Autor Tema: Pravda  (Pročitano 191 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Pravda
« poslato: 06.04.2021, 22:37:36 »
Materijal sa starog foruma
Bojan
Nije dozvoljeno kopiranje.


/Rejčel Polak - 78 vrsta mudrosti/

Indicira zakon pravde prema kome napredujemo u skladu sa sposobnostima da razumemo prošlost, opet zavisno od toga kako vidimo istinu o nama samima i o životu.
Na karti vidimo figuru žene, koja je gotovo androgena. Ona sedi mirno na kamenoj klupi iako deluje kao da će svakog momenta da ustane sa nje.
Jedna noga joj viri pod plaštom, dok je druga skrivena. Mač koji simbolizuje akciju podignut je uvis, indicirajući na taj način odlučnost i ideju da je mudrost kao mač koji seče iluzije događaja u potrazi za unutrašnjim značenjem.

Mač ima dve oštrice čime ukazuje na dva izbora. Život od nas zahteva odluke. Istovremeno, jednom doneta odluka se više ne može povući, ona postaje deo nas. Mi smo oblikovani onim što smo činili nekada, a gradimo budućnost na temeljima onog što činimo sada. Terazije u tom smislu predstavljaju savršen balans prošlosti i budućnosti.
Na nekom nivou ova karta govori da je pitač dobio šta je tražio. Takođe, indicira potrebu i mogućnost da se vidi istina, jer karta simbolizuje apsolutnu istinu. Na kraju, pokazuje mogućnost da naše akcije u budućnosti budu promenjene lekcijama koje smo naučili sada.

Kada je obrnuta pokazuje nepoštenje prema sebi i drugima. Pokazuje nemanje želje da se vidi značenje događaja i pokazuje da se propušta prilika za bolje razumevanje sebe i svog života.
Na spoljašnjem nivou govori o nepoštenju i nefer akcijama odnosno odlukama.
U zavisnosti od konteksta može ukazati i na loš tretman od strane nekog. Ova karta u sebi nosi veliku mudrost - ništa te ne može spasiti osim ti samog sebe.

/Drugi izvori/

Uspravna: neko je ispitivao trenutnu situaciju i zaključio da je poštena; ne treba pasti pod tuđi uticaj. Poštenje, nepristrasnost, institucije pravde tj. pravni sistem, sudstvo, suđenja, parnice, advokati itd. Suditi o nečijim delima; drugi sude o nama.
Obrnuta: nepravda i moguć gubitak; neko se oseća neadekvatno i nije u stanju da reši situaciju; nemoguće je bilo šta promeniti sada.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Pravda
« Odgovor #1 poslato: 15.04.2021, 11:29:02 »
Materijal sa starog foruma
Medeja  Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.
Izvor više nije dostupan


Pravda

Poštovanje pravde
insistiranje na pravednosti
delovanje u skladu sa moralnim principima
pravna pitanja
poštenje
insistiranje na ravnopravnosti
nepristrasnost
težnja da se uradi ispravna stvar

Preuzimanje odgovornosti
namirenje starih računa i dugova
odgovornost
iskrenost
upravljanje situacijom
raditi ono što se mora

Priprema za donošenje odluke
analiza svega što se tiče odluke
planiranje delovanja u budućnosti
balansiranje sviih faktora
određivanje šta je najispravnije
izbor zasnovan na raciu, a ne na emocijama

Razumevanje uzroka i posledica
prihvatanje posledica svojih akcija
videti uzroke svojih izbora
prepoznavanje zakona karme
prihvatanje da sve ima smisla
povezivanje događaja

Opozitne karte - neke mogućnosti
2 mača - zatvaranje očiju pred istinom
5 mačeva - nepovezanost, pogrešne odluke
7 mačeva - neodgovornost

Podržavajuće karte - neke mogućnosti
Car - pravda, ustaljen sistem, pravna pitanja
Sudnji dan - odluka, prihvatanje posledica prethodnih akcija
10 štapova - prihvatanje odgovornosti
9 mačeva - osećaj krivice, priznavanje grešaka
7 dinara - procena trenutnog stanja, utvrđivanje budućeg kursa

Na karti XI vidimo poznatu figuru Pravde. Ona drži vagu u jednoj i mač odluke u drugoj ruci. U tarotu Pravda predstavlja shvatanje da je život zapravo uvek fer i pravedan. Iako svakodnevni događaji često ne govore u prilog ovoj činjenici, Pravda nas podseća da božanska ravnoteža ipak postoji. Obratite pažnju na sličnosti između Cara i Pravde. Obe karte predstavljaju univerzalni poredak, Car u smislu osnovne strukture, a Pravda u smislu karmičkog zakona uzroka i posledice.
Postoji izvesna atmosfera u vezi ove karte, kao u sudnici. Ova karta se odnosi na pravna pitanja, ali nije ograničena isključivo na njih. Sudovi su mesta gde se donose odluke i presude. Pravni sistem je zvanična arena u kojoj zapravo istražujemo i shvatamo principe Pravde - pravičnost, nepristrasnost i traganje za objektivnom istinom.
U tumačenjima, Pravda se pojavljuje obično kada ste zabrinuti da li ispravno postupate ili da li vršite svoje dužnosti kako treba. Ova karta se takođe pojavljuje kad osećate uticaj neke odluke iz prošlosti. Nešto što ste nekad uradili je uzrok koji sada proizvodi posledicu.
Ponekad je Pravda znak da radite ono što morate. Nekada se odgovornost mora prihvatiti i dugovi moraju platiti. Prošlost će vas progoniti dok ne priznate svoje greške i ne ispravite ih. Morate pažljivo razmotriti situaciju i možda doneti važnu odluku o svom budućem delovanju.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).