Decembar 2018 – Mesečnik

Repertoar Nebeskog dramskog pozorišta za decembar 2018. godine.

decembar 2018I dok se novembar češkao po glavi, pitajući se je l’ došô il’ je pošô, stigao je i decembar. Imajući u vidu kako je ova godina brzo prošla (barem meni), decembar je doleteo… ma šta doleteo — TELEPORTOVAO se!

Rejčel Vajs može svakako da bude vrlo zadovoljna, jer je otvorila sezonu deljenja raznoraznih nagrada dobivši jednu za ulogu u filmu The Favourite. Šuška se da će taj film ubrati i kojeg Oskara, pa, videćemo. Uzgred, ako niste gledali film Agora, u kom Rejčel glumi antičku naučnicu Hipatiju, obavezno pogledajte, odličan je!

POGLEDAJ! VENERA I MARS DELE KUĆU U VODOLIJI! MOJ OTAC BI OVO POZDRAVIO DOBRIM VINOM.
~ Hipatija ~

Dok se Hipatijin ćaća naliva vinom, u Škorpiji gungula jerbo se ne zna ko je bio, ko nije bio, ko se vraća, ko ulazi, a ko izlazi. Uglavnom, smušeni Merkur se prvog dana decembra u svojoj retrogradnosti provlači na zadnja vrata u Škorpiju — kanda je opet nešto zaboravio.

Sledećeg dana Venera u direktnom hodu napušĆa udobnosti svog doma u Vagi i ulazi (opet) u Škorpiona, znak u kom je u izgonu. To joj dođe neka zla sreća, kao kad ti izlete noge na koru od banane čim izađeš na vrata. Ili kad obuješ nove cipele, pa prvim korakom na trotoaru ugnjecaš izmet nekog velikog psa. Bah, ništa što već nije bilo i što opet neće biti.

Elem, dok ta svakodnevica običnog življa teče, 3. decembar 2018. kaže da će Mars i Sunce (nam nasušno) da malo odmere snage. Ovaj aspekt kvadrata je aktuelan nekoliko dana, ali s obzirom da je aktivan i u horoskopu mladog meseca, njegov uticaj će biti produžen bar do nove lunacije 22. decembra.

mlad mesec decembar2018Mogli bi računati na povećan broj saobraćajnih nezgoda u tom periodu, posebno na putevima sa više saobraćajnih traka. Takođe, povećan broj kriminalnih radnji, pokušaja ubistava, među kojima i jedna-dve likvidacije. U medijima će biti prisutnije pretnje, nekakva ratnohuškačka retorika, biće poziva na bunt, na štrajk, na obračunavanja raznorazna, što suparnika što dojučerašnjih drugova.

Sunce prirodno upravlja autoritetima i slavnim ličnostima, pa nas može napustiti neka vrlo istaknuta osoba (neki glumac moguće). Lili je u par navrata pisao da, kada se Saturn nađe u prvoj kući u Jarcu u ingresu ili lunaciji, to može ukazati na veću smrtnost starije populacije u tim danima. Nadajmo se ipak, da se tako što neće obistiniti.

Ne bih isključio mogućnost da se neko iz vrha vlasti (možda sam predsednik) požali kako ponovo dobija pretnje po život. Moglo bi biti i novih glasina o umešanosti jedne uspešne žene u nelegalne radnje, ali bi se to brzo ćušnulo u stranu bez većeg skandala.

 

Pre nego što Luna potpuno potamni, Merkur će prestati da se tetura, napraviće stanku, pa krenuti direktno 6. decembra. Ko se izgovarao na retro-Merkura, pravdajući nespretnost, pometenost, kašnjenja i zaboravnost, bolje neka već sad počne da traga za drugim izgovorima. E, nakon toga, prema sredini meseca će napustiti Škorpiju (kud ušao tud i izašao) i zaorati drum u Strelcu u kom će ostati do kraja meseca.

retro Merkur

Druga polovina meseca prilično nezanimljiva osim slavljenicima sa Suncem u Jarcu, koji će zadovoljno trljati ruke ako imaju velikodušne prijatelje. Ako ne, pa, ruke uvek mogu da se stave natrag u džepove. Istog dana kada Sunce potone najniže ka jugu, 21. decembra, Merkur će da otpozdravi Jupiteru i projuriće dalje. Ništa važno, osim za onog ko baš tog dana reši da traži neka sredstva od države ili direktora ili nekog prijatelja.

Narednog dana, ili bolje reći noći, biće opet nekog čudnog sveta po ulicama, kako već to obično biva u vreme punog meseca. Još će malo tih dana pasti meteorske kiše, ako budemo imali sreće s vremenom da to vidimo. A nakon toga stižu praznici, pa koga će biti briga za planete, komete i kvadrate. Biće nebo na istom mestu i posle 1. januara.

Kometa 46P/Virtanen

Interesantna pojava na nebu će biti i kometa 46P/Virtanen, otkrivena davne 1948. godine, a koja nam se vraća svakih 5,5 godina. Sada je privukla pažnju više no obično iz razloga što će biti sjajnija od svih drugih kometa koje su ove godine promicale nebom. Procene su da bi tokom svoje najmanje udaljenosti od Zemlje 16. decembra dostigla magnitudu između 3 i 5 (nisu baš svi saglasni s procenom).

Trenutno se nalazi u sazvežđu Cetus i nije uočljiva golim okom, jer ima magnitudu blizu 10. U Beogradu se može videti (uz pomoć teleskopa) kako izlazi posle 17 h prema jugoistoku, pa do zalaska nakon 2 h ujutru na zapadu. Kako bude decembar odmicao, kometa će napraviti nagli zaokret ka istoku i brzo preći u sazvežđe Bika.

46pwirtanen

Izlazak komete 46P/Virtanen na istočnom horizontu u Beogradu (softver Stelarijum)

Čak i kada nam bude najbliža, teško će biti vidljiva iz naseljenih mesta zbog svetlosnog zagađenja. Iako su komete izuzetno značajne za mundane prognoze, ova neće biti dovoljno sjajna da bi zaslužila našu naročitu pažnju. O kometama, njihovom istorijatu i astrološkoj simbolici uskoro u zasebnom tekstu.

Uzdravlje!

 

Širi dalje!

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

Pročitajte i ovo...

1 komentar

  1. Ivana kaže:

    Hvala Bojane

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *