Autor Tema: Načini otvaranja tarota  (Pročitano 198 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Načini otvaranja tarota
« poslato: 06.04.2021, 22:13:11 »
Materijal sa starog foruma
Bojan
Nije dozvoljeno kopiranje.
Rejčel Polak - 78 vrsta mudrosti

KELTSKI KRST

Prve dve karte formiraju mali krst (karte 1 i 2). Drugu kartu, odnosno onu koja poklapa prvu, nikad ne razmatramo kao obrnutu.
Na primeru ove dve karte vidimo opoziciju koja u nekim slučajevima ukazuje na sekundarni uticaj odnosno podršku prvoj karti. Nije retko naći da neki i drugačije tumače.

Centralna karta (1) pokazuje osnovni kvalitet osobe ili njene situacije. Karta koja je preseca (2) pokazuje kako to utiče na osobu ili kako prerasta u akciju. Drugim rečima, prva karta se više odnosi na to ŠTA je osoba, dok druga karta govori KAKO deluje.

Ispod ovih karti se nalazi BAZA (3). Ona predstavlja situaciju ili događaj obično u prošlosti (ali ne uvek) koji je pomogao da se formira trenutna situacija. Zbog toga što prošlost oblikuje nas , ova karta nekad može da objasni i poveže sve ostale.

Sledeća karta je NEDAVNA PROŠLOST (4). Odnosi se na situacije ili događaje koji afektuju osobu, a koji su izgubili ili još uvek gube na značaju.

MOGUĆE DEŠAVANJE (ispunjenje) (5) je karta na vrhu, iznad malog krsta. Pokazuje pravac u kome osoba ide, ali to ne znači da će na tom pravcu i ostati. To je prosto trend trenutne situacije.
Ponekad, odnos između ove karte i karte ispunjenja (10) može ukazati na uzrok i posledicu. Npr. ako karta 10 pokazuje osam pentakla, a karta 5 pokazuje tri pentakla. Tako će prva karta indicirati da će osoba proći kroz period teškog rada i učenja,a druga karta govori o tome da će taj napor produkovati željeni rezultat velike umešnosti i uspeha.
Često će ove dve karte biti veoma kontradiktorne i u takvim slučajevima se ne posmatra karta 5 kao simbol završetka već baš kao simbol ispunjenja koje se zbog nečeg neće dogoditi.

BLISKA BUDUĆNOST (6) pokazuje situaciju sa kojom će osoba morati uskoro da se suoči, Ako situacija počinje na jedan način,a završava na sasvim drugi, onda uzroke takve promene treba tražiti u ovoj karti. S druge strane, ako je ispunjenje drugačije od ove karte, onda to može da indicira da efekat neće dugo trajati.

JA (7) je prva karta palice i ne odnosi se na osobu u celosti već na način na koji osoba pomaže situaciju. Kakav pristup osoba ima? Šta osoba radi što će uticati na situaciju koja je opisana drugim kartama?
Npr. ako je prva karta dva pehara, a na mestu 7 je dva mača, to bi ukazalo da osoba ima problema da se emotivno otvori prema novoj vezi koju indicira prva karta. Tenzija i neprijateljsko ponašanje osobe uticaće na rezultat.

OKRUŽENJE (8) ili uticaj drugih. Ako se dvorska karta pojavi na ovom mestu, to će obično da ukaže na osobu koja utiče na pitača. U nekom drugom slučaju može da ukaže i na uticaj neke druge situacije. Kako god bilo, često će ovo indicirati u kojoj meri okruženje pomaže ili odmaže pravcu u kome pitač ide. Ponekad, ova karta može da ukaže i na samog pitača u smislu reakcije na okolinu.

NADE I STRAHOVI (9) pokazuje kako stavovi osobe prema budućnosti, afektuju događaje. Često će ova karta da dominira u tumačenju naročito ako je karta 10 veoma različita od karte 5 indicirajući na taj način da ono što deluje verovatno se zapravo neće ni desiti. Uticaj prikazan ovom kartom može raditi za ili protiv osobe.

ISPUNJENJE (10) ili krajnji ishod. Ova karta spaja sve ostale. Često ukazuje na događaj i tada nije bitno samo šta je već i kako će doći do toga.
Keltski krst ima fiksni broj od 10 karata. Ako ima nejasnoća ili recimo želimo da saznamo nešto više o osobi koja nam se pojavljuje u bliskoj budućnosti, onda možemo otvoriti još par karata za opis.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Načini otvaranja tarota
« Odgovor #1 poslato: 06.04.2021, 22:15:29 »
Otvaranje 15 karata


Ovaj način otvaranja se obično primenjuje u situacijama kada imamo neki problem ili situaciju koju snažno želimo da razrešimo, a ne znamo na koji način bi to uradili. Ili kada imamo dva moguća puta i oba nam se čine sasvim pogodna, ali svakako je jedan bolji od drugog, samo ne znamo koji je to.

Karte u sredini (1, 2, 3) predstavljaju SADAŠNJOST odnosno trenutnu situaciju.
Prva karta predstavlja pitača odnosno ono što ga najviše zaokuplja ili neku konkretnu situaciju (slično kao i u otvaranju keltski krst). Ukoliko se radi o pitaču, ova karta će pokazati njegovo stanje, dok će karte 2 i 3 dati dodatno objašnjenje.

Grupa karata u gornjem desnom uglu (4, 8, 12) predstavlja najverovatniji sled događaja kao nastavak onoga što se dešava u sadašnjosti. Ova grupa karata će naročito biti aktuelna ukoliko osoba ostane pasivna ili bude takav razvoj situacije ili bude uopšteno neka specifična situacija u kojoj se ne može mnogo šta učiniti.

Grupa karata u donjem levom uglu (14, 10, 6) predstavlja najbolji način da se razreši neka situacija i da se reši neki problem. Ne retko će se desiti da se u ovoj grupi nađu teške karte, što će ukazati na kompleksnost rešavanja problema. Iz života znamo da lakog rešenja za krupne probleme nema, a često se i za rešavanje malih problema mora uložiti ogroman napor i trud.

Karte u gornjem levom uglu (13, 9, 5) predstavljaju neku vrstu alternative odnosno savet ako osoba nije u mogućnosti da ostvari sve ono što se savetuje grupom karata koja je opisana prethodno. Može se reći da ove karte predstavljaju neku vrstu zaobilaznog, lakšeg puta do rešenja, ali je takođe lakši put mnogo duži, pa tako treba imati u vidu da će prihvatanje saveta ove grupacije dovesti do sporog ispunjenja, a često se može desiti da ispunjenj ne bude kompletno. Stoga je najbolje prihvatiti savet grupe 14-10-6.

Poslednja grupa karata je u donjem desnom uglu (7, 11, 15). Ove karte predstavljaju sve ono što je van naše kontrole. To mogu biti ljudi ili događaji, situacije koje pitač ne može da kontroliše niti ože da izmeni te je stoga potrebno da se na te stvari pripremi i da ih prihvati takve kakve su i naravno da ih ima na umu kada krene u rešavanje problema.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Načini otvaranja tarota
« Odgovor #2 poslato: 06.04.2021, 22:17:02 »
Horoskop otvaranje


Već se na osnovu slike može zaključiti o čemu je reč. Karte izvlačimo i ređamo ih kao što je prikazano na slici. Svaka karta će predstavljati odgovarajuću kuću horoskopa sa značenjem koje ima u horoskopu. Tako će prva karta predstavljati Ascendent odnosno prvu kuću i samog pitača, njegov izgled, personalnost, način ponašanja itd. Druga karta će se odnositi na novac i materijalne stvari uopšte, talente i sposobnosti, samovrednovanje. Treća karta će se odnositi na kratka putovanja, rođake, susede, razmišljanja, komunikaciju itd.

Pošto protumačimo svaku kartu odnosno životnu oblast posebno onda možemo da pravimo i određene kombinacije odnosno slaganje karata na osnovu njihovih prirodnih aspekata.
Tako npr. prirodno imamo trigon između Ascendenta i 5. kuće, ali ako se na tim mestima nalaze karte koje su kontradiktorne jedna drugoj, to će ukazati na problem na toj osi. Slično uradimo i sa svim ostalim aspektima.
Možemo čak raditi i predikcije tako što ćemo posle završenog tumačenja osnovnih karata ponovo izvući po jednu kartu za svaku kuću. To će nam pojasniti ono što može da sledi u narednom periodu.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).