Autor Tema: Mantra Bhava  (Pročitano 193 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

  • ADMIN
  • Sfera Marsa
  • ***
  • Poruke: 677
  • Sviđanja: 799
  • Pol: Muškarac
  • Omnium rerum principia parva sunt
    • AstroRiznica
Mantra Bhava
« poslato: 06.04.2021, 19:40:54 »
Materijal sa starog foruma
Moonlight
Nije dozvoljeno preuzimanje niti kopiranje ovog prevoda
Izvor

Tekst je o 5. polju natalne karte, koje je važno za duhovnost i ima veze s guruom u životu osobe.
Našla sam više tekstova o petom polju i sl. poveznicama, započet ću s prijevodom jednog jednostavnijeg.

Mantra Bhava

1. Jupiter je karaka[1] za mantra bhavu[2]. Deveto polje od Jupitera donosi gurua u život osobe.

Guru je u životu osobe predstavljen chara bhratrkarakom. Način na koji natus stupa u vezu s guruom može se vidjeti iz chara bhratrkarake u raši čartu.

2. Kada su benefici u petoj kući, osoba je mudra i principijelna. Teži đapi[3] ili meditaciji, duhovna je i uzornoga ponašanja.

3. Snažan vladar petog polja u konjunkciji s Jupitrom ili s Merkurom u trigonu ili u kendri natusu daje inteligenciju ili mudrost. Merkur ili Jupiter u vezi s petom kućom osobu čine učenom i daju spisatelja.

4. Prevaga muške kvalitete u petoj kući ili stanju njena vladara daje želju da se obožava muško božanstvo. Na to upućuju:
1) neparan znak
2) muška planeta (Sunce, Mars i Jupiter).

5. Veza (konjunkcija, aspekt, recepcija) malefika (Saturna, Marsa i Rahua) – osoba je sklona kshudra devati[4] duhovima i pokojnim dušama. No, ako postoji utjecaj benefika (Jupitera, Venere, Merkura, Mjeseca i Sunca) na petu kuću ili njezina vladara, natus voli obožavati satvične devate i naravi je sadhua.[5]

6. Kada je vladar četvrte kuće u petoj, osoba će biti Višnuov posvećenik (prema: Jataka Parijata, JT, BPHS).

7. Kada je vladar pete bhave u vezi s Merkurom, osoba obožava Mahavišnua.

8. Kada je vladar dvanaestoga polja u drugoj ili osmoj kući i u vezi s vladarem petog, osoba će biti posvećena satvičnim božanstvima.

9. Kada je vladar pete bhave u Lavu i pod aspektom Sunca, osoba će meditirati na panchakshari mantru[6] i dobiti Šivin blagoslov (Šuka Nadi)[7].

10. Ako je Mjesec u petoj kući i vladar pete skupa s Marsom, osoba obožava Kartikeyu.

11. Ako je Jupiter u petoj kući a vladar pete u Djevici, osoba postaje obožavatelj Mata Gouri[8].

12. Kada je vladar petoga polja u sedmoj kući, osoba postaje sarva dharma samanvita[9] i poštuje sve religije.

13. Kada je vladar jedanaestoga polja u petoj kući, osoba je religiozna.

14. Kada je vladar dvanaestoga polja u petom polju, osoba posjećuje svetišta kako bi dobila dijete.

15. Božanstva kojima vladaju različite planete su:

Sunce – Šiva
Mjesec – Gouri
Mars – Skanda
Merkur – Višnu
Jupiter – Sadašiva, Mahavišnu
Venera – Lakšmi
Saturn – Narayana
Rahu – Durga
Ketu – Ganeša

Ako postoji utjecaj ovih planeta na petu kuću ili vladara pete kuće, osobu će privlačiti obožavanje božanstva na koje upućuje data planeta.

Tekst

Napomene:

[1] Signifikator.
[2] Dakle, petu kuću.
[3] Japa (u značenju „ponavljati u sebi, izgovarati tiho“ – ponajviše se odnosi na molitve) duhovna je disciplina koja podrazumijeva ponavljanje mantre ili imena božanske moći. Mantra ili ime mogu se ponavljati tiho, toliko da ih praktikant čuje ili u potpunoj tišini, u umu, ona se može ponavljati u položaju za meditaciju, prilikom učešća u religioznim obredima ili tijekom bilo kojih drugih aktivnosti.
[4] Misli se na, doslovno, niža božanstva, poput yakši, gandhrva... božanstva obožavana među seoskim narodom; nekad se razumiju kao "mračna".
[5] Dakle, pisano je o satvičnim kvalitetama puno na ovom forumu na raznim temama, prepričano: osoba je čiste, svetačke naravi i obožava svijetla, "najuzvišenija" božanstva.
[6] Panca je pet, akshara je slog, dakle, mantru od pet slogova, a konkretno se odnosi se na (petosložnu) mantru namah Šivaya, naklon Šivi.
[7] Ovo Šuka Nadi nemam pojma što je, mislim da je ime autora na kojeg se poziva, jer sam to ime našla kao važno u jednoj grani đjotiša.
[8] Lakše će se naći kao: Maha Gauri Mata. Mata (ili maa) je Majka, ime Gauri je sigurno od goveda (go), jer i jaše na njemu, jedan (osmi) od aspekata navadurge (nava – devet; Durga, ili shakti - ženski princip koji se manifestira kao božica Durga, Gauri je zapravo bila Parvati, Šivina žena, u prethodnoj inkarnaciji... zapetljano je :green: , pojednostavljeno – lijepo žensko božanstvo, predstavlja jedan vid božanske Majke.
[9] Ne nađoh ništa o tome, ali bi u mom slobodnom prijevodu bilo: koji sve zakone poštuje/slijedi. Našla sam sličnu sintagmu: sarva dharma samanta, što je jedna od vrlina koje je Mahatma Gandhi njegovao i koja znači – jednakost (pred Bogom), tj. poštovanje svih ljudi jednako, bez obzira na boju kože i religiju kojoj netko pripada.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).