Autor Tema: I Ching - teorija, literatura, iskustva  (Pročitano 214 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

  • ADMIN
  • Sfera Marsa
  • ***
  • Poruke: 677
  • Sviđanja: 799
  • Pol: Muškarac
  • Omnium rerum principia parva sunt
    • AstroRiznica
I Ching - teorija, literatura, iskustva
« poslato: 09.04.2021, 21:11:58 »
Materijal sa starog foruma
Jolie

Zelim da na ovaj forum uvedem jednu temu o kojoj mnogi veoma malo znaju ili nista ne znaju. Tema se zove „I-CHING“.
I-Ching je stara, prastara metoda konsultacija koju su drevni kineski narodi upotrebljavali kako bi razjasnili svoj vlastiti put.Ova metoda odgovara na tacno i precizno postavljena pitanja kao sto su: „Kad cu dobiti novac?“, „Hocu li dobiti posao?“, „Da li ce se i kad ce se odredjena stvar desiti“. Ona potpuno i nepogresivo daje uvid u odgovore da li ce se stvari zaista desiti i na koji nacin. Ko se strucno bavi ovom metodom moye iydvojiti i tacne datume na koje ce se odredjene stvari odigrati i kada je situacija za nesto dovoljno sazrela.
Susrece se pod nazivom Kineska knjiga mudrosti ili knjiga promene. Jedna je od najstarijih knjiga ikada napisana.Knjiga Promena je sastavljena od 64 heksagrama, simbola sa 6 linija, sto punih, sto isprekidanih. Heksagrami su poredjani po nekom redu koji nije bas najjasniji,ali se mogu razumeti ako se potrudimo :)  Heksagrami i linije koje ga sacinjavaju tvore citav kompleks objasnjenja sveta u kome zivimo, opisujući energije, dogadjaje i relacije koje vladaju u svetu, donoseci opis i presudu situacije o kojoj pitate.

Sezdeset cetiri heksagrama su sredstvo pomocu kojeg mogu da se odrede 64 razlicite ali tipicne situacije. Posmatrac misli da je pad novcica ono sto se mora nuzno nalaziti u datoj situaciji, u istoj meri u kojoj joj sve sto se dogadja u tom trenutku pripada kao neodvojivi deo celine. Takva ocigledna istina otkriva svoju smisaonu prirodu samo ako je moguce procitati saru - obrazac i proveriti njenu interpretaciju, delimicno posmatracevim znanjem o subjektivnoj i objektivnoj situaciji, delimicno karakteristikom narednih dogadjaja.
Po kineskoj tradiciji, heksagram predstavlja situaciju u kojoj se nalazite, odnosno okvir u kome se nalazi vase pitanje. Ukoliko je vasa situacija dinamicna, odredjene linije heksagrama se menjaju i donose vam presudu pitanja, praveci novi heksagram koji vam je opis buducnosti.
Sam heksagram ima objasnjenje za svaku liniju koju sadrzi. Prve dve linije heksagrama, one donje linije, su energija zemlje, okolnosti u kojima se nalazite. Prva linija opisuje motiv koji vas pokrece. Druga linija je ideja koja vam se kristalizuje u umu i traži svoju realizaciju u stvarnosti.

Srednje linije heksagrama su linije koje pripadaju coveku i njegovom radu. Treca linija se odnosi na aktivnost coveka i njegove napore da svoju ideju sprovede u delo. Cetvrta linija govori o realizaciji tog rada i opredmecenju napora.

Gornji par linija se odnosi na oblast neba, odnosno duhovnog sveta. U toj sferi, peta linija govori o nagradi koja je dobijena radom i aktivnoscu, dok je sesta linija presuda Neba, presuda mudraca koji je udaljen iz materijalnog sveta, i o celoj situaciji i delovanju presudjuje u svetlu vecnosti.
Zanimljivo je da vi mozete od donjih linija dobiti pozitivne presude a da vam presuda mudraca bude negativna. Na primer, pitate da li ćete uspeti da otputujete u inostranstvo i od donjih linija dobijete pozitivne presude a krajnja linija vam kaze da je to nesrecno, sto ce reći, uspecete ali vam to nece doneti dobra.

Metod

Naime, bacaju se tri novcica sest puta...mozete bacati sami,pa zapisati sta dobijete ili npr. ovde https://www.ichingonline.net/index.php
Uzmete tri identicna novcica, glavi dodelite numericku vrednost 3, a pismu 2. Postavite pitanje za ciji odgovor ste zainteresovanosti. Vazno je da ne postavljate pitanja na koje je moguce odgovoriti sa da i ne, nego vise kao da trazite savet; takodje je vrlo bitno da prilikom postavljanja pitanja ne budete preterano emocionalno naklonjeni nekoj alternativi, kako ne biste podsvesno uticali na ishod bacanja. Okrenite se ka istoku i bacite novcice u vis, i kada oni padnu (recimo, kao glava, pismo, pismo) saberite njihove numericke vrednosti. U nasem slucaju, ako smo glavi dodelili 3 a pismu 2, dobijamo 3+2+2 =7. Setite se da broj sedam predstavlja Yang, ili, slikovito, celovitu liniju. Kada crtate heksagram, uvek pocnite odozdo nagore i dobili ste prvu liniju heksagrama. Postupak bacanja novcica ponovite pet puta i dobicete jedan od 64 heksagrama sa odredjenim znacenjem. Svako bacanje je jedna linija, krecuci od dna na gore. Nakon 6 bacanja imate dobijen heksagram koji daje opis vase situacije kroz presudu heksagrama. Zatim gledate pojedinacne linije heksagrama i one linije koje se menjaju. Tu gledate stihove koji su pripisani tim linjama, i te stihove tumacite kao presude linija, obracajuci paznju na kom su mestu u hijerarhiji.
 Svaki heksagram se sastoji od dva trigrama, a oni se nalaze u medjusobnom promenljivom skladu i neskladu, i tim medjusobnim odnosom oni sacinjavaju simbol i znacenje heksagrama. Ako se dva trigrama nalaze u harmonicnom, prisnom odnosu, heksagram ce biti simbol prijatnog ili simbol srece, a ako izmedju njih postoji nesklad, onda on simbolizuje nesto neprijatno i nesrecno.

Svi drugi medjusobni odnosi dva trigrama tvore mnostvo medju simbola.
Postoji osam mogucih kombinacija koje se dobijaju...


Qian (Nebo), kreativnost
Nebo je sastavljeno od tri cijele, odnosno Jang linije. On simbolizuje: nebo, više kozmičke snage, čvrstinu, uzvišenost, plemenitost, aktivnost, neprekidno kretanje, početak, razne oblike energije; suverene, vladare, rukovodioce, predsednike, upravljače, vođe, mudrace, osnivače religija, poglavare crkava, premijere (prve ministre), starce, očeve, vojne zapovednike, muževe; punoću, obilje bogatstvo, sreću i zadovoljenje, hrabrost, muževnost, napredak, odlučnost, aktivan početak, visok položaj uopšte, luksuz, čast, ponos i gordost i sl.

Kun (Zemlja), prijemčivost
Zemlja izgleda kao sušta suprotnost Neba, ali u suštini tu se ne radi o odnosu suprotnosti, već o komplementarnosti uzajamnog nadopunjavanja. Jedan bez drugog oni ne mogu da postoje. Trigram Zemlja je sastavljen od tri prekinute ili Jin linije. On označava ženu, majku, popustljivost, blagost, istrajnost,posvećenost i težak rad. Zemlja je simbol poniznosti, smernosti, inferiornosti, siromaštva i tame. Iznad svega ona predstavlja pasivnost, iz koje proishode i sledeći atributi: toplota, smirenost, opreznost, vlaga, poštovanje i teško breme (u duhovnom smislu ), također sve što spada pod kategoriju osnove ili dna.

Zhen (Grom), razbuđivanje
Grom je simbol buđenja energije, njenog stavljanja u dejstvo i pokreta uopšte, a posebno pokretanja životne energije. Grom simbolizira nove poduhvate, nova zanimanja, brzinu i pojave koje se brzo odvijaju; šok i zaprepaštenje; odluku i odlučno sprovođenje ideja, borbu, ekspanziju, početak novih stvari i aktivnosti, rađanje sunca, letenje, ali i raskalašenost. On predstavlja najstarijeg sina, omladince, ljude koji su se nedavno uzdigli u socijalnom smislu, novoobogaćene ljude, slavne ličnosti uopće.

Kan (Voda), ponor
Ovaj trigram simbolizuje vodu, poplave, muku i iznad svega, opasnost. Također je simbol lukavstva, prevare, rizika, brižnih misli, skrivenih nedjela, osjećanja krivice, krađe, melanholičnih i depresivnih stanja. Označava sredovečne ljude, lopove, razbojnike, zlonamjerne i loše osobe, ljude opterećene jadima i bolestima, neverne i preljubnike, također seksom preopterećene osobe. U svakodnevnom životu označava najčešće opasnost, bedu, brige, lišavanja i nedostatak nečega. Pozitivna strana vode je okupljanje, akumulacija, skroman početak sa postepenim razvojem do značajnog nivoa, istrajnost u suočavanju sa opasnostima, medicinu (izlečenje) i napre koji vode do konačnog uspeha. Simbolizuje uspeh u akademskom radu i meditaciji.

Gen (Planina), mirovanje
Svi atributi ovog trigrama izvedeni su iz osnovnog simbola - planine: mirovanje i smirenost, nepokretnost, odmor, prestanak aktivnosti, statičnost, teško savladive prepreke i barijere, nagomilavanje i akumulacija, tvrdoglavost, iskrenost, štednja i škrtost, uzvišenost i nezavisnost. Najmlađe dete u porodici, zatvorenici, robijaši i osobe ograničene u kretanju, gojazne osobe i grbavci, lenji ljudi, pohlepne osobe i ljudi koji imaju tendenciju da gomilaju imovinu. Također sveštenici, kaluđeri, crkveni velikodostojnici i praktičari spiritualnih disciplina.

Xun (vjetar), blagost
Ovaj trigram je simbol Vetra, udaljenih mesta, distance. Njegovo svojstvo je blago prodiranje, prožimanje i sveprisutnost. Također posredovanje  i međudejstvo, koji dalje nagovještaju biznis i trgovinu. Drvo, šumu, oblake, dužinu i visinu. Uljudnu i doteranu pojavu, poslušnost i prilagođavanje. Putovanje, daleka mesta, otpuštanje, ustezanje. Istrajan rad, potpunost i smirenost. Duboko razmišljanje, odnosno meditaciju, ali i neodlučnost. Vetar također simbolizuje najstariju kći u porodici i sestre, poslovne ljude, putnike, vodiče i osobe koje se bave pomorstvom i transportom.

Li (Vatra), prilepljivost
Simbol vatre, sunca i svetlosti, sjaja, lepote, ali i požara, sagorevanja i nesreća izazvanih vatrom. Označava percepciju, inteligenciju i sposobnost uviđanja bitnih elemenata. Iako tako impulsivnost, razjarenost, strast, nervozu. Sjaj i lepotu, poslove u vezi sa knjigama, slovima i ukrašavanjem. Vatra simbolizuje mudre i inteligentne ljude, umetnike, pisce, osobe koje se bave održavanjem i usavršavanjem lepote, lepotice i sredovečne žene.

Dui (Jezero), radostan
simbol najmlađe kćerke, mladih devojaka i mlađih žena, slavnih žena-zvezda, bar dama i pevačica, ljubavnica, hostesa. Čarobnica, ali isto tako nekompetentnih osoba, prostitutki i osoba nižih intelektualnih sposobnosti. Jezero simbolizuje radost, veselje i oduševljenje. Potom nizije, udubljenja, močvare i jezera i sledstveno tome, nedovoljnost, nepotpunost, neadekvatnost i defektnost. U vezi sa ovim trigramom su razaranje, ruiniranje i zavođenje. Jezero sa jedne strane simbol sreće, zadovoljstva i uživanja, a sa druge strane, opasnosti koje se javljaju iz ekscesivnog predavanja uživanju. Iz ovoga proističu i ostali atributi Jezera: jaka interesovanja za nešto i hobi, smeh, ogovaranje, parničenje, suđenje, svađe, govori, pevanje i pesme, seksualna strast i žudnja, upropašćivanje nečeg vrednog i nazadovanje.
(Ji jing, Ž. Slavinski)Bice vam neophodan kljuc za tumacenje koji mozete da nadjete na adresi https://www.sacred-texts.com/ich/index.htm . Konacno, moze da zatreba I-Ching softver:  https://www.mysticalinternet.com/software/iching.htm

Izgleda komplikovano,ali kada probate par puta ide lakse! Odgovori su zaista zaprepascujuci,bar u mom slucaju   :sunce:
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).