Autor Tema: Štapovi  (Pročitano 601 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Štapovi
« poslato: 07.04.2021, 09:53:52 »
Materijal sa starog foruma
Bojan
Nije dozvoljeno kopiranje.
Rejčel Polak - 78 vrsta mudrosti


Štapovi su simbol vatre, akcije, pokreta, optimizma, nade. Kroz štapove mi spoznajemo put ka duhu u kretanju, akciji, življenju i radosti življenja. Karta broj IV to najbolje oslikava.
Međutim, vatra ume da bude i štetna ako se ne kontroliše i ne usmerava. Zato su sve dvorske karte predstavljene tako što likovi sede ili stoje u pustinji.
Dakle, uprkos njihovom optimizmu, štapovima treba uticaj pehara koji će ih umekšati - bez vode, sunce donosi sušu. Tako od pehara dolazi osećaj dubine i sposobnost za osećanje kao za delanje.
Od štapova dobijamo osećaj za planiranje i pravac za svu energiju.
Od mačeva dolazi svest o tugi i bolu, da bi se izbalansirao optimizam i osvajački duh štapova.
A kroz pentakle dolazi uzemljenje, sposobnost uživanja u životu.

Kralj štapova
https://astroriznica.com/wp-content/uploads/tarot/kralj_štapova.jpg

Sve dvorske karte generalno predstavljaju osobe koje će uticati na život pitača. U određenim situacijama mogu predstavljati i samog subjekta. Kralj ne mora nužno da predstavlja čoveka, već može da pokaže i kvalitete i pristup koji su simbolizovani ovom kartom.
Određena socijalna funkcija (kralj,kraljica,vitez), ukazuju na određena iskustva i odgovornosti.
Svi kraljevi nose neku kapu ispod krune, pa se kaže da kralj predstavlja i uspeh i socijalnu odgovornost.
Kralj štapova indicira osobu jakog uma, sposobnu da dominira nad drugima snagom svoje volje. Njegova moć počiva na verovanju o sopstvenoj ispravnosti. On zna istinu, on zna da je njegov metod najbolji. Prirodno je pošten, pozitivan i optimističan, iz razloga što je vatra u njemu toliko snažna da ne shvata zbog čega bi neko bio negativan.
Ovako snažan personalitet vuče ka netoleranciji i nemogućnosti da se razumeju slabost ili očaj, jer ih on sam nije iskusio.

Na karti imamo dva simbola - lav i slamander. Oni ukazuju na mundano i spiritualno znanje. Zapravo, lav ima veze sa vatrenim osobinama, temperamentom, dok je salamander više alhemijski simbol.
Na karti, na kraljevoj odori se vide salamanderi koji grizu svoj rep što jasno govori o zrelosti i kompletnosti jedne ličnosti.
Kada je karta obrnuta, značenje je približnos isto samo što je energija blokirana ili nekanalisana ili prosto preusmerena. Ukoliko je reč o nekoj konkretnoj osobi, onda će obrnuta karta ukazati na osobu koja je blokirana, ometena ili možda loše utiče na subjekta.
Dakle, kralj može predstavljati nekog moćnog i netolerantnog na slabosti drugih ljudi, a kada je obrnuta, vidimo prirodnu vatru nakon što je iskusila ograničenja i poraze. To zapravo opisuje osobu koja je cinična ili plašljiva.

/Drugi izvori/

Obično oženjen, ima porodicu, poslovan čovek, možda nezgodnog temperamenta.
Čovek siguran u poslu, snažan ali i velikodušan; može biti impulsivan; čovek u zrelim godinama; neočekivan novac; liderske sposobnosti.
Kada je obrnuta: netolerantan i isključiv, može biti protivnik pitača, treba se povući.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #1 poslato: 07.04.2021, 09:55:35 »
Kraljica štapova
Ona predstavlja jin odnosno receptivne kvalitete svakog elementa. Treba imati u vidu još jednom da ova karta ne mora nužno označiti ženu. To zavisi od konteksta pitanja.
 U svakom slučaju, ova karta se odnosi na cenjenje života. Nasuprot kraljevoj nestrpljivosti, Kraljica sedi kao posađena. Njena kruna je cvetna, haljina je kao sunčevi zraci. Za razliku od ostalih kraljica, njene su noge razdvojene simbolišući seksualnu energiju. Ona je topla, strasna, iskrena i poštena. Osetljivija je od kralja, pa voli i život i druge ljude.
 Crna mačka koja se vidi, čuva njen presto što simbolički predstavlja reakciju prirode na njen vatreni ljubavni pristup životu.
Kada je karta obrnuta, njene vrednosti se umanjuju. iako reaguje nagonski, prirodnim impulsom (manje osećajem dužnosti) i voli sve i spremna je da pomogne, očekuje da joj se to vrati pozitivno. Ako ima previše nesreća u životu, onda ona postaje ljubomorna, bez vere, puna gorčine i obmana.

/Drugi izvori/

Atraktivna, zrela i senzitivna žena, može dati dobar savet; ako je uz nju bilo koja druga dvorska karta ukazuje na povezanost te osobe s njom.
Kada je obrnuta: dominantna, uskogruda, izuzetno čvrsta, stroga; indikator neverstva u vezi; treba izbegavati kontakte sa ženama koje su pune gorčine.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #2 poslato: 07.04.2021, 09:56:10 »
Vitez štapova
Vitez svake grupe pokazuje kretanje odnosno stavljanje svakog elemnta na raspolaganje za korišćenje. U isto vreme, njemu nedostaje sigurnosti i stabilnosti koje imaju prethodne dve karte.
 Ova karta zbog kretanja viteza, predstavlja ekstrem u smislu egzaltirane vatre. Predstavlja pokret, akciju zarad samog sebe, avanturu i putovanje. Bez nekog uzemljenja, sva ova energija se može raspršiti jer se i on kreće u svim pravcima odjednom.

 Ako je udružen sa osećajem za svrhu i ako ima osećaj za planiranje (vazduh), vitez će onda imati energiju i samopouzdanje za velika postignuća.
 Primećuje se da salamanderi na njegovoj košulji ne grizu svoj rep što ukazuje na nekompletnu akciju, neformirane planove.
Kada je obrnuta, imamo sliku mladog viteza. Za razliku os iskusnog ratnika, ovaj Vitez traži bitku u svakoj prilici sa ciljem da dokaže svoju hrabrost i snagu kako sebi tako i ostalima. I vrlo ga je lako zbaciti sa konja. Bilo kakva smetnja ga zbunjuje, a njegovi "veliki" projekti su u opasnosti da se uruše. Očekujući da svi pod njim padaju, može se naći u disharmoniji sa ljudima ili situacijama oko sebe.
 Dakle, u tumačenjima, obrnuta karta simbolizuje konfuziju, prekinute projekte, lomove i disharmoniju.

/Drugi izvori/

Mladić, sposoban, možda donosi promene; početak ili kraj nečeg važnog; putovanje, mogućnost preseljenja.
Kada je obrnuta: ograničenja od strane mladih osoba, nedostatak energije, frustracije i neodlučnost, ljubomora može izazivati čudno ponašanje.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #3 poslato: 07.04.2021, 09:56:34 »
 
Paž štapova
Paž svake grupe predstavlja najprostije stanje - uživanje zarad uživanja, na najlakši, mladalački način. U tom smislu, paž obično predstavlja neki početak, studije, refleksiju. S obzirom da sami štapovi predstavljaju početak, ovaj paž naročito ukazuje na početak nekog projekta, u neku ruku najava sebi i drugima da postoji spremnost da se započne nešto. Ovo se ne mora odnositi samo na praktične planove već i na odnose odnosno veze ili na novu životnu fazu.
 Na nekom prostijem nivou, ova karta može ukazati na poruku, informaciju ili na nekog ko poseduje informaciju ili je donosi.
 U emocionalnim pitanjima, ukazaće na vernog prijatelja ili ljubavnika.
Kada je obrnuta, karta ukazuje na neodlučnost i konfuziju koji su posledica ili kompleksa ili komplikovanih situacija koje zahtevaju odluke. Tako ta neodlučnost čini subjekta slabim i nestabilnim. Osoba predstavljena kartom mora da se mane kompleksnosti ili da razvije zrelost da bi se suočila sa tim.

/Drugi izvori/

Poruke, dobre vesti, poziv, pismo.
Kada je obrnuta: neprijatan odnos sa dominantnom osobom, neko može uznemiravati, nepovoljna informacija dolazi.
 
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #4 poslato: 07.04.2021, 09:56:56 »
 
Deset štapova
Iz razloga što su toliko uključeni u kretanje i akciju, Štapovi prizivaju probleme. Stalno u konfliktu, prosto prizivaju neprijatelje i teškoće. To delom dolazi zbog nedostatka plana ili svrhe, ali i od "potajnog" uživanja u svakom obliku takmičenja.
 Ova karta pokazuje osobu koja je opterećena životom odnosno obavezama. Štapovi su ga uvukli u mnoge situacije, pa je tako veliki deo energije povučen na dole sa problemima i vezivanjima.

 On želi biti slobodan da putuje i da traži nove avanture, a umesto toga ima gomilu obaveza - finansije, porodica, posao. On to nije planirao, prosto je naraslo oko njega.
Ova karta generalno ukazuje da se stalno upada u nove probleme, a da se stvari ne rešavaju. U emotivnim pitanjima pokazuje osobu koja je na sebe preuzela kompletan teret neke veze. Koji god problem iskrsne, konflikt i nezadovoljstvo, osoba se trudi da to ublaži. Podmećući leđa, osoba se bori da ta veza uspe, dok druga osoba može i da ne primećuje šta se dešava.

 U neku ruku, ti razni tereti mogu osobi poslužiti i kao izgovori da bi izbegavala bilo kakvo konstruktivno delanje kao što je izlazak iz neke loše situacije npr.
Kada je obrnuta, karta može ukazati da je teret dobio na težini i broju do tačke kada se osoba može "srušiti" i fizički i emotivno. S druge strane može značiti da je osoba odbacila sav teret jer je postao pretežak.To je ponovo pobuna protiv odogovornosti i ponovo ne činjenje ničeg konstruktivnog.

/Drugi izvori/

Osoba je bila pod velikim pritiskom i iskusila je mnogo promena u životu. Puno fizičkog i mentalnog tereta, mrak pre svitanja.
Kada je obrnuta: darovi koji se napuštaju mogu izazvati grižu savesti, vreme je da se okrene novi list; talenti, sposobnosti, veštine koji se koriste u pogrešnom smeru; pametna osoba koja pokušava da svoj teret prebaci na druge.
 
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #5 poslato: 07.04.2021, 09:57:32 »
 
Devet štapova
Ova karta pokazuje suočavanje sa problemima i kompromise koje zahtevaju. Vatra implicira veliku snagu, fizičku moć, mentalnu aktivnost.
 Emotivno, potreba za borbom može "zarobiti" štapove u šemu konflikta.
 Ovde vidimo sliku nekog ko se suočio sa mnogo problema, kako od života, tako i od ljudi. On uzvraća udarce. Štapovi koji su iza njega mogu da ukažu na njegove životne resurse ili na probleme koji se spremaju pred njim. Kako god, on je spreman za novu bitku.
 Sam položaj i stav osobe i zavoj na glavi ukazuju da je po navici ili potrebi, svesnost života gurnuo iza konflikata, pa tako samo gleda u narednu bitku, dok njegove oči vide samo neprijatelje; ponekad i nakon što se neprijatelj predao.
Kada je obrnuta, ukazuje da problemi toliko narastaju da je snaga osobe premala da to zadrži. ipak, karta može imati još značenja, pa sve to treba kombinovati sa ostalim kartama.

/Drugi izvori/

Treba zaštiti svoje poslove, potrebno je više diskrecije, treba se držati onog u šta se veruje; postoji znanje i mogućnost da se nastavi dalje.
Kada je obrnuta: osoba nije dobro pripremljena, može biti povređena; potrebna je borba za ono što se smatra istinitim i ispravnim.
 
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #6 poslato: 07.04.2021, 09:57:59 »
 
Osam štapova
Vatra ukazuje na okretnost i pokret. Nekad toj pokretnosti fali usmerenje. Ovde imamo sliku putovanja koje ima kraj odnosno cilj.
 Kada vatra nađe svoju svrhu, ona ide ka zemlji - ka zadovoljavajućem kraju.
 Ova slika bi se mogla simbolički opisati i kao pentakli koji uzemljuju štapove.
 Vejt ove štapove zove strele ljubavi, tako da ova karta predstavlja akciju u ljubavnim pitanjima, zavođenje ili prosidbu.
Kada je obrnuta, onda ukazuje na nastavljanje. Zapravo, pokazuje da situacije nemaju kraja jer štapovi ostaju u vazduhu, ne padaju na zemlju. Ako takva situacija ne može da se izbegne, onda je dobro da se bar prepozna i prihvati, nego da vodi u razočarenje ili frustracije. Strele ljubavi okrenute naopako, postaju strele ljubomore i svađe, a to sve mogu biti produkti nesigurnosti.

/Drugi izvori/

Pokret, progres, brzina, ciljevi su blizu realizacije; vesti dolaze; indikacije putovanja u vezi s poslom.
Kada je obrnuta: neki strahovi nestaju a novi se rađaju; treba kontrolisati emocije i obuzdati svađe i ljubomoru, potrebno je prilagođavanje.
 
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #7 poslato: 07.04.2021, 09:58:25 »
 
Sedam štapova
Ovo je karta konflikata kroz koje se osoba diže iznad depresije u čist vazduh. Mi postajemo defanzivni i posvećeni borbi kroz ranija iskustva gde smo pobeđivali - stajali na vrhu. Dok se borba nastavlja, mi uživamo. Ova karta ukazuje da osoba mora da zna da je živa, potreban joj je adrenalin.
 Kada je obrnuta, ukazuje na neodlučnost, posramljenost i upozorava da osoba mora da ima jasne ciljeve.

/Drugi izvori/

Velika unutrašnja snaga, jak karakter; pod velikim je pritiskom na poslu ili u nekoj situaciji, treba se odmoriti od tenzija.
Kada je obrnuta: pozicija je bolja nego što se misli, ne treba dozvoliti da drugi idu ispred; treba imati strpljenja i ne ići impulsivno, ali ne treba ni predugo oklevati.
 Uz obešenog čoveka - tvrdoglavost ništa ne rešava.
 
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #8 poslato: 07.04.2021, 09:58:47 »
 
Šest štapova
Prikazana je parada pobede gde junak nosi venac i okružen je sledbenicima. Iako on još nije došao kući, vidi se da optimizam prouzrokuje uspeh. Potrebno je da verujemo u sebe da bi postigli uspeh.
 Šestice se bave komunikacijom i poklonima, a ovde imamo veru u život koju štapovi daju ljudima oko njih
Kada je obrnuta, ukazuje na lažni optimizam koji vodi u strah i slabosti. Poraženost, osećaj da će nas neprijatelj pogaziti ili da će nas život ili određeni ljudi izdati.

/Drugi izvori/

Treba imati vere jer je pobeda tu; dobre vesti dolaze; odnosi će postati bolji; moguće putovanje; napori uloženi u nauku ili umetnost su isplativi.
Kada je obrnuta: priznanje ili isplata su odloženi za sada; voditi računa da ponos ne povredi reputaciju; ne treba stvarati pritisak, čak i ako mislimo da taj neko pokušava da stekne prednost.
 
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #9 poslato: 07.04.2021, 09:59:08 »
 
Pet štapova
Ponovo konflikt, ali na manjem nivou. U prirodi štapova je da vide život kroz borbu. Petice generalno pokazuju neke teškoće ili gubitke, ali element vatre pretvara probleme u takmičenje, na način na koji ljudi komuniciraju u društvu i međusobno.
 Na karti se mladi ljudi bore, ali ne da bi jedni druge povredili. To je izgradnja osećaja za pravila i fer-plej.
Kada je obrnuta, karta pokazuje da su pravila napuštena,a bitka je mnogo ozbiljnija i ima gadan ton. Osobe traže međusobno uništenje.

/Drugi izvori/

Suprotstavljene energije stvaraju uznemirenost; borba, pobuna, takmičenje; stres od stalnog nadmetanja; treba biti realan i suočiti se sa činjenicama.
Kada je obrnuta: harmonija i mir će prevagnuti, treba se čuvati novih prilika i dobro ih proučiti; ne treba biti defanzivan već treba uživati u pažnji i darežljivosti drugih.
 Uz pustinjaka - ne treba se oslanjati ni na koga, samo sami možemo da dovršimo stvari.
 
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #10 poslato: 07.04.2021, 09:59:29 »
 
Četiri štapa
Broj četiri i simbol kvadrata koji nosi, ukazuje na čvrstinu. Na karti su domaćinsko okruženje i optimizam i slavlje. Oni napuštaju zidine grada zarad otvorenog prostora. Drugim rečima, njihov duh i hrabrost ih nos dalje od defanzivnih situacija prema otvorenom.
Kada je obrnuta, malo se šta menja. Radost i uživanje su toliko veliki da ništa ne može da ih blokira.

/Drugi izvori/

Harmonija, mir, satisfakcija, dobro obavljen posao, uživanje u plodovima rada. Ako je duga veza u pitanju, možda je brak na vidiku.
Kada je obrnuta: pozitivan napredak, dobar put; treba pokazati osećanja jer u suprotnom se može izgubiti voljena osoba. Treba biti zahvalan za ono što se ima.
 
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #11 poslato: 07.04.2021, 09:59:55 »
 
Tri štapa
Broj tri sjedinjuje brojeve dva i jedan u novoj realnosti, indicirajući kombinacije i postignuća. U svakoj grupi, trojka predstavlja taj element u njegovoj najvećoj zrelosti.
 Na slici se vidi jaka osoba koja se odmara, ne predstavlja pretnju. U ljubavnim pitanjima ovo može da ukaže na održavanje posvećenosti trenutnoj vezi, dok se traga za novim prijateljima ili ljubavnicima.
Ako osoba ima problema sa prošlošću, ova karta će doneti mir i oslobađanje od tih memorija.
 Ova karta je inače prva tzv. KAPIJA karta. U pozadini karte se vidi more koje simbolizuje misteriju univerzuma, dok reke simbolizuju iskustva ega koje se stapa sa morem. Čamci predstavljaju deo nas koji istražuje duboka iskustva. Zapravo, značenje karte leži u iskustvu dok nas čamci nose ‚u nepoznate delove našeg bića.
Kada je obrnuta, može ukazati na neuspeh nekog projekta ili istraživanja, bilo da je praktično ili emotivno u pitanju. Takođe, može značiti i uključenje u okruženje nakon perioda odovjenosti. Na kraju, može označiti i uznemirenost sećanjima.

/Drugi izvori/

Neko želi da pomogne, moguće partnerstvo ili saradnja; neko ko zna znanje može pružiti potrebnu pomoć, posao može da napreduje.
Kada je obrnuta: protraćeni talenti i napori, potreban je novi pravac; neozbiljan pristup sve može da uništi; treba proveriti sve informacije pre nego što se krene u nešto novo; ne treba biti previše samouveren ili ponosan.
 
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #12 poslato: 07.04.2021, 10:00:19 »
 
Dva štapa
Još jedna karta uspeha, gde vidimo čoveka na zamku kako drži svet u ruci. Njemu je dosadno jer su ga postignuća ozidala, a svet koji drži u ruci je za njega vrlo mali.
Kada je obrnuta, karta ukazuje na iznenađenje, čuda, nevolje i strah. Svi ovi termini zajedno opisuju nekog ko direktno upada u neko novo iskustvo. Kada iza sebe ostavimo sigurnost i prošli uspeh i uđemo u nepozanto, mi oslobađamo puno emocija i energije da se ne možemo osloboditi čuda ili straha koji idu sa tim.
 Karta vrlo snažno govori o nekome ko je duže vreme živeo u neprijatnoj i nezadovoljavajućoj situaciji i konačno odlučuje da odjednom napravi promene.

/Drugi izvori/

Znak ostvarenja u poslu i planovima; dobre mogućnosti, budućnost izgleda dobro; treba osmatrati i biti hrabar; uz adekvatno pregovaranje može biti nekog novog posla ili partnerstva; važni kontakti, pisma ili transakcije.
Kada je obrnuta: nema željenih rezultata, potrebno je pažljivo planirati; strpljenje, unošenje reda i organizacije u život; ne treba dozvolii nikome da dominira svojim stavovima.
 Uz cara ili caricu - mogućnosti, staviti ideje u pokret.
 Mačevi okolo - nema mnogo vremena, teba sve dovesti u red.
 Uz sedam mačeva - nepotrebno uznemiravanje oko nebitne situacije.
 
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #13 poslato: 07.04.2021, 10:00:46 »
As štapova
Dar snage, moći, velike seksualne energije, ljubavi prema životu.
Vidimo lišće u obliku joda, što ukazuje na slovo božijeg imena. Jod je prisutan svuda osim u pentaklima i govori nam da primamo ova primalna iskusva kao dar od života. Ne možemo ih uzrokovati ili proizvesti nekim normalnim sredstvima. Oni nam dolaze kao rukom dani iz oblaka. Samo kroz visoka stanja svesnosti koja su prikazana poslednjim kartama velike arkane možemo razumeti izvore elementarne energije. U običnim situacijama je dovoljno da ih iskusimo i cenimo.
Na početku neke situacije, nema bolje karte za bolji početak od ove. Ona daje snagu i stremljenje. Istovremeno nas uči poniznosti jer nas podseća da nismo uradili ništa moralno da bi zaslužili optimizam i veću energiju koja nam ponekad dozvoljava da ovladamo drugim ljudima.

Kada je karta obrnuta, ukazuje na neuspeh primalnog iskustva. Ovo može prosto značiti da se situacija okreće protiv nas (naročito sa štapovima ili mačevima) ili da nalazimo da je nemoguće držati se te snage i koristiti je benefično.
Dakle, ovako obrnuta može da označi haos, raspad sistema, što zbog više sile, što zbog toga što ne umemo da usmerimo energiju.
Na praktičnom nivou ovo može značiti previše aktivnosti, previše novih početaka. Takođe, previše pouzdanja u prijatelje ili prosto zapovednički odnos ili odbijanje zadovoljenja jakih seksualnih apetita.

/Drugi izvori/

Početak novih stvari, rođenje, kreiranje, start. Može da ukaže na nov posao ili nov način života, moguće rođenje u familiji ili kod nekog bliskog nama. Treba obratiti pažnju na pozive, pisma, informacije i prihvatiti svaki poziv.
Kada je obrnuta: zaustavljanje, ponovna procena, ne treba odustajati; nedostatak inicijative, nedovoljno napora, malo truda, možda će biti potrebno odložiti ili otkazati planove.
Uz kulu - nemogućnost da se dobije ideja ili materijalizuje napor; frustracija i umor zbog pokušavanja.
Pentakli i pehari okolo - deluje da slede lepe vesti.
Uz đavola - analizirati odnose jer može biti da se neko oseća povređenim i ne želi to da pokaže.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #14 poslato: 15.04.2021, 12:06:51 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.
Izvor više nije dostupan


As štapova

Korišćenje kreativne snage
Pronalaženje boljeg načina da se nešto uradi
Korišćenje potencijala
Otvaranje boljih mogućnosti
Ostvarenje sna
Samoizražavanje
Jaka imaginacija
Razvijanje talenta
Pronalaženje rešenja

Pokazivanje entuzijazma
Volja da se nešto uradi
Ushićenost
Spremnost da se osvoji svet
Inspirisati druge
Optimizam
Raditi sa 110% kapaciteta

Verovati u sebe
Sigurnost u vlastite sposobnosti
Siguran uspeh
Visoko samopouzdanje
Vera u ispravnost svojih postupaka
Znati da će se stvari dobro odvijati

Hrabrost
Suočavanje sa izazovom
Prevazići svoje granice
Iskrenost prema sebi
Čvrst stav
Suočavanje sa strahovima
Sigurnost u putu ka cilju

As štapova je simbol mogućnosti na polju kreativnosti, uzbuđenja, avantura, hrabrosti i lične moći. U tumačenjima, govori o tome da je u vašem životu posađena klica entuzijazma iako je možda trenutno ne vidite. Ovo seme može izrasti u neku kreativnu ideju, volju za rad ili potrebu da se deluje hrabro. Sa druge strane može biti ponuda, poklon ili mogućnost u ovom smislu.
Kad vidite ovu kartu, razmislite koliko je u vašem životu zapravo mogućnosti i energije i kako možete to usmeriti u svoju krosti. Budite smeli i hrabru. Ponekad morate rizikovati da biste dobili ono što želite. Radite na način koji će vas naterati da prevaziđete svoje granice. Preuzmite inicijativu, entuzijazam će vas svakako odvesti u neslućene visine. Štapovi su boja lične moći i ispunjenja. Ovaj As vam poručuje da vam se približava period strasti. Bićete u mogućnosti da postignete svoj maksimum.
As štapova se takođe odnosi i na kreativnost. Pod ovim uticajem lako možete kanalisati svoju inspiraciju i kreativnost. Zaboravite stare i izlizane odluke i rešenja. Imate šansu da budete originalni. Verujte svom kreativnom potencijalu i neće biti cilja koji nećete moći da ostvarite.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #15 poslato: 15.04.2021, 12:09:24 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.
Izvor više nije dostupan


2 štapa

Lična moć
Biti u centru pažnje i poštovanja
Upravljanje ljudima oko vas
Imati svet u rukama
Rastuć uticaj
Vući konce
Imati autoritet
Mogućnost da se ostvare ciljevi

Smelost
Raditi sve što se poželi
Preuzeti rizik
Događaji koji vam idu u korist
Suočavanje sa situacijom
Preuzimanje inicijative
Iznošenje mišljenja
Suočavanje sa strahovima
„Uhvatiti bika za rogove“
Iskoristiti vreme

Originalnost
Raditi ono što drugi nikada nisu
Napraviti svoj sopstveni stil
Biti pionir
Imati drugačiji pristup
Izmisliti nešto novo
Odudarati od gomile
„Ići na drugu loptu“

Opozitne karte – neke mogućnosti
Prvosveštenica – pasivnost, ostajanje u pozadini
Hijerofant – konformizam, uklapanje u grupu
8 mačeva – bespomoćnost, strah da se preduzme akcija
10 mačeva – sindrom žrtve, bespomoćnost
10 dinara – postupanje po pravilima, konvencionalnost

Podržavajuće karte – neke mogućnosti
Mag – lična moć, ispoljavanje velike snage
Car – autoritet
Kočija – lična moć, komandovanje
Sunce – vitalnost, sjaj, veličina

Ova karta veliča ličnu hrabrost i veličinu. Poseduje sličnu energiju kao karta Mag, ali postoji značajna razlika. Mag predstavlja arhetip moći – bezličnu energiju kreativnosti i snage. 2 štapa označavaju materijalizovanu i personalizovanu moć. Lična moć je osnažujuća sila koja vas podiže i daje hrabrost za velika dela. Moćna osoba je kao magnet koji privlači sve ljude u određenom prečniku.
Prava moć uvek dolazi iz Božanskog. Ona prolazi kroz nas i izlazi u materijalni svet. Kada razumemo ovu vezu, blagovloveni smo jer nam taj „protok“ donosi sjajan osećaj ekspanzije i ispunjenja. Osećamo se kao da možemo sve. Problemi nastaju kada zaboravimo da mi nismo izvor, već samo kanal te energije. Moramo biti oprezni i ne dozvoliti osećanjima koje moć donosi da zatru dobar osećaj i da ne zaboravimo svoje prave želje i namere.
U tumačenjima 2 štapa ukazuju na to da je moć glavni problem u situaciji o kojoj je reč. Vi ili neko drugi ima/želi moć. Kada vidite ovu kartu, pažljivo razmotrite svoje ciljeve i aktivnosti da biste bili sigurni da moć dobro koristite. Vlast ne treba da bude sama po sebi cilj, već sredstvo za postizanje plemenitijih ciljeva. Uzmite ovaj dar i iskoristite ga na najbolji moguć način.
2 štapa takođe predstavljaju i neuobičajenu hrabrost i inventivnost. Kad vam izađe ova karta, pravo je vreme za hrabre i kreativne poteze. Zaboravite  komplikovane i stare pristupe nekom problemu. Dozvolite sebi da budete direktni i bićete zadivljeni rezultatima.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #16 poslato: 15.04.2021, 12:09:47 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.
Izvor više nije dostupan


3 štapa

Istraživanje nepoznatog
Tražiti nepoznata područja
Ići u novu avanturu
Širiti horizonte
Ostaviti „sigurnu luku“
Pokušati nešto drugačije

Imati viziju
Biti vizionar
Tražiti veće mogućnosti
Planirati
Znati šta da očekujete
Imati predstazanje
Predvideti prepreke
Gledati u široj perspektivi

Demonstrirati vođstvo
Pokazati drugima put
Uzeti glavnu ulogu
Utvrditi pravac
Okupiti grupu oko sebe
Biti na odgovornoj poziciji
Služiti za primer

Opozitne karte – neke mogućnosti
2 mača – izbegavati činjenice, pasivnost
10 dinara – konzervativnost, sigurnost

Podržavajuće karte – neke mogućnosti
Luda – širenje horizonata, odlazak na neistražena područja
Car – vođstvo, liderstvo
8 pehara – odlazak na put, putovanje
3 dinara – planiranje, priprema za budućnost

Na ovoj karti vidimo čoveka kako stoji na liciti i gleda u udaljene planine, preko mora. Sa te visine, on vidi sve ono ispod sebe. Ovo je karta vizije i predviđanja. Kada vidimo dalje, penjemo se više. Kako idemo više, povećavamo svoj status i izdižemo se iznad situacije. Odvajamo se i dobijamo perspektivu.
U tumačenjima 3 štapa vam poručuju da zauzmete ovakav stav. Ne reagujte na prvu loptu, već ustuknite i razmislite ponovo. Pogledatje kako se ono što vam se dešava uklapa u veću sliku. Ova karta od vas traži da budete vizionar – da pogledate izvan svojih ograničenja. To može da ukaže na predskazanje ili na prostu intuiciju.
Sagledavanje šire slike jedan je aspekt liderstva – drugog značenja 3 štapa. Kada gledamo dalje, znamo dovoljno da bismo mogli da vodimo druge. Samo onaj ko zna može podučavati sledbenike. Kada vidite 3 štapa, znajte da je vreme da prihvatite svoju viziju i budete sigurni da možete druge voditi u tom pravcu.
Lider ne samo da vidi više, nego je i spreman da tamo krene prvi ako je to potrebno. 3 štapa je takođe karta istraživanja. Uporedite ovu figuru sa figurom Lude, koja je takođe na litici. Luda je naivna, ne svata da je pad njegova sudbina. Avanturista na 3 štapa takođe kreće negde, ali je potpuno svestan gde. Hrabar je, informisan i manje spontan. 3 štapa vas ohrabruju da bez straha krenete tamo gde ste naumili.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #17 poslato: 15.04.2021, 12:10:07 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.
Izvor više nije dostupan


4 štapa

Slavlje
Proslava srećnog događaja
Uspeh
Godišnjica, prekretnica
Čestitke za dobro urađen posao
Razmišljanje o postignutim rezultatima
Uživanje u zasluženim nagradama
Ceremonija ili ritual

Tražiti slobodu
Okončanje zategnute situacije
Oslobađanje od okova
Kraj gubitaka
Otvaranje novim mogućnostima
Beg ih loših okolnosti
Opredeliti se za nešto
Osloboditi se ograničenja

Biti uzbuđen
Oduševljenost
Uzbuđenje
Radosno iščekivanje budućnosti
Radovati se trenutku
Ushićenje
Iznenađenje

Opozitne karte – neke mogućnosti
Đavo – robovanje, nemanje slobode
10 štapova – opterećenje, pritisak
4 pehara – apatija, nedostatak uzbuđenja, dosada
6 mačeva – blaga depresija, bezvoljnost
8 mačeva – ograničenje, zarobljeništvo

Podržavajuće karte – neke mogućnosti
3 pehara – uzbuđenje, entuzijazam, slavlje
2 dinara – zabava, uzbuđenje, žurka

Sećate li se kako ste bili uzbuđeni u detinjstvu kada biste videli svoju rođendansku tortu sa svećicama? Ili čekali da se popnete na ringišpil? Ili prvi put zaplesali sa svojom simpatijom? Ovakvo uzbuđenje, leptirići u stomaku, su sučtina 4 štapa. Kao dete, moj sin je to izražavao kroz „srećni ples“. On bi skakutao u mestu sve brže i brže, i jedva je bio u stanju da kontroliše svoje ushićenje. Naravno, kao zreli ljudi, mi se ne ponašamo ovako, ali znamo kakav je osećaj. Svako od nas u sebi ima jedno ovakvo dete.
U tumačenjima 4 štapa obično predstavljaju događaje i iskustva koji izazivaju uzbuđenje. Potencijalni događaji variraju od osobe do osobe, ali osećanje je isto. Ponekad se ovi događaji dešavaju neočekivano. 4 štapa može signalizirati iznenađenje. U drugom slučaju, ova karta predstavlja planirane događaje kao što su venčanja, godišnjice, rođendani ili proslave. Ti događaji imaju svoju svečanu stranu, ali su takođe i šanse da se oseti radost življenja.
Ova karta često znači i slobodu. Sloboda može imati mnogo formi, ali uvek sa sobom nosi osećaj uzbuđenja. Kada pokidamo lance kojima smo vezani, bili oni fizički, mentalni ili emotivni, osećamo se pobednički i znamo da možemo krenuti napred, u novu fazu rasta i sreće. Ako se osećate zarobljeno ili ograničeno, iskoristite energiju 4 štapa da vas oslobodi.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #18 poslato: 15.04.2021, 12:10:30 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.
Izvor više nije dostupan


5 štapova

Neslaganje
Osećaj da su svi jedni protiv drugih
Razdor
Svađe i prepirke
Biti uvučen u raspravu
Biti protiv drugih
Svađa oko detalja

Takmičenje
Uzbuđenje zbog takmičenja
Ići protiv nekog
Odgovoriti na izazov
Igra ili sport
Pokušati da nadmašite sebe
„Pucati“ na prvo mesto
Tražiti borbu
Imati protivnika
Biti izazvan

Biti u nevolji
Biti pred prevelikim zahtevima
Manji neuspesi
Potreba da se brine o detaljima
Iritiranje
Smetnje

Opozitne karte – neke mogućnosti
Uravnoteženje – balans, slaganje, zajednički rad
Svet – integracija, zajednički rad
2 pehara – poverenje, dogovor, zajedništvo
2 dinara – raditi sa lakoćom, dobri odnosi
3 dinara – timski rad, kooperativnost

Podržavajuće karte – neke mogućnosti
7 štapova – rivalitet, borba
10 štapova – borba, nevolja, naići na otpor
5 mačeva – razdor, nesloga

Budite se i odlazite u kupatilo. Tek ispod tuša shvatite da vam je nestalo sapuna. Za doručkom prospete sok na majicu. Sednete u kola i vidite da vam je prazan akumulator. Biće to jedan loš, ružan, užasan, očajan dan. Na svakom koraku nailazite na neke sitne poteškoće, koje vas nerviraju baš zato što su male.
5 štapova opisuje momente kad vam se čini da je sve protiv vas. Ništa ne ide kako treba, sve ide kontra. Likovi na ovoj karti se bore po principu „svako sa svakim“. Nema koordinacije, nema dogovora. Kada vidite ovu kartu, budite spremni na vožnju po kaldrmi. Biće vam potrebno mnogo strpljenja i upornosti da biste postigli ono što želite. 5 štapova ne predstavlja velike prepreke, već mnogo malih.
Ova karta takođe predstavlja takmičenje. U dobrim okolnostima, konkurencija je dobra stvar. Ona vas tera na dodatni napor, izaziva uzbuđenje i izvlači najbolje iz vas. Kad se ova karta pojavi u otvaranju, razmotrite da li su okolnosti takve. Možete biti uvučeni u nekko takmičenje, trku ili igru. Možete otkriti da imate rivale sa kojima imate neki sukob interesa, ili oni prosto žele vašu poziciju. Možete biti demoralisani ako se nađete u takvom okruženju. Proverite da li vam to zapravo pomaže ili odmaže i da li je bolje sarađivati ili se boriti sam za sebe.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Štapovi
« Odgovor #19 poslato: 15.04.2021, 12:11:00 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.
Izvor više nije dostupan


6 štapova

Trijumf
Naći mesto pod suncem
Uspeh
Ponositi se nagradom
Prevazići prepreke
Popeti se na vrh

Dobiti priznanje
Primiti nagradu
Dobiti aplauz
Dobiti pohvale

Osetiti ponos
Imati zdravo samopouzdanje
Uživati u onome što se ima
Podići glavu
Osećaj dostojanstva i važnosti
Visoko mišljenje o sebi
Staviti sebe ispred drugih
Arogancija
Snishodljivost
Osećaj važnosti

Opozitne karte – neke mogućnosti
Kula - poniženje, gubitak očekivanog
5 pehara – gubitak, poraz
10 mačeva – depresija, samosažaljenje
5 dinara – odbijanje

Podržavajuće karte – neke mogućnosti
Kočija – trijumf, samopouzdanje
Sunce – nagrada, isticanje
9 pehara – zadovoljstvo, postizanje željenog

6 štapova je u maloj arkani ekvivalent za Kočiju. Obe ove karte predstavljaju momente pobede i trijumfa. Svi smo ponekad poželeli da pobedimo i budemo Broj Jedan. Ova želja je često vrlo vidljiva na licima sportista, političara i drugih šampiona kada kroče u ring. Kad tad se isplati. „Ja sam najbolji, ja sam pobedio“.
U tumačenjima 6 štapova se javlja kada naporno radite da biste postigli cilj i konačno dobijete priznanje. Iako se trenutno ne osećate kao da ste blizu cilja, znajte da ste vi jedina osoba od koje nešto zavisi. Pobeda koju označava ova karta ne mora da znači nužno poraz nekog drugog. Možete pobediti samog sebe, okolinu ili okolnosti.
6 štapova takođe predstavlja i zdrav nivo samopouzdanja. Osećati se dobro zbog svojih postignuća je važan deo uspeha, ali previše ponosa vodi u aroganciju i uobraženost. Kad vidite ovu kartu, razmislite da li se ponekad osećate kao da ste superiorniji od drugih. Lako je zaboraviti da individualan uspeh nije uvek sasvim individualan. Naši talenti su božji dar, razvijamo ih uz ljubav i podršku drugih i oni se na kraju samo izražavaju kroz našu ličnost. Zato ne treba biti previše ponosan.
U svom „Čistilištu“ Dante navodi da je ponos prvi i najveći greh koji duša mora prevazići da bi krenula dalje ka nebu. Kada ugledate ovu kartu, uživajte u trijumfu, ponosite se sobom, ali ne zaboravite Danteove reči: „...kako brzo lovorov venac uvene“
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).