paž stariju osobu itd.

Dvorske karte kao deo vaše ličnosti

Ponekad dvorske karte mogu označiti određeni deo vas, pre nego vas kao celovitu ličnost. One pokazuju koju stranu svoje ličnosti izražavate ili pokušavate da izrazite. Mogu predstavljati vaše ponašanje u konkretnoj situaciji, ili vas savetovati koji deo svoje ličnosti treba da razvijate i izrazite.
Na primer, pojava Paža mačeva u otvaranju za posao može značiti da biste trebali da razmišljate van ustaljenih obrazaca kako biste bili uspešniji. Ako to već činite, pojava ove karte potvrđuje da postupate na ispravan način.

Dvorske karte kao situacija ili događaj

U pojedinim otvaranjima dvorska karta ne predstavlja ni osobu niti određen deo njene ličnosti. U takvim situacijama dvorske karte lako mogu predstavljati situaciju ili događaj u skladu sa svojim osnovnim značenjem. Na primer, pojava Paža pehara često označava ponudu ili događaj koji će vas ispuniti srećom i uzbuđenjem; Kralj štapova predstavlja situaciju gde jasno postavljate svoje ciljeve i životne vizije.

Dvorske karte kao nivo zrelosti

Dvorske karte predstavljaju ljude, njihove osobine i situacije, ali mogu predstavljati i različite nivoe zrelosti.
Iz lične perspektive, zrelost se može odnositi na starost neke konkretne osobe, ali je češći slučaj da se odnosi na psihičku „starost“ i zrelost. Na primer, Paževi predstavljaju mlade, nezrele osobe, ali oni ne moraju nužno da predstavljaju dete, već mogu predstavljati i nekog ko je mlad u srcu, naivan ili mu je konkretna situacija potpuno nova.
Nivo zrelosti može se odnositi i na različite etape „putovanja“. Paž predstavlja početak, dok Kralj predstavlja kraj i zaključak, naučene životne lekcije i razumevanje suštine.

Kako da znate kada koje značenje da upotrebite

Pored ovoliko različitih načina da se dvorske karte protumače, nije ni čudo što toliko muče tarot tumače. Kako da znate koje značenje da upotrebite? Evo nekoliko saveta:
- pre nego što otvorite karte, odredite šta će eventualna pojava dvorskih karata predstavljati: ljude, njihove određene osobine ili situacije
- koristite intuiciju
- ispišite sva značenja tarot karata i njihove osobine kada predstavljaju osobe i kada predstavljaju situacije. Koristite ona značenja koja imaju najviše smisla u konkretnom otvaranju

Originalan tekst: https://www.biddytarot.com/court-cards-in-a-reading/

Dublja značenja dvorskih karata

Jedan od najvećih izazova za one koji uče Tarot jeste razumevanje dvorskih karta. Kada one predstavljaju ljude, a kada događaje? Predstavljaju li pitača? Deo nečije ličnosti? Nešto drugo? Da li Kraljice uvek predstavljaju ženu? Da li Paž uvek predstavlja osobu svetlijih očiju i kose i mlađu od 25 godina?
U narednim postovima ćemo detaljno pojasniti dvorske karte – Paževe, Vitezove, Kraljice i Kraljeve – kako bismo vam pomogli da ih pravilno protumačite kada se pojave u otvaranju. Ovo se nadovezuje na prethodni post Kako da protumačite dvorske karte kao ekspert u kojem sam pokušala da pomognem svima koji uče tarot da razumeju ove prevrtljive karte.

Objavljeno na blogu
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Kako da tumačite dvorske karte kao ekspert (biddytarot)
« Odgovor #1 poslato: 15.04.2021, 09:43:18 »
Paževi

Kada predstavljaju ljude, Paževi najčešće predstavljaju mlade, energične ljude koji su na samom početku neke vrste duhovnog putovanja. Još uvek nemaju potpuno razvijen osećaj sopstva, ali prihvataju nove izazove sa velikim oduševljenjem i entuzijazmom. Paževi traže mogućnosti da nauče i praktikuju nešto novo.
Na fizičkom nivou Paževi predstavljaju decu i adolescente. Ali Paževi mogu predstavljati i sve ljude koji su mladi duhom ili koji upravo otkrivaju nove aspekte sebe samih.
Kada je reč o događajima, Paževi označavju poruke koje vam dolaze zajedno sa novim mogućnostima. Paževi vas ohrabruju da krenete napred i daju vam zeleno svetlo za svaki nov početak. Paževi se pojavljuju u otvaranju kada ste nadomak nove ideje (Štapovi), osećanja (Pehari), novog načina razmišljanja ili sagledavanja situacije (Mačevi) ili novog poslovnog projekta (Pentakli). Oni simbolišu novu životnu fazu.

Paž pehara označava početak novog kreativnog projekta ili poduhvata. Govori o tome da kreativna energija prosto pršti iz vas. Obično ovaj Paž donosi lepe poruke ili vesti od voljenih osoba. Možda ćete čuti novosti o rođenju deteta, o veridbi ili venčanju, o nekoj novoj ideji koja će vam se dopasti, trudnoći, ljubavnoj vezi, putovanju itd. Ova poruka će biti neočekivana, ali ćete joj se svakako obradovati i na nju reagovati prilično emotivno.

Paž pentakla je karta snova i želje da se oni manifestuju u materijalnoj formi. Možda ste posvećeni nekom projektu, hobiju, poslovnom poduhvatu ili počinjete da učite nešto novo. U svakom slučaju, ovaj Paž je znak entuzijazma i želja i skoncentrisan je na svoj cilj ili „san“.
Paž pentakla je ohrabrenje da započnete sa realizacijom svojih planova, jer ako su jasni i precizni sigurno će vas dovesti do ostvarenja vaših želja i ciljeva. Sada je vreme kada treba da svoje planerske sposobnosti upotrebite kako biste uradili nešto konstruktivno. Potrebno je samo da ostanete fokusirani na praktične i opipljive stvari i da ostanete „čvrsto na zemlji“, da se ne zanosite sa previše ideja i planova, već da umesto toga ostanete skoncentrisani samo na ono što je realno i ostvarivo. Sada je najbolje da slušate svoj zdrav razum i pragmatično pristupate stvarima, jer će vas to svakako dovesti do uspeha i nalaženja najboljeg mogućeg pristupa situaciji.

Paž mačeva  predstavlja nalet energije, strasti i entuzijazma. Ne možete da dočekate da počnete sa novim projektom ili realizacijom ideje i da to podelite sa drugima. Sve započinjete sa ogromnom energijom i ushićenjem. Izazov je ostati na tom putu. Sa svim Paževima je isti slučaj – početak je uvek obećavajuć, ali je potrebno još nešto kako bi se stiglo do cilja.
Paž mačeva je kao zeleno svetlo koje govori „samo napred“. Koju god opciju da odaberete suočićete se sa izazovima i neće baš svako biti usrećen vašim izborom, ali ako ste zagrejani za nešto svakako biste trebali da sledite svoje instinkte i da idete tamo gde mislite da treba. Ovaj Paž vas ohrabruje da samo jurite napred uprkos svim izazovima i neuspesima koji bi vam se mogli isprečiti na putu.

Paž štapova je veoma sličan Ludi u smislu da je „slobodnjak“ koji predstavlja promene i nove početke. On ima istinsku strast za životom, iako ne razume ovaj svet u potpunosti. Još uvek se nije susreo sa svim ograničenjima materijalnog sveta i zato samo tera po svome, a u otvaranju obično ohrabruje svaku vrstu promene. Ona je kao katalizator koji uzrokuje promene koje bi vam se činile nemogućim u svakoj drugoj situaciji.
Pojava Paža štapova govori o tome da ste neumorni i puni kreativnosti i da samo čekate priliku da se izrazite ili da ste možda na putu ka potpuno novoj fazi u svom životu. Paž štapova predstavlja iznenadnu kreativnu iskru, „paljenje lampice“ koje se dešava iznenadno i neočekivano i vodi vas putem nove vizije. Zato vas on ohrabruje da izrazite sebe i svoju individualnost koliko god je to moguće. Slušajte svoj unutrašnji glas i sledite svoje instinkte čak i kada vam se čini da to zvuči kao da pričate sami sa sobom u divljini gde nikoga nema kilometrima oko vas. Dovoljno upornosti i brižljivog planiranja može i nezrele želje ovog Paža pretvoriti u predivne stvari koje mogu promeniti svet.

Originalan tekst: https://www.biddytarot.com/court-cards-pages/

Objavljeno na blogu
« Poslednja izmena: 15.04.2021, 09:47:27 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Kako da tumačite dvorske karte kao ekspert (biddytarot)
« Odgovor #2 poslato: 15.04.2021, 09:44:35 »
Vitezovi

Kada predstavljaju ljude, Vitezovi su usmereni isključivo na akciju – daleko više nego Paževi. Vitez je već započeo svoje putovanje i sada je skoncetrisan samo na to kako da ga nastavi.
Takođe, Vitezovi su nešto zreliji od Paževa. Imaju već dovoljno iskustva da znaju ka čemu idu, ali nemaju baš toliko iskustva (kao Kraljica i Kralj), pa su zato skloni ekstremima. Takva ekstremna osećanja i ponašanja, u zavisnosti od okolnosti, mogu biti i pozitivna i negativna.
Na primer, Vitez Mačeva je ekstreman u svojim ambicijama. Jednom kada sebi postavi cilj, uradiće sve da ga ostvari. Problem je u tome što on bukvalno uleće u takve poduhvate i ponekad gazi preko drugih kako bi dobio ono što želi. On nema zrelost kakvu poseduje Kralj mačeva kako bi mogao da odabere umereniji pristup, pa zato često može da završi na pogrešnom putu ako ne pazi šta radi.
Uvek razmotrite oba ekstrema kod ovih karata – da li Vitez u otvaranju predstavlja pozitivan ili negativan pristup stvarima? U koji ekstrem se ide i šta je potrebno da se takav uticaj ublaži?
Na fizičkom nivou, Vitezovi predstavljaju osobe koje imaju između 20 i 35 godina (par godina manje-više).
Kao događaji, Vitezovi odražavaju promene, napredak i akcije. Oni su stalno u pokretu, tražeći sledeću priliku da deluju.

Vitez pehara je šarmantan i dopadljiv drugima, i ženama i muškarcima, jer izražava romantičan i poetski pristup životu na jedinstven način. On je zaljubljen u samu ljubav. Ovaj vitez dopušta svojim emocijama da mu odrede pravac u životu. On je neko ko će se uvek voditi srcem pre nego razumom. Kada treba da donese odluku, uvek će postupiti onako kako mu nalaže srce, bez obzira na to što to ponekad nema nikakve logike. On te odluke donosi bez previše razmišljanja, sledeći samo svoj unutrašnji osećaj.
Vitez pehara ponekad predstavlja poruku, pozivnicu ili dolazak nekoga/nečega što pozitivno utiče na naše emocije. Šta god da je u pitanju, rezultat će biti divno emotivno iskustvo koje će vas ispuniti pozitivnom energijom i praktično dovesti u stanje ushićenosti, jer će se ta situacija dogoditi potpuno neočekivano. Vitez pehara takođe može predstavljati neku značajnu poruku koja vam dolazi kroz snove (zato pokušavajte da ih zapamtite i analizirate) koja vam može pomoći da bolje sagledate i rešite neki aktuelan problem.

Vitez Pentakla je veoma metodičan i strog. Iako njegove ideje nisu inventivne, a njegovi metodi rada nisu kreativni, Vitez pentakla jednostavno zna da će sve što uzme da radi rezultirati uspehom. Ima strpljenja da uradi sve do detalja onako kako treba i zato ga drugi smatraju odgovornim i pouzdanim. Kao dvorska karta, u otvaranju Vitez pentakla može predstavljati deo vaše ličnosti, nekoga ko vam je trenutno značajan u životu ili događaj.
Kao deo vaše ličnosti Vitez pentakla ukazuje na to da je potrebno da se sada pokažete kao pouzdani i da drugima budete oslonac i vodič. Morate raditi po pravilima kako biste bili sigurni da je projekat na kom radite urađen kako treba do zadnjeg detalja. Verovatno ste trenutno u sred nekog posla kome ste veoma posvećeni, iako znate da vas čeka mnogo napornog rada. Ipak, i dalje predano radite jer znate da ćete biti dobro nagrađeni za taj rad.

Vitez mačeva je moćna figura, puna života i energije kojoj je potreban balans u pogledu odgovornosti i saosećanja. Jednom kada sebi nešto zacrta, ništa ga ne može zaustaviti. On ne vidi, niti ga zanimaju potencijalni izazovi, rizici i opastosti; on uprkos svemu tome ide napred samo sa jednom namerom – da uspe i pobedi.
U pozitivnom smislu ova karta predstavlja ogromnu ambiciju, odlučnost i snagu da se uspe bez obzira na sve. U negativnom smislu, osoba može biti potpuno slepa kako za moguće prepreke, tako i za posledice svojih akcija i može „uleteti“ na opasno područje bez pripreme i svesti o tome da se tamo uopšte nalazi. Takođe, može zanemarivati potrebe i osećanja drugih i gledati jedino svoje interese.
Vitez mačeva obično predstavlja period kada započinjete neki nov projekat i toliko ste „zagrejani” za njega da vas ništa ne može zaustaviti. Energija naprosto pršti iz vas  I bukvalno jurcate ka svojim ciljevima. Spremni ste da prevaziđete svaki problem, izazov ili prepreku koja bi vam se mogla isprečiti na putu.

Životni moto Viteza štapova je „prvo radi, posle misli“. On je nestrljiv, impulsivan i zaljubljen u akciju. Loša strana te ogromne energije i entuzijazma jeste tendencija da se uleće u razne situacije bez razmišljanja o onome šta bi iz njih moglo kasnije proisteći. Vitez štapova sve radi na juriš i retko kada ima „plan rada“, što obično ne valja ako želimo da postignemo neki dugoročan i trajan uspeh. On je toliko opsednut time da bude najbolji u svemu da skoro zaboravlja da isplanira kako da to zaista i postane, pa i da se spusti na zemlju kada je to potrebno. Vitez štapova takođe ponekad može biti čak i agresivan ili preambiciozan. On će terati po svome po svaku cenu, čak i ako mu drugi stoje na putu, odvraćaju ga ili ga kritikuju.
Kao događaj, Vitez štapova može označavati nešto što u vaš život ulazi brzo i sasvim neočekivano. Očekujte mnogo promena i akcije u koju ćete biti uvučeni, svidelo vam se to ili ne. Verovatno će vam se u životu desiti nešto što će zahtevati vašu pažnju i posvećenost. Umesto da se opirete takvoj situaciji, usmerite svu energiju na njeno rešavanje. Često Vitez štapova može predskazivati i neočekivano preseljenje, promenu posla ili neki sličan događaj. Morate biti spremni da brzo reagujete i da se prilagodite situaciji koliko god možete, jer je u ovom slučaju bilo kakav otpor samo uzaludno traćenje energije.

Originalan tekst: https://www.biddytarot.com/court-cards-knights/

Objavljeno na blogu
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Kako da tumačite dvorske karte kao ekspert (biddytarot)
« Odgovor #3 poslato: 15.04.2021, 09:45:13 »
Kraljice

Kada predstavljaju ljude, Kraljice obično predstavljaju ljude koji su zreli i dobro poznaju sebe i druge. Kraljice predstavljaju žensku energiju koja podrazumeva brigu za druge i na taj način one pristupaju životu. Kraljica neguje i hrani svoje ideje kako bi ih sprovela u delo.
Kraljice svoju boju internalizuju. One su majstori da nekoga na blag i nenametljiv način ubede u ono što misle i žele. Ovo me podseća na onu staru izreku „Iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena“. Ona na ljude utiče nežno, nenametljivo, bez demonstriranja sile i ne pokušavajući da nameće bilo šta. Kraljica može biti najmoćnija od svih dvorskih karata upravo zato što niko ne zna kakvu moć ona zaista i poseduje.
Na fizičkom nivou Kraljica obično predstavlja ljude koji imaju između 30 i 50 godina i koji imaju dosta životnog iskustva. Kraljicama su obično predstavljene žene, ali nije redak slučaj da ove karte predstavljaju i žensku stranu nekog muškarca.
Kada predstavljaju događaje, Kraljice se odnose na kreacije i ideje koje polako počinju da se sprovode u delo. Kao ženske karte, kraljice predstavljaju i sve što je vezano za žene, od suptilne seksualnosti pa do majčinstva i brige za druge.

Kraljica pehara je brižna, saosećajna i osetljiva. Ona je dobra žena i predana majka; na emotivnom nivou može da se poveže sa praktično svakim. Ljudi je vole zbog njenog poštenja, iskrenosti i topline. Često je iscelitelj, terapeut ili se bavi nekom vrstom divinacije; ona zna koji problem imate i pre nego što otvorite usta da joj to kažete. Deluje kao da ima pravo rešenje svakog vašeg problema vezanog za odnose sa drugima i osećanja. Vrlo lako se može staviti u vašu kožu i upravo zato vam može pomoći kroz svoju saosećajnost. Takođe poseduje vrlo jaku intuiciju i tuđu emotivnu energiju upija kao sunđer.
Kraljica pehara je simbol svega što postižemo korišćenjem mašte i kreativnosti. Ovo je žena koja ima veoma bujnu maštu i umetničke talente; nežna je i romantična. Obično se sama bavi slikanjem ili pisanjem, voli umetnost, dobru muziku i knjige i generalno sve lepe stvari. Zato poruka ove karte može biti da se više posvetite nečemu kreativnom i da kroz umetnost izrazite svoju ličnost i emocije.

Kraljica pentakla je veoma „majčinska“ karta, jer je više okrenuta ka praktičnom. Ona je prototip Majke zemlje. Ona svoju ljubav pokazuje drugima tako što im kuva, čisti za njima, čini sve što treba kako bi imali „topli dom“, a pored toga je zaposlena i svoju porodicu potpomaže i finansijski. Ona je sposobna da radi puno radno vreme, da se brine o deci, održava kuću i opet joj ostaje vremena da pročita ekonomsku hroniku u novinama. Obično ima svoj lični račun u banci ili štednu knjižicu za koju niko ne zna. Ona daje sve od sebe da stvori toplo i sigurno okruženje za svoju porodicu i voljene i pruža im ljubav i podršku koliko god može.
Kraljica pentakla ukazuje na to da je jako važno da postanete nezavisni, sa redovnim primanjima, ali i dovoljno vremena da ga posvetite svojim bližnjima. Možda trenutno pokušavate da balansirate između porodice i karijre, odnosno da se dovoljno posvetite i jednom i drugom, a da jedno ne trpi zbog drugog. Istovremeno možete pronaći sasvim dovoljno vremena i za sebe u pauzi između ostalih obaveza.

Kraljica mačeva je znak da vam je potrebna potpuna nezavisnost u razmišljanju i prosuđivanju. Morate biti potpuno nepristrasni kada prosuđujete konkretnu situaciju, da obratite pažnju na svaku informaciju koju imate o njoj. Empatija i saosećajnost prema drugima će vas samo odvući sa pravog puta, zato razmišljajte glavom a ne srcem. Ne dozvolite emocijama da vam pomute razum; umesto toga, koristite samo činjenice i zdravu logiku kada donosite odluke.
Kraljica mačeva uvek stvari naziva pravim imenom. Ona brzo razmišlja i lako percipira stvari onakvim kakve su i zato uvek može da prodre u srž stvari. Ona ne obilazi kao kiša oko Kragujevca niti ulepšava svoje komentare i mišljenja. Ona je do bola iskrena kada treba da kaže svoje mišljenje o nečemu i očekuje isto od drugih. Najbolji način da komunicirate sa ovom kraljicom je upravo najveća moguća nepristrasnost i iskazivanje svojih stavova i mišljenja koncizno i iskreno.

Kraljica štapova je ženska energija u elementu vatre. Ona se ne libi da pokaže svoju moć drugima, niti se sklanja pred izazovima. Zbog toga je ona veoma moćan vođa fokusiran na svoje želje i rešen da dobije ono što želi. Zato Kraljica štapova u otvaranju govori o tome da ste jaki, nezavisni, sposobni da se brinete za sebe i ostvarite svoje ciljeve bez obzira na to koliko prepreka vam se može isprečiti na tom putu. Tačno znate šta želite i kako to da dobijete; veoma ste vešti u tome da navedete druge da vam pomognu u ostvarivanju vaših ciljeva. Nije vam teško da ostanete odlučni i fokusirani na ono što ste zacrtali, a da istovremeno budete ljubazni i prijateljski nastrojeni prema svima koji vas okružuju.
Kraljica štapova traži od vas da budete hrabri u svim svojim poduhvatima. Imate mnogo energije i dobro znate u kom pravcu bi trebalo da je usmerite. Veoma ste optimistični, verujete u sebe i imate mnogo ideja koje ste spremni da podelite sa drugima i da ih realizujete.

Originalan tekst: https://www.biddytarot.com/court-cards-queens/

Objavljeno
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Kako da tumačite dvorske karte kao ekspert (biddytarot)
« Odgovor #4 poslato: 15.04.2021, 09:45:39 »
 Kraljevi

Kraljevi se smatraju najzrelijim od svih dvorskih karata. Oni su uspešno „proputovali” život i zato su puni iskustva i razumevanja svih situacija. Zato Kraljevi predstavljaju potpunu zrelost svake boje.
Ako bismo ih zamislili kao ljude, Kraljevi bi imali potpunu kontrolu nad svojim osećanjima, emocijama, mislima i delima kao sastavnim delovima svoje ličnosti. Kao takvi, oni su stabilni i potpuno sposobni da usmere svoju energiju kako bi postigli svoje ciljeve i vizije. Oni vole da upravljaju, usmeravaju i stabilizuju energiju povezanu sa svojom bojom.
Kraljevi su zaštitnici koji preuzimaju odgovornost za druge. Kraljevi žele da učine nešto pozitivno i ostave svoj trag na ovoj planeti. Naravno, svaki kralj će se ponašati u skladu sa bojom kojoj pripada.
U fizičkom smislu, Kraljevi obično predstavljaju starije muškarce, od 40 godina pa naviše. Iako Kralj neće uvek predstavljati ovakvog muškarca, ove karte predstavljaju dominaciju muške energije – nekoga ko kontroliše, usmerava i želi da bude glavni.
Paževi su „seme“ ideje, Vitezovi deluju u skladu sa tim idejama, Kraljice neguju i hrane te ideje dok Kraljevi razvijaju ove ideje i sprovode ih u delo. Shodno tome, Kraljevi označavaju rast i sazrevanje ideje ili koncepta, odnosno njihovu realizaciju.

Kralj pehara, kao i ostale dvorske karte iz boje pehara, predstavlja emocije, kreativnost i nesvesno. On je gospodar svojih emocija i drži ih pod kontrolom. Nije da on ta osećanja potiskuje. Naprotiv, on predstavlja ravnotežu između emocija i intelekta. On je veoma saosećajan i ljubazan i ova karta obično označava zdravu vezu zasnovanu na saosećanju i razumevanju.
Kada predstavlja događaj, Kralj pehara će označiti situaciju gde ćete imati kontrolu nad svojim osećanjima. Potpuno razumete svoje emocije i lako vam je da se sa njima povežete i da ih kontrolišete kada je to potrebno. Ako vas je život bacio u neku tešku situaciju, kako to obično biva, iskoristite svoju emotivnu zrelost kako biste lakše izašli na kraj sa izazovom. Takođe, imate mogućnost da tom svojom zrelošću pomognete drugima tako što ćete im pružiti emotivnu podršku.

Kralj pentakla predstavlja obilje, sigurnost, ambiciju, moć, stabilnost, disciplinu, pouzdanost i kontrolu. On je očinska figura koja voli da brine o drugima tako što im daje savet, njihov je vodič i pruža i podršku, ali brine o njima i u materijalnom smislu tako što im pomaže i finansijski kada je to potrebno. On je prototip zaštitnika; sebe vrednuje prema tome koliko je stvorio i koliko toga može da podeli sa drugima.
Kada predstavlja događaj, Kralj pentakla obično označava ultimativni uspeh u nekom kreativnom zadatku, poslu, projektu ili investiciji. Zahvaljujući marljivosti, odgovornosti i poklanjanju pažnje svakom detalju sada ste postigli nešto zaista veliko i konačno možete reći da ste završili zadatak ili postigli cilj. Sada možete da uživate u svemu što ste stekli i u svom uspehu. Stvorili ste bogat život, ne samo u materijalnom, već i u duhovnom smislu, što će vam svakako biti korisno u budućnosti.

Kralj mačeva je simbol intelektualne moći i autoriteta; ima dovoljno hrabrosti ali i inteligencije da postigne sve što je naumio. On predstavlja prosuđivanje, komandovanje, vladarstvo. Njegove osobine se lako mogu povezati sa strogošću jednog sudije, advokata ili oficira u vojsci, koji svoje emocije moraju ostaviti kod kuće kada kreću na posao ili u bitku.
Kada predstavlja događaj, Kralj mačeva zahteva od vas da ostanete potpuno objektivni u datoj situaciji, u cilju otkrivanja gole istine i suvih činjenica. Morate iskoristiti svoj intelekt kako biste dokazali da je ono što mislite ispravno. Vaše obrazovanje i iskustvo vam u tome mogu pomoći, ali i vaša svakodnevna zapažanja i razmišljanja. Ova karta ponekad poručuje da rešenje problema možete naći u istorijskim dokumentima, zakonima, pravilima ili da primenite čisto diplomatski pristup.

Kralj štapova predstavlja čistu energiju vatre. Za razliku od ostalih dvorskih karata iz boje Štapova, on nije toliko zainteresovan za samu kreaciju, niti sklon sanjarenjima i pokušajima da te svoje snove sprovede u delo. On je sklon tome da sledi svoju ideju i promeni čitav svet i prilagodi ga svojoj viziji. Pošto je rođeni lider, samim tim je i rođeni vizionar. Jednom kada postavi cilj sebi, drži ga se i uveren je da ga može ostvariti, a drugi mu često pružaju podršku. Ljudi su generalno privučeni ovim Kraljem jer znaju da će on uraditi sve što je obećao i da će to biti dobro urađeno. Majstor je i u tome da navede druge da rade u njegovu korist, pa čak i da odrađuju njegov posao.
Pojava Kralja štapova u otvaranju ukazuje na priliku koja vam bukvalno pada sa neba, i sada tu priliku možete veoma lako iskoristiti, pa zato prihvatite izazov. U ovoj situaciji sve zavisi od vas, a okolnosti će ići u onom pravcu u kojem ih vi usmeravate. Zaboravite na neodlučnost i sumnje, sada su vam potrebni jasnoća i samopouzdanje. U svakom slučaju, kako budete napredovali u svojoj novoj ulozi, to ćete se osećati mnogo samouverenije.

Originalan tekst: https://www.biddytarot.com/court-cards-kings/

Objavljeno na blogu
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).