Velika arkana – Luda

Velika arkana ima 22 karte, a prva od njih koja je označena brojem nula, zove se Luda. Šta nam govori izgled karte, koja je njena simbolika?

Laka koraka, kao da Zemlja i njene prepreke nemaju snage da ga zaustave, mladi čovek u raskošnom odelu stoji na rubu ponora, na najvišem vrhu sveta…

~ Artur Edvard Veit ~

sep

Luda

Velika arkana – Luda

Karta ranije poznata pod nazivom Le Mat gde je reč mat predstavljala anagram hebrejske reči Amt ili Ameth, što u prevodu znači istina.
Ovom kartom, kaže se, započinje takozvano Ludino putovanje čiji je opis sadržan u 22 karte velike arkane.
Svaka od ovih karata predstavlja neko životno poglavlje, neku životnu stazu na našem putu spiritualnog sazrevanja i spoznaje. Zato mnogi smatraju da velika arkana predstavlja priču o razvoju i životu svakog od nas, o putovanju na kome prikupljamo iskustva i mudrost. Svi smo mi na neki način Luda, što u početku našeg životnog putovanja, što u pojedinim životnim okolnostima.

Luda, moglo bi se reći, predstavlja Duh u svoj svojoj čistoti – bez iskustva, bez pojma o dobrom ili lošem, bez brige o onome što je ispred. Ova karta je označena nulom koja ne predstavlja ni početak ni kraj – ona jednostavno postoji, sveprožimajuća je i može se staviti bilo gde.

Nula se označava simbolom kruga, a krug predstavlja savršenstvo i večnost. Sve to zapravo podseća na solarni princip (i jeste!), jer Sunce predstavlja Duh, to je prikaz božanskog u materijalnom svetu, te nije slučajno što je jedan od glavnih simbola u karti upravo Sunce koje se nalazi iza leđa Lude.

Izgled karte

Na karti vidimo lepog mladića u raskošnoj odori. U jednoj ruci drži belu ružu, dok drugom rukom pridržava štap prebačen preko ramena, na čijem kraju se nalazi zavežljaj. Sa strane vidimo belog psa koji veselo skakuće, dok u pozadini karte, iza leđa Lude, vidimo Sunce koje se uspinje na nebu.

Kada smo mladi i neiskusni, veoma ličimo na ovog naivnog mladića na karti. Pogleda uprtog negde u visine, nosimo zavežljaj brojnih želja, velikih nada i očekivanja, ne razmišljajući mnogo o tome da se pred nama možda nalaze razne opasnosti i iskušenja, da naš put neće biti jednostavan. Potpuno nevino, bez straha i u zanosu krećemo na taj put, na to hodočašće da prikupimo iskustva, da otkrijemo ko smo i kakva je naša uloga u ovom svetu, ne gledajući ispred sebe i ne videći već prvu prepreku koja nas može spustiti na zemlju.

Verni pratilac na putovanju Lude je pas. To je razum koji nas opominje i upozorava, koji pokušava da nas zaštiti. No, kada smo vođeni srcem i onim unutrašnjim impulsima, razum obično ignorišemo, doživljavamo ga kao bujicu nekakvih misli ili upravo kao lavež kakvog dosadnog psa.
Ipak, ignorisanje razuma ne znači stradanje Lude. U pozadini se nalazi Sunce koje rasipa svoje blagotvorne zrake – to je spiritualno vođstvo i zaštita za one koji se usude, koji su hrabri i slušaju svoje srce.

Karta odiše životom, preovlađuju žute, narandžaste i crvene nijanse. To su boje života, snage, akcije i strasti. Mladić je u vrlo živopisnoj odori, pas je razdragan, Sunce je u izlasku, ruža tek razvila cvet – sve to podseća na proleće, na buđenje života, na mladost, na strast, na početak jednog ciklusa. Kao što u astrologiji godišnji ciklus započinje u proleće znakom Ovna, tako u Tarotu novi ciklus započinje Ludom. Ova paralela nije slučajno napravljena. Luda oko struka nosi pojas ukrašen draguljima. Ovih dragulja ima 12 i oni zapravo predstavljaju zodijački pojas odnosno 12 zodijačkih znakova . Prolaz Sunca kroz sve zodijačke znake obeležava jedan ciklus, jednu godinu. Videćemo u narednim tekstovima da se i na drugim kartama nalazi mnogo astroloških simbola.

Značenja karte

Kao i sve druge karte, Luda ima svoja značenja. Ta značenja se moraju uzeti u obzir u odnosu na kontekst samog pitanja i okolne karte u otvaranju:

 • prekretnica, neizvesnost, nepoznato, treba slediti srce
 • situacija može biti potencijalno opasna, hodamo po ivici i lako možemo pasti
 • nismo još dorasli situaciji, treba ozbiljnije i odgovornije prići
 • potrebno je osloboditi se sumnji i nepoverljivosti, povratiti optimizam
 • prilika za novi početak, za rast, razvoj i nova iskustva, hrabro napred
 • moguće neočekivano putovanje ili poziv, vesti i noviteti

Kada je obrnuta, Luda nam može ukazati na greške, pogrešne izbore, na određeni neuspeh, srljanje u nevolje, na kočnice i/ili nedostatak volje i motivacije da se nešto uradi. Stvari se previše racionalizuju, gubitak vere i spontanosti, slabost, pesimizam.

Generalno, treba voditi računa o okolnim kartama. Ako su okolne karte negativne, onda i Luda može označavati opasnosti i nevolje. U suprotnom, kada se nađe među dobrim kartama, ohrabruje nas da bez mnogo premišljanja krenemo napred.

Luda se vezuje za vazdušni element, a od planeta za Mesec .

Autor: Šojić Bojan

Podeli s drugima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prijavi se za obaveštenja

Bojan Šojić

Imam višegodišnje iskustvo u radu sa klijentima, kako u analiziranju horoskopa, tako i u podučavanju. Možete naručiti izradu horarnog, natalnog, godišnjeg, uporednog ili elekcionog horoskopa, a ako želite da naučite da tumačite natalnu ili horarnu kartu, možete se prijaviti na neki od kurseva koje držim. *** astroriznica@gmail.com *** tel/viber: +381 62 146 81 52

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *