Autor Tema: Smrt  (Pročitano 212 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Smrt
« poslato: 06.04.2021, 22:44:53 »
Materijal sa starog foruma
Bojan
Nije dozvoljeno kopiranje.


/Rejčel Polak - 78 vrsta mudrosti/

Pored same smrti, na karti vidimo 4 različita pristupa promenama (smrt=promena). Kralj predstavlja rigidni ego. Ako nam život dođe sa dovoljno snage, ego doživljava kolaps. Sveštenik stoji i suočava se sa smrću direktno. On to može jer ga odora i šešir štite i podržavaju. Devica simbolizuje delimičnu nevinost - ego još nije voljan da se preda. Stoga ona kleči ali se okreće natrag. Samo dete pokazuje kompletnu nevinost i suočava se sa smrću nudeći joj cveće.

Smrt nosi tamni oklop, ali je već poznato kako tamno, pored toga što predstavlja kraj, takođe simboliše i izvor života.
Skelet jaše belog konja. Bela je osnova svih boja, te stoga predstavlja čistotu, ali i ništavilo. Bela ruža pokazuje pročišćenje želje, jer kad umre ego onda i sebične potrebe umiru sa njim.
U pozadini se vide dva stuba i sunce koje izlazi. Kroz smrt,mi spoznajemo moć života koji zna samo sebe. Prostranstvo iza stubova nam pokazuje zemlju mrtvih. Plašimo se smrti starih nas jer ne znamo šta nas očekuje nakon toga.
Reka koja protiče sredinom karte predstavlja jedinstvo promene i večnosti. Činjenica da sve reke vode ka morima može nas asocirati i na sam univerzum.

U tumačenju, ova karta obično ukazuje na vreme promena. Vrlo često strah od promena. U najpozitivnijem aspektu, pokazuje nam čišćenje od loših navika i zavisti da bi novi život nastao. U negativnom smislu, i to kada nam kontekst ostalih karti nametne, može pokazati fizičku smrt.
Kada je obrnuta, indicira zastoj loših navika. Inercija i letargija u životu. Zapravo, to bi bila očajnička borba ega da se odupre promenama.
Smrt ne predstavlja samo mogućnost već i potrebu.

/Drugi izvori/

Uspravna: ne opirati se iznenadnoj promeni, osloboditi se strahova, ostaviti prošlost za sobom i krenuti u novu budućnost. Nešto dolazi do kraja, nastaviće se ali u novom obliku. Naši kratkovidi pogledi na život koje nismo menjali su sada na testu. Upozorenje da i mi možemo biti uniženi prirodnim silama.
Obrnuta: osećaj depresije, potreba za novim idejama i motivacijama, uspeh nakon nekog vremena i reorganizacije. U zavisnosti od konteksta može ukazati na rođenje; ruke trenutno mogu biti vezane; stagnacija u vezi.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Smrt
« Odgovor #1 poslato: 15.04.2021, 11:33:55 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.
Izvor više nije dostupan


Smrt

Završetak
zatvaranje jednih vrata da bi se otvorila druga
privođenje kraju nečega
završetak jednog (životnog) poglavlja
završavanje nedovršenih poslova
ostavljanje prošlosti za sobom
prekid sa starim obrascima

Proces promene
promena statusa
promena poznatog u nepoznato
biti prepušten slučaju
biti na klackalici

Eliminacija nepotrebnog
odstranjivanje svega nepotrebnog iz života
menjanje starih stavova
ogoljavanje stvari
prodiranje u suštinu
koncentrisanje na bitne stvari

Viša sila
radikalna promena
neizbežni događaji
neminovna iskustva (ne mogu se izbeći)
sudbinski događaj
mirenje sa sudbinom
prihvatanje neizbežnog

Opozitne karte - neke mogućnosti
Luda -početak
Carica - rođenje
Sudnji dan - ponovno rođenje, nov početak

Podržavajuće karte - neke mogućnosti
Kula - neizbežni događaji, viša sila
8 štapova - zaključak, kraj
5 pehara - gubitak, rastanak
8 pehara - napredak, završetak

Smrt! Svakako moćna energija. Ko može da gleda u mračni kostur na ovoj slici i da se ne oseća nelagodno? Ovde vidimo svoj najveći strah i najveću nepoznanicu. Plašimo se smrti jer mislimo da je to uništenje. U tarotu (a rekao bih, i u životu) Smrt nije konačan kraj, već prelazak u drugu dimenziju. Život nije večan u svojoj formi, ali u svojoj suštini jeste. Da bi se raslo, napredovalo, živelo, potrebna je smrt starog da bi se novo rodilo.
Karta XIII retko kad ima veze sa fizičkom smrću. Odgovoran tarot tumač nikad ovu kartu neće tako interpretirati, jer je takvo tumačenje previše usko. Smrt nije nešto što se jednom dogodi našem fizičkom telu. Ona se događa stalno, na više nivoa i nije samo fizička. Svakog momenta sadašnjost umire da bi budućnost živela.
U tumačenjima Smrt predstavlja bitan kraj nečeg koji je inicijalna kapisla za nešto novo. Predstavlja kraj jednog perioda, momenat kad se vrata zatvaraju. Takve situacije mogu biti praćene tugom i otporom, ali i olakšanjem. Smrt takođe predstavlja prodiranje u suštinu stvari. Umiranje je način da se fokusiramo na ono što je bitno. Ova karta vam poručuje da je potrebno odstraniti nepotrebne stvari. Smrt je neizbežna, a ponekad su takvi događaji zapravo najbolji. Kada ste u takvoj situaciji najbolje što možete jeste da sledite svoju sudbinu i vidite gde će vas odvesti.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).