Autor Tema: Simbolika slika na tarot kartama  (Pročitano 331 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Simbolika slika na tarot kartama
« poslato: 06.04.2021, 21:57:09 »
Materijal sa starog foruma
Medeja      Blog
Nije dozvoljeno kopiranje.
Izvor više nije dostupan

Simbolika slika na tarot kartama
Iako se tumačenja tarot karata mogu razlikovati od jednog do drugog tumača, postoji mnogo univerzalnih simbola na kartama koji su trajni. Što više znanja imate o slikama na kartama i njihovoj simbolici, to ćete lakše shvatiti njihovo značenje.
Pre nego što krenemo dalje, prvo bih preporučio da se „lično upoznate“ sa svojim kartama. Pišite svoj tarot dnevnik. Potpuno je prihvatljivo da dodate poneko svoje značenje. Najbolji tumači su oni koji koriste slobodne asocijacije. Slobodne asocijacije su slične konceptu toka svesti. Tokom tog procesa dozvoljavate svom umu da poveže značenja sa kartama bez oklevanja i preispitivanja. Vaša sposobnost da pročitate otvaranje umnogome će zavisiti od vaše sopstvene intuicije. Što bolje poznajete svoje karte, lakše ćete identifikovati njihovu simboliku i značenje. Kao što sam ranije naglasio, ove slike odražavaju univerzalne teme. U tarot otvaranju veoma je važno da poznajete simboliku i da verujete svojoj intuiciji.
Idemo dalje. Kao početnik imao sam sreću da sam radio sa ekspertom. Ona je identifikovala elemente na tarot kartama koje su imale slikovite teme. Naučila me je kako da prepoznam važnost i značaj različitih stvari koje čine sliku na svakoj karti. Nakon godina učenja, svrstao sam sve te stvari u četiri kategorije: životinje, boje, pejzaže i različite slike koje se pojavljuju na kartama. Treba da znate da postoje stotine različitih špilova. Očito je da neće svaki špil imati iste slike. Obično umetnik i/ili autor prave svoje sopstvene slike koje reflektuju njihovu ličnu percepciju specifičnog značenja svake karte. To je ono što čini tarot tako fascinantnom alatkom za divinaciju. Simboličke interpretacije koje slede su samo sugestije. Na kraju, vi kao tumač, moraćete da se oslonite na svoje sopstvene asocijacije vezane za svaku kartu.
 
Životinje na kartama
Počinjemo sa životinjama. Životinje su odraz naše instinktivne prirode. One mogu izraziti naše primarne nagone, želje i potrebe. U otvaranjima životinje nude uvid u našu ličnost, obično rasvetljavajući kako naša priroda i ponašanje utiču na konkretnu situaciju.
Ptice: ptice su povezane sa misaonim i duhovnim težnjama. Ptice u letu predstavljaju slobodu i neograničenost.
Bik: bikovi su povezani sa moći, plodnošću, stalnošću, „punjenjem baterija“ i velikodušnošću. Takođe se vezuju za tvrdoglavost i poricanje. Kada vam se pojavi karta na kojoj je ova životinja, to je tipičan znak da na situaciju utiču vrlo moćne sile.
Leptiri: slika transformacije. Leptiri mogu ukazivati na promenu mišljenja, akcije ili okolnosti.
Rak: rak odgovara astrološkom znaku istog imena. Rakovi su jedinstveni jer su ovladali veštinom bežanja tako što se pomeraju u stranu. Takođe mogu biti defanzivni i previše zaštitnički. Imaju izuzetnu sposobnost da se kreću kroz vodu, što na realnom planu znači sposobnost „kretanja“ kroz vlastite emocije.
Pas: pas je veran pratilac. Oni predstavljaju lojalnost i zaštitu. Psi takođe mogu predstavljati potrebu za poverenjem i mogu označavati nekog ko pomaže pitaču.
Zmaj: zmajevi predstavljaju upotrebu intelekta. Oni simbolišu zaštitu i sigurnost. Takođe mogu označavati i promenu u nekom smislu.
Orao: Orlovi su „most“ između neba i zemlje. U tarot otvaranjima, orlovi mogu označavati potrebu za spoznajom skrivenih spiritualnih istina. Oni takođe predstavljaju kreativnost, ozdravljenje i slobodu. Takođe mogu predstavljati potrebu za slobodom.
Riba: odgovara astrološkom znaku Ribe. Pošto žive u vodi, ribe obično predstavljaju naš emocionalni svet. Mogu predstavljati nesvesno, svet snova, kreativnost i napredak.
Konj: Konj predstavlja putovanje i ličnu moć. Skoro uvek kada se konj pojavi u otvaranju biće nekog pomaka. To može značiti klasičnu akciju ili promenu spoljnih okolnosti.
Lav: povezan je sa astrološkim znakom Lava, koji upravlja srcem. Lav predstavlja potrebu za hrabrošću u datoj situaciji. Takođe može ukazivati na potrebu da se oslobodi stres. Lav je rođeni vođa i voli kada njegove pristalice postignu uspeh.
Salamander: salamanderi predstavljaju potrebu da povežemo svoje emocije sa svojim vrednosnim sistemom. Kada se pojave u tarot otvaranju, može značiti da je vreme da preispitate svoje ponašanje i verovanja. Da li se oni poklapaju sa vašim pravim osećanjima?
Zmija: zmije su tradicionalni simbol promena i transformacija na jednom životnom putu. Zmije takođe mogu poredstavljati plodnost, potrebu za muževnim pristupom situaciji, a takođe mogu ukazati na oblasti života koje se moraju prilagoditi trenutnom stanju.
 
Boje na kartama
Pored simbolike životinja, i boje se koriste kako bi oslikale simboliku karte. Boje mogu biti neverovatno korisne za bolje razumevanje značenja karte. Boje utiču na naše emocije, naše ponašanje i percepciju drugih ljudi, razmišljanja i ideja.
Bela: čistoća, radost, istina, mir, prosvetljenje, neutralnost.
Crna: smrt, moć, praznina, tuga. To je boja noći i može se odnositi na skrivene stvari. Takođe je i boja obnove i tranformacije.
Plava: osećanja, nesvesno, intuicija, jedinstvo, harmonija, razmišljanje, smirenost. Takođe može predstavljati hladnoću, depresiju i žalost.
Zelena: plodnost, rast, obilje, priroda, bogatstvo, novac, mladost. To je boja proleća i može se odnositi na nov početak
Narandžasta: ambicija, akcija, sila, energija, entuzijazam, sigurnost i ravnoteža.
Purpurna: kraljevska boja. Predstavlja pravdu, plemenitost, misterioznost, gordost i zavist.
Crvena: strast, snaga, bes, seksualnost, agresija, opasnost, muževnost, ljubav.
Žuta: boja inspiracije. Predstavlja sreću, radost, optimizam, inteligenciju. Takođe može predstavljati slabost, kukavičluk i strah.
Zlatna: boja kosmosa i Sunca. Predstavlja realizaciju, uspeh i duhovno učenje.
Srebrna: misterija, razmišljanje, skrivena mudrost, ženstvenost i intuicija.
Siva: Tuga, žalost, emotivna bura, poniznost, starost, dosada.
 
Pejzaži na kartama
Kada smo ovladali osnovnom simbolikom životinja i boja, da pređemo na simboliku pejzaža. Kada kažem „pejzaž“ mislim na sliku u pozadini. Ona je veoma važan element karte koji često previđamo. Pejzaž na karti produbljuje značenja svake karte. On pruža još jednu perspektivu uvida u značenja karte.
Oblaci: misli, ideje, božanske poruke i dela. Oblaci takođe mogu ukazivati na konfuziju i nejasnost.
Polja: nove mogućnosti, početak novog poduhvata, plodno tlo (za nešto) kreativni napori i težak rad. Oni takođe mogu ukazati na plodove rada i/ili akcija.
Cveće: rođenje, sreća, radost, prijateljstvo, davanje i primanje. Cveće je takođe povezano sa dobicima i lepotom.
Horizont: linija horizonta nedvosmisleno ukazuje na svesno i nesvesno.
Svetlost: trenutak istine, božja volja, neprijatni uvidi. U otvaranju ovaj simbol označava potrebu da se oslobodimo starih ideja i obrazaca.
Planine: prepreke, konflikti, životne promene, apstraktno mišljenje. Planine takođe ukazuju na duhovne lekcije koje moramo naučiti. Odnose se i na ostvarenje ciljeva.
Mesec: karma, sudbina, ženski princip, intuicija. Kada se mesec pojavi u otvaranju, može sugerisati da morate razmišljati na drugačiji način. Mesec obično predstavlja i početak nove faze u životu pitača.
Putevi: pravac vaših delovanja, karmičko putovanje, „razdaljina“ do ostvarenja cilja ili zadatka. Putevi su takođe simbol početka i kraja.
Kiša: katarza, pročišćenje, tuga, suze, sumorno raspoloženje, potreba za prihvatanjem.
Kamenje: manje prepreke, teški odnosi, nepredviđene komplikacije. U tumačenjima kamenje može predstavljati i nepovoljne okolnosti ili vezu.
More: nesvesno, emocije, snovi, moć, misterija, putovanje. More se može odnositi i na nečije emocionalno stanje vezano za pitanje; takođe može značiti da emocije dominiraju nad racionalnim.
Sneg: hladnoća, teškoće, izolacije, surovi uslovi, vreme kada ne bi trebalo raditi ništa, prolazna faza.
Zvezde: usmeravanje, nov pravac, vreme da se zablista.
Sunce: razvoj, rast, sreća, radost, realizacija, prosvetljenje, inspiracija. U otvaranjima slika sunca takođe može biti nagoveštaj pozitivnih događaja u bliskoj budućnosti.
Voda: ono što se oseća a ne vidi, veze, ljubav, emocije, prirodan tok stvari, misterioznost, dubina.
 
Ostale slike
Kada sam pomenuo različite slike u simbolici tarota, mislio sam na slike koje se često ponavljaju na kartama. Ove slike su univerzalni arhetipovi i često povezane sa kolektivnim nesvesnim. Ove slike imaju arhetipski značaj. U tarot otvaranjima, poznati obrasci se pojavljuju kako bi oslikali suštinu trenutne situacije. Kada se izvestan obrazac ponavlja, ukazuje nam na okolnost koja zahteva našu pažnju i, u zavisnosti od simbolike karata, može nam govoriti i koju akciju ili koji izbor treba napraviti.
U nastavku navodim značenja najčešćih motiva na kartama. Imajte na umu da se ove slike razlikuju od špila do špila. Iako su mnogi špilovi samo varijacije na standardnu temu, postoje i oni koji imaju drugačije slike sa novim interpretacijama.
Svodovi: stabilnost, podrška, novi počeci. U otvaranjima svodovi simbolišu tranziciju i često su naznaka novih mogućnosti.
Povez preko očiju: fokus na unutrašnji život. Povez preko očiju takođe može značiti i nesposobnost da se sagleda realnost.
Čamac: putovanje, prolaz, promena pravca. Pošto su čamci povezani sa vodom, mogu označavati i vreme za razmatranje osećanja pre pravljenja neke promene.
Mostovi: poveznica između dva sveta. Odnose se i na snagu karaktera, kao i na sposobnost da se korišćenjem naučenih veština prevaziđu prepreke.
Dvorac: dobijanje onog što se želi; biti na pravom putu, plodovi rada. U otvaranjima mogu označavati potrebu da učvrstimo svoje stavove. Upravo iz tih stavova proističu i naše želje.
Okovi: ograničenja, zarobljenost u situaciji, ograničenost slobodne volje, zarobljeništvo, zavisnost od materijalnog.
Deca: regeneracija, obećanja, nada, nevinost. Deca mogu predstavljati potrebu da probudite dete u sebi. Takođe mogu predstavljati potrebu da se razvije alter ego i situacija sagleda iz druge perspektive.
Krst: spoj muške i ženske energije, savez sa višim silama, ravnoteža.
Vatra: strast, moć, destrukcija, kreativnost.
Fontana: mir, obilje, harmonija.
Čekić: potreban je naporan rad, ali i mnogo umeća i veština. Ako ovaj simbol izađe u otvaranju, potrebna je komunikacija i jasnoća misli i ideja.
Kuća: poimanje sebe, sigurnost, tajne, zaštita.
Ključevi: otvoren, zatvoren, zaključan, zatočen i oslobođen. Ključevi se odnose na sve što smo „oslobodili“. Povezani su sa znanjem i mogu se odnositi na oslobađanje kroz mudrost.
Fenjer: traženje istine, prosvetljenje, prisustvo božanskih sila u teškim vremenima, samospoznaja, unutrašnje putovanje i otkrovenja.
Krčag: stvari koje su vam drage. Čistoća, hrana, transformacija i održavanje.
Vaga: balans i jednakost. Vage često znače ignorisanje određenog aspekta života koji zahteva pažnju.
Štit: čuvanje, zaštita, skriveni aspekti ličnosti. Štit nam često pokazuje gde treba da se suzdržimo od preterivanja.
Sfinga: ravnoteža između racionalnog i instiktivnog, drevne misterije i zagonetke, čuvanje onog najvrednijeg.
Kula: loše ideje, klimave osnove, strah.
Točak: ciklusi, pokret, putovanje, univerzalna energija, kreativnost.
Venac: dostignuće, uspeh, mudrost, pobeda, zaštita.
« Poslednja izmena: 15.04.2021, 10:49:20 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Simbolika slika na tarot kartama
« Odgovor #1 poslato: 06.04.2021, 21:58:53 »
Simbolika planina na tarot kartama
Kada se na karti nađe slika planine, to često označava duhovni izazov. Planine nas pozivaju da se uzdignemo iznad svakodnevne rutine. One su podsetnik da moramo pogledati izvan sebe kako bismo našli svrhu, snagu i potencijal za transformaciju. Da bi krenuo napred, čovek mora biti svestan njihovog prisustva i biti spreman da promeni model razmišljanja. Planine su uvek poziv za promenu mentalnog modela.
Planine imaju nekoliko simboličkih funkcija. Mogu predstavljati potrebu za prevazilaženjem izazova, test izdržljivosti, suočavanje sa svojim slabostima, zaštitu od opasnosti, slabljenje ega i podsticaj da se izdignemo iznad svetovnih stvari. U spiritualnom smislu, one su tu da vas podsete da ste samo mali deo ogromne celine. Njihovo prisustvo nas stalno opominje da naš put zahteva revnost, predanost i upornost. U otvaranju, one su signifikatori promena i velikih iskušenja. Simbolično predstavljaju sledeće:
-   zaštitu
-   višu svest
-   utočišta
-   prekretnice
-   promenu načina razmišljanja
-   ciljeve i snove
-   krute stavove
-   izazove
-   konflikte
-   upornost
-   transformaciju
-   prepreke
-   apstraktno mišljenje
Krajnji cilj simbolike planine jeste da podstakne osobu da pogleda svet oko sebe. One zahtevaju strahopoštovanje. Predstavljaju delove našeg životnog puta koje moramo proći i kojima trebamo težiti. Važno je upamtiti da je tarot samo alatka za bolje razumevanje sopstvene intuicije. Interpretacija ovog simbola zavisi od naše lične imaginacije i individualnih asocijacija. Njihovo konkretno značenje definišite sami.
 
Simbolika konja na tarot kartama
Ne postoji ništa tako veličanstveno kao što je moć konja. Konji su pravi most između nebeskog i zemaljskog sveta. Vekovima su se konji vezivali za snagu, pobedu, plemenitost, slobodu, napredak, mudrost i vođstvo. Konj je veran drug. Njegova ljubav donosi hrabrost i neustrašivost. On predstavlja vatru u vama. On je vaš vodič, koji vas stalno drži na pravom putu.
Nije teško prokljuviti zašto se na tradicionalnim špilovima često sreće simbol konja. Istorijski, ovaj simbol javlja se u mnogim mitovima, legendama i bajkama. Konj je po svojoj prirodi arhetip. Ova slika ima svoje korene u mnogim različitim kulturama i geografskim područjima. Konj je simbol kolektivnog iskustva. Bez obzira na individualne karakteristike pitača, slika konja je arhetip koji se odnosi na svakog od nas.
U tradicionalnim špilovima, konj se pojavljuje na 8 karata: Smrt, Kočija, Sunce, 6 štapova i svim Vitezovima. Svaka od ovih karata ima sopstvenu simboličku povezanost sa konjem, a ona je najzirazitija na karti Kočija. Konj je takođe povezan sa mesecom, suncem i zemljom. U tarot otvaranjima, ovo predstavlja povezanost sa različitim domenima uticaja: nesvesnim, spiritualnim i svime što je opipljivo na fizički način. Razumevanjem upotrebe simbola konja kroz Tarot, osoba može otkriti potpuno nove nivoe interpretacije.

Simbol konja na karti Smrt
Tradicionalno, Smrt je karta transformacije. Označava početak velikih promena. U tom smislu, jedan deo naše psihe umire da bi se drugi rodio. Značaj konja ovde je dvostruk. Prva stavka se odnosi na njegovu sposobnost da ode u pozemni svet. Upravo ovde konj mora da putuje između života i smrti. On ne nosi na svojim leđima samo smrt, već i dušu. Druga stavka povezanosti karte Smrt i konja jeste to što je konj pouzdan vodič. On je taj koji bira kojim će putem poći. Simbolički on predstavlja našeg unutrašnjeg vodiča, kao i delove naše psihe kojima je potrebna transformacija. Konj na ovoj karti je pod uticajem meseca. U tom smislu, mesec je naša intuicija i intuitivna saznanja.

Simbol konja na karti Kočija
Sama karta Kočija najčešće se vezuje za simbol konja. To je jedina karta na kojoj su naslikana dva konja, crni i beli. Simbolično, ovi konji koji voze Kočiju predstavljaju svesno i nesvesno. Oni takođe predstavljaju koncept dualnosti, ideju da sve ima svoju svetlu i mračnu stranu.
Tradicionalno, Kočija je karta osvajanja i trijumfa. Ona predstavlja sposobnost čoveka da kontroliše svoju energiju umesto da ona kontroliše njega. Dva konja na slici predstavljaju tu energiju. Simbolično, ovo se odnosi na kočijaša i njegovu sposobnost da konstruktivno iskoristi svoje životinjske instinkte. Ovladavanje svesnim i nesvesnim delom psihe donosi istinsku slobodu. Kočija je povezana sa suncem; u tom smislu, sunce predstavlja svest i samospoznaju.

Simbol konja na karti Sunce
Karta Sunce predstavlja psihičko jedinstvo. Svesni i nesvesni deo uma nalaze se u harmoniji. Konj na ovoj karti je savršen prikaz ovog jedinstva. U ovom slučaju, konj i njegov jahač su jedno. Oni su saputnici na zajedničkom putovanju. Sunce se nalazi visoko i svuda je svetlo. Oni su na putu ka slobodi i duhovnom prosvetljenju. Očigledno, ovaj konj je povezan sa suncem. U ovom slučaju, sunce se odnosi na isceljenje i duhovnu celovitost.

Simbol konja na kartama Vitezova
Vitezovi predstavljaju akciju i hrabrost. Oni su katalizatori promena i uvek odražavaju energiju ili potragu za znanjem. Konji koje jašu jesu oličenje napretka. Oni takođe predstavljaju prirodu samih vitezova. Oni su plemeniti, inteligentni, hrabri, brzi, neustrašivi i nesalomivi. Simbolišu naše svakodnevne bitke i pobede. Konji na ovim kartama vezani su za fizički svet. Ovo je oblast namera i akcije.

Simbol konja na karti 6 štapova
Šest štapova je karta pobede i trijumfa. Ovde konj predstavlja putovanje iz prošlosti u sadašnjost. Što je još važnije, on može predstavljati i nadolazeću budućnost. Simbolika konja na ovoj karti može se povezati i sa našom plemenitom prirodom. Ovo je deo nas koji je voljan da se bori za svoja uverenja. Na drugom nivou, konj može predstavljati i naše izazove, prepreke i suparnike. U tom smislu, konj predstavlja pokoravanje volji svog jahača. Konj na ovoj karti takođe se povezuje sa domenom fizičkog sveta. U tom smislu, on simboliše našu marljivost i odlučnost da se suočimo sa izazovima.
Kada se konj pojavi u otvaranju, to je uvek odraz energije i usmerenosti. Zapamtite da konj i njegov jahač čine celinu. Konj ima moć da nosi svog jahača i time mu pomaže, dok jahač daje konju osećaj svrhe. Zajedno čine društvo na putu koje i za jednog i za drugog ima značaj.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Simbolika slika na tarot kartama
« Odgovor #2 poslato: 06.04.2021, 22:00:23 »
Simbolika poveza na očima u tarotu
Jedna od najmoćnijih simboličkih slika koja se nalazi na tarot kartama jese povez za oči. Povezi su prepreke, i emotivne i doslovne. Simbolički, one se odnose na nečije odbijanje ili nesposobnost da prihvati stvari onakvima kakve su. Oni mogu predstavljati izobličenu realnost i uvek se odnose na neispravan uvid u suštinu stvari. Kada se pojave u otvaranju, postoji element tame.  Ukazuju na manjak svetlosti, uvida i samospoznaje. U tarot otvaranjima povez se odnosi na naše strepnje, strahove i nespremnost da priznamo važne istine.
Važno je napomenuti da postoje i pozitivni aspekti ovog simbola. U otvaranjima ova slika nas podseća da svetlo u nama uvek postoji. Iako se svet može činiti mračnim i nebezbednim mestom, možemo pronaći mir i harmoniju u nama samima. Povez za oči nas ohrabruje da krenemo na putovanje kroz svoje strahove, konfuziju, nesigurnost i nedostatak vere. Na kraju, ovaj proces može biti transformišući. Unutrašnja snaga pobeđuje nesigurnost i nepoverljivost. Naše lične istine i spoznaje postaju jasne. Tako otkrivamo ko smo zaista.
U tradicionalnim špilovima postoje dve karte sa ovim simbolom: Dva mača i Osam mačeva. Povezanost sa bojom mačeva dodatno ukazuje na povezanost sa istinom. Mačevi su boja koja „seče“ da bi došla do istine, bez obzira na nečija osećanja ili očekivanja. Međutim, mačevi predstavljaju carstvo uma i ne odnose se nužno na akciju. Iz te perspektive, mačevi se odnose na naše subjektivne stavove i subjektivnu percepciju realnosti.
U otvaranjima i Dva i Osam mačeva odnose se na nemogućnost da vidimo stvarnost onakvom kakva je zaista. U tom slučaju, kocept istine je iskrivljen, ili ga u nekim slučajevima izbegavamo. Dva mača odnose se na naše oklevanje da sagledamo situaciju u pravom svetlu i pasivnost je krajnje rešenje. Povezanost između razuma i osećanja nestaje zarad duševnog mira. Sa druge strane, Osam mačeva odnosi se na nedostatak uvida. Pravi put osobe ostaje nevidljiv zbog strana i nesigurnosti. U tom slučaju, strah iskrivljuje istinu. Nameću se samo konfuzija i briga.
Kada se povez za oči pojavi u tarot otvaranju, uvek nosi značajnu poruku. Ovaj simbol uvek zahteva od vas da pogledate duboko u sebe i pronađete svoju istinu. Uvek je korisno zapitati se šta to odbijamo da vidimo. Povezi za oči vas teraju da se povežete sa svojim unutrašnjim svetlom i otkrijete stvari koje vas mogu osloboditi.
 
Simbolika oklopa na taort kartama
Štitovi se vekovima koriste u ratnim pohodima. Često služe kao barijera između života i smrti. To je zaštitna školjka koja čuva najvredniji dar koji Univerzum nudi – život. Oklop štiti sve što je dragoceno: naše voljene, naše duše, našu volju za životom. U tarotu, oklop igra veoma važnu simboličku ulogu. On predstavlja istovremeno i hrabrost i ranjivost.
U otvaranjima simboliku oklopa ne treba shvatiti bukvalno. Umesto toga, on predstavlja različite aspekte našeg bitisanja. On se može odnositi na hrabrost, upornost, neustrašivost, odanost i čast. U suprotnom smislu, može se odnositi i na naše najveće slabosti. U tom slučaju, može predstavljati defanzivnost, previše zaštitnički stav, strah, uskogrudost i krutost. U psihološkim terminima, oklop se uvek odnosi na nivo svesti osobe i njene odnose prema svetu oko nje. Oklop je podjednako dobro oruđe kao što je velika prepreka. Koristimo ga tokom svog životnog putovanja, konstantno se zaklanjajući štitom prilikom svakodnevnih borbi.
Važan element oklopa jeste povezanost sa arhetipom Ratnika. Ratnik je deo naših bića koji je dovoljno hrabar da brani svoju teritoriju. On je tu da nam pomogne da zadovoljimo svoje potrebe. On je sa nama kada se suočimo sa velikim životnim izazovima. Što je još važnije, on nam omogućava da budemo heroji u svom sopstvenom životu. Ratnik zavisi isključivo od svog ličnog poimanja sebe, stalno usklađujući svoje ponašanje sa svojim vrednosnim sistemom i osećajem za pravdu i nepravdu. U tarot otvaranjima, on je tu da nam pomogne da čujemo svoj unutrašnji glas i spoznamo svoju istinu. Negativni element, odnosno tamna strana radnika jeste napuštanje tih principa u ime pobede. Na toj tački postoji nezainteresovanost ili čak zloupotreba lične moći koja kao posledicu ima povređivanje drugih ljudi.
U tarot otvaranjima oklop ima dve osnovne funkcije. Prva je predstavljena osećajem samopouzdanja, dok druga predstavlja osećaj sopstva. U tom smislu, oklop predstavlja psihološki okvir. Simbolizam oklopa predstavlja nesvesno. U tom smislu, nesvesno štiti svesno, obično kroz upozoravajuće misli i radnje. Za nesvesno, svet izgleda kao jedno opasno, neorganizovano i nesigurno mesto. Zbog toga nesvesno postavlja štitove i barijere. Ponekad su one neophodne kako bismo se spremili za velike izazove. Međutim, one takođe mogu smetati i sabotirati osobu. U svakom slučaju, tarot otvaranja u kojima se pojavljuje ovaj simbol zahteva da se situacija pogleda iz svake perspektive. Najbolja otvaranja su upravo ona koja ukazuju na područja na kojima treba da budemo ratnici, kao i ona gde gde smo previše defanzivni.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Simbolika slika na tarot kartama
« Odgovor #3 poslato: 06.04.2021, 22:00:57 »
Simbolika vode na tarot kartama
Simbol vode često viđamo na kartama, u vidu reka koje teku, vrčeva iz kojih ističe voda, velikih okeana, barica u kojima se može ogledati ili brzih potoka, i svaka od ovih slika nosi veoma duboko simboličko značenje. Voda simbolizuje život i njeno prisustvo izaziva duboko poštovanje i iskorišćavanje njenih obilatih poklona. Voda hrani, čisti, leči i smiruje. Voda se takođe može tumačiti i kao protok.
Kada se ovaj simbol pojavi u otvaranju, on se odnosi na potrebu za razmišljanjem i samospoznajom. Voda može služiti i kao ogledalo. Ona je duboka, mračna i misteriozna. Da bismo videli ispod površine, moramo koristiti intuiciju kako bismo shvatili šta se nalazi ispod onog što vidimo. Isto se može reći i za proces samospoznaje. On zahteva spremnost da zadrete ispod površine i otkrijete ko ste zaista. Simbol vode nosi simboliku ženskog arhetipa i odnosi se na ženski deo ličnosti. Pošto se voda povezuje i sa životnom snagom, simbolički se posmatra i kao „velika materica“ majke prirode. Tako se u tarotu voda može odnositi na plodnost, rođenje i stvaranje. Može se odnositi i na oblast nesvesnog i svet snova, za koje se takođe smatra da predstavljaju ženske atribute.
Voda nas ohrabruje da idemo napred. Ona uvek služi kao podsetnik da naša duža leži dublje nego što naša svest može da dopre. Simbolički voda može predstavljati naše emocije, koje stalno bujaju i menjaju se. U otvaranjima, slika tekuće vode je poziv da prestanemo sa pokušajima da uspostavimo kontrolu i pustimo da nas bujica nosi. Ona predstavlja predavanje emocijama i zahteva od pitača da prestane sa borbom protiv prirodnog poretka Univerzuma. Ako pokušamo da se borimo sa njim, brzo ćemo biti u ćorsokaku, nesposobni da otvorimo sebe božanskim delima i svrsi.
Voda daje podršku, život i energiju. Ona pročišćava telo i smiruje srce. U tarotu, simbolika vode nas uvek upućuje na naš unutrašnji svet. Njen tok uvek sledi putanju naše duše.
 
Simbolika zvezda na tarot kartama
Jedan od najmoćnijih i najlepših simbola prikazanih na tarot kartama jeste zvezda. Vekovima je simbol zvezde korišćen kao simbol božanstva, intuicije, ženstvenosti, nade i spiritualnog vođstva. U tarot otvaranjima, simbol zvezde ukazuje na potrebu da osoba veruje kako bi dobila inspiraciju i podmladila se. Zvezde poseduju jedinstvenu sposobnost da nas vode kroz noć. One takođe predstavljaju ljudsku potrebu da otkrije svoju unutrašnju svetlost. Zvezde postoje iznad nas, kao i u nama. One nas ohrabruju da prevaziđemo svoj ego i poverujemo da postoji nešto mnogo veće od nas.
Jedna od prvih asocijacija na Zvezdu jeste povezanost sa našim težnjama, snovima i nadama. One predstavljaju naše ambicije i želje. Jedna od njihovih simboličkih funkcija jeste da nas podseti da, iako stvari mogu izgledati drugačije sa naše tačke gledišta, ipak kroz veru i upornost možemo prevazići svoje granice. U otvaranjima, zvezde obično obećavaju prosperitet.
Druga značajna karakteristika Zvezde jeste njeno predstavljanje kroz pentagram. U otvaranjima, pentagrami imaju zapravo svoju sopstvenu boju – boju Dinara (pentakla, diskova). U tom smislu, dinari predstavljaju element zemlje. Oni simbolišu sve što se dešava na čisto fizičkom planu: finansije, bogatstvo, imovinu, zdravlje. Takođe predstavljaju realizaciju i plodove nečijih ideja ili namera.
Na kraju, simbol zvezde direktno je povezan sa Velikom Arkanom, odnosno kartom Zvezda. U otvaranjima, Zvezda se povezuje sa ponovnim rođenjem i nadom. U tom kontekstu, karta Zvezda podeća vas da kroz povezivanjem sa božanskim možete pronaći harmoniju, balans i mir. Ova karta uvek predstavlja poziv da uskladite svoj ego sa svojom unutrašnjom istinom i mudrošću. Ona je takođe simbol božanske volje. Kroz ovu povezanost, osoba će obnoviti svoju veru i nadu.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Simbolika slika na tarot kartama
« Odgovor #4 poslato: 06.04.2021, 22:01:51 »
Simbolika šume na tarot kartama
U tarotu šuma simbolizuje nepoznato. Ona se pojavljuje kada pojedincu predstoji period neizvesnosti. Šume mogu da predstavljaju bilo koju situaciju gde morate pronaći hrabrost da zakoračite u nepoznato. Ovo se može odnositi na ljubavne veze, poslovne mogućnosti ili bilo koju drugu situaciju koja zahteva od vas da prihvatite činjenicu da ne možete uvek predvideti ishod.
Šume takođe mogu predstavljati i emocije. U mnogim slučajevima, njihova pojava sugeriše da je potrebno da analizirate emotivnu stranu svog života. Ako vas muče tuga ili depresija, šuma je poziv da započnete proces oporavka. Možete se preobratiti samo ako ste spremni da se suočite sa starim ranama i pomirite se sa tim da one postoje. Ovo je obično težak proces, jer to često nisu stvari sa kojima smo spremni da se sami suočimo.
Šume su mračne i zastrašujuće. Ono što se nalazi u njima ostaje nevidljivo dok ne zađemo dublje. Iz psihološke perspektive, šuma je simbol nesvesnog i šesto predstavlja naš unutrašnji svet. Sami smo odgovorni za osvetljavanje dubina svoje podsvesti. Ovo se postiže kroz razvoj svesti. Deo procesa samorazvoja podrazumeva razumevanje naših nesvesnih motivacija i sistema verovanja. Na ovom nivou možemo napraviti najdublje promene u svom životu.
Šume se takođe smatraju simbolom ženstvenosti. To se jasno vidi na karti Carica. Šume su bogate ne samo vegetacijom i lišćem, već je i zemlja veoma plodna. Shodno tome, šuma može biti simbol Majke zemlje. Arhetip ženskog takođe je povezan sa nesvesnim i može predstavljati ženski deo ličnosti.
Na kraju, šume mogu simbolisati magiju i avanturu. Ponekad one mogu biti percipirane kao opasne, dok se drugi put mogu smatrati izvorom novih mogućnosti. One mogu značiti ozdravljenje, ali i opasnost. U svakom slučaju, transformacija je zagarantovana.
 
Simbolika lotosovog cveta na tarot kartama
U tarotu, lotosov cvet je tradicionalno povezan sa kartom Prvosveštenica. Na ovoj karti lotos se nalazi iznad stubova kojima je sveštenica okružena. Simbolički, ovo označava njenu sposobnost da uroni u svet nesvesnog. Koren lotosa nalazi se u vodi, dok su cvetovi iznad vode. Ovo je simbol duše, kao i osećaja sopstva. Duh Prvosveštenice raste iz dubina nesvesnog. Lotos je simbol božanskog rođenja. Prema tome, Prvosveštenica nas podseća da rođenje naše duše počinje u domenu nesvesnog. Ovaj deo nas nas povezuje sa božanskom kreacijom i univerzalnim znanjem.
Prvosveštenica se obično povezuje sa egipatskom boginjom Izidom. Izida je bila najveći ženski arhetip u starom Egiptu. Kao i Prvosveštenica, Izida je posedovala znanje o svim velikim misterijama ovog sveta. Jasno je zašto je lotos imao velik simbolički značaj za Egipćane. Za njih, lotos je bio simbol rođenja i ponovnog rođenja. U njihovim mitovima o postanju, Sunce je nastalo iz cveta džinovskog lotosa.
Lotos je takođe jedan od najpoznatijih simbola u indijskoj kulturi. On služi kao simbol kreacije, čistoće i realizacije. Njegova stabljika je prvobitni simbol pupčane vrpce koja veže čoveka sa njegovim korenima, dok cvet predstavlja sve za šta je čovek sposoban. Lotos svoje latice otvara u zoru, a zatvara prilikom zalaska sunca. Zato se lotos smatra i simbolom Sunca.
Lotos je takođe osnovni simbol budističke religije i filozofije. Prljava voda u kojoj raste simbolički predstavlja ljudsko neznanje. Kako stablo raste iz mutne vode, tako je i čovek sposoban da se izdigne iz neznanja, poricanja i zaborava. Za budiste, lotosov cvet je simbol prosvetljenja i čistote.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Simbolika slika na tarot kartama
« Odgovor #5 poslato: 06.04.2021, 22:02:27 »
Simbol mačke na tarot kartama
U zavisnosti od istorijskog perioda i kulture, simbolika mačke bila je i pozitivna i negativna. U starom Egiptu mačka je povezana sa boginjom Izidom (mačka na čelu boginje). Za mačku se verovalo da je sveta životinja i povezivana je sa mesecom. Kao simbol, predstavljala je ljubav, sreću, plodnost i bila je zaštitnik doma. Kasnije su i Grci i Rimljani povezivali mačku sa boginjom Artemidom. Artemida je bila sjajan lovac i personifikacija ženske mudrosti i znanja. U keltskim kulturama takođe nailazimo na poštovanje prema ovoj životinji. Oni su povezivali mačku sa boginjom Brigad i smatrali mačke simbolo prijateljstva i druženja.
Tokom srednjeg veka, mačke su povezivane sa vešticama. Zbog njihove sposobnosti da love noću, verovalo se da su pod uticajem mračnih sila. Neki američki Indijanci verovali su da mačka ima magične moći i da može naređivati ljudima. Rani američki doseljenici takođe su smatrali mačku negativnim simbolom i verovali da je ona nesrećan i loš predznak.
Simbolički, mačka predstavlja smrt, ponovno rođenje i uskrsnuće. Ovo je povezano sa mitom po kom mačka ima devet života. Kao noćni lovci, mačke takođe mogu biti povezane sa tamom i noći. Tama i/ili noć često predstavljaju nesvesno, svet snova ili stvari koje ostaju skrivene i misteriozne. Njihova povezanost sa mesecom predstavlja ženski princip i intuiciju. Mačka je takođe simbol magije i isceljenja.
Mačke su po prirodi nezavisne, proračunate, strpljive i brze. One nas uče fleksibilnosti i prilagodljivosti. One su signal da treba da napustimo krute stavove i ponašanje. Njihova nezavisnost često se tumači kao rezervisanost. Zapravo, one nas mogu naučiti kako da postavimo granicu ili se emotivno odvojimo od ljudi ili situacija koje su štetne za nas.
 
Simbolika psa u tarot kartama
U tarotu pas je simbol vernosti i zaštite.
Simpol psa u umetnosti i mitologiji star je vekovima. On je uvek predstavljao lojalnost, odanost i zaštitu. Psi su takođe smatrani velikim ratnicima i mogu biti simbol vrsnog lovca. U srednjem veku psi su poveznivani sa sveštenstvom, zbog velikih nastojanja sveštenika da zaštite ljude od uticaja đavola.
U mnogim antičkim kulturama pas je povezivan sa smrću. Za pse se verovalo da imaju mogućnost da vide svet duhova i same duhove, kao i da upozore svoje gospodare na nevidljive opasnosti. U grčkoj mitologiji je Kerber, troglavi pas, čuvao i štitio kapiju smrti. On je bio vodič za one koji su upravo umrli.
Kada se pojavi u otvaranju, simbol psa se posmatra kao znak vernosti, odanosti i zaštite. On se često pojavljuje na kartama koje su vezane za porodicu i/ili dom. U tom smislu, on je simbol vernosti i budnog čuvanja. On takođe predstavlja naše odane prijatelje, partnere i ljubavne veze. Takođe može predstavljati porodični život i domaćinstvo.
Dve najznačajnije karte na kojima se pojavljuje pas jesu Luda i Mesec. Ludin pas predstavlja potrebu za oprezom. On je tu da bi stalno podsećao Ludu da ne bude nemaran i neodgovoran. Psihološki gledano, Pas predstavlja glas razuma.
Na karti Mesec prikazani su pas i vuk. Simbolički to predstavlja dve suprotnosti – vuk predstavlja primitivniji deo naše psihe, dok pas predstavlja racionalno. Poruka karte Mesec jeste da moramo biti svesni oba ta dela. Ako nismo, postajemo podložni unutrašnjim konfliktima i nedostatku balansa.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Simbolika slika na tarot kartama
« Odgovor #6 poslato: 06.04.2021, 22:03:00 »
Simbolika krune na tarot kartama
Veoma je malo tarot špilova na kojima nema simbola kruna. U otvaranjima kruna može biti simbol kraljevskog, božanskog i božanske inspiracije. Njihovo prisustvo služi kao podsetnik na vlas i moć onih koji ih nose. Krune se takođe odnose na hrabra dela i predstavljaju pobedu i trijumf. Njihova pojava u tarot otvaranju predstavlja potrebu za povezanošću sa božanskim.
Simbol krune ima korene u hrišćanstvu i u mnogim špilovima nosi takvo značenje. U tim slučajevima, kruna predstavlja sve što je sveto. Njen kružni oblik je simbol savršenstva, kao i povezanosti sa božanskim i večnog života. Njena povezanost sa hrišćanstvom ukazuje na ideju o transcedenciji ljudske duše. Postoji carstvo nebesko, gde je sve savršeno. Njen kružni oblik takođe se može povezati sa prstenom, koji se nosi na glavi, i predstavlja uniju zemaljskog i božanskog sveta.
Koncept savršenstva takođe se odnosi na unutrašnji svet. U nekim slučajevima simbol krune odnosi se na lični osećaj samoprihvatanja i samopoštovanja. Iako ne postoji savršeno ljudsko biće, poenta je da prihvatimo da savršenstvo nije ništa više nego prepoznavanje vrlina i prihvatanje mana. Nošenje krune je simbol samopouzdanja, kontrole i samoizražavanja.
Kruna je simbol individualnosti i sposobnosti osobe da kontroliše vlastiti život. Ovo uključuje osećanja, ponašanje, ideje i misli. Sloboda izražavanja individualnosti jednog čoveka dolazi od boga. Posed krune osigurava da osoba ima apsolutno pravo da upravlja sopstvenim životom. Kruna je podsetnik na mogućnost korišćenja sopstvene moći, kao što to rade veliki vladari – pravedno, tolerantno i saosećajno.

Simbolika munje na tarot kartama
U tarotu, munja predstavlja nov način gledanja na stvari.
Jedna od najmoćnijih karti tarota jeste Kula. Ova slika je moćna, autoritativna i ponekad zastrašujuća. Kako predstavlja božju volju, najavljuje kompletno „renoviranje“ sistema vrednosti jedne osobe. Ona govori o tome da su čoveka loša poimanja stvari odvela na stranputicu i da bi se stvari vratile u ravnotežu, potrebno je napustiti stare obrasce razmišljanja i ponašanja.
Karta Kula je samo jedna od karata na kojima je fokalna tačka munja. U tom smislu, ona ima važnu funkciju. Ona je simbol prisustva boga, božje ruke koja se spušta u prizemni, svakodnevni svet. Sa munjom dolazi božja poruka. Ovo je simbol da postoji nešto mnogo šire od naše svakodnevnice.
Položaj ove karte sugeriše da je i pored prisustva viših sila potrebno pročišćenje. Nažalost, to nije uvek prijatan proces. Slika munje može predstavljati sukob, obično između dve suprotstavljene sile, kao što su na primer ego i viša svest, ili davanje i primanje, ili akcija i pasivnost. U tom slučaju, munja je manifestacija da dve suprotnosti mogu zajedno kreirati nešto potpuno novo: nov pravac, novu ideju, nov model ponašanja.
Munja takođe može biti simbol novih ideja ili jasnoće. U Starom zavetu slika munje služila je da predstavi spiritualno buđenje ili momenat iznenadnog prosvetljenja u kom se Bog vidi kao prava i jedina ispravna perspektiva. Za Tarot, munja može predstavljati nov način razmišljanja. Kada je nečije razmišljanje previše usko, promena se neminovno sama nameće. Kada se slika munje pojavi u otvaranju, ona uvek znači ličnu transformaciju.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Simbolika slika na tarot kartama
« Odgovor #7 poslato: 06.04.2021, 22:03:45 »
Simbolika mostova na tarot kartama
Simboliku mostova u tarotu ne treba shvatiti olako. Zapravo, mostovi su obično važan indikator promena u životu osobe, uključujući i velike duhovne transformacije. Simbolizam mosta obično predstavlja putovanje između dve veoma različite stvarnosti. Ovo se može odnositi na spiritualne stvari, kao i na različite nivoe svesnog. Glavna tema tarota zapravo i jeste značaj spajanja nebeskog sveta (božanskog) i zemaljskog sveta (ljudskog). Simbol mosta odnosi se na pristup ili mogućnost osobe da prevaziđe svetnovne stvari i dostigne više nivoe svesti. U nekim slučajevima, most se može odnositi na put ka prosvetljenju.
Mostovi nam omogućuju da prevaziđemo prepreke. U otvaranjima, most može predstavljati nov put, onaj manje siguran. Simbolički on nas podseća da ako smo kreativni, razmišljamo van ustaljenog obrasca ili prosto postajemo svesniji sebe, većinu prepreka ćemo lako prevazići. Ukoliko želite da postignete nešto, uvek postoji način za to.
Simbolika mosta takođe se odnosi na važne promene koje se svakom od nas kad tad dese. Kad se u otvaranju pojavi slika mosta, ona je obično predznak promena i transformacije. Pošto simboliše putovanje na neko udaljeno mesto, može se odnositi na bitne događaje u životu kao što je npr. brak, promena posla ili preseljenje. Još važnijea stvar je da se mostovi mogu odnositi na nečije motive i mogu predstavljati želju za promenom.
Postoji naravno i simbolička povezanost mosta sa „prelazom“ iz života u smrt. U tom slučaju most predstavlja putovanje između dva sveta. Mostovi mogu predstavljati putovanje u nepoznatu i zahtevaju od nas potpunu veru. U otvaranjima, mostovi mogu ukazati na razdvajanje ili nemogućnost povratka na staro. Ovo je posebno tačno kad posmatramo sa aspekta života i smrti. Most predstavlja putovanje u drugačiju stvarnost, razdvaja žive od mrtvih i svesno od nesvesnog.
 
Simbolika fenjera na tarot kartama
U tarotu fenjerom je predstavljena moć intuicije, istina i hrabrost. Kada se ova slika pojavi u otvaranju, obično se odnosi na nadu, isceljenje i potragu za prosvetljenjem i duhovnom mudrošću. Lampa služi da nas podseti da svaki mračan put ima svoje svetlo. To svetlo dolazi iz nas samih, stralno otkrivajući naše istine i kada ga poštujemo, on nas uvek vraća na pravi put.
Kada lampa predstavlja pojedinca, vidimo osobu koja ima hrabrosti da živi svoj život držeći se svojih uverenja. Ovo je osoba koja ostaje verna sebi, bez obzira na nagone i instinkte. Ona se neće pokoriti spoljnim uticajima. U tarotu, onaj koji nosi fenjer uvek sledi svoj sopstveni put bez obzira na posledice.
Simbol fenjera takođe se odnosi i na nova otkrića. Fenjen obično nosi simboliku otkrovenja, uvida ili višeg znanja. U tom smislu, svetlo koje baca lampa može se posmatrati kao sila koja „rasvetljava“ um. Svetlo predstavlja širenje svesti i duhovni rast.
Karta koja je najviše povezana sa fenjerom jeste Pustinjak. Pustinjak je nosilac duhovne mudrosti. On može biti glasnik, ali i primalac duhovnih poruka. U otvaranju, Pustinjak predstavlja potragu za znanjem. Iako fenjer koji nosi baca svetlo, on je ipak okružen hladnoćom i tamom. To znači da on mora naučiti da sluša svoje sopstveno svetlo i intuiciju. Svetlo Pustinjakovog fenjera označava duh u svima nama. On je arhetip mudrosti, duhovni učitelj koji nas konstantno podseća na većina odgovora koje tražimo leži u nama samima.
 
Simbolika stubova na tarot kartama
U tarot simbolici, stubovi su povezani sa muškim principom. Stubovi su temelj. Oni su tu da obezbede strukturu i principe koji bi trebali biti osnova naših života. U otvaranjima, stubovi se odnose na koncept podrške i izdržljivosti. Oni se obično odnose na stvari u našim životima kojih se moramo pridržavati, kao što su naši vrednosni sistemi, zakoni ili moralne norme.
U arhitekturi, stubovi se koriste da bi držali konstrukciju zgrade. Oni obezbeđuju stabilnost krova i viših spratova građevine. Ako su slabi ili nestabilni, cela zgrada može da padne.
U tarot otvaranju, stubovi su povezani sa strukturom naših života i podećaju nas da procenimo svoje slabe tačke koje bi mogle ugroziti nas same ili naše vrednosne sisteme. Pojava ovog simbola može označiti potrebu da preispitamo strukturu svoje ličnosti, životnih izbora ili veze u kojoj smo.
Stubovi se takođe mogu odnositi i na karakterne osobine. Oni predstavljaju tip osobe koja može da drži stvari i ljude na okupu, podrži druge i istrpi sve životne izazove i okolnosti. Stubovi se takođe odnose na suočavanje sa velikim životnim promenama koje su ultimativni testovi sposobnosti jednog čoveka da ustane i suoči se sa svim nedaćama.
Stubovi takođe mogu služiti kao kapija ili ulaz. U tom smislu, oni razdvajaju dve prostorije ili dimenzije. Na tarot slikama, stubovi se često pojavljuju u parovima kako bi prikazali različite delove prostora, sveta mesta ili nivoe svesti. Oni se takođe mogu odnositi na koncept dve suprotnosti. Njihovo prisustvo se obično odnosi na koncept ravnoteže, najčešće između ljudskih nagona i superega.
U otvaranjima, ova slika (posebno ako je karta u obrnutom položaju) može nositi i negativna značenja. Stubovi mogu biti kruti i beskompromisni. Mogu označavati blokadu i razdvajanje. U tom smislu, stubovi mogu predstavljati osobu ili situaciju gde uspostavljena pravila mogu sputavati osobu da dođe do željenog cilja.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).